Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Asa fac si eu, rasnesc in alt recipient si agit pana se omogenizeaza cat de cat.
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut colegi,
Stie cineva cum se scoate butonul asta, sau mia bine siz, cum se scoate panoul frontal si cum se desface acest buton?
Pana m-am prins ca e mai bien sa folosesc un recipient intermediar pt rasnire si, abia dupa, turnare in portafiltru, am reusit sa fac cateva zgarieturi superficiale pe talpa/tava. Vreau sa le polisez pt un aspect mai placut :)
Pasii urmati au fost:
- 2 suruburi spate pt capacul de sub hoper
- 2 suruburi dedesubt pt panoul frontal
- ?

?
Filtroman infocat.
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2
Espressoman infocat
Bucuresti
20-08-2018, 11:48
(Edited 20-08-2018, 11:50 by kimi_ro.)
(06-02-2018, 15:06)Lyvyoo Wrote: Care piesa mai exact din schema asta? Cu ce cod?
![[Image: xaU8ShM.jpg]](https://i.imgur.com/xaU8ShM.jpg)
Buna,
Imi puteti spune de unde as putea cumpara hoper-ul? Cel cu cod MI.110, conform schemei?
Ideea e ca hoper-ul a cazut si s-a rupt un piciorus. Sta ok si acum doar ca uneori, cand incerc sa scot retentia (aplecand rasnita), are tendinta sa cada si trebuie sa am mereu grija de el.
In alta ordine de idei, fiind cumparata in Decembrie 2015, nu mai e in garantie. De atunci, nu i-am facut nicio curatare cum trebuie. Ma poate ajuta cineva cu o curatare amanuntita si eventual, o verificare a cutitelor?
Multumesc,
Gaggia Classic + PID Espressuino + steam rancillio V3 + preaheating coil + sita dus IMS + manometru + OPV Bezzerra / Ascaso I-mini i1 / tamper ESPRO 58,4 mm
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(14-05-2018, 19:51)tikkun Wrote: Povestea cu zgomotul final, al ultimelor ture, la sfârșitul unei măcinături, pe care eu insist să-l atribui cuțitelor care se ating, iată, nu apare atunci când încerci o râșnire grosieră.Încearcă, de pildă, să râșnești foarte gros, sau pur și simplu mai gros, și vei constata că acel zgomot zis de la "rotor" a dispărut. Întrebarea comică este: a dispărut rotorul?
Pana la urma au vreun raspuns cei de la fabrica legat de acest aspect?
Pentru ca mi-am luat recent espressorul din semnatura, sunt nevoit sa rasnesc mult mai fin decat o faceam inainte cu moka pot-ul. Astfel, am intampinat si eu acest sunet de final, care intr-adevar dispare cand macini mai grosier, asa ca si eu l-am atribuit initial cutitelor. Problema e ca daca reglez macinatura astfel incat sa scap de zgomot, deja e prea groasa macinatura pentru espresso, deci sunt intr-un mic impas. Nu vreau sa defectez rasnita, dar nici sa scot shoturi de 60ml in 15s.
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Eu am avut rasnita acasa si nu era zgomot de atingere, din ce am testat, pentru ca la atingerea intentionata a cutitelor zgomotul este altul, diferit. Poti testa asta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Sincer, nu imi dau seama. Cert e ca pe masura ce mut spre si mai fin, se accentueaza zgomotul, suna tot mai urat la oprire, iar de la un punct incolo suna si in timpul functionarii (testat in gol, fara cafea). Sweet spotul unde obtin extractii corecte e usor dupa pragul la care se aude zgomotul la oprire. Acolo o voi folosi de acum incolo, sper sa nu o deteriorez.
Espressoman infocat
Bucuresti
Daca cureti rasnita se mai aude zgomotul la aceiasi setare?
Brewtus IV | Niche Zero
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Tocmai am curatat-o si pare ca s-a mai atenuat. Sa vedem cum evolueaza. Mersi de sugestie.
Espressoman infocat
Bucuresti
Am fost si eu intr-o situatie similara. La sfarsitul macinaturii sau cu hopperul gol se aude un zgomot similar ca atunci cand se ating cutitele. De fapt raman bucati de cafea prinse inauntru iar geometria cutitelor nu le angreneaza.
Cu rasnita curata nu se aude deloc zgomotul, doar cand se ating cutitele, dar la o setare mult spre fin.
Brewtus IV | Niche Zero
Espressoman infocat
Bucuresti
Poti sa imi spui, te rog, cum ai curatat-o? Pas cu pas....
(04-09-2018, 14:47)LucianS Wrote: Tocmai am curatat-o si pare ca s-a mai atenuat. Sa vedem cum evolueaza. Mersi de sugestie.
Gaggia Classic + PID Espressuino + steam rancillio V3 + preaheating coil + sita dus IMS + manometru + OPV Bezzerra / Ascaso I-mini i1 / tamper ESPRO 58,4 mm
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Doar am dat jos hopperul si capacul metalic si am aspirat, nimic mai fancy :) mai mult de atat, ma tem sa nu descentrez cutitele.
Espressoman infocat
Viena
(06-09-2018, 16:34)kimi_ro Wrote: Poti sa imi spui, te rog, cum ai curatat-o? Pas cu pas....
(04-09-2018, 14:47)LucianS Wrote: Tocmai am curatat-o si pare ca s-a mai atenuat. Sa vedem cum evolueaza. Mersi de sugestie.
https://youtu.be/nUjSfnKMFS4?t=54 pana la 3:10 e fix ca la i1. Numai ca tu cand scoti elementul ala o sa iti ramana si cutitul superior prins in 3 suruburi. Desfaci cele 3 suruburi si cureti. Spor!
Espresso: Lelit Bianca v3, Varia VS6
Filtru: Pulsar, Comandante C40 MK3, Fellow Stagg EKG, Acaia Pearl
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Nu exista risc sa descentrez cutitele?
Espressoman infocat
Viena
(14-09-2018, 14:18)LucianS Wrote: Nu exista risc sa descentrez cutitele?
Ahhh, clar :) mai ales ca majoritatea folosesc rasnita pentru espresso unde distanta dintre cutite...e < 1mm
E suficient sa nu fie stans un surub din cele 3 cu aceeasi forta si imediat pierzi paralelismul cutitelor.
Espresso: Lelit Bianca v3, Varia VS6
Filtru: Pulsar, Comandante C40 MK3, Fellow Stagg EKG, Acaia Pearl
Espressoman infocat
Milano
Sunt curios daca poate fi calibrata ca aici:
https://www.youtube.com/watch?v=5-cf0Iack5Q
Eu nu cred ca am problema zgomotului, spun ca nu cred pentru ca exista un zgomot spre final cu rasnita goala dar nu e sunet metalic mai degraba un huruit.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman fresh
Cluj
Am văzut ca s-a discutat mult aici despre tema atingerii cuțitelor. Folosind aceasta rasnita deja de vreo 2 ani am avut timp sa o studiez destul de bine și am ajuns la concluzia ca acea atingere a cuțitelor este un efect secundar. Adică, problema nu e alinierea cutitelor propriu-zisă ci mai degrabă " devierea de ax" a cuțitului de sus datorat jocului, întregului corp de alama, creat de pasul filetului prea mare. Sau mai bine zis spațiul dintre filetul interior și cel exterior al monturii respective de reglare a granulație. Mișcarea nu e mare dar suficienta ca la un reglaj pt o granulație mai fina pt espresso sa se atingă puțin cuțitele. La început și eu m-am speriat dar cu timpul s-au mai așezat și cuțitele și odată ce am inteles problema nu m-am mai stresat. Concluzia e ca dacă o duc la minimum de finețe pot sa scot din 17 - 18gr de cafea proaspat prajta o extracție chiar și de 35 de secunde de la apăsarea butonului. Cu anumite cafele de pe la Olivo pot chiar și sa infund espressorul
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Folosesc rasnita asta de peste 2 ani si cu nici o cafea si am comandat destule din diverse parti nu am ajuns in situatia sa se atinga cutitele ... am facut odata si pentru cafea turceasca si tot nu am ajuns acolo. Ce vreau sa zic e ca daca o folosesti in mod normal nu ai probleme cu ea.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65
PrettyGoodCoffee
Bucuresti
04-08-2020, 13:11
(Edited 04-08-2020, 13:17 by Razvan.PGC.)
Salutare,
Vad ca thread-ul asta este "mort" de vreo 2 ani...Insa rasnita mea inca nu

Sau cel putin asa sper.
Eu folosesc de 2 ani si ceva sita ascaso de pe un Lelit PL41TEM unde pun 17gr si in functie de cafea scot la un 30-35gr la 27-30s. Totul facut cu micuta i1 Steel cu acele cutite de 54.
Pana acum 2 sapt totul era ok, acum nu mai reusesc sa scot nimic peste 20s. Chiar si la cea mai fina macinare, scot 15s/shot dublu. Am desfacut rasnita, am curatat tot pe acolo, nimic. Same story. Sunt deja la a 3-a cafea (acum de la Yume) si tot la fel.
Ma gandeam sa schimb cutitele, dar nu stiu daca are rost.
Any ideas ce as putea face?
Mersi frumos
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini
Espressoman infocat
Ploiești
Portafiltru bottomless te-ar ajuta sa vezi dacă ai channeling.
Dacă nu ai, îl poți face tu pe cel original, cu niște carote de 30ron și o bormașina.
Espressoman infocat
Rm. Valcea
Te-ai uitat la manometru? Presiunea în extracție e OK? Rasnita e strânsă la maxim?
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
PrettyGoodCoffee
Bucuresti
05-08-2020, 09:45
(Edited 05-08-2020, 10:18 by Razvan.PGC.)
Rasnita e strânsă la maxim. Manometru pare ok, intre 8-10 presiune
Bine, acum nu e obligatoriu sa fie de la rasnita. E foarte posibil sa fie de la espressor. Doar ca nu stiu cum sa verific.
O sa pun portafiltru naked si o sa fac un filmulet.
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Espressoman infocat
Rm. Valcea
Vezi ca pe suportul cutitului superior ai un surub limitator/opritor. Scoate-l sau muta-l.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
PrettyGoodCoffee
Bucuresti
L-am ridicat puțin și am mai putut sa o ai duc un sfert de cerc
Espressoman infocat
Milano
eu zic sa-l ridici pana se ating cutitele sau chiar mai sus. Tu trebuie sa ai grija sa nu le atingi, nu surubul acela.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
PrettyGoodCoffee
Bucuresti
O duc la maxim și aparent mai "castig" ceva secunde.
Întrebarea este de ce am ajuns aici? Ce s-a degradat? Ce trebuie schimbat?
Espressoman infocat
Milano
poti face un test simplu. iei un marker de whiteboard si dai pe cutitul superior pe partea cea mai plata a lui (inspre exterior). Atingi cutitele in functiune pentru vreo secunda, doua, apoi te uiti unde atinge. Banuiala mea e ca trebuie recalibrata. Nu e un efort substantial dar mananca ceva timp si atentie. Suruburile trebuiesc bine stranse altfel te pacaleste calibrarea cand pui cafea si ceva chiar opune rezistenta. Pe de alta parte era cineva pe aici care a strans prea tare cutitele asa ca, grija mare.
În continuă acumulare de informații
Bucuresti
(06-08-2020, 18:37)vlaicu Wrote: poti face un test simplu. iei un marker de whiteboard si dai pe cutitul superior pe partea cea mai plata a lui (inspre exterior). Atingi cutitele in functiune pentru vreo secunda, doua, apoi te uiti unde atinge. Banuiala mea e ca trebuie recalibrata. Nu e un efort substantial dar mananca ceva timp si atentie. Suruburile trebuiesc bine stranse altfel te pacaleste calibrarea cand pui cafea si ceva chiar opune rezistenta. Pe de alta parte era cineva pe aici care a strans prea tare cutitele asa ca, grija mare.
EU eram. :09:
Si nu numai ca le-am strans prea tare, dar le-am strans si inegal.
Bine ca mai exista printre noi oameni dispusi sa ajute, ca altfel, probabil service-ul ma manca.
Inca o data MULTUMESC pe aceasta cale Nickso!
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta
PrettyGoodCoffee
Bucuresti
Hai ca vad ca e ok acum. Poate nu pusesem cuțitele alea bine. Cine știe.