Welcome Back Log In Create Account

Ascaso I-mini I1 ( iSteel i1 ) , 250W - 700rpm, cutite de 54mm

Am facut testele, am trecut de acea limita pana nu mai reuseam sa invart rotita de reglare dar nu am sesizat nici un zgomot de polizor :) sau cel putin asa zic eu. Rezultatul este acelasi, incepe parca sa extraga ok dar dupa primele 2-3 secunde incepe si curge prea rapid. O sa revin in weekend cu poze cu comparatii de macinatura intre Hario si I1 + filmat cum rasneste I1 si cum e extractia comparativ cu Hario. Poate fac eu ceva gresit desi logica mea spune ca nu :)

Cateva chestii care nu am mentionat dar care nu cred ca au relevanta. Sita este una de 17 grame dar nu e ceva scump, e luata de pe Kfea.ro. La Gaggia Classic nu stiu la ce presiune e setat OVP-ul. 

Comparand macinatura actuala la care am setat Hario cu cea mai fina macinatura pe I1, cea de pe I1 e mai fina si ma uniforma dar totusi extractia e prea rapida, ma depaseste :) Revin in weekend cu detalii.
Gaggia Classic 2007 + PID / Niche Zero

Reply
Înțeleg că opritorul era poziționat prea agresiv si ai rezolvat...

Mai departe tine de preparare si incă nu ai terminat reglajul de făcut. Trebuie sa te duci mai fin -18g de boabe mereu, în rasnita goală
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu am rezolvat :) aia spuneam ca rezultatul e acelasi. Revin cu detalii.

Reply
Acum am vazut ca opritorul este deja oficial, pus la ei pe site:

[Image: molinos-detalle-tope-fresas.jpg]
Fiind un simplu surub, fiecare este liber sa il regleze unde vrea, in functie de preferinte. E o masura buna, care in alt mod s-a implementat si pe rasnitele manuale Kinu. Si spun ca e buna pentru ca pe langa noi cei care avem pretentia ca suntem ceva mai informati si postam aici pe forum, sunt multi care ne privesc tacuti si citesc pe diagonala sau nu ne privesc deloc, iar reglajul rasnitei (nu doar Ascaso), se termina cu vizite pe la service caci s-au atins cutitele si s-a stricat ceva pe acolo.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Problema cu surubul opritor este ca nu are un blocaj - de multe ori, din cauza vibratiilor, se poate insuruba mai mult decat este necesar si va cauza limitarea reglajului in partea fina.

Limitarea va fi prin infigerea surubului in suportul cutitului in loc sa apara in zona opritorului din suport.

Ca o solutie simpla  - o contra-piulita sau taiera surubului la o dimensiune decenta(mai mica).
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...

Reply
Salutari tuturor! E prima mea postate și sunt novice în tot ceea ce înseamnă aceasta aventura în lumea cafelei!
Ii mulțumesc lui Lyvyoo și lui Gozmin pentru tot ajutorul pe care mi l-au dat în alegerea espressorului și a rasnitei, precum și în inițierea folosirii lor!
Azi mi-a sosit și mie aceasta rasnita. Nu am desfăcut-o sa ii vad interiorul ci am început sa macin și am reglat-o pentru espresso. Toată treaba a mers ca unsă și în 5 minute am și obținut extracția de 25 de secunde.
Am un Gaggia Classic și aceasta rasnita. Nu am ajuns la limita reglării...rotita se mai învârte mult și bine pe fine și nu am ajuns la opritor. Rasnita este fabricata în decembrie 2016.
cmihut rasnita ta ce data de fabricație are? Poate e din seria veche de ai aceste probleme...zic și eu!?
Gaggia Classic Pro, Eureka Mignon Dolce Vita 

Reply
Salut,

E cu mecanismul nou, cu stabilizator. Scrie 12/2016 pe eticheta de pe rasnita. O sterg de praf momentan :) Sper ca weekend-ul asta sa apuc sa mai fac ceva teste si sa revin cu detalii cum am promis. Daca nu rezolv atunci o sa trimit in service, ori o fi ceva problema ori e pur si simplu DDB (defect de bouleala) :)

Reply
Speta aceasta nu are treaba cu service-ul. Opritorul poate fi scos de tot, fiind pus ca sa se asigure fabrica de anumite limite de reglaj. O rasnita trebuie muncita putin, oricare ar fi, pentru a o calibra cu espressorul. Insa fiind la inceput, te sperii de multe lucruri, e normal. Revino dupa teste si mergi pe 17g de cafea cu sita dubla.

Reply
Noroc cu tine ca dai omului curaj :) Mersi

Reply
Intreaba-l pe @Taur79 cum e sa treci de la aruncatul aparatelor pe geam la extaz [Image: smile.gif]  Aici e si rolul lui Gozmin, un espressoman tare inimos. Sa vezi "tragedii" de inceput cand dau oamenii jdemii de sute pe scule de top si nu iese espresso-ul [Image: smile.gif]  Am trecut multi prin asta, cu rabdare. Doar de aceea topicul Espresso ratat are 12 pagini.

Reply
Ca bine mai zici...noroc ca exista oameni ca voi ce nu ne lasă balta ci ne incurajeaza și ne dau încredere, ca altfel cine știe...și totuși în momentul în care îți iese...uiți de toate nereușitele și bucuria e cu atât mai mare!
Gaggia Classic Pro, Eureka Mignon Dolce Vita 

Reply
Salut,

Ce se mai aude de rasnita asta, dupa toate modificarile aduse recent? A mai remarcat cineva daca se mai ating cutitele la macinare pt espreso (eventual cu surubul opritor scos)?
Vad pe site ul lor ca si design ul s a schimbat putin cel mai important fiind "ciocul" care pare standard pt toate modelele de la Ascaso.
Inca o curiozitate: ceva bulgarasi mai pronuntati la rasnire?

Merci
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor

Reply
Eu am rasnita din 02.2015 deci nu este modelul nou, in schimb am ciocul nou.
La mine a fost in functie de tipul de cafea, de prajire si de cat de proaspata era cafeaua. Eu prefer cafeaua full city si fara aciditate.
Cafelele prajite de pana la 7 zile mergeau perfect fara sa scot opritorul. Dupa 7-10 zile trebuia dus reglajul dupa opritor. Asa ca l-am scos si gata. Am setat rasnita, curgerea normala si am pus o dunga cu oja :)) pe butonul de strangere. De aici treaba e simpla, numar turele liniutei si gata.
Singurul inconvenient e ca reglajul e prea fin si trebuie date cateva ture bune in functie de cafea, prajite si vechime.
De exemplu, ca sa trec din espresso in frech press trebuie cam 25-30 ture.
Bulgarasi se fac, mai ales ca rasnesc intr-un pahar si dupa rastorn in portafiltru, dar cu un ac se rezolva imediat.
Retentia este destul de mare, 2g, dar nu ma deranjeaza. Eu nu bag nimic pe ciocul rasnitei ci doar o inclin in spate si o trantesc usor in fata si cade totul in pahar. Cam 2-3 trantiri :)
Rdt'ul ajuta, dar tot ramane cam 1g, deci nu il folosesc pentru ca ar fi o operatie in plus si nu am simtit nicio diferenta in ceasca. Sunt doar un espressoman incepator.
Dpmdv este o rasnita foarte buna pentru incepatori, la pret corect. Construita foarte bine, robusta, chiar un mini tanc. Nu as schimba'o niciodata.
O sa vad cum se comporta la brew, mai ales ca am renuntat la Lelit. Dar daca la french iese bine, va fi ok si la brew.

Aaa...referitor la atins cutitele...niciodata nu mi s'a intamplat...tinand cont ca e trantita destul de des, reglajul ramane pe pozitie.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1

Reply
Am verificat personal o rasnita din lotul nou (o are un prieten) si e rezolvata problema, asa cum au trimis acea documentatie anul trecut in toamna. Opritorul se poate scoate / muta, si e pt precautie, sa nu atingi cutitele, dar jongleaza fiecare cum doreste cu el. Asa cum am vazut-o construita pe interior si cum se aude motorul, pare in continuare mult peste Lelit PL43MMI, Ascaso i-mini i2, Gaggia MDF sau altele in gama asta entry. Totusi, Kinu M47 sau M38 vor fi mereu la post sa dinamiteze categoria asta de electrice de pana in 4-500E. 

Poate mai intervin si posesori ai modelului updatat.

Reply
Salutare. Merita luata in considerare o rasnita Ascaso i-steel I1 care are o vechime de 2 ani si a trecut prin ea cam 100kg de cafea?
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Asta e uz casnic. Ar trebui sa fie ok rasnita. Eventual schimbi cutitele, desi si ele ar trebui sa  mai duca cel putin inca atat.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
S-a dovedit ca rasnita era i2, nicidecum i1. Astfel am aflat ca versiunea iSteel se fabrica si i1 si i2.
Deci nu a ramas in posesia mea. 
Mai mult ca sigur ma voi indrepta spre un Kinu M47.
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Salutare,

Am intrat si eu in posesia unei rasnite Ascaso i1. Nu m-as grabi sa dau vina pe ea ca inca nu imi iese espresso exact cum as vrea eu, totusi mi se pare (si vizual, si dupa sunet) ca este descentrata. Asa face si la voi? E ceva normal, sau e de service?

Filmuletul la viteza normala (se aude zgomotul) si slow motion (se poate vedea miscarea):

https://youtu.be/4NMQGJbAhCE

Multumesc.
Lelit MaraX V2 || DF64 gen 2 DLC

Reply
După sunet se ating cutitele. Asa am pățit și eu... ia legatura cu service-ul.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Înseamnă că e Sh, corect? Pune o poza cu eticheta sa se vadă data fabricatiei...

Reply
Multumesc adiszep. In cazul tau s-a rezolvat problema in service?

Lyvyoo, este noua, are 3 saptamani (timp in care am crezut ca problema e la mine). Dupa eticheta, pare din seria "noua", cu problema rezolvata. Corect?

[Image: P5cMmIw.jpg]

Reply
A fost înlocuită. Cu una care făcea la fel. Mi-am recuperat banii.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Eticheta pare sa spuna decembrie 2016, deci dupa update.

Verifica un lucru, care s-a intamplat in cazul unui alt coleg  cu o rasnita din lotul nou. Unul dintre cutite avea suruburile nestranse cum trebuie, adica o problema de quality control. Si Ceado (la 1000E) ne-a demonstrat recent ca nu straluceste la acest capitol, cu o parghie lipsa pentru reglarea macinaturii. La momentul la care vorbisem cu userul respectiv (poate intervine) verificarea suruburilor in care stau cutitele si strangerea lor unde a fost cazul, a rezolvat problema sunetului de descentarare. Revino cu vesti. Altfel la service, bineinteles. 

Adiszep a avut varianta de dinainte de update, parca asa retin. Dupa ce au stabilizat cutitul de jos in cele 3 suruburi nu am mai vazut raportate aici probleme de atingere prematura. Desigur, dupa ce dai opritorul jos (o limitare de siguranta, dar inutila practic), ai posibilitatea sa ajungi in zona de atingere ca la orice rasnita, zona periculoasa pt cutite. Si asta e bine, caci ai un reper legat de zona ce va trebui evitata in viitor si reglajul maxim de fin pe care il ai la dispozitie. Problema este cand ai o cafea prajita mai light sa zicem, si nu poti face un espresso de 50-60ml in 25s din 16-17g de cafea, din cauza ca se aude zgomotul de atingere al cutitelor.

Deci revino cu o postare despre strangerea suruburilor cutitelor.

Reply
Multumesc Lyvyoo. O sa incerc in weekend si revin cu rezultatul.

Aseara am trimis clipul si la Ascaso, care mi-au raspuns foarte rapid. Raspunsul lor este:

You will have to go to your supplier. We think that you have to change the motor since the axis is damaged.
The code is MI.13.

Nu stiu daca sa am curaj sa desfac rasnita, nu ma incanta deloc ideea de a pierde garantia.

Reply
[Image: b9eb65e844e6bd5ae7f736c8bb2ad354.jpg]

Salut,

Legat de rasnita, simt ca am facut alegerea buna pt inceput. Cu pensula de doua ori pe gat si retentia e constant intre 0,3 si 0. Macin single dose tot timpul, 20 de gr si am in sita Ascaso 19,7.
Extractia e ok, 1:2/25 sec/9bar(opv modificat). Revin cu filmare cand pot.
Gustul: La inceput aveam mult bitter, ulterior am gasit sweetspotul aproximativ, si sunt multumit deocamdata. Am etiopia de la blubean.
Setarea rasnitei am facut-o in blind pana la sweetspot aproximativ iar mai apoi am tras o dunga cu oja de pe rotita pana pe partea fixa. O rotatie completa = un grad de pe graficul pus la dispozitie pe forum pt rasnita asta.
In rest, ce ar mai fi de zis, in ceasca am corp, arome, mai putin amar acum dar inca am, si cate-o data acreala(nu stiu de ce).
Extrag pe o plaja de temperaturi intre 91 gr.C(columbia) si 95 gr.C(etiopia). Acea setare de espresor(F.04) pt diferanta de temp din boiler pana la puc e de 10 grade C.

Atat deocamdata,  filmare mai jos.

Macap MC42 Stepless, Kinu M47, Magica, VST 18, IMS Competizione 22.

Reply
E foarte binepentru inceput.

Incearca totusi mai fin putin, chiar daca asta inseamna mai mult bitter. Nu mai da cu tamperul de pf dupa ce tampezi, creezi micro fisuri in masa de cafea tampata si favorizezi aparitia chanelingului. Cred ca daca o sa rasnesti mai fin o sa faca mici cocoloase, incearca putin wdt insa si acesta favorizeaza aparitia bitterului. Daca devine deranjant amarul incearca cu o cafea prajita mai light.Fa un test cu 20 grame in 30-35grame out in 40 sec plus

Reply
Cred ca are si cafeaua/prajirea niste limite. Eu nu am avut nicio extractie wow cu cafeaua de la blubean.

Reply
Eu as mai scoate macar un inel de la nivelator, e reglat prea adanc.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Ca de la un incepator la alt incepator, e destul de clar ca ai ceva channeling. 
Incearca WDT, pentru mine cel putin e o diferenta mare cu/fara WDT.

@Denis, e interesant ce spui, nu stiam ca WDT influenteaza bitterul din ceasca. Ai ceva articol cu mai multe info?

Eu ca sa scap de bitter am mers azi in cealalta extrema, am scazut temp pe PID la 90, cu ratio 1:1.6 cu o burtukana de 11 zile de la yume. Nici urma de bitter dar prea acida. Acuma ca am extrema, voi incerca sa modific temp si ratia pana ajung la o ratie mai apropiata 1:2
Echipament actual: Lelit Bianca V3, Timemore 078S
Echipamentul vechi: Lelit PL92T, Lelit PL81T, Gaggia Baby, Saeco Poemia cu PF naked facut la strung, Niche Zero, Kinu M47, Lelit PL043MMI, Hario Skerton 

Reply
Channeling-ul a fost cel mai pronuntat la acest shot filmat. De aceea am si ales sa-l pun pe youtube sa-mi confirmati anumite greseli de pregatire a pucului. In concluzie acele firicele de cafea care ies aiurea cu presiune sunt din cauza channeling-ului.
La aceleasi setari pe care le am acum am scos niste shot-uri excelente cu o punga de Etiopia de la blubean din lotul de acum doua saptamani. Gust pronuntat de ciocolata neagra, corp, aciditate medie, echilibrata.
Probabil intervine si prajirea diferita.

Multumesc pentru sfaturi ! :D
Macap MC42 Stepless, Kinu M47, Magica, VST 18, IMS Competizione 22.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)