• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Espresso ratat

#1
Acum cateva zile am finalizat configuratia la sistemul meu espresso,
in afara de componentele de mai jos am pus si o sita nepresurizata de 20g.
Am cumparat un pachet de cafea boabe PPJ Aqua Tibia avand data trecuta pe punga
de 02 iulie 2013.Cafeaua are un miros si un gust foarte bun dar espresso-ul facut de mine
nu este reusit si nu stiu unde gresesc.
Am setat rasnita la al treilea click de la pozitia rozetei stransa la maxim, am pus cam 15g de
cafea si evident am presat cu tamperul iar timpul de extractie l-am setat pentru 30 secunde.
Problema aparuta dupa terminarea extractiei consta in doua necunoscute:
1- de ce imi ramane cafeaua din portfiltru lipita de sita de la espressor,atunci cand am "dezlipit-o"
era compacta si destul de seaca (putin umezita).
2- crema care speram sa iasa era de fapt o firava spuma.
Multumesc mult pentru un eventual raspuns.
Gaggia Espresso Dose + VST 15g Ridgeless + Rancilio Rocky Doser + Tamper Motta Bubinga, 58 mm, 365 grame + Tamper inox 41 mm, 242g + La Marzocco  7g + Aquafilter Excito-CL.
 
Reply
#2
1. Ai pus multa cafea, in contact cu apa isi mareste volumul, deci trebuie sa lasi loc.
Cea mai buna metoda pt. dozare este cea cu moneda. Pana faci rost de cantar.
- pui cafea macinata in portafiltru
- tampezi
- pui o moneda peste macinatura presata
- introduci portafiltrul in grup
Daca moneda se afunda in macinatura, presata de grup, atunci e prea multa macinatura in sita.
Puk-ul de cafea sec, poate fi si o particularitare a cafelei, a modului de prajire....Un puk compact este rezultatul unei distributii & tampare reusite.
2. Poate iti raspunde cineva care a avut placerea sa incerce Aqua Tibia. Momentan stoc epuizat la PJ Sad
 
Reply
#3
Si mie pe Bezzera imi mai ramane lipit pucul de dus. Nu e o problema asta neaparat.

Dar de ce ai luat sita de 20g? In mod normal una de 14-15g era de ajuns. La sita asta trebuie sa dozezi serios, pana spre 20-21g, altfel e foarte posibil ca 14-15-16g sa fie prea putin si sa-ti strici extractiile. Cu cea de 20g se face espresso triplu si nu cred ca e cazul pentru astfel de experimente la inceput.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Pentru mine cafeaua asta a fost o revelatie...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Este posibil ca aceeasi cafea, pe acelasi reglaj al rasnitei, aceeasi cantitate, aceeasi sita, aprox aceeasi forta de tampare, sa-mi dea o diferenta de 12 secunde la extractie sau mi-a scapat totusi ceva mie?

Adica:
27 sec / 60 ml cu portafiltru fara fund, buna
15 sec/60 ml, posirca cu portafiltru clasic.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#6
(27-07-2013, 14:48)sms Wrote: 27 sec / 60 ml cu portafiltru fara fund, buna
15 sec/60 ml, posirca cu portafiltru clasic.
daca toate conditiile sunt egale, inclusiv... machina, este foarte probabil channeling - acele crapaturi in masa compactata a pucului, prin care apa sub presiune trece usor (drumul de minima rezistenta), rezultand o extractie diluata si un gust penibil; tot ce era sa fie bun a ramas si s-a pierdut in puc...
channeling-ul e provocat de probleme de distributie: macinatura e repartizata inegal in volumul sitei (bulgari la macinare?), tampare inegala si in forta, care rupe aderenta pucului de pereti sau rezulta forfecari, lovesti portafiltrul (inclusiv pentru asezarea macinaturii, sau izbit involuntar), sau ai presiune prea mare (12 bar) care e mai putin iertatoare la distributii gresite etc.
pana la 'solidificarea' unui stil propriu de distributie, cu rezultate consistente, mergi numai pe portafiltrul fara fund;
e ceea ce fac si eu de mult timp;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#7
Nu-mi dau seama. Diferenta de timp a fost uriasa insa. Presiunea e probabil mare, n-am umblat la ea si nici nu stiu cat e. Obisnuiesc sa sparg bulgarii cu o scobitoare cand mai apar, de lovit nu lovesc pentru distributie. In general fac mot, ma straduiesc sa distribui si sa tai cu aratatorul la suprafata si sa elimin suplusul.

O cafea din 20 sa zicem apuc s-o extrag cu portafiltrul clasic, in rest cel fara fund, tocmai pentru a studia curgerea si a elimina erorile. Oricum, sunt unele cafele infiorator de greu de stapanit la curgere, oricat m-as stradui; tasnesc, stropesc, pleaca cu doua sau chiar trei firicele si se unesc destul de tarziu, pe la jumatatea extractiei. Altele curg constant fara probleme. Depinde de soi, cred, dar cred ca ati patit si voi asa ceva. Nu e cazul de fata, vorbesc in general.

Si inca o chestie recenta.
http://shop.squaremilecoffee.com/products/sedie E prima varietate pe care n-o pot bea, in espresso deocamdata. O incerc si pe aeropress si moka. Efectiv, parca nu e cafea. Consoarta zice ca parca bea tuica. Pentru mine e un fel de bautura slab alcoolizata de fructe, gen vinisor, n-am idee exact ce. Are note de fructe, clar, dar finalul parca nu e cafea, orice altceva, nu cafea. Foarte ciudata.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#8
(29-07-2013, 00:20)sms Wrote: ... distribui si sa tai cu aratatorul la suprafata si sa elimin suplusul
...
cafele infiorator de greu de stapanit la curgere, oricat m-as stradui; tasnesc, stropesc
nu mai insist, dar sunt 2 probleme aici:
- 'elimini surplusul', dar fata de ce: de marginea sitei, sau de o anume greutate (doza) cu care lucrezi curent?
pentru rasnita mea, care cerne suficient de pufos, sita stock doubla, rasa cu o spatula de plastic (NSEV), cuprinde 16g, cu o variatie de 0,1g; dar totusi, de fiecare data o cantaresc (!); de fapt, o cantaresc de 2 ori: odata cand am terminat de macinat si apoi, dupa distributie si tampare;
singurul lucru relevant in cele de mai sus este necesitatea cantaririi, respectiv a fixarii pe o doza; si e nevoie si de presiune de 9 bar; in rest, ajustarea se face din finetea macinaturii la rasnita;
- tasniturile, stropiturile, sunt specifice 'sparturilor' in puc, deci exista channeling, asa cum spuneam si in precedentul post; si cand e grav, orice alt parametru - doza, timp, grad de macinare etc. - nu mai inseamna nimic;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#9
Sfaturi pertinente de la radudani.
Dar stai linistit sms ca exista si cazuri cand pui 16g de cafea si tot ai tasnituri din portafiltrul fara fund. O cafea de 3-4 spatamani, poate prajita mai light, are sanse sa faca asta chiar cu o distributie/tampare/dozare corecte. Am patit de multe ori si pentru ca nu vroiam sa arunc cafeaua (buna la gust) am schimbat portafiltrul cu unul normal, sa nu mai vad oroarea Smile Deci schimba prajitorii des pana gasesti cativa preferati, si ia cantitati pe care sa le consumi in maxim doua (poate trei) saptamani de la prajire. Macar poti exclude aceste variabile si te poti concentra pe tehnica.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Sa nu mai incep alt topic, sper sa nu fie cu suparare....vroiam sa cer si eu niste sfaturi legate de prepararea unui expresso.
Masina cu care ma joc este un philips saeco, la care am scos sistemul de presurizare, in rest fiind 100% fara alte modificari.

Am incercat de curand 2 variante in a prepara o cafea fara acel sistem de presurizare, ambele cam nereusite:
1. Cafea cumparata si macinata proaspat de la cafeteca din bv.
- am umplut sita cu cafea, ras surprusul cu degetul si tampat pe cantar cu 14-16kg. (Tamper, folosind cel de plastic, stiu ca e o jucarie...dar am zis sa incerc totusi)
- timpul de extractie a fost cam mare, in jur de 30s pt aprox 60ml, dar de m-a uimit este ca nu am deloc crema. Iese un lichid negru, fara consistenta care am vazut ca ar trebui s-o aiba.
- Aceeasi cafea dar pe pf/presiune are spuma frumusica.
2. Cafea boabe, macinata cu hario skerton.
- am reglat de cateva ori gradul de macinare pana cand am ajuns sa am extractie de 60ml in cam 25-30s. Problema e totusi aceeasi, am 0% crema.

Nu inteleg de ce nu am deloc crema, folosind totusi cafea buna. Mentionez ca in ambele variante am acel puc in pf care ramane compact.
Legat de tampare, am vazut ca se recomanda si 13-15kg dar si 20kg. Care este varianta corecta?

Multumesc.
 
Reply
#11
(11-08-2013, 13:52)marius_rg Wrote: - am umplut sita cu cafea, ras surprusul cu degetul si tampat pe cantar cu 14-16kg. (Tamper, folosind cel de plastic, stiu ca e o jucarie...dar am zis sa incerc totusi)
- timpul de extractie a fost cam mare, in jur de 30s pt aprox 60ml
am lucrat si eu cu site presurizate, pe un Krups xp5220 - tamparea era automata... n-am renuntat la presurizare, pentru asta era facut;
sunt altii care te pot sfatui cu Saeco presurizat/nepresurizat, imi permit doar cateva observatii generale:
- ce greutate are pucul tampat? doza folosita e un parametru de baza; rata de extractie (procente greutate cafea uscata/greutate cafea in ceasca) este un parametru mult mai relevant decat volumul obtinut;
- daca mergi pe dozare la nivelul marginii sitei, incearca o spatula de plastic - rezultatele devin mai consistente; eu am asa mereu 16g in sita, cu o precizie de 0,1g; si e nevoie de aceasta precizie!
- timpul de extractie de 30s nu e mare, conteaza daca iti place ce e in ceasca; cifrele sunt orientative;
- crema putina la portafiltru nepresurizat are cateva posibile cauze printre care: cafea veche, macinatura grosiera, presiune scazuta, temperatura scazuta etc.
in filtrul nepresurizat, singura rezistenta hidraulica pentru apa de extractie o ofera chiar pucul de cafea; incepe cu o macinatura mult mai fina, mentinand doza si presiunea de tampare; nu modifici decat macinatura, pana la obtinerea rezultatului dorit;
- si apropo de presiunea de tampare, nu valoarea ei conteaza, ci consistenta apasarii de la un shot la altul; am lucrat mult timp in secventa: dozare 16g, tamper (nu plastic!) asezat fin in sita, si rostogolit aplecat usor spre margini (nutation), apoi o apasare slaba (5 Kg?) si ca ultima miscare, o rotire (lustruire) usoara si scurta de 180grd, fara a lasa tamperul din mana; in acest fel, tamparea e doar o 'asezare ordonata' a dozei, o contributie la distributia egala in sita;
dar si o presiune de 20Kg e ok, mai ales la portafiltre depresurizate, doar sa incerci sa o faci la fel, de fiecare data; cand apesi asa tare, exista riscul de a rupe aderenta pucului de pereti, in general de a lasa fisuri in pucul compactat, care la presiunea de 15 bar vor fi exploatate imediat de apa ce navaleste peste puc; acel channeling;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#12
Multumesc mult pentru raspuns.

Nu am cantarit cantitatea de cafea pusa in pf, am mers pe varianta "la nivel". Macinatura e acum un nivel + la skerton fata de unde nu iesea nimic. Tot ce mai pot jongla e la tampare.
Ce e ciudat totusi ca ambele cafele, si cea proaspata si cea din supermarket au iesit cam identic, fara crema (doar asa o culoare mai deschisa la suprafata)

Am vazut si eu acel filmulet de pe youtube + altele pe acelasi aparat, dar acolo iese total diferit fata de ce am reusit eu....si....nu inteleg ce gresesc.

Cred ca o sa mai incerc asa de cateva ori, iar daca tot nu si nu, o sa ma intorc la pf presurizat cu coada intre picioare Sad
 
Reply
#13
Mare parte din problema o rezolvi schimband cafeaua. Desigur, sfaturile lui radudani sunt de manual si trebuie urmate obligatoriu. Dar foloseste o cafea de la un prajitor mai serios decat Cafeteca. Din relatarile de pana acum nu am auzit ca la Cafeteca sa prajeasca cineva cu experienta. Probabil de aceea s-a asemanat rezultatul cu o cafea ambalata. Incearca altii - Papajacques, Sarkis, Hedone, Ecuator etc. in ce ordine vrei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
O sa incerc si cu alta cafea, dupa ce o termin pe asta deja achizitionata, chiar sunt curios daca o sa fie o diferenta si la crema, dar mai ales la gust. Intre timp poate reusesc sa fac si de un tamper mai decent Smile (chiar daca nu prea imi surade ideea de a da 1mil pe o bucata de metal)
 
Reply
#15
Poate dai de un strungar in Brasov sau vezi pe aria Bursa caci mai sunt oferte.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Salutare din nou. Mi-au ajuns si mie agregatele. Cafeaua o luasem de saptamana trecuta de la Sarkis (data prajirii: 29.08.2013).
Azi am stricat vreo 10 shoot-uri si tot nu reusesc Sad
Am pornit de la gradul de rasnire care blocheaza expresorul si am ajuns aici:
http://www.youtube.com/watch?v=NXWYN0C0acQ
Ce naiba fac gresit? Mentionez ca nu am umblat la temperatura intrucat in cartea masinii zice ca a venit gata reglata pentru 95°C. Singura chestie care imi vine in minte e tamparea.
Uitati cum arata pucul de cafea:
[attachment=952]

Am mers pe varianta 7g/30ml. Cantarit inainte si dupa macinare. Nu am ce sa nivelez la sita intrucat nu depaseste marginile. Singurul lucru care imi vine in minte este faptul ca tamperul este de 57 de mm iar sita pare a fi cu cateva fractii de mm mai mare, adica tamperul nu intra fix. Iar asta ar explica presiunea distribuita ne-uniform.

Va ro sa-mi spuneti unde gresesc.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#17
Si eu am avut cateva tentative nerusite cu sita de 7 g la inceput si am renuntat la ea. Iti recomandat sa utilizezi sita 14g.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#18
Extractia de 7g e mai pretentioasa. Cum spunea si axy76, mergi pe sita mare, foloseste 15g si vezi ce iti iese. Daca te incomodeaza in vreun fel, poti desuruba acel picurator si iti va pica lichidul direct din gaura centrala a portafiltrului. Portafiltrul fara fund este si el o optiune la inceput de drum, pentru a observa mai bine greselile.

Tamperul e ok, nu trebuie sa fie ca un piston. Distribuie intai cafeaua uniform, cu degetul sau cu un ac (au am o surubelnita subtire de ceasornicar), apoi tampeaza ferm si mai pune un clip daca tot nu iese.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Se pare ca nu am RTFM Undecided
Odata cu expresorul mi-au venit si 3 site. Cred ca cea mai mica e pentru capsule (sau cum s-or numi chestiile alea de hartie), aia mijlocie e sita de 7 gr si aia mare e cea de 14 gr. Este?

Eu m-am chinuit cu sita cea mai mica Blush Deci am stricat vreo 100 de grame de cafea ca prostu'.
Oricum, am trecut la sita mare, am marit granulatia de doua ori si am reusit un 50 de ml in 30 de secunde. Mai incerc si maine ca deja am gustat de vro 5-6 ori si mi-e teama sa n-o ia inima razna.
O singura intrebare as mai avea: e normal asa ceva?
[Image: zf4o.jpg]
Se vad particule de nichel (sau spoiala aia de nichel) la suprafata pucului. Confused
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#20
Bun venit Lelitei si sa va bucurati reciproc!
Incearca sita mare; daca vrei puc de poza pune 18-20 g. De cafea ce spui, cand e prajita?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#21
Cafeaua o luasem de saptamana trecuta de la Sarkis (data prajirii: 29.08.2013).
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#22
N-am mai vazut acele cojite pana acum pe forum. Or fi de pe interiorul grupului?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
As zice ca sunt de pe canalul de rulare al portfiltrului. Si cred ca au cazut dupa extractie, cand l-a scos din grup.
Nu inteleg nici de ce apare acea urma pe tot diametrul pucului...
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#24
Circumferinta Smile
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#25
Ia pune o poza sa ne dam seama (nu stiu cum e partea de extractie la lelit), eu nu am mai vazut asa urma pana acum
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#26
Poza la ce? La partea aia unde se monteaza portafiltrul?
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#27
De jos in sus, spre dusul de extractie
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#28
OK. Dar cand ajung acasa.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#29
Poza ceruta (se observa de unde s-au desprins):
[Image: 8w3u.jpg]

Si clipul cu o extractie 80% reusita:
http://www.youtube.com/watch?v=tMPdoaJxN74

Cred ca mai trebuie sa maresc putin gradul de rasnire, este?
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#30
Deci bucata aia aurie e mai "inalta" decat dusul de extractie? Daca da, ceva e neregula. Prin cutia cu care a venit, nu mai sunt niste piese ?
Ori cresti cantitatea de cafea, ori gradul de macinare. Ce iti curge acolo e o extractie maxim 60% reusita. Scaderea aia de temperatura e normala pt acest aparat?
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)