Pe zi ce trece a inceput sa mi se contureze, din ce in ce mai clar, tabloul utilizatorilor acestui forum, sau a celor mai vocali. Odata ce-am depasit schita, am inceput sa ajung si la lucruri mai fine, si deja am impresia ca reusesc sa identific bine de tot nuantele si aromele de usoara ipocrizie
Topicul trebuia sa fie expus ca o propunere, cu un titlul de genul "Propuneri pentru prajitorii de cafea", si printre propuneri sa se discute si propunerea urmatoare: "Credeti ca ati putea sa adaugati in informatiile de pe punga de cafea, si anul recoltei pentru cafeaua respectiva ?"
La care unii prajitori ar fi raspuns:
"Desigur ca se poate, nu ne-am gandit la treaba asta, dar cu urmatoarea ocazie cand mai dam la printat abtibildul cu informatiile, o sa adaugam si rubrica "Anul recoltei". Totodata trebuie sa specificam ca nu detinem aceasta informatie pentru toate soiurile de cafea pe care le prajim, asa ca unele nu o sa aiba informatia asta."
sau
"Imi pare rau, dar din motive de logistica, am printat abtibildurile cat pentru 2 ani, astfel ca nu am cum sa reprintez, caci as iesi in pierdere, dar daca ma contactati si imi cereti aceasta informatier, cu cea mai mare placere o voi oferi."
sau cazul cel mai neplacut
"Nu am de gand sa ofer aceste informatii, e o informatie ce tine de marketing, si din cele studiate de mine, aceasta informatie ar face mai mult rau de cat bine. De ce ? Pai pentru ca X, Y, Z motive."
Si cam aici s-ar fi terminat treaba.
Dar, de fapt cum s-a expus problema ? Pai s-a inceput ca o provocare, tragere la raspundere, tragere de ureche, si o modalitate de a justifica banii cheltuiti pe o cafea mai scumpa. Buuun. Deci motivul principal fiind: BANII!.
Si acum nu pot sa nu vad o paralela intre ceea ce incercam sa aflu eu acum o saptamana si ceea ce incearca cativa sa afle acum.
Eu incercam sa aflu performantele de rasnire pentru rasnitele din aceeasi categorie de pret. Si, cum aceasta informatie nu o avem si nu o sa o avem prea curand, am primit raspunsuri pur subiective:
- gustul din ceasca e tot ce conteaza, nu te mai pierde in detaliile tehnice;
- ia o rasnita de 6000 ron si ai scapat de perioada de prospectie, cu o rasnita de 6000ron sigur nu dai gresi;
- eu am folosit rasnita de 2000 si apoi cea de 6000-9000, diferenta a fost clara
- cine are bani de espressor de 8000 ron are si bani de rasnita de 6000ron
s.a.m.d.
Si acum putin haz de necaz (pur teoretic, binenteles):
Pai daca nu conteaza detaliile tehnice si conteaza gustul din ceasca, atunci de ce mai vrem detalii tehnice ? Anul de recolta este un detaliu pur tehnic. Repet, poate sa fie cafea din 2017 transportata gresit SAU depozitata gresit SAU prajita gresit, prea multe variabile ca sa mai conteze anul. Iar in cazul prajitorului care a prajit-o gresit, clar el e "capabil" sa prajeasca mai multe cafele gresit, si clar iese de pe piata la un moment dat.
Pai daca cel care are bani sa dea 8000 ron pe un espressor, are si 6000 ron pentru rasnita, atunci nu are el si cateva milioane sa-si ia teapa de la cativa prajitori care dau cateva cafele scumpe si sub-mediocre ? Repet: sunt foarte sigur ca daca ati lua legatura cu prajitorii, si nu i-ati mai considera "EI si VOI", v-ar oferi orice informatie detin, si ca sa nu pierderi 100-200ron pe o cafea scumpa si proasta, sunt sigur ca se vor oferi sa va faca o cafea, din soiul respectiv, la sediul prajitoriei astfel incat sa pierdeti ... sa zicem 5 ron.
Cata lume a luat si a folosit mai multe rasnite din aceeasi categorie de pret ? Prea putina.
Pe forumurile de afara lumea recomanda cu incredere, fara nicio retinere, rasnite de 300-500 euro pentru cei care-si iau espressoare de 1000-2000euro. Si nu vorbesc de recomandari de la persoane bagatoare de seama, vorbesc de persoane cu un trecut in domeniu, recunoscute etc.
Nu pot sa nu remarc o asemanare, tipic romaneasca, intre pasiunea pentru espresso si pasiunea pentru masini (iar la masini e mult spus pasiune, caci romania e plina de SHuri nemtesti cu sute de mii de km, dar vb aia "abia la 200.000 isi termina rodajul dom'le). Stim ca suntem o natie ce detine masini mult peste puterea noastra de cumparare, si in acelasi timp mult mai luxoase/dotate/scumpe fata de ce conduc oamenii din tarile mai dezvoltate si cu populatii mai cerebrale. Astia suntem, simtim nevoia sa iesim din anonimat, sa cumparam masini luxoase (peste bugetul nostru, eventual credit etc), dar stam in garsoniere, cu chirie, sau cu parintii.
Cand vad un asemenea
filmulet, ma intreb maxim de confuz, oare exista diferenta de calitate atat de mare incat sa justifice incontestabil achizitia respectiva, sau de fapt vorbim de calitate/arome/nuante/gust - 10%, iar restul e dat prin 1. calitatea materialelor, 2. fiabilitatea produselor, 3. quality of life tools (frotare si extractie simultana fara timpi de asteptare intre ele, frotare imbunatatita fara dubiu, si alte chestii care nu schimba gustul cafelei, ci te fac sa ajungi mai repede la produsul din ceasca).
Postul asta, dupa cum am zis la inceput, are ca baza de plecare "ochiul dracului", astfel ca frustrarea acestei scrieri are la baza indrumarea mea catre "gustul din ceasca" atunci cand incercam sa aleg o rasnita (deci sa cheltui bani), iar acum lumea zice ca nu mai e indeajuns gustul din ceasca, ci trebuie sa stim clar detalii tehnice.
Scuze de off-topic, care a fost cam on-topic :))
Totodata imi cer scuze preventiv si nu vreau sa supar pe nimeni, este doar un punct de vedere si vreau sa arat ca sunt momente cand suntem mai mult sau mai putin obiectivi.
P.S. total offtopic: ceea ce lipseste forumului, este o impartire a deviceurilor pe range de buget, cei de la coffeesnobs au ceva de genul si usureaza cu mult cautarile unui incepator, dar si raspunsurile unui experimentat, care poate nu vrea sa mai stea sa discute in baza bugetului de 500euro, ca poate s-a saturat, ca poate cine stie, dar cand vine vorba de 2000-3000 euro este foarte fresh si dornic sa-si impartaseasca experienta. Poate cand o sa am timp, o sa incerc sa fac o astfel de delimitare.
Multumesc
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.