Welcome Back Log In Create Account

Anul recoltei de cafea verde sau gustul din ceasca?

(12-08-2017, 10:25)Torin Wrote: Cand nimeni din piata nu trece data culegerii, deja e un pic bizar, trebuie sa recunosti. Cand nimeni din piata nu trece data culegerii si mai mult, o simpla discutie pe tema asta devine virulenta, naste controverse puternice, se creeaza "tabere", e imposibil sa nu te gandesti ca poate exista un motiv cat se poate de concret pentru care nimeni de la noi nu trece pe pachet data culegerii.

Din punctul meu de vedere, data culegerii mentionata pe pachet reprezinta o dovada in plus de buna credinta, fair trade, respect pentru client si transparenta din partea prajitoriei. Atat si nimic mai mult. Nu ii suspectez automat de rea credinta pe cei care nu trec data culegerii.

As avea o intrebare foarte concreta, in masura in care cunosti acest lucru. Exista pe piata artizanala din Romania prajitorii care prajesc si vand cafele mai vechi de 2 ani de la data culegerii?

A fost un moment, nu foarte indepartat in timp, cand nimeni nu trecea data prajirii pe pachet. Si asta nu i se parea bizar nimanui. Presupun ca o sa vina si momentul in care o sa trecem data recoltei pe pachet. 

Discutia a devenit virulenta pentru ca un anume coleg de forum, insista ad nauseam pe 3-4 topicuri separate ca prajitorii sa puna data recoltei pe pachet. El face asta pentru ca are tot felul de suspiciuni, in special vis-a-vis de prajitorii din Romania. Fondate sau nu? Nu pot eu sa hotarasc pentru ceilalti colegi. De asta am intervenit. Sa lamurim impreuna. 
________________________________________________________________________________________________

Acest coleg spune ca acel prajitor care nu pune data recoltei pe pachet este in culpa, ca prajitorii din Romania cumpara de pe bursa cafea proasta samd. El spune ca atunci cand nu pui data recoltei pe pachet inseamna ca ai cafea verde veche de cine stie cand.  

Pai unde sunt dovezile concrete pe care "acuzatorul" trebuie sa le aduca in fata "instantei" ? Eu n-am vazut nici una.

Ca sa spun despre X sau Y ca prajesc si vand cafele verzi mai vechi de 2 ani de la data culegerii lor trebuie sa am dovezi solide, fapte, acte, hartii. Nu pot sa vorbesc aiurea ca sa ma aflu in treaba, ca ma plictisesc acasa. 

Toate astea in conditiile in care, 1. respectivul coleg isi prajeste singur cafeaua pentru consum si 2. nu l-am vazut pe acest coleg sa faca recent macar un review la oricare cafea provenind de la prajitorii din Romania. 
_____________________________________________________________________________________________

Discut des cu clientii mei, inclusiv pe aspecte ce vizeaza forumul. Sunt oameni carora nu le place sa intre in situatii conflictuale sau nu au timp de asa ceva. Majoritatea nu posteaza pe forum. Nu atata timp cat pe forum au castig de cauza cei care tipa mai tare, nu cei care vin cu argumente. Asta este politica forumului referitoare la libertatea de expresie.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Reiterez si eu aspectul legat de cumpararea cafelei verzi de la prajitori pt ca desi au fost mai multe persoane care au zis-o destul de clar tot sunt unii care o tin pe-a lor.
Prajitorii vand cafea prajita. Punct. Asta e obiectul lor de activitate.
Si sa suprasimplificam din nou: asa putem sa avem pretentia ca brutarii sa ne vanda faina ca noi ne facem painea mai bine singuri acasa.

Neputinta de a-si procura cafea verde de calitate naste frustrarea care se revarsa in zeci de postari pe forum
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
"imposibil, chiar nu pot sa cred ca oameni cu discernamantul forumistilor care au intervenit in thread nu au inteles ca insistentele mele pe cafea verde de ultima recolta erau o provocare, un challenge, la sinceritate si deschidere:
un semn de intrebare, care cerea raspunsuri clare si sincere, despre caile de aprovizionare, pentru ca daca un procesator de cafea verde nu-ti poate da detalii despre data recoltei, e probabil ca persoana si-a procurat cafea verde de la traderi si burse ... urmarind cu prioritate profitul, adica o cafea ieftina din recolte trecute, dar 'de nume', sau o cafea 'de siloz', amestec cu nume de origine generic... care sa se vanda rentabil, proaspat prajita, la noi!

inghitim orice, acordand tot creditul celor care oricum isi fac sau competeaza castigurile si cu banii nostrii!
cafeaua e scumpa si proasta calitativ, pentru ca in majoritatea cazurilor, caile si criteriile de aprovizionare urmaresc maximizarea profitului, nu a calitatii; calitatea e partea aceea cu... poezia, la umbra arborilor de mahon :)

si sigur ca am fi avut mai multa lumina in zona acelor pete albe, daca ar fi existat taria, sa nu-i zic demnitatea, unei opinii comune, bazata pe interese comune, oarecum comunitare, ale membrilor interesati din forum!

iata un thread model a ceea ce inseamna lipsa de spirit comunitar la romani; fiecare e pe capra lui si tine cu ăl mai puternic!
si mai si zice, spre propria-i liniste, ca lucrurile-s simple!
adica, s-au vazut cu kobe-ul in cratita, se bucura ca stiu ce e bun si ca se descurca sa aiba acces la asta!"

cele de mai sus le-am mai scris odata!

si am toata certitudinea ca efectul lor asupra celor carora le-ar fi adresate, nu are nici o nuanta pozitiva!
dar cine mai are timp sa inteleaga ceva dintr-un mesaj, cand principala sa preocupare e sa-si arate muschii?!

... omul asta vrea sa spuna ceva! sa nu-i raspund, decat dupa ce am inteles, in termenii lui, ce vrea sa spuna!
sau desigur, daca omul respectiv nu merita consideratie, intorci spatele si te duci pe camp!
dar atunci, la ce foloseste forumul?

un thread trebuie sa dispute, dar si sa spuna ceva, pentru a motiva participantii,
dar asta in termenii unei existente comunitare, nu resentimente starnite din adancurile intunecate ale unui ego calcat pe coada - incalecare agresiva pe thread - tranta!
suntem intr-un forum, deci un loc de discutii libere, si inca de specialitate, nu intr-o sala de tribunal!

cand un thread ajunge la asa ceva, inseamna ca e dominat de un spirit de troll  si trebuie inchis, cel putin temporar!
tema lui a devenit un esec!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Legat de disponibilitatea info anul recoltei: daca va uitati din nou pe site la talorjorgen veti vedea si traderii de la care iau cafeaua verde. Si prajitorii din RO iau cafea de la acei traderi. Macar o parte din ea. Si macar o parte din ei.
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Una din prajitoriile apreciate din zona nordica, condusa de doi baristi fosti campioni nationali si de la care intotdeauna am baut cafele bune ... acesta este modul in care informatia este prezentata:
[Image: C0u0kXj.jpg]

Cafeaua este ultima recolta si multe alte detalii le-am obinut vorbind direct cu baristaul care mi-a preparat un filtru folosind aceasta prajire.

Reply
Pentru mine anul recoltei nu este relevant, iar pe punga de cafea am văzut inclusiv numele celui care a prăjit lotul respectiv.[Image: 03e5005bd7f7c7a49165ceb63bfaa3c7.jpg][Image: 6c6f9d9e3017785d1f4f6fd85df6878b.jpg]

Reply
Legat de opiniile comune ce ar trebui sa sudeze comunitatea acestui forum, premisa de a trage o linie demarcanta intre consumatori si prajitorii locali, ridicarea acestui zid pe care scriem cu graffiti "Jos burghezia, jos capitalismul!" NU are cum sa reprezinte un punct de plecare solid, sanatos, organic.
A pleca la drum cu mintea intunecata de obsesia ca artizanii nostri fac tot posibilul sa stoarca de la noi banul onest si greu muncit este o poveste despre proletarism peste care de multi ani s-a tot pus praful ... si sper sa se tot adauge.

Interesul comun ar fi acela de a putea promova idea de cafea proaspat prajita folosind cafea verde de calitate ridicata, pentru a creste consumul. Atata timp cat prajitorii nostri traiesc din horeca iar piata reprezentata de cunoscatorii si consumatorii de cafea de specialitate reprezinta probabil o fractiune cu mult insuficienta pentru a putea plati salarii, utilitati, promovare, va fi foarte greu sa obtinem ceea ce cu totii de aici ne dorim.

Eu nu cred ca vreunul din prajitorii nostri nu isi doreste sa se duca in tari exotice si sa isi cumpere direct de la fermier cafeaua verde (eventual pe spranceana), sau nu isi doreste sa prajeasca cafea vede cu vechime de maxim 3 luni, sau sa tipareasca carduri sau brosuri informationale pentru fiecare din cafelele ce fac parte din protofoliu din care sa aflam cati copii are Javier si care este telenovela preferata a sotiei.

NOI NU INCURAJAM ACEST LUCRU!!! Noi tot cerem, vrem una vrem alta, ne deranjeaza multe lucruri, dar cand avem posibilitatea sa LIVRAM si sa SUSTINEM NU O FACEM!

Am intrat in destul de multe din prajitoriile noastre si NU MI S-A parut nicio secunda ca se traieste pe picior mare, boem in stil capitalist vestic si asta pe spatele nostru. Se munceste, se trudeste, se transpira, lumea este stresata, peste tot planeaza incertitudinea, este complicat!

Daca se cumpara Geisha de la Peterson, veche de 3 luni si vanduta cu 150ron/250g incepem sa ii facem calcule prajitorului.

Daca vrem calitate cat mai ridicata la standarde din ce in ce mai exclusive, trebuie sa consumam, sa scoatem banul din buzunar si sa finantam acest lucru, chiar cu riscul de a pierde bani si de a mai bea din cand in cand si suc de lamaie.

Prajitorii artizani trebuie integrati in comunitatea forumului, tratati drept colegii nostri, drept membri ai comunitatii cafelei de specialitate din Romania. Nu inseamna ca nu trebuie dat feedback, nu inseamna ca atunci cand cafeaua a fost nasoala trebuie sa ne facem ca ploua, nu inseamna ca trebuie tratati cu manusi, dar un soi de echilibru trebuie gasit!

Reply
Pe zi ce trece a inceput sa mi se contureze, din ce in ce mai clar, tabloul utilizatorilor acestui forum, sau a celor mai vocali. Odata ce-am depasit schita, am inceput sa ajung si la lucruri mai fine, si deja am impresia ca reusesc sa identific bine de tot nuantele si aromele de usoara ipocrizie Smile

Topicul trebuia sa fie expus ca o propunere, cu un titlul de genul "Propuneri pentru prajitorii de cafea", si printre propuneri sa se discute si propunerea urmatoare: "Credeti ca ati putea sa adaugati in informatiile de pe punga de cafea, si anul recoltei pentru cafeaua respectiva ?"
La care unii prajitori ar fi raspuns:
"Desigur ca se poate, nu ne-am gandit la treaba asta, dar cu urmatoarea ocazie cand mai dam la printat abtibildul cu informatiile, o sa adaugam si rubrica "Anul recoltei". Totodata trebuie sa specificam ca nu detinem aceasta informatie pentru toate soiurile de cafea pe care le prajim, asa ca unele nu o sa aiba informatia asta."
sau
"Imi pare rau, dar din motive de logistica, am printat abtibildurile cat pentru 2 ani, astfel ca nu am cum sa reprintez, caci as iesi in pierdere, dar daca ma contactati si imi cereti aceasta informatier, cu cea mai mare placere o voi oferi."
sau cazul cel mai neplacut
"Nu am de gand sa ofer aceste informatii, e o informatie ce tine de marketing, si din cele studiate de mine, aceasta informatie ar face mai mult rau de cat bine. De ce ? Pai pentru ca X, Y, Z motive."

Si cam aici s-ar fi terminat treaba.

Dar, de fapt cum s-a expus problema ? Pai s-a inceput ca o provocare, tragere la raspundere, tragere de ureche, si o modalitate de a justifica banii cheltuiti pe o cafea mai scumpa. Buuun. Deci motivul principal fiind: BANII!.
Si acum nu pot sa nu vad o paralela intre ceea ce incercam sa aflu eu acum o saptamana si ceea ce incearca cativa sa afle acum.
Eu incercam sa aflu performantele de rasnire pentru rasnitele din aceeasi categorie de pret. Si, cum aceasta informatie nu o avem si nu o sa o avem prea curand, am primit raspunsuri pur subiective:
- gustul din ceasca e tot ce conteaza, nu te mai pierde in detaliile tehnice;
- ia o rasnita de 6000 ron si ai scapat de perioada de prospectie, cu o rasnita de 6000ron sigur nu dai gresi;
- eu am folosit rasnita de 2000 si apoi cea de 6000-9000, diferenta a fost clara
- cine are bani de espressor de 8000 ron are si bani de rasnita de 6000ron
s.a.m.d.

Si acum putin haz de necaz (pur teoretic, binenteles):
Pai daca nu conteaza detaliile tehnice si conteaza gustul din ceasca, atunci de ce mai vrem detalii tehnice ? Anul de recolta este un detaliu pur tehnic. Repet, poate sa fie cafea din 2017 transportata gresit SAU depozitata gresit SAU prajita gresit, prea multe variabile ca sa mai conteze anul. Iar in cazul prajitorului care a prajit-o gresit, clar el e "capabil" sa prajeasca mai multe cafele gresit, si clar iese de pe piata la un moment dat.

Pai daca cel care are bani sa dea 8000 ron pe un espressor, are si 6000 ron pentru rasnita, atunci nu are el si cateva milioane sa-si ia teapa de la cativa prajitori care dau cateva cafele scumpe si sub-mediocre ? Repet: sunt foarte sigur ca daca ati lua legatura cu prajitorii, si nu i-ati mai considera "EI si VOI", v-ar oferi orice informatie detin, si ca sa nu pierderi 100-200ron pe o cafea scumpa si proasta, sunt sigur ca se vor oferi sa va faca o cafea, din soiul respectiv, la sediul prajitoriei astfel incat sa pierdeti ... sa zicem 5 ron.

Cata lume a luat si a folosit mai multe rasnite din aceeasi categorie de pret ? Prea putina.
Pe forumurile de afara lumea recomanda cu incredere, fara nicio retinere, rasnite de 300-500 euro pentru cei care-si iau espressoare de 1000-2000euro. Si nu vorbesc de recomandari de la persoane bagatoare de seama, vorbesc de persoane cu un trecut in domeniu, recunoscute etc.

Nu pot sa nu remarc o asemanare, tipic romaneasca, intre pasiunea pentru espresso si pasiunea pentru masini (iar la masini e mult spus pasiune, caci romania e plina de SHuri nemtesti cu sute de mii de km, dar vb aia "abia la 200.000 isi termina rodajul dom'le). Stim ca suntem o natie ce detine masini mult peste puterea noastra de cumparare, si in acelasi timp mult mai luxoase/dotate/scumpe fata de ce conduc oamenii din tarile mai dezvoltate si cu populatii mai cerebrale. Astia suntem, simtim nevoia sa iesim din anonimat, sa cumparam masini luxoase (peste bugetul nostru, eventual credit etc), dar stam in garsoniere, cu chirie, sau cu parintii.

Cand vad un asemenea filmulet, ma intreb maxim de confuz, oare exista diferenta de calitate atat de mare incat sa justifice incontestabil achizitia respectiva, sau de fapt vorbim de calitate/arome/nuante/gust - 10%, iar restul e dat prin 1. calitatea materialelor, 2. fiabilitatea produselor, 3. quality of life tools (frotare si extractie simultana fara timpi de asteptare intre ele, frotare imbunatatita fara dubiu, si alte chestii care nu schimba gustul cafelei, ci te fac sa ajungi mai repede la produsul din ceasca).

Postul asta, dupa cum am zis la inceput, are ca baza de plecare "ochiul dracului", astfel ca frustrarea acestei scrieri are la baza indrumarea mea catre "gustul din ceasca" atunci cand incercam sa aleg o rasnita (deci sa cheltui bani), iar acum lumea zice ca nu mai e indeajuns gustul din ceasca, ci trebuie sa stim clar detalii tehnice. Smile

Scuze de off-topic, care a fost cam on-topic :))
Totodata imi cer scuze preventiv si nu vreau sa supar pe nimeni, este doar un punct de vedere si vreau sa arat ca sunt momente cand suntem mai mult sau mai putin obiectivi.

P.S. total offtopic: ceea ce lipseste forumului, este o impartire a deviceurilor pe range de buget, cei de la coffeesnobs au ceva de genul si usureaza cu mult cautarile unui incepator, dar si raspunsurile unui experimentat, care poate nu vrea sa mai stea sa discute in baza bugetului de 500euro, ca poate s-a saturat, ca poate cine stie, dar cand vine vorba de 2000-3000 euro este foarte fresh si dornic sa-si impartaseasca experienta. Poate cand o sa am timp, o sa incerc sa fac o astfel de delimitare.
Multumesc
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.

Reply
A_C_M, pentru mine, 10% in ceasca inseamna de fapt 100%, pentru ca e alt rezultat, e alt lichid, e alt produs.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(12-08-2017, 11:53)eugenm Wrote: Pai Radu,
Nu prea functioneaza asa. Nu am vazut niciodata cazul expus de tine in magazinul unei prajitorii artizanale, nici un antrepenor nu va dori sa isi canibalizeze produsele, o sa astepte sa vanda Panamaul de 2016 si dupa va introduce 2017-ul.
.....

Exact la asta ma gandeam si eu!
In locatia A vor avea marfa 2016 si vizavi, marfa din 2017. 
Concurenta serioasa, nu? 
Vine clientu', vede, se informeaza , analizeaza si decide ce ia.
Cumpara, dupa buget, sau chiar alege sa plece cu pungi din ambele locatii.
Merge acasa si prepara. Gusta, se gandeste, numara banutii si se va intoarce si va cumpara mai tarziu de unde stie el ca raportul pret calitate reflecta nevoile si asteptarile sale. 
Important, in asemenea situatii, alege el clientul, informat fiind.
Banii sunt la acesta iar marfa la comerciant. In asemenea situatii are loc un schimb corect, cinstit si fiecare in parte va fi zambitor si multumit.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Tot off topic :
Cred sincer ca unii isi aloca mult prea mult timp sa posteze(polemizeze)  pe forum cand acelasi timp daca l.ar aloca efectiv studiului despre cafea si a prepararii de cafele plus analize comparative, ar veni cu contributii mult mai mult on topic, deci mai valoroase.

Ii propun lui Liviu sa lanseze mai multe intruniri off line ( live) intre espressomani, poate la.diverse cafenele. Eu cred ca poate asa ar fi o.ocazie pentru unii sa descopere oamenii din spatele tastaturilor si ar avea surprize placute. Unii poate ar avea ocazia sa inteleaga mai bine cat studiu poate fi in spatele unei experiente relevante in cafea si poate ar respecta mai mult parerile celor cu experienta, care de cele mai multe ori, sunt si cei mai discreti si eleganti in polemici si verdicte. Fie ei prajitori sau doar consumatori.

Eu am.avut personal.surprize placute asa si recomand si altora.

on topic : s au spus destul.de.multe lucruri bune, la obiect. A.fost un topic interesant. Sper sa nu deraieze si mai rau :)
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(12-08-2017, 17:04)cradun Wrote: A_C_M, pentru mine, 10% in ceasca inseamna de fapt 100%, pentru ca e alt rezultat, e alt lichid, e alt produs.

Deci mergem pe alb si negru, nu exista si alte nuante intre ele, nu ? Nu exista "cu 3% mai acru", "cu 5% mai dulce", "cu 8% mai light" ? Smile

Abia acum inteleg expresia des intalnita in aceasta comunitate cu "sucul de lamaie" (pe care eu il interpretez ca foarte acru), de fapt nu era o comparatie, era la propriu, 100% alt produs. Pai in cazul asta abia astept sa gasesc calitatea de 93%, aia insemnand "suc de pere", caci vb aia, avem "100%" "alt produs".

Am asa un feeling ca daca ar fi sa vina un barista international, campion etc, pe la multi de pe aici de pe forum (cu aparate si de 300 euro, si de 600 si de 1000 si de 5000), ar spune "multunesc, bun espresso", si nu din compasiune si mila, ci din apreciere reala. Pe cand, daca ar fi vreunul din forum, barista-international-campion, si ar merge in vizita prin alte parti/tari etc si ar gusta un espresso facut de un ultilizator de forum, ar reactiona pe genul "CE ESTE MIZERIA ASTA FIULE? VREI SA MA OTRAVESTI?" si ar si arunca ceasca de perete "a la master chef" Wink
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox

Reply
Deoarece se mai fac referiri la titlul topicului, iar acesta pare ca imi apartine, ma simt dator cu o precizare pentru cei ce au deschis televizoarele mai tarziu.

Titlu topicului NU imi apartine, cum NU imi apartine nici topicul in sine. Conversatia a fost mutata si denumita de catre Lyvyoo de pe topicul asociatiei prajitorilor. Nu cred ca el a analizat in detaliu titlul si implicatiile sale.

Discutia in sine a pornit de la faptul ca un prajitor a urecheat un espressoman ca a indraznit sa ceara informatii tabu, nicidecum invers. Probabil nu a realizat nici el ca a deschis cutia Pandorei.

La fel cum a inceput, discutia se si putea incheia daca prajitorii ar fi oferit oricare din raspunsurile posibile enumerate de @A_C_M.
In schimb, ei au ales sa raspunda ca nu trebuie sa stim noi, e treaba lor ce ne pun in ceasca.

Nimeni nu a dorit sa creeze o disputa, nimeni nu a formulat vreo acuzatie, nimeni nu s-a trezit cu fata la cearsaf.
Tensiunile au fost create de insasi atitudinea prajitorilor, inexplicabila dpmdvd.
Noi i-am sustinut si sprijinit intotdeauna si puteam intelege orice situatie, mai putin o aparenta secretomanie aproape agresiva.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
(12-08-2017, 17:55)adif Wrote: Discutia in sine a pornit de la faptul ca un prajitor a urecheat un espressoman ca a indraznit sa ceara informatii tabu, nicidecum invers. Probabil nu a realizat nici el ca a deschis cutia Pandorei.

La fel cum a inceput, discutia se si putea incheia daca prajitorii ar fi oferit oricare din raspunsurile posibile enumerate de @A_C_M.
In schimb, ei au ales sa raspunda ca nu trebuie sa stim noi, e treaba lor ce ne pun in ceasca.

Nimeni nu a dorit sa creeze o disputa, nimeni nu a formulat vreo acuzatie, nimeni nu s-a trezit cu fata la cearsaf.
Tensiunile au fost create de insasi atitudinea prajitorilor, inexplicabila dpmdvd.
Noi i-am sustinut si sprijinit intotdeauna si puteam intelege orice situatie, mai putin o aparenta secretomanie aproape agresiva.

Total gresit. Imi pare rau, nu vreau sa creez o disputa de genul "ala a inceput, ba nu, ca alalalt" dar cineva a dorit aceasta disputa si a inceput-o de ceva timp, pe mai multe topicuri, nu doar pe acesta, ai intrat pe fir putin mai tarziu.

Nu poti spune ca "i-am sustinut si sprijinit intotdeauna" iar persoana in cauza sa declare putin mai sus ca mai e putin si se infiinteaza asociatia consumatorilor ce sustin asociatia prajitorilor, ironia ieftina fiind evidenta.

Intrebari, ai vorbit personal macar cu unul din prajitorii preferati in legatura cu subiectul? Ai intrebat direct iar respectivul a intors capul rusinat si nu ti-a raspuns?
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Citind acest topic mi-am adus aminte de piata cafelei inainte de 1990.
La inceputul anilor 70   a fost o perioada in care ma trimiteau parintii sa cumpar cate 100 gr de cafea. Era proaspat prajita ( prajitorul era in cafenea, la vedere !) , vanzatoarea imi macina cantitatea dorita , se ambala intr-o punga de hartie maro simpla.
La inceputul anilor 80 a cam disparut cafea pentru acasa , dar in continuoare se servea cafea in cafenele (1.50 lei un expresso) , o '' barista '' lucra la un aparat cu 4 leviere, facand 3-4 cafele concomitent.
Apoi a aparut  celebra cafea '' nechezol '' care la inceput avea 50% cafea si 50% naut , iar apoi cu doar 25% cafea si restul naut. Stateam la rand  cam o ora pentru cate o punga de 250 de gr....
O punga de 500 gr  de Wiener kaffe - la contrabanda - costa cam 100 de lei daca bine imi amintesc. Foarte scump. Deschidea multe usi o punga de cafea ...ca si un cartus de Kent dealtfel.
Ca si aparate acasa era doar celebrul Mocca  si desigur ibricul.
Ce este acum : cafea proaspat prajita la discretie ( sunt cel putin 10 prajitorii de prima mana in tara) , aparate/rasnite  zeci de tipuri, cafenele peste tot. Raiul de pe pamant...
Azi , cand cumpar  cafea de la o prajitorie , si poate nu e 100% pe gustul meu nu sunt suparat deloc, nici pe cafeaua verde ,nici pe prajitor , nici ca nu scrie data recoltarii ,sunt fericit  ca am apucat timpurile in care am de unde alege cafea buna si foarte buna. 
Si ma bucur de cafea...e simplu.
Gaggia Baby, Kinu M47

Reply
(12-08-2017, 18:41)Wolf Solent Wrote: Citind acest topic mi-am adus aminte de piata cafelei inainte de 1990.
La inceputul anilor 70   a fost o perioada in care ma trimiteau parintii sa cumpar cate 100 gr de cafea. Era proaspat prajita ( prajitorul era in cafenea, la vedere !) , vanzatoarea imi macina cantitatea dorita , se ambala intr-o punga de hartie maro simpla.
La inceputul anilor 80 a cam disparut cafea pentru acasa , dar in continuoare se servea cafea in cafenele (1.50 lei un expresso) , o '' barista '' lucra la un aparat cu 4 leviere, facand 3-4 cafele concomitent.
Apoi a aparut  celebra cafea '' nechezol '' care la inceput avea 50% cafea si 50% naut , iar apoi cu doar 25% cafea si restul naut. Stateam la rand  cam o ora pentru cate o punga de 250 de gr....
O punga de 500 gr  de Wiener kaffe - la contrabanda - costa cam 100 de lei daca bine imi amintesc. Foarte scump. Deschidea multe usi o punga de cafea ...ca si un cartus de Kent dealtfel.
Ca si aparate acasa era doar celebrul Mocca  si desigur ibricul.
Ce este acum : cafea proaspat prajita la discretie ( sunt cel putin 10 prajitorii de prima mana in tara) , aparate/rasnite  zeci de tipuri, cafenele peste tot. Raiul de pe pamant...
Azi , cand cumpar  cafea de la o prajitorie , si poate nu e 100% pe gustul meu nu sunt suparat deloc, nici pe cafeaua verde ,nici pe prajitor , nici ca nu scrie data recoltarii ,sunt fericit  ca am apucat timpurile in care am de unde alege cafea buna si foarte buna. 
Si ma bucur de cafea...e simplu.

Din ciclu: Nu stim sa apreciem ceva decat dupa ce-l pierdem si nu mai avem acces la el.

Sau cum zicea si stefan: ca sa apreviezi un echipament scump, trebuie sa fi avut un echipament ieftin pe care sa te chinui.

Viata-i prea scurta si prea frumoasa ca sa ne impiedicam in sutimi si zecimi.... unless esti sportiv de performanta :)

Reply
Eu nu m-am chinuit cu Gaggia Pure. Am experimentat. Am invatat sa sofez pe o Dacia Break etc. Nu stiu cum e sa pleci direct de sus intr-un domeniu. Trebuie sa invat si sa muncesc pentru tot. Am orajit cafea la inceput la un cuptor cu halogen apoi pe un prajitor de 1kg pe care a trebuit sa il modific etc. Asa m-am obisnuit si imi place asa. Simt fiecare treapta.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
@wolf Solent, eu m-am referit la inceputul acestui topic. Daca discutia a inceput de mai mult timp,  e problema initiatorului. Eu nu doresc sa iau apararea nimanui.
Dar intrebarea ramane legitima, oricum am privi lucrurile si chiar daca se insista sa se demonstreze ca nu e relevanta si suntem noi prosti ca intrebam.

Si in privinta sustinerii prajitorilor am vorbit tot in nume personal.

Cam ce ar fi putut sa raspunda prajitorul la o discutie personala si nu poate răspunde aici? Sau pe site? Nu vorbim de transparenta?

Am prins si eu vremurile cu nechezol, stiu ce spui. Dar sa ma bucur acum ca nu beau naut si sa ma multumesc ca e cafea si nu altceva, fara alte pretentii, e o abordare total eronata. Cred ca ar trebui sa reevaluezi situatia in care ne aflam.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60

Reply
(12-08-2017, 19:05)adif Wrote: @wolf Solent, eu m-am referit la inceputul acestui topic. Daca discutia a inceput de mai mult timp,  e problema initiatorului. Eu nu doresc sa iau apararea nimanui.
Dar intrebarea ramane legitima, oricum am privi lucrurile si chiar daca se insista sa se demonstreze ca nu e relevanta si suntem noi prosti ca intrebam.

Si in privinta sustinerii prajitorilor am vorbit tot in nume personal.

Cam ce ar fi putut sa raspunda prajitorul la o discutie personala si nu poate răspunde aici? Sau pe site? Nu vorbim de transparenta?

Am prins si eu vremurile cu nechezol, stiu ce spui. Dar sa ma bucur acum ca nu beau naut si sa ma multumesc ca e cafea si nu altceva, fara alte pretentii, e o abordare total eronata. Cred ca ar trebui sa reevaluezi situatia in care ne aflam.

Da , ai dreptate, trebuie sa avem pretentii de la cafea. Dar cred ca toti cei care suntem pe acest forum avem pretentii de la cafea, altfel nu eram aici.
Eu vroiam sa subliniez ca ma pot bucura si de o cafea de nota 8, sigur fac tot ce pot  ca urmatoarea sa iasa mai buna.
Gaggia Baby, Kinu M47

Reply
Sunt de aceeasi parere,  putem bea si cafele de nota 8, de nota 7, nu numai de 10. Tot ce voiam era sa putem alege mai usor si mai echitabil.

Daca nu suntem destul de mari sa avem acces la cafea foarte buna, noi ca si comunitate, putea sa spuna cineva si intelegeam. Dar sa fim aratati cu degetul ca nu ne pricepem la cafea, nu e prin definitie o atitudine constructiva.

Reply
Adi, nimeni nu incearca sa sustina ca impartasirea de informatii este irelevanta. Doar ca sunt anumite categorii de informatii care puse in mod brut pe tava in fata unei audiente neinitiate si nefamiliare cum ar fi subiectul cafea verde pot deveni contraproductive. Imi aduc aminte de o gluma facuta de TVR prin anii '90 in care un reporter intreba lumea ce parere are de faptul ca aerul din Bucuresti contine 78% azot iar lumea se scandaliza spunand ca asa ceva nu este admisibil!

O informatie afisata pe o eticheta este vizibila pentru TOATA lumea. O informatie impartasita unei persoane avizate si cu un pic de experienta este cu totul altceva.

Reply
Smile  Da, era o gluma buna!

Am zis de la inceput ca sunt partial de acord cu afirmatia ta, dar totodata mai cred si ca foarte multi ar alege in functie de pret si nu ar ramane vanzatorul cu stocurile nevandute.
Acum ca el doreste sa le vanda la acelasi pret, e cu totul altceva.

Dar si asa, daca aceasta explicatie venea din partea unui prajitor, putea fi acceptata. Dar argumentele lor au cam lipsit sau nu le-am vazut eu.

Reply
Am dat de un videoclip interesant pe net, unde un nene simpatic explica cum o cafea dintr o recolta anterioara, poate deveni "vintage", daca este vidata si congelata, cam pe la 8:30 incepe.  Adica putem degusta o cafea prajita in 2017 dintr un lot exceptional din 2012. 

Sunt curios prajitorii ce parere au de chestia asta, este posibil? Isi pierde cafeaua verde proprietatile sau le poate mentine asa?

aici e link ul :)
https://www.youtube.com/watch?v=CoCmAtk4lCI

Reply
Daca nu ai generator ca backup la congelator in acei 5 ani si s-a decongelat cafeaua dupa care a fost recongelata, cu siguranta ai pierdut-o.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(12-08-2017, 21:31)stefandinescu Wrote: Daca nu ai generator ca backup la congelator in acei 5 ani si s-a decongelat cafeaua dupa care a fost recongelata, cu siguranta ai pierdut-o.

asta se cam aplica la toate lucrurile congelate, dar intrebarea este : functioneaza? pastreaza gustul, a incercat cineva? macar dupa 1-2 ani? :)

Reply
Mi se pare "putin" supraevaluata importanta acestor date. Trebuie sa tinem cont ca nu e ca la vinuri, nu te pot duce sa zici ca vrei o Panama din 2005, ca a fost an bun. Totul este trecator, variabile cat cuprinde:
- conditii climaterice din acel an, prelucrare locala, conditii de transport, conditii de pastrare - toate in afara cunostintei prajitorului
- modul de prajire, eventuale erori sau limitari impuse de utilajul de prajire
- mod de preparare, echipamentele si priceperea utilizatorului.
Si totul pentru ce? Pentru o cafea care oricum isi schimba caracteristicile de la prajire pana la terminarea pungii...

Mie imi ajung informatiile despre sortimentul de cafea si ferma, modul de procesare, tipul de prajire (unde e cazul). Destul de rar se repeta sa ai o cafea exact din aceeasi ferma si anul viitor sau peste doi ani. Si de o aceeasi calitate.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(13-08-2017, 10:27)Mihai L Wrote: Mi se pare "putin" supraevaluata importanta acestor date. Trebuie sa tinem cont ca nu e ca la vinuri.
.......
Mie imi ajung informatiile despre sortimentul de cafea si ferma, modul de procesare, tipul de prajire (unde e cazul). Destul de rar se repeta sa ai o cafea exact din aceeasi ferma si anul viitor sau peste doi ani. 

Am convingerea ca nu exista prajitori artizanali care sa nu fie constienti de faptul ca marele lor avantaj raportat la producatorii de cafea de masa, il reprezinta faptul ca ei vand cafea proaspata. 
In acest sens, mi se pare ca nu toti folosesc acelasi standard pentru a defini cafeaua proaspata si asta nu pentruca nu ar sti despre ce scriem, pe forum, de ceva timp. 

Am constatat ca unii considera ca boabele verzi pot fi considerate proaspete pentru o durata chiar de peste trei, patru ani.
Intr-adevar cafeaua verde poate rezista un timp atat de indelungat dar, cu siguranta, nu mai poate fi considerate proaspata iar gustul nu ramane nemodificat (si nu in sensul bun).
  Cafeaua verde este o samanta, are o provenienta naturala, biologica care este supusa permanent modificarilor fizice si chimice de imbatranire. 

Cat timp este cafeaua proaspata? 
Se pare ca atata timp cat doreste comerciantul sau procesatorul. 
Afirm asta gandindu-ma la modelul de afacere pe care si l-a dezvoltat fiecare in parte.
Vad ca firmele mai mici sau mai mari, cu activitate locala sau extinsa (s-au dat multe nume) folosesc pentru cafeaua proaspata, de specialitate, notiunea de "recent crop" sau, pur si simplu precizeaza anul curent la vanzare.
Celelalte firme, cele care nu precizeaza aceste date legate de vechimea cafelei tranzactionate, fie aceasta verde sau procesata, isi pozitioneaza afacerea in zona cafelei "buget", de masa. 

Nimic si subliniez nimic rau in asta, atata timp cat exista clienti care aceepta aceasta situatie.
Aceptarea insa trebuie sa fie una voluntara si constienta bazata pe o corecta informare din partea comerciantilor.
Si eu insist asupra faptului ca, oricarui client trebuie sa i se aduca la cunostinta datele produsului ofertat.
Acesta ar fi bine sa stie ca prospetimea unei cafele depinde de multi factori care reunesc, alaturi de anul recoltei si structura bobului (dura sau moale), modul de procesare, de ambalare de depozitare....iar de toate acestea gustul final din ceasca sa.

Clientul trebuie sa fie constient ca, in afara de termenul de "recent crop", in lumea cafelei se mai foloseste un termen, acela de "past crop" si este folosit pentru cafeaua veche, imbatranita. 

De cand se considera ca o cafea este veche, imbatranita? 
In zona traderilor de cafea de specialitate notiunea de "past crop" este sinonima cu cafea veche.
Cafeaua veche incepe sa albeasca, sa devina mai "opaca", caracteristicile de soi, arome, parfum, incep sa se diminueze mult, pana la disparitie, bobul isi pierde stralucirea, aciditatea si aftertase-ul unei extractii capata gust sec, lemnos. 

Oare cati dintre cei de pe forum nu au remarcat gustul slab al extractiilor lor si au dat vina doar pe aparatele din dotare? 
Cati nu au simtit in ceasca gusturi fara nicio nuanta si au dat vina doar pe modul in care a fost prajita cafeaua? 
De cele mai multe ori, pentru aceste rezultate slabe este de vina vechimea cafelei! 

Cati dintre cei care cumpara cafea verde nu s-au lovit de refuzul categoric venit din partea unor comercianti? 
Acest refuz vine pentru a nu se putea observa, in afara acelei firme, calitatea mediocra a cafelei folosite si pentru a nu devoala modelul de business adoptat.
De ce oare nu isi asuma acest lucru?
Pentru unii este evident, altii refuza sa vada iar altora nu le pasa!

In concluzie daca aceste aspecte, in legatura cu ceea ce bem nu conteaza pentru unii sau pentru altii atunci nu conteaza nici ce se mentioneaza pe ambalajul produsului.
Daca lipsa aromelor dintr-o cafea nu conteaza, atunci nu conteaza nici prospetimea cafelei.
Daca unora le este indiferent faptul ca au cheltuit o multime de bani pentru echipamente, arunci pot cumpara orice fel de cafea.

Argumentul conform caruia este mai buna cafeaua de anul trecut deoarece anul acesta recolta a fost slaba nu inseamna decat ca va trebui acceptam si ca anul viitor vom bea cafeaua de anul acesta, deoarece este mult mai buna. 

Din fericire exista si in Romania firme care se respecta si care ne respecta, cheltuie ceva mai mult pe materia prima si folosesc si cafea proaspata. Chiar daca nu soiuri si microloturi exclusiviste insa  loturi decente mai ajung si la noi.
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Radu, tu cat investesti in cafeaua de la birou? Cat pentru cea de acasa?

Reply
(13-08-2017, 13:27)eugenm Wrote: Radu, tu cat investesti in cafeaua de la birou? Cat pentru cea de acasa?

Eugen,
acasa beau doar ce prajesc eu.
La birou cumpar cafea de la prajitorii nostri.
Daca as avea timp, as duce si la birou cafea prajita acasa. Din pacate nu am nici capacitatea legata de cantitate si nici timpul necesar.
Mai este inca un aspect, dotarea de la birou nu scoate in evidenta subtilitatile de gust caracteristice unor soiuri, asa cum reusesc acasa iar colegii mei nu stiu cum ar pute fi o cafea mai buna decat cea pe care o beau in prezent.
Noi insa stim! 

Sigur vei spune ca la fel sta situatia cu majoritatea consumatorilor de cafea.

Nu putem nega faptul ca lumea cafelei evolueaza, informatia circula, consumatorul se educa si vrea, nu neaparat mai mult ci mai bun.
Uita-te doar aici pe forum cata zbatere pentru o rasnita cat mai capabila, un expresor cat mai stabil, pentru documentare si invatare in zona tehnicilor de preparare.
Toata agitatia din acest thread a fost starnita de cei care isi dau seama ca sunt limitati in eforturile lor si isi doresc o solutie. Fara cafea corespunzatoare este greu de inteles o afirmatie de genul celei care sustine ca, pentru o cafea buna, 90% din rezultat este datorat calitatii si prospetimii boabelor. 
Ce rost au toate acestea fara cafea proaspata, de calitate, dintr-o recolta recenta?

Reply
Ca non-prajitor, ca sa zic asa, sunt interesat strict de cafeaua prajita.
Uzual discut si cu prajitorul, semnalez cafele reusite sau nu. Daca sunt "incompatibilitati" evidente de gusturi, comand in alta parte.
Pana acum nu am avut cazuri in care sa nu gasesc ceva pe gustul meu. Iar calitatea procesului se vede insa si in boabele prajite (uniformitate, grad de prajire, defecte, chaff, etc).
Clar insa nu pot spune daca e de doi ani sau numai de un an cafeaua... Insa in momentul in care dau de o sursa buna, incerc sa o pastrez, ajutand prajitorul care face treaba buna. Inclusiv pe forum.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)