Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Am si uitat ca am comentat aici...este vorba de un purificator de la Zepter cu osmoza inversa si filtru de argint...eu il am montat la bucatarie iar tds metrul imi arata 006 unitati iar inainte 220 unitati
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Edel Wasser se numeste si este cat o unitete de calculator si mai este Aqueena care este mai mare si este bun in zonele unde apa este fff proasta...de ex in pipera unde apa are 1200 de unitati masurat cu tds metrul
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
De ceva vreme ma gandesc si eu la un sistem de purificare.

De fapt, dat fiind pretul ridicat al apei, gandul zboara ceva mai departe. Locuind la casa, ma gandesc tot mai serios la ideea acelei tevi de cativa metri injectate in pamant, in cazul meu direct in panza freatica (de suprafata). Apoi, o pompa de 12-24V si un panou solar cu un acumulator pentru stocarea energiei si de ce nu, un invertor, macar pentru cateva becuri. Desigur, un astfel de sistem ar putea fi imbunatatit cel putin cu un servomotor si o montura mobila, pentru captarea optima a energiei solare. Apa ar putea fi folosita practic pentru orice, in functie de debit. Problema ar fi aceea ca astazi, panzele freatice sunt tot mai contaminate, testele de nitriti/nitrati facute prin zona nefiind deloc incurajatoare. Pentru espressor, apa bruta ar fi cel mai probabil improprie. Astfel, am ajuns sa iau in calcul un sistem de filtrare.

In cazul celor care includ procesul de osmoza inversa, nelamuririle-mi sunt legate de stabilitatea membranei in timp, susceptibilitatea ei la actiunea clorului (de a carui existenta in apa de la robinet nu cred ca se indoieste nimeni) respectiv a procesului de oxidare si de capacitatea de retinere a compusilor de aluminiu (folosit si el in statiile de tratare).
Ma intreb daca nu cumva concentratia de metale grele si/sau aluminiu blocate (si acumulate) in sistem, ar putea atinge valori ingrijoratoare, in conditiile in care utilizatorul casnic nu are nicio posibilitate de masurare sau determinare a acestora.

E adevarat, moleculele mari sunt oprite de membrana, insa nu acelasi lucru se intampla cu cele de mici dimensiuni. Cum putem determina asta? TSD-metrul nu pare sa fie de mare folos, pH-metrul nici atat. Poate un tester pentru metale grele, dar pentru utilizatorul obisnuit, detectia ar fi doar partiala.

Recunosc ca sunt destul de indecis, mai ales ca nu am reusit inca sa imi raspund nici macar la prima intrebare: vreau purificator pentru apa de baut de zi cu zi sau purificator pentru espressor?

Pentru apa de consum zilnic, un TSD scazut, apropiat de zero nu cred ca ar fi de dorit, cel putin nu dupa indicatiile "producatorilor/furnizorilor/distribuitorilor" de apa potabila sau ale medicilor, in timp ce pentru espressor, valoarea zero este ideala.

Oare nu ar fi o optiune varianta clasica, in jurul careia nu prea exista controverse, a unui sistem de purificare prin distilare? Sigur, e vorba de spatiu, consum de energie electrica si intretinere periodica, dar oricum si la cele cu osmoza inversa sunt costuri pe care le resimtim periodic.

Putin off-topic:
In cele din urma, desi pare un proiect mic, ar fi un mare consumator de timp, doar constructia panoului solar fiind probabil destul de laborioasa. Totusi, apoi, energia ar fi gratis de sus, apa la fel, de jos. Stiu ca exista acolo si ma impac greu cu ideea ca inca nu am intins mainile, in ambele directii.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Adrian,
La ora aceasta un panou fotovoltaic nu mai este o gaura foarte mare in buget. Cu o tehnologie relativ fiabila (siliciu monocristalin de exemplu) si o amplasare optima (se pot face niste studii pentru a calcula incidenta solara maxima din Ianuarie pana in Decembrie pentru o anumita latitudine) costurile nu mai sunt asa ridicate. Accesoriile probabil ca vor dubla pretul (acumulator, inverter, automatizare, etc.) dar chiar si asa pana intr-un kilowatt electrict maxim generat bugetul este pana in 3500 Ron (care dupa un calcul de amortizare se observa ca rata de recuperare este destul de rapida).

Uite aici o varianta interesanta pentru filtrarea apei (filtru ceramic, filtru carbon activ, carbon activat cu argint, pat de silicat, filtru zeolitic, pat din material mineral, coral) pentru cca 200 Euro : http://www.evolutionorganics.co.uk/eva-w...rifier-12L

Reply
Dar pentru espresso ai nevoie de o duritate gen 2-3 grade germane, deci nu e suficienta doar filtrarea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Lyvyoo,
Mai nou Maxwell Colonna (campionul national al Angliei si locul 5 mondial parca sau 6 barista) a dezvoltat subiectul apei la nivel de analiza chimica. Puncul lui de vedere este ca industria cafelei greseste cand vorbeste de duritatea apei la modul general si ca defapt cand vine vorba de prepararea cafelei este foarte important sa vedem care sunt compusii minerali ce confera duritate apei, astfel incat o apa cu o anumita 'reteta' de compusi minerali care au sa zicem o duritate de 3 grame germane sa produca un espresso de o calitate mult mai buna decat o apa cu aceasi duritate de 3 grame germane dar cu o alta 'compozitie minerala'. 

Un articol interesant care pune problema duritatii apei intr-o alta lumina : http://www.caffeculture.com/Content/Wate...-all-wrong .

Reply
@ eugenm

Multumesc pentru incurajari si informatii.
Da, ma gandesc la un monocristal, spatiul fiind una dintre probleme, insa doar un panou nu cred ca va furniza o putere mai mare de 150-190W. Pentru inceput, as vrea sa imi construiesc doar unul. Pana la 1kW ar fi cale lunga, iar pana la o eventuala independenta energetica (nu exclud asta pe viitor), aproape ca pierd ideea in acest moment ... Consumatorii casnici ai zilelor noastre, numarul lor din fiecare locuinta, te duc repede la un rezultat exprimat in KW destul de ridicat. E descurajant cand iti dai seama ca ai nevoie de zeci de panouri pentru a acoperi necesarul energetic al casei. Iar pentru asta ai avea nevoie de o intreaga "gradina de panouri fotovoltaice".
Drept sa spun, pentru doar un panou construit acasa, chiar din celule monocristaline, ma astept la un cost mult mai redus.

Revenind la apa, nu prea vreau sa comentez, fiind sceptic in fata unui marketing agresiv, altfel frumos construit. Sunt insa placut surprins sa vad ca macar pe ici pe colo cineva recunoaste ca formatiunile moleculare de dimensiuni mici nu pot fi oprite de niciun fel de membrana prezenta pe filtrele sau purificatoarele aflate in acest moment pe piata.

Legat de gustul cafelei, asa cum am mentionat si cu alta ocazie, folosesc apa de la robinet, buna dealtfel, cu o duritate putin peste 2 grade germane, pH 7,6, turbiditate cuprinsa intre 0,8-3 grade nefelometrice si cu un TSD de 48ppm. Apa pentru consumul zilnic o aduc de la cativa km, de la un izvor de suprafata, cu TSD de 150ppm, pH 7, turbiditate 0,00 grade nefelometrice si duritate de aproximativ 9 grade germane. Desi este prea dura pentru espressor, au existat momente in care nu m-am putut abtine, folosind-o pentru 1-2 cafele. Am obtinut un gust simtitor mai bun cu apa de la izvor. Am mai scris asta pe forum, cu luni in urma, cand am observat si eu influenta compozitiei apei asupra rezultatului final din ceasca.
prajitor "DIY"

Reply
@AdrianT,
Daca iti propui sa confectionezi singur solutia de 'panou fotovoltaic' sunt de parere ca nu se justifica efortul pentru a realiza doar unul singur, asa cum ai spus 200W este un maxim, la aceasta putere nici nu are sens sa te complici sa acumulezi. Defapt, la aceasta 'dimensiune' nu are sens sa il confectionezi singur, la ora aceasta gasesti produse chinezeti (sau chiar romanesti) foarte pertinente din punct de vedere tehnic la preturi foarte bune. Amplasarea este cheia succesului asa ca cel mai probabil trebuie sa construiesti un stativ pe care sa il ridici la o inaltime unde sa nu ai nici o umbrire, 30 - 45 grade inclinatie orientat catre un Sud ... Imi pare rau pentru off-topic.

Compozitie minerala vs depuneri pe elementele incalzitoare ...  Huh ... daca gustul este net superior atunci eu cred ca as opta pentru decalcifiere periodica ... Nu mai gasesc unul din articolele lui Colonna unde sustinea ca apa cu compozitia minerala potrivita confera gustul cel mai bun cafelei undeva pe la 5 grade germane duritate (poate am visat Rolleyes ) !

Reply
Daca as emite o opinie in functie de experienta personala de pana acum, as spune ca la o duritate intre 5 si 10 grade germane, un UNT de 0,15 (unitati nefelometrice de turbiditate) (valoarea 0,00 ar fi fost de dorit dar una din ape era mai "stralucitoare"), pH 7,  valori NO2 si NO3 sub limita de detectie, fara urme de clor si un TSD de 120-140 ppm (prin combinatia a doua ape diferite), am obtinut ceea ce mi-a placut cel mai mult, dar asta nu se situeaza deloc ca parametri nici langa Bucovina, nici langa apa rezultata in urma filtrarii prin osmoza inversa.
Mai mult, asa cum stim, apa este considerata potabila, "in parametri", daca anumite valori masurabile apartin unui anume interval. Pe orice buletin de analize al furnizorilor de apa, duritatea minima a apei potabile este considerata a fi de 5 grade germane.

Din nou off-topic (poate ar trebui inceput un alt thread daca dezvoltam discutia):
Legat de panou, poate ai dreptate, ma voi gandi bine inainte de a ma apuca de treaba. Acum sunt doar la stadiul de idee, trecând printr-o perioada in care sunt foarte ocupat. Intentia initiala era de a vedea care e volumul de munca pentru un panou si de a scadea costurile prin eliminarea manoperei, mai ales ca ar costa semnificativ sistemele conexe (nu as fi impacat daca nu as monta si un tracker, probabil cu doar o axa de rotatie, pentru urmarirea pozitiei soarelui si bineinteles, un sistem de acumulare, desi am retineri privind comportamentul la rafale de vant sustinute).
Ce spuneai insa, mai ales ca pare sa vina de la cineva cu o posibila experienta in domeniu, este demn de luat in seama.

prajitor "DIY"

Reply
Putin umor ... Artizanii apei : https://vimeo.com/131422396

Reply
conform buletinului http://www.casomes.ro/wp-content/uploads...e-Cluj.pdf Clujul are o apa buna. Totusi... voi apela la o filtrare pentru apa de baut/espressor.

Stiti cumva care e debitul necesar/minim acceptat pentru o pompa rotativa? (in ideea legarii directe la retea)

Ma uit dupa specificatiile sistemelor de filtrare (ultra si nano) insa nu prea se specifica debitul de apa filtrat...
Expobar Leva HX (rotary pump), Honne 1.0, MK Vario, Hario scale, Hario Switch, Aeropress

Reply
@AdrianT sunt curios daca ai putea sa 'ajuti' comunitatea cu niste informatii ? Ai posibilitatea sa determini cantitatile de Ca si Mg din amestecul de ape de care vorbeai acum ceva timp ? Dar si mai important daca poti sa determini si cantitatea de Hidrogencarbonati (HCO3) ?
Se pare ca bicarbonatul este baza care neutralizeaza acizii din apa, astfel incat o cantitate mai mica in apa este cea care ar favoriza un gust al cafelei mai bogat si mai putin plat.
Apa din comert se incadreaza in recomandari in ceea ce priveste continutul de Ca+Mg care trebuie sa fie in jurul unei valori de 100mg/l, dar din pacate bicarbonatul este MULT peste un maxim acceptat de 75mg/l. In cazul apei care imi place mie cel mai mult, Cheile Bicazului, Ca(2+) + Mg(2+) = 95.8+14.13 = 109.93 ppm, dar HCO3(-) = 357.5ppm
Deasemenea, as putea sa te intreb daca cunosti o solutie facila de scadere a alcaliniatii (continutului de HCO3) ?

Multumesc anticipat !

Reply
(05-10-2015, 21:14)eugenm Wrote: @AdrianT sunt curios daca ai putea sa 'ajuti' comunitatea cu niste informatii ? Ai posibilitatea sa determini cantitatile de Ca si Mg din amestecul de ape de care vorbeai acum ceva timp ? Dar si mai important daca poti sa determini si cantitatea de Hidrogencarbonati (HCO3) ?
[...]
Deasemenea, as putea sa te intreb daca cunosti o solutie facila de scadere a alcaliniatii (continutului de HCO3) ?

Multumesc anticipat !

Din pacate, pot determina doar marimile despre care am scris.
Dar teste usor de utilizat si suficient de precise se gasesc (cele de la JBL de exemplu).
E adevarat, un turbidimetru e altceva si este mult mai scump, dar testele pentru calciu, magneziu, nitrati, nitriti, metale grele, etc, sunt disponibile cam peste tot.
Legat de scaderea alcalinitatii, din cate am observat, astazi, tot instalatia de tratare prin osmoza inversa este cea mai populara. Dar, nu am nici asa ceva, deci nu pot spune asta din experienta proprie.
prajitor "DIY"

Reply
Multumesc AdrianT ! Dar odata cand mai ai timp mai poti sa prepari acel amestec de ape care te-a incantat ?

Reply
(05-10-2015, 23:51)eugenm Wrote: Multumesc AdrianT ! Dar odata cand mai ai timp mai poti sa prepari acel amestec de ape care te-a incantat ?
Da, in principiu ... da.
Ar exista o mica variabila.
Una din ape provine dintr-un baraj din zona. Am folosit-o pentru duritatea scazuta, apele potabile din depresiunea Hategului fiind de suprafata. Calitatea ei este puternic influentata de vreme.

Cealalta, provine de la vreo 20 km de oras, dintr-un izvor de adancime medie, mult mai putin influentat de conditiile meteo, de o calitate constant buna (nu cunosc stratul acvifer, dar daca e primul, ar trebui sa fie la macar 15-20m adancime in acea zona).

Cu alte cuvinte, daca una din ape e mereu sigura, la apa locala ar trebui facute niste masuratori.

Dar daca dezvoltam discutia, cred ca un PM ar fi preferabil. Suntem intr-o zona deja prea particulara.
prajitor "DIY"

Reply
Nuu pe Pm, va rog :) orice discuție despre apa este binevenita.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Sustin discutia voastra aici.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Buna Stefan,
Ma bucur ca ai intervenit, deoarece doream sa te intreb cum este configurat filtrul tau cu osmoza inversa si remineralizare ? Faci si un amestec dupa filtrare cu apa de la robinet sau te bazezi doar pe remineralizare ?

Citind studiile lui Maxwell Colonna trag urmatoarele concluzii :
1) Ca2+ si Mg2+ ajuta (mult) la extractia componentelor aromatice din cafea. Ma2+ are cea mai mare putere chimica de extractie si este si molecula cu dimensiuna mai mica astfel incat tinde sa extraga mai multe componentele aromatice si acide. Ca2+ activeaza in mod similar cu mentiunea ca acesta este din pacate responsabil cu depunerile calcaroase din espressoare.
Concluzia este ca o apa complet neutra (distilata) nu va reusi sa extraga suficiente componente aromatice din cafea ;
2) La polul opus ape cu un TDS mare, deasemenea, nu vor putea produce cafele bune deoarece pur si simplu nu mai exista prea mult loc in componenta chimica a apei de a "adauga" alte componente cum sunt cele aromatice din cafea.
3) Logic ar fi sa tragem concluzia ca un continut mai mare de Mg2+ si Ca2+ ar trebui sa produca o cafea foarte buna. Dar acest lucru nu se confirma deoarece testele cu ape bogate in continut mineral produc o cafea plata si pamantie.
4) Raspunsul este dat de existenta in componenta apei a bicarbonatului (componenta alcalina) HCO3- care actioneaza ca o componenta chimica tampon al carei scop este sa mentina pH-ul solutiei constant. Astfel incat un continuta mare de bicarbonat o sa 'anuleze' majoritatea acizilor din cafea in incercarea de a mentine pH-ul solutiei constant. Acizii respectivi vor exista in prosusul final dar in combinatie cu bicarbonatul o sa prduca o cafea cu gust neclar, pamantiu, neplacut.

Astfel incat concluzia este ca pentru a beneficia de o extractie cat mai buna avem nevoie de o apa cu un continut de Ca2+, Mg2+ si HCO3- optim. O astfel de apa ar trebui sa aiba un continut de Ca2+ si Mg2+ de cca 100-150 mg/l si un continut de HCO3- de cca 50-70 mg/l.

Acesta este motivul pentru care il intreb pe @AdrianT de amestecul sau de ape in speranta ca s-ar incadra in limitele de mai sus :)

Reply
(07-10-2015, 09:42)eugenm Wrote: [...]
Acesta este motivul pentru care il intreb pe @AdrianT de amestecul sau de ape in speranta ca s-ar incadra in limitele de mai sus :)

Foarte interesante informatiile oferite.

Fara sa citesc vreun studiu, bazandu-ma doar pe gust, am facut acea combinatie.

Daca totalul de solide dizolvate in apa pare sa fie in zona ta de interes (asta fiind si perceptia mea despre care ma gandeam totusi ca ar putea fi subiectiva), despre duritatea carbonatului si capacitatea de neutralizare a acizilor nu am informatii. Totusi, un astfel de test, (test KH), nu cred ca ar fi mai mult de 30 RON.

Pe de alta parte, nu am folosit mult timp acel amestec, din cauza duritatii totale (aproximate) mari. Stim cu totii ca asta duce la depuneri pe intregul circuit al espressor-ului.
prajitor "DIY"

Reply
După discuția despre cupru și inox cu EugenM, am început sa vorbim despre apa. În lumina informațiilor expuse mai sus am făcut niște teste cu trei tipuri de apa: Bucovina, Aqua carpatica și un amestec dintre ele 50-50. Cafeaua a fost Etiopia yrga de la bb iar setările de extracție: 20g cafea, extracție de aprox 30s (am ajuns aici plecând de la 16,5g dar la 20 am avut un maxim de aroma). Nu am cântărit și nu am măsurat rezultatul.

Rezultatele, pe scurt, au fost surprinzătoare. Bucovina a produs cel mai șters shot, cu cea mai pronunțată aciditate.. Ușor de considerat acreala.
Aqua carpatica a produs un shot mai "greu", mai aromat dar cu lipsa de claritate. Mirosea mai bine și a fost "mai bun".
Câștigătorul a fost amestecul dintre cele doua ape. Rezultatul aromat, mult mai clar m-a surprins.

Diferența a fost destul de mare încât sa nu ma mai întorc la Bucovina simpla, indiferent de efectul asupra depunerilor de calcar. Oricum, partea de hx se decalcifiaza ușor, la fel ca un SBDU.

Reply
M-ai facut curios nickso, in privinta acestei combinatii. Cu prima ocazie am sa masor ce tds are acest amestec 50/50 si am sa postez rezultatul. 
Eu obisnuiesc sa folosesc apa imbuteliata sub marca aquatique, ce are un tds de 115 ppm (aprox 6,8 gr germane) si gustul cafelei este satisfacator pt mine.
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 

Reply
Buna Silvio,
Incercarile pe care le-am facut au avut in vedere si continutul de bicarbonat din apa care ideal ar trebui sa fie in jurul valorii de 50mg/l (vezi HCO3-)

Reply
E normal ca aromele sa fie mai slabe cu cât conținutul de minerale e mai mic. Altfel am folosi apa demineralizata.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Da si nu ... Altfel de ce nu am folosi ape puternic mineralizate ?

Reply
Dar se pare ca nici prea mare nu e ok. Din ce am înțeles raportul gh/kh ar trebui sa fie intre 1/1-2/1, și un maxim de 75 ppm pentru kh, pentru apa ideala. Apele noastre minerale plate se învârt în jurul raportului 1/4-1/5.

Gh- general hardness ca+mg
Kh- carbonate hardness hco3

Reply
In privinta apei Aquatique spre ex, Gh (Ca si Mg)  este de 91.84 (rezultat obt din valorile de pe eticheta (Ca 31.06 x 2.5) + (Mg 3.38 x 4.2), diferit de ce am masurat mai devreme (115 ppm; 6.76 gr germane). Diferenta intre 115 si 91.84 sunt alte saruri si metale. Alcalinitatea la Aquatique este 100.37 (la Bucovina 35).
HCO3 poate fi asociat cu potasiu sau sodiu, iar Ca sau Mg cu sulfati sau cloruri. De obicei, alcalinitatea (HCO3 x 0.82) este mai mica decat duritatea.
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 

Reply
Ce reprezinta 2,5 și 4,2? Eu am luat în considerare valorile de pe eticheta direct, considerând 1mg/l= 1ppm. Ce am pierdut din vedere?

Reply
Sunt coeficienti rezultati in urma unor calcule de catre cei in domeniu (nu mai gasesc sursa) pt determinarea duritatii apei (cea semnificativa, sa ma exprim altfel, ce conteaza pt aparatele noastre)
Revenind la exemplul precedent de apa (pe asta o am acum) duritatea totala rezultata din calcule este de 115 ppm, iar suma celor doua minerale, Ca si Mg, ajustate cu acei coeficienti este 91.84mg/l, prin urmare diferenta pana la 115 mg/l (tot aia este cu ppm) este compusa din alte minerale, saruri si metale. Dar nu stiu exact care sunt acelea si ponderea lor.

Reply
urmeaza sa fac o analiza pentru apa care va fi folosita exclusiv pentru espresso

filtrul e bestmax premium de la BWT. Mai pun ceva pe langa el in instalatie ?
 ma gandesc ca metalele grele sau clorul nu sunt filtrate de el...sau ?

iar privitor la analize as dori sa stiu daca in afara de cele de mai jos se mai impune ceva ? ....in principal pentru sanatate....

pH

duritate totala

duritate carbonatata (HCO3)

calciu

magneziu

reziduu sec la 180 de grade

aluminiu

fier

nitriti

conductivitate

Total Solide Dizolvate (TDS)
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

Reply
Am gasit analizele mele, inainte / dupa , de cand am instalat filtrul Claris, similar ca si functionalitate cu BWT. Cu precizarea ca am trisat putin, cele considerate "inainte" fiind cele publicate de ApaNova bilunar pe site-ul lor, corespunzator zonei mele. Dar la cum sunt judecati acum ca au dat spaga la primarie sa se mareasca tariful apei reci de 3 ori, ce incredere sa mai ai in analizele lor.. Ma rog, rezultatele au aratat asa:

Clor rezidual liber: scazut de la 0.14 - la 0.005
ph: scazut de la 7.22 la 5.6 
Fier: chipurile 48 original - 56 in proba mea  (aici se vede calitatea retelei de distributie)
turbiditate: scazut de la 0.739 - la 0.18 
Conductivitate: scazut de la 319 la 212
aluminiu: scazut de la 19 la 2
nitriti: "crescut" de la 0.008 la 0.20 (din nou calitatea retelei isi spune cuvantul)

Nu am valori comparative ApaNova pentru TDS care mi-a iesit 108ppm, Alcalinitate totala 0.68, Reziduu fix la 105 grade 139.

Daca l-as fi luat din Romania, il dadeam de cap vanzatorului cu acel pH foarte scazut. La doi ani, mi-am luat o varianta imbunatatita a filtrului, ajunsa cu multe amanari la un dealer roman semiserios, si am monitorizat pH-ul singur, cu niste teste colorimetrice de la o firma buna in domeniu. Nu am mai coborat niciodata sub 6.5. Deci trebuie dialog permanent cu vanzatorul, pentru a-i semnala eventualele probleme. La BWT, Serban, asa cum l-am cunoscut la targul de cafea, a fost un tip foarte disponibil si implicat. Daca a ramas asa, atunci vei avea cu cine sa schimbi informatii tehnice, analize etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)