De ceva vreme ma gandesc si eu la un sistem de purificare.
De fapt, dat fiind pretul ridicat al apei, gandul zboara ceva mai departe. Locuind la casa, ma gandesc tot mai serios la ideea acelei tevi de cativa metri injectate in pamant, in cazul meu direct in panza freatica (de suprafata). Apoi, o pompa de 12-24V si un panou solar cu un acumulator pentru stocarea energiei si de ce nu, un invertor, macar pentru cateva becuri. Desigur, un astfel de sistem ar putea fi imbunatatit cel putin cu un servomotor si o montura mobila, pentru captarea optima a energiei solare. Apa ar putea fi folosita practic pentru orice, in functie de debit. Problema ar fi aceea ca astazi, panzele freatice sunt tot mai contaminate, testele de nitriti/nitrati facute prin zona nefiind deloc incurajatoare. Pentru espressor, apa bruta ar fi cel mai probabil improprie. Astfel, am ajuns sa iau in calcul un sistem de filtrare.
In cazul celor care includ procesul de osmoza inversa, nelamuririle-mi sunt legate de stabilitatea membranei in timp, susceptibilitatea ei la actiunea clorului (de a carui existenta in apa de la robinet nu cred ca se indoieste nimeni) respectiv a procesului de oxidare si de capacitatea de retinere a compusilor de aluminiu (folosit si el in statiile de tratare).
Ma intreb daca nu cumva concentratia de metale grele si/sau aluminiu blocate (si acumulate) in sistem, ar putea atinge valori ingrijoratoare, in conditiile in care utilizatorul casnic nu are nicio posibilitate de masurare sau determinare a acestora.
E adevarat, moleculele mari sunt oprite de membrana, insa nu acelasi lucru se intampla cu cele de mici dimensiuni. Cum putem determina asta? TSD-metrul nu pare sa fie de mare folos, pH-metrul nici atat. Poate un tester pentru metale grele, dar pentru utilizatorul obisnuit, detectia ar fi doar partiala.
Recunosc ca sunt destul de indecis, mai ales ca nu am reusit inca sa imi raspund nici macar la prima intrebare: vreau purificator pentru apa de baut de zi cu zi sau purificator pentru espressor?
Pentru apa de consum zilnic, un TSD scazut, apropiat de zero nu cred ca ar fi de dorit, cel putin nu dupa indicatiile "producatorilor/furnizorilor/distribuitorilor" de apa potabila sau ale medicilor, in timp ce pentru espressor, valoarea zero este ideala.
Oare nu ar fi o optiune varianta clasica, in jurul careia nu prea exista controverse, a unui sistem de purificare prin distilare? Sigur, e vorba de spatiu, consum de energie electrica si intretinere periodica, dar oricum si la cele cu osmoza inversa sunt costuri pe care le resimtim periodic.
Putin off-topic:
In cele din urma, desi pare un proiect mic, ar fi un mare consumator de timp, doar constructia panoului solar fiind probabil destul de laborioasa. Totusi, apoi, energia ar fi gratis de sus, apa la fel, de jos. Stiu ca exista acolo si ma impac greu cu ideea ca inca nu am intins mainile, in ambele directii.