Hello There, Guest! Login Register


Anul recoltei de cafea verde sau gustul din ceasca?

#1
(10-08-2017, 11:34)Papa Jacques Wrote: Se tot vorbeste de cafeaua de ultima recolta. Ca deja este veche la 4 luni dupa recoltare. 

La cafea nu e ca la pepeni: ai cules pepenele, l-ai pus in remorca, ai descarcat in piata la Brasov. Nu e chiar asa.
Chiar si atunci cand recoltarea  cafelei se face mecanizat, perioada de recoltare dureaza. Apoi urmeaza procesarea care dureaza si aia. Umiditatea din boabe nu poate sa scada la 12% cat pocnesti din degete. Nu poti sa faci mamaliga din porumb de copt/fiert. 
Spre exemplu, in cazul prelucrarii umede, cafeaua in pergament se pastreaza cel putin 1-2 luni in depozit. Este o perioada obligatorie care se numeste "reposo". 
Dupa reposo, se indeparteaza stratul pergamentos, se triaza dupa calitate, se transporta in bulk de la statia de procesare la depozitul exportatorului, se reambaleaza in sacii exportatorului etc. Dureaza. 
Traversarea oceanului Atlantic dureaza intre 10 zile si 3 saptamani insa vaporul nu e FanCourier sa vina intr-o ora daca dai un telefon. Apoi urmeaza descarcarea vaporului, analizele fito-sanitare, vamuirea si transportarea la depozitul traderului. 
Toate aceste operatiuni dureaza 4 luni in cel mai bun caz. 

Mai mult decat atat. Aproape toate cafelele sunt acum ambalate in saci GrainPro sau similar, chiar si cafelele comerciale din Brazilia si Columbia. GrainPro este o aplicatie finantata de armata Statului Israel, conceputa special pentru depozitarea pe termen lung si foarte lung a cerealelor. GrainPro este gandit pentru a minimiza posibilitatea de contaminare chimica si biologica. Cafeaua in GrainPro isi mentine umiditatea pe termen mult mai lung in comparatie cu un sac obisnuit de iuta. 

Daca depozitarea cafelei verzi la respectivul prajitor din Romania se face intr-un spatiu in care temperatura, umiditatea si lumina solara sunt controlate, riscul de a avea o cafea degradata se diminueaza considerabil.

Bun, nu zice nimeni sa fie culeasa de o zi-doua, ca la pepeni (sau lubenite, ca sunt oltean  Wink ). La fel cum nu zice nimeni sa fie nici de 4 luni. Doar se facuse referire la unele cafele mai pretentioase, dar nu era cu titlu general, din ce am inteles eu.
Dar daca e culeasa de doi-trei ani... Consumatorul de unde stie? Pastrarea secretului nu ma face mai optimist. Sa scrie undeva, zic.

Nu mai iau in calcul ca unele prajitorii nu precizeaza nici daca e de specialitate sau nu, puncte obtinute... nimic! Doar ca e proaspat prajita.
Ce e prajita? Aceasta e intrebarea!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#2
Iar incepem sa ne certam pe forum si nu asta a fost intentia mea. Eu nu caut pricina nimanui, ca de aia m-am si retras o perioada de aici. Dar nici nu intorc spatele cand e rost de scandal. Nici nu pot sa tac din gura cand vad ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita. Eu lovesc rar dar cand o fac, dau tare de tot, din fundul gradinii. Baietii de pe forum ma cunoaste.  Big Grin

_____________________________________________________________________________________________

Vad ca sunt multi oameni foarte priceputi la cafea pe aici. Asta am inteles. Pentru acestia, am cateva intrebari. 

Cand e recoltat graul din care s-a macinat faina, din care s-a copt painea pe care o aveti in casa? Scrie pe paine anul in care s-a recoltat graul? Nu scrie. Eu n-am vazut. Obliga legea sa scrie anul recoltei pe painea coapta ca sa stie tot romanul in ce an a intrat secera-n grau? Eu n-am auzit de asta. Poate nu-s la curent. Sa-mi fie cu iertare. 

Cand este recoltat porumbul din care s-a macinat malaiul pe care il aveti in camara? Scrie pe pachetul de malai anul recoltei? Nu scrie nici acolo. 

Cand a fost cules marul pe care l-ati cumparat de la supermarket? Dar rosia? Dar ardeiul? Dar portocala? Scrie pe ele cand sunt culese? N-am vazut. Poate-s chior. 

Ati facut vreunul scandal sa treaca anul recoltei pe paine sau pe pachetul de malai? Presupun ca mancati mai multa paine decat beti cafea, deci ar trebui sa fiti direct interesati de aceasta problema. 

Putem sa tratam cafeaua separat de faina de grau, de malai, de portocala sau mere? 

Ia sa mai intreb ceva. 

Cine stabileste punctajul obtinut de o cafea? Traderul din Germania sau prajitorul din Romania? Traderul il stabileste.
Daca prajitorul din Romania face limonada sau carbune, mai este valabil punctajul pe care l-a declarat traderul? Nu mai este valabil. Nu poti sa pretinzi ca ai 90 de puncte daca tu prajesti in stilul "lamaie coapta". Pai si atunci? 
Prajitorul declara punctajul ca sa se dea mare dar cafeaua care a obtinut punctajul ala nu a fost prajita de el. A fost prajita de trader iar evaluata tot de trader, in-house.

La mine, ce scrie pe sac, scrie pe pachet. Nu fac inventii ca n-am de ce. Exista posibilitatea ca o Brazilia Cerrado prajita de mine sa aiba mai multe puncte ca o Brazilia de ferma prajita de X-lescu daca evaluarea este facuta in blind, de acelasi q grader? Exista. Io ma duc la cursuri, citesc carti, urmaresc profilul pe computer, sunt pasionat si ocd-ist, aleg cafeaua, samd. 

Deci? Despre ce vorbim aici? Punctajele cui? Anul recoltei la ce? Sa ma lamureasca cineva ca sunt confuz.

Daca prajitorul X sau Y nu declara anul recoltei pe pachet, asta inseamna in mod automat ca toti prajitorii din Romania care refuza sa vanda cafea verde o fac pentru ca au cafea verde mai veche de 3 ani sau cum?

Nu poti sa acuzi pe X sau pe Y de niste lucruri doar pentru ca asa ti se pare tie. Iti trebuie dovezi clare, hartii, acte. Le ai? Bun. Pune-le pe masa. Publica-le pe forum. Arata-ni-le si noua. Aaaa ... nu le ai si vorbesti ca sa fii interesant ? Asta e deja alta problema. 

______________________________________________________________________________________________

Vrei cafea buna, bine prajita? Uita-te la reputatie, nu la pret. Calitatea costa.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#3
Nici eu nu am cautat pricina, doar incurajez o transparenta mai mare a prajitoriilor, transparenta cu care cred ca acestea sunt datoare avand in vedere preturile destul de ridicate.

Incerc sa raspund pe rand.

Nu am cerut sa vad anul recoltei de grau sau porumb din doua motive: (1) painea si mamaliga nu costa 200 lei/kg, iar motivul pentru care iau paine (2) nu este neaparat pastrarea "aromelor" din bobul de grau (sau porumb).

Rosia si portocala nu prea poate sa fie recoltata de doi ani.

Da, putem sa tratam diferit cafeaua! Din acest punct de vedere.

La modul in care se acorda punctajele nu ma pricep asa de bine, prin urmare nu comentez suplimentar, dar sa nu existe niciun indiciu despre calitatea cafelei vandute... nu exista!

Eu nu ma aflu aici in calitate sustinator neconditionat al prajitoriilor, berariilor artizanale, producatorilor de rasnite etc. Ma aflu aici in calitate de consumator, iar interesele mele  nu coincid, din pacate, cu cele ale furnizorilor.

Nu acuz pe nimeni de nimic, dar in calitate de client platitor pot sa solicit orice informatie doresc. Hartiile trebuie puse la dispozitie de catre vanzator, nu de client!

Bineinteles, daca s-ar scrie anul recoltei, nu intotdeauna s-ar mai putea cerere acelasi pret ca acum, dar prajitorii din afara chiar fac acest lucru, ofera reduceri pentru recolte mai vechi.

Si eu gasesc uneori sarcasmul ca fiind amuzant, chiar venind din partea vanzatorului, dar cand platesc 160-200 lei (sau mai mult) pe un kg de cafea si nu am habar pe ce urmeaza sa ii platesc, imi pierd instantaneu simtul umorului. Cu parere de rau!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#4
Ok, exemplele cu malaiul si faina nu au fost prea potrivite... dar ar fi interesant sa intre in dialog si un impatimit de ciocolata, sa vedeti atunci analize ale % de unt de cacao in pasta... Smile si totusi pe respectivul nu l-am auzit vreodata pomenind de vechime/recolta, sau ca ar fi o pasiune a prajitului cacao acasa... Wink

De cei cu ceai nu mai zic nimic Smile
 
Reply
#5
Cred ca daca ar creste in Romania cafea , pretul nu ar mai fi 160 - 200 lei /kg
Fiind un produs agricol , cafeaua , este influentata ( calitativ si cantitativ ) de conditiile atmosferice , sol , polenizare , etc , asa ca nu poate fi vorba de o traseibilitate , acest lucru apare doar la firme mari ce regleaza gustul din ... sau prin " metode alternative "
Acesta este un adevar , iar un prajitor ce se respecta explica acest lucru clientului , ideea este ca si acesta sa priceapa si sa accepte aceste diferente de gust , extractii , arome , macinaturi .
Este impotriva firii sa ai acelasi gust dintrun produs agricol ce s-a dezvoltat in conditii diferite .
De aceea se spune ( la fel la vinuri , este un exemplu mai cunoscut ) anul x a fost mai bun ca anul y , nu fermierii sunt de vina ci Bunul Dumnezeu !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#6
Eu cred ca lucrurile sunt mult mai simple ... daca ceea ce am in ceasca este bun, complex, usor de calibrat odata cu trecerea timpului, plus preferintele personale, nu cred ca mai intereseaza pe nimeni daca recolta este din 2015, 16 sau 17.
Dar daca gustul este banal, lipsit de o profunzime a aromelor, fara o complexitate aparte, fara note distincte, atunci reactia este una normala si anume iti pui intrebari, intrebari de genul "De ce aceasta cafea este banala?".
Eu unul am trecut de fetisul "cat mai proaspata" ... un refren repetat zi de zi, pana cand a devenit punct de reper indubitabil, in functie de care impartim "dreptatea". Asa cum este si refrenul "este rosia asta din Romania sau e adusa din Grecia sau solarele din Turcia?". Sunt foarte sceptic ca lumea a inteles motivul pentru care, in principiu, un produs este bine sa fie local. In ceea ce ma priveste imi doresc ca provenienta sa fie una locala din 3 motive simple:
1. Pentru ca este vorba de un gust pe care il cunosc de mic copil, un soi care ma incanta si pe care il gasesc numai in livezile romanesti (de exemplu unele soiuri de mere);
2. Pentru ca imi doresc sa fie un produs foarte proaspat care sa aiba un potential de nutrienti sau de arome cat mai ridicat;
3. Pentru ca pot pune intrebari legate de modul in care produsul a prins "viata".

Au fost destule cazurile in care desi doua sau chiar toate criteriile de mai sus erau "indeplinite", dar pentru ca produsul nu ma multumea am ales sa cumpar unul similar dar avand alta provenienta (Italia, Spania, etc.).

Multe paralele pot fi trase si in ceea ce priveste cafeaua, prospetimea recoltei este departe de a fi un criteriu care sa garanteze un gust deosebit, peste medie. Este printre cele importante, dar am baut inclusiv cafele verzi cumparate direct din ferma care erau sub-mediocre.

Eu cred ca prajitorii nostri fac tot posibilul sa ofere un produs cat mai bun, eu in ultimul timp nu m-am mai lovit de foarte multe greseli de prajire ... m-am lovit in schimb de calitate submediocra ... iar a pune o presiune complet inutila pe umerii prajitorului si acesta sa fie aratat cu degetul ca nu se duce in Etiopia sa isi cumpere cafeaua de la fermieri este un gest de naivitate. "Vanatul" de cafea verde este apanajul celor care se ocupa exclusiv de acest lucru. Prajitorul trebuie sa caute in permanenta in portofoliul furnizorilor de cafea verde acea recolta/soi/procesare (etc) care ofera cat mai mult, sa isi mentina un standard de calitate ridicat, asa incat acelasi soi prajit in august sa fie la fel cu sarja prajita in iulie, si sa caute in permanenta profilul optim pentru fiecare cafea din oferta sa ... restul tine de fiecare.

Anul 2017 asa cum scriam in alt post, din punctul meu de vedere a fost unul mult inferior lui 2016.
 
Reply
#7
Transparenta prajitorilor care activeaza pe forumul asta este uriasa in comparatie cu transparenta multinationalelor care activeaza pe aceeasi piata. 

Sa-mi spui si mie cand ceri si cand primesti de la orice multinationala de cafea un raport detaliat referitor la punctaj, an recolta, profil de prajire, calitate cafea verde, etc. 

Legea si masura cu care masuram trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea: si pentru catei si pentru dulai, si pentru prajitorul mic si pentru multinationala, si pentru cafea si pentru mamaliga, si pentru un produs care costa 3 lei si pentru unul care costa 200 lei. 

Piata se regleaza daca lasi competitia libera. Pot sa te asigur ca deja avem o concurenta foarte stransa in segmentul asta. Cutitele se ascut, tot mai tare, de la an la an. La fel creste si calitatea. Daca faci nasoale, dispari rapid din schema. Nu mai cumpara nimeni de la tine. Au fost cazuri pe forum, mai demult. 

Costa cat costa pentru ca prajitoriile nu sunt societati de binefacere non-profit. Din adaosul comercial, se plateste chiria, rata la banca, taxele la stat, cursuri si carti, benzina, unii mai si mananca.

Este toxic sa se judece ce pret are produsul A si cat profit trebuie sa aiba afacerea X sau Y. Pai incepem sa facem mercurial? Ne intoarcem inapoi la comunism?

Piata regleaza si dicteaza pretul, nu clientul, nu prajitorul. Pretul trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea perceputa ca sa poti vinde. Prajitorul poate sa propuna si un pret de 1.600 lei pe kilogram dar, daca astazi nu vinde, maine nu vinde, ramane cu marfa in brate. Ori scade pretul, ori pierde bani. Vinzi sau nu, chiria, rata si taxele trebuie platite. Proprietarul, banca si statul nu asteapta pe nimeni. 

Am mai spus-o si cu alta ocazie, exprimandu-ma cu alte cuvinte, mai dure, pentru care acum imi pare rau. Incerc sa reformulez acum, intr-o nota mai prietenoasa. 
Mie imi place foarte mult vita Kobe. Un T-bone de Kobe este asa de bun, ti se topeste in gura, gustul este divin. Dar pentru mine este prea scumpa, nu mi-o permit, nici macar odata pe luna. Insa nu m-am gandit niciodata sa-i comentez pretul. Ma duc in Lidl si cumpar ceafa de porc. Nu e rusine sa mananci gratar din ceafa de porc de la Lidl.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#8
Just! Bine Radu!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#9
Ok, asa cum am zis deja, nu doresc sa creez polemici, ci imi doresc ceva constructiv. Poate chiar de interes comun, incerc sa explic.
 
Quote:daca ceea ce am in ceasca este bun, complex, usor de calibrat odata cu trecerea timpului, plus preferintele personale, nu cred ca mai intereseaza pe nimeni daca recolta este din 2015, 16 sau 17. 
Nu chiar! Pe mine ma intereseaza daca la un prajitor platesc acelasi pret pentru cafea cu un an mai veche decat la alt prajitor. In acest fel va fi obligat si prajitorul care vinde cafea proaspata sa vanda pe viitor una mai slaba calitativ pentru a supravietui concurentei.
Ca a fost mai bun 2016 decat 2017, apreciaza cumparatorul.
Quote:Transparenta prajitorilor care activeaza pe forumul asta este uriasa in comparatie cu transparenta multinationalelor care activeaza pe aceeasi piata. 

Sa-mi spui si mie cand ceri si cand primesti de la orice multinationala de cafea un raport detaliat referitor la punctaj, an recolta, profil de prajire, calitate cafea verde, etc.  
La fel, e vorba de diferenta de pret. De aceea imi permit sa fiu mai exigent cu prajitorii, pentru ca platesc in plus. Tocmai de aceea ne-am asumat costurile suplimentare, pentru ca nu dorim cafea de la multinationale si avem pretentii mai mari. Altfel gasim mai ieftin.

Nu discut profiturile,  nici preturile in general, dar nici nu fac un cult al artizanatului si sa cumpar doar pe baza reputatiei.
Nu sunt de acord sa platesc vita Kobe si sa primesc vita din Lidl. Cand iau cafea de 160+ lei si e absolut mediocra, incep sa am o problema cu pretul. 

Si cum am zis mai sus, prajitorii cinstiti ar trebui sa fie avantajati de publicarea datelor  pentru a evita concurenta neloiala. Atunci ma intreb de ce atata reticenta?

Ma opresc aici, oricum pare ca sunt singur impotriva tuturor. Cred ca avem numai prajitori pe forum Smile

L.E. O ultima precizare. Ma refer la prajitorii in general. A nu se intelege ca ma refer la Papa Jacques. Nici nu as putea deoarece nu am fost niciodata clientul lui, tocmai datorita atitudinii contrare pozitiei pe care o detine in forum.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#10
Reticenta din partea prajitorilor, din forum, nu cred ca exista , vis-a-vis de calitatea produsului , toti explica , detaliat , caracteristicile de baza a produsului .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#11
Confuzia unora cu anii recoltelor este totala. 

Spre exemplu, Columbia are o recolta din Martie 2016 pana in Iunie 2016 si alta recolta din Septembrie 2016 pana in Decembrie 2016. Cafeaua recoltata in Septembrie-Decembrie 2016 ajunge in Europa in Aprilie 2017, in cea mai fericita situatie. Tu vrei sa scrie pe pachet ca e recolta din 2017? Pai n-are cum. Intelegi acum despre ce este vorba? 

Cand spui old crop, exact la ce anume te referi? La cafea din 2013-2014? Nu are nimeni asa ceva pe forum, dintre aia pe care ii stiu eu. Ti-am spus ca avem o concurenta foarte puternica in Romania si nimeni nu-si permite sa faca pasi gresiti. Prajitoriile din Germania vind in draci aici: The Barn, Five Elephants etc. cu preturi comparabile cu ce pot oferi prajitoriile din Romania. Presiunea este uriasa. Pai ce acces are un neamt la finantare si ce acces are un roman? 

Tu crezi ca te duci pe bursa si cumperi un sac de Columbia, 3 de Brazilia, 5 de Ethiopia? Colega, acolo te duci sa cumperi cu vaporul, nu cu paletul. Daca zici ca vrei sa cumperi un container, te dau aia afara in cladire si cheama politia. Acolo se invart bani seriosi, zeci de milioane, nu vii tu cu 3 mii in buzunar sa le faci lor legea. 

Este un non-subiect, obsesiv mentionat de anumiti membri ai forumului, pe aproape toate topicurile. Vor sa sperie oamenii cu tot felul de nascociri. Sunt motivati de ranchiuna pentru ca nu li se vinde cafea verde. 
Initiativa lor are adepti pentru ca intotdeauna oamenii sunt mai sensibili la emotiile negative decat la cele pozitive. 

Hai sa inchidem subiectul pana cand se pune toata lumea la punct cu informatiile necesare unei discutii constructive, nu cu barfe, inventii si rautati.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#12
adif Wrote:... Pe mine ma intereseaza daca la un prajitor platesc acelasi pret pentru cafea cu un an mai veche decat la alt prajitor.
... Ca a fost mai bun 2016 decat 2017, apreciaza cumparatorul.
... Cand iau cafea de 160+ lei si e absolut mediocra, incep sa am o problema cu pretul. 
...prajitorii cinstiti ar trebui sa fie avantajati de publicarea datelor  pentru a evita concurenta neloiala. Atunci ma intreb de ce atata reticenta?

Ma opresc aici, oricum pare ca sunt singur impotriva tuturor. Cred ca avem numai prajitori pe forum Smile

nu esti chiar singur, sunt convins ca exista o majoritate... tacuta Smile
oricum, in ce ma priveste, +1
si, slava Domnului, am tot scris si eu pe subiectul asta!

da, rosiile din 2016 au fost mai bune decat cele din 2017, drept pentru care am mai pastrat cateva, intr-o cutie, in camara Smile
sa le vand, evident, ca doar la piata nu trebe sa scriu anu'
si mi-e destul cu stocurile de cafea verde ce-mi zac mancate de ganganii, pe care nu le mai vand de ani de zile, din vremea subforumului de pe softpedia Smile

vara nu-i ca iarna si cafeaua nu-i ca vinul!

nu, nu avem numai prajitori pe forum, pare-se ca e in curs de infiintare o asociatie a consumatorilor de cafea care doresc o asociatie a prajitorilor de cafea s.a.m.d.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#13
da' stiti ca prima luna si ultima luna dintr-un sezon de recoltare nu da cafea la calitate egala cu ce se obtine la mijlocul sezonului...
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#14
Cafeaua nu se compara cu rosiile. Poti pastra cafea verde congelata o perioada de timp fara sa isi piarda proprietatile pe cand la rosii se va simti. Nu, nu tinem cafeaua verde in camera intr-o cutie ca pe rosiile de anul trecut. Folosim saci Grain Pro, ferim cafeaua de lumina soarelui si mentinem temperatura optima.
Respecram fiecare bob in parte si suntem constienti ca in spatele acestor boabe sta multa munca pana cand ele ajung la noi.
We roast coffe, we do not just turn beans brown.

Eu la restaurant sau la Lidl citesc pe meniu sau ambalaj doar "muschi de vita". Imi este suficient sa stiu ca e muschi si e de vita, nu tin sa aflu anul in care a fost fatata viţica sau data exacta a sacrificarii, marca cutitului si numele maxelarului. Glumesc evident. Eu dau clientilor toate detaliile despre cafeaua verde pe care o prajesc. Atatea detalii cat primesc si eu de la traderi.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#15
Cum iti raspund doi romani atunci cand discutia ii depaseste complet? Nu pot sa te injure asa ca baga fiecare cate 2-3 misto-uri. Astea sunt singurele lor argumente. Csf, ncsf!
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#16
Ma intreb oare de ce NICIO PRAJITORIE europeana nu listeaza toate datele legate de cafeaua verde, date de tipul anul si luna recoltei, asa cum doreste consumatorul exigent de la portile orientului. Ba mai nou, am vazut ca s-a inceput usor usor sa se renunte si la datele legate de soiul cafelei, altitudine si alte date legate de trasabilitate. Singura informatie, trade mark asociat neechivoc cu idea de proaspat prajit, care se regaseste la TOATE prajitoriile ce ceva blazon este data de prajire. La fel mi se pare ca se renunta si la informatii legate de notele cafelei. Vrei informatii, vorbesti cu prajitorul sau reprezentantul prajitoriei.

Daca o cafea din 2015 este net superioara unei cafele luate "ieri" din ferma, unde mai rezida relevanta informatiei legate de data in care s-a realizat recoltarea?
Cum evaluam daca o cafea este dintr-un lot proaspat sau unul vechi? Daca din pura greseala afisez pe o sarja proaspat prajita dintr-o cafea ce apartine unui lot vechi ca provine din ultima recolta, geamatul de multumire la prima sorbire din ceasca este mai zgomotos?

Si cafeaua din care se face Nescafe, este la un moment dat FOARTE proaspata.

Nu mai bine caut o cafea depozitata in conditii foarte bune, ferita de ciuperci si alte amenintari fungice, cu defecte aproape inexistente, in care fermierul a investit efort, timp si atentie, dintr-un soi exceptional, care poate are deja un an pe raft comparativ cu o cafea dintr-un amestec de soiuri "de hectar" cu procentaj incert, cu grad relativ ridicat de defecte, procesate rapid in uscatoare industriale, dar dintr-o recolta foarte recenta?

Daca vorbim de o cafea mediocra in ceasca ce relevanta are faptul ca a venit "ieri" din ferma, si ca pe eticheta avem si numarul la pantofi al fermierului?

Vrei informatii suplimentare, suni prajitorul si intrebi!
 
Reply
#17
tare am impresia ca cei interesati de cat mai multe date despre cafea suntem cei care prajim acasa. pt cei care cumpara cafea gata prajita senzatia mea e ca problema e mai simpla: fac o comanda de proba, degusta, vad daca le place / se muleaza pe gusturile lor si mai comanda in continuare sau nu. cel putin eu asa faceam cand cumparam cafea gata prajita, da' poate nu sunt exemplul tipic.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#18
Fane are dreptate , cei ce " striga " mai mult sunt cei ce prajesc acasa .
Trebuie inteles , noi , prajitorii de cafea ( PRAJITORII , daca intelegeti termenul ) vindem cafea prajita nicidecum verde asa ca nu ne intereseaza vanzarea de verde , asa cum am mai spus in alt post ( nu aici ) vindem cafea prajita , cu amprenta noastra , nu suntem vanzatori ci suntem in intampinarea gusturilor Dvs9 , nu luam cu 3 lei si vindem cu 4 lei ci aceasta amprenta ( unica de altfel ) prin procesul de prajire ne aduce mai multi sau mai putini clienti .
Cum spunea Radu , nu suntem " bunii samariteni " avem obligatii oricare dinte noi si va pot garanta ca preturile de vanzare a celor de aici sunt cele corecte ( eu stiu )
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#19
Parerea mea e ca peste notele de degustare subiective fiind date de memoria olfactiva a prajitorului (are are alte informatii si amintiri stocate in creierul mic fata de alte persoane), conteaza ce ne spune noua acea cafea. Gustul dicteaza, nu eticheta, anul, altitudinea.
Lasati ceasca sa vorbeasca
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#20
Este lucru pe care multi , foarte multi nu il inteleg si cu care ma " lupt " zi de zi .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#21
(10-08-2017, 21:20)eugenm Wrote: Ma intreb oare de ce NICIO PRAJITORIE europeana nu listeaza toate datele legate de cafeaua verde, date de tipul anul si luna recoltei, asa cum doreste consumatorul exigent de la portile orientului.

Salut,

Sa nu exageram totusi cu generalizarile. Am in fata o cutie de carton, alba, cu o vacuta stilizata pe ea, cafeaua fiind Costa Rica Sumava, prajita de La Cabra Coffee Roasters (lacabra.dk) Am cumparat-o de la Orygyns prin decembrie anul trecut si am pastrat cutia pentru ca mi s-a parut interesanta, tocmai pentru ca oferea detalii nemaivazute de mine.  Iata ce scrie pe cutie, si am sa sar peste micuta povestioara introductiva:
......
We have paid 340% over the market price for this coffee (5,25 $/lb FOB)

Farm: Sumava de Lourdes
Lot: Monte Lourdes
Region: West Valley
Altitude: 1800m
Varietal: Ethiopia Hybrid 416
Process: Lactic
Harvest: March 2016
Roast Date: 06  Dec 2016
 
Reply
#22
https://www.talorjorgen.no/en/coffee
Trec si data recoltei: cele din 2017 (ian) costa cu minim 50-60% in plus fata de cele din 2016.
Am vazut ca pun si pretul de achizitie. Ce nebuni, norvegienii astia!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#23
(10-08-2017, 22:22)vladdooo Wrote: https://www.talorjorgen.no/en/coffee
Trec si data recoltei: cele din 2017 (ian) costa cu minim 50-60% in plus fata de cele din 2016.
Am vazut ca pun si pretul de achizitie. Ce nebuni, norvegienii astia!

"We have paid 340% over the market price for this coffee" siiigur ca pun si pretul de achizitie real Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#24
Mai sunt Smile
Tim Wendelboe FTW!
Flavour notes: Plums, red apples and milk chocolate
Producer: Marysabel Caballero & Moises Herrera
Harvest: January 2017
Farm name: El Puente
Origin: Chinacla, La Paz, Honduras
Growing conditions: 1500 – 1600 masl under shade trees
Cultivar: Catuai

Miercurea prajeste comenzile, joi se livreaza, luni ajunge la tine. Pe punga primita ai data prajirii si batch-ul.

Cat despre "de unde e luata", are vlogguri de la ferme direct, cu detalii mai mult decat ok. Ramane sa iti placa ce iti iese in ceasca Smile
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#25
Quote:Ba mai nou, am vazut ca s-a inceput usor usor sa se renunte si la datele legate de soiul cafelei, altitudine si alte date legate de trasabilitate. Singura informatie, trade mark asociat neechivoc cu idea de proaspat prajitorii
Am zis ca nu mai comentez si incerc sa ma tin de cuvant, dar am cel putin o nedumerire.

@eugenm, nu am inteles, tu ai prajitorie? Nu-mi dau seama de care parte joci. Dar iti reamintesc faptul ca ne-am adunat cu totii aici pentru a scapa de ideea de trademark, brand sau cum vrei sa-i spui. Si pentru a cumpara soiuri. E absurd ce ai scris mai sus si incalca flagrant insasi filosofia forumului.

Si tocmai pentru ca prajitorii nu fac munca voluntara, ci fac business, trebuie sa întrebam si noi. Nu functioneaza asa, pe incredere, ca stie prajitorul mai bine.
Tu poti cumpara ce doresti, bineinteles.

Si inca un lucru pe care nu il inteleg, daca eu nu cumpar cafea verde si nu prajesc acasa, inseamna ca ma multumesc cu orice de la prajitorie? De ce trebuie sa intrebe numai cei ce cumpara verde?
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#26
Quote:Si inca un lucru pe care nu il inteleg, daca eu nu cumpar cafea verde si nu prajesc acasa, inseamna ca ma multumesc cu orice de la prajitorie? De ce trebuie sa intrebe numai cei ce cumpara verde?

Ba uite ca eu am luat la inceputuri de la o anumita prajitorie si dupa ce am inceput sa experimentez putin am ajuns sa comand exclusiv de mai bine de un an de la alta.
Motivele:
-rezultatul in ceasca (aceeasi regiune si soi),
-diferenta de gramaj si textura a macinaturii (la prima pajitorie tot timpul cerea un gram sau 2 in plus portafiltrul, iar macinatura era clar mai neuniforma)
Asa ca nu stiu acum, e doar priceperea prajitorului actual (care nu se pune in discutie din pct.-ul meu de vedere si al multor altora)? sau si materia prima cu care lucreaza? Sau si-si?
Isomac Zaffiro, Kinu M47, Motta Black- 58 MM
 
Reply
#27
(10-08-2017, 23:21)adif Wrote: Si inca un lucru pe care nu il inteleg, daca eu nu cumpar cafea verde si nu prajesc acasa, inseamna ca ma multumesc cu orice de la prajitorie? De ce trebuie sa intrebe numai cei ce cumpara verde?

Simplu: pentru tine cafeaua este prajita, este un produs finit. Pentru cei care prajesc, vorbim insa de o materie prima.
Cand cumperi mici gata facuti te iei dupa gust. Cand vrei carne ca sa prepari singur micii, te interesezi ce carne este, cat de proaspata, de unde provine, etc...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
Pentru marea majoritate a bautorilor de cafea de specialitate proaspat prajita, toate aceste informatii devin inutile si palesc in fata evidentei.
Daca ceea ce am eu in ceasca este bun sau foarte bun, imi doresc cel mult sa stiu tara se origine si pentru cei mai meticulosi soiul. Anul si luna recoltei, altitudinea, notele din cafea devin informatii anacronice.
Cele de mai sus sunt la fel de valabile si pentru varianta in care gustul in ceasca este mediocru sau submediocru. Nu ma mai incalzeste cu nimic ca este vorba de o Caturra crescuta la 1800 m altitudine, de Finca X, recolta mai 2017 si notele sunt de martipan, ciocolata alba si fructul pasiunii pe retrogust ... cafeaua are gust metalic, devine acra cand se raceste sub 50grC, nu simt dulceata, nota acida este muta sau inexistenta, iar retrogustul este amar spre neplacut. Dar este din mai 2017 si pe fermier il chema Javier.

O perioada lunga de timp urmaream cu mare atentie soiul ... am renuntat dupa multe experiente contradictorii, un Catuai floral, delicat, dulce pe retorgust din Panama va fi mai degraba citric, aspru si usor amar pe retrogust in Columbia si complet neinteresant, respectiv pamantiu, foarte putin dulce si usor acru in El Salvador.

Momentan ma ghidez in principal dupa tara de origine si mai rar dupa soi. De exemplu anul acesta printre cafelele peste medie mi sau parut cele din Guatemala. Acum stau cu ochii pe kenii ... etiopienele sunt intotdeauana o surpriza aproape loterie, etc.

Si in rest incerc sa ma las surprins de ceea ce face prajitorul, de valorile lui, stilul de prajire, incerc sa ii ascult povestea.

Una din cele mai bune cafele baute de mine anul acesta a fost o Costa Rica prajita de Colonna, care nu avea nici soiul trecut pe punga, nici altitudinea si nici anul si luna recoltei. Imi spunea ca este o naturala, avea o mica poveste despre ferma si oferea indicatii despre note. Oricat am incercat sa mai beau vreo Costa Rica de la alta prajitorie, invariabil rezultatul a fost submediocru. Logica a fost simpla, am dorit sa mai cumpar acea cafea de la Colonna, nu pentru ca era naturala, nu pentru ca era adusa ieri din ferma, nu pentru ca era Bourbon ... doar pentru ca era foarte buna!
 
Reply
#29
(11-08-2017, 03:36)eugenm Wrote: Pentru marea majoritate a bautorilor de cafea de specialitate proaspat prajita, toate aceste informatii devin inutile si palesc in fata evidentei.
Daca ceea ce am eu in ceasca este bun sau foarte bun, imi doresc cel mult sa stiu tara se origine si pentru cei mai meticulosi soiul. Anul si luna recoltei, altitudinea, notele din cafea devin informatii anacronice.
Pai tocmai despre gustul in ceasca este vorba, doar nu iti imaginezi ca exista vreun pasionat al cafelei care planuieste sa bea ambalajul sau eticheta. Rolleyes

Am sa ma refer la produsul final, cafeaua prajita de prajitor profesionist, gata de a fi preparata, ca sa nu existe dubii. De la un anumit nivel de pret in sus, cam toate cafelele sunt ok, adica "bune". Adica este putin probabil sa gasesti la 200+ lei/kg o cafea slaba calitativ. Dar la fel de adevarat e ca multe dintre aceste "bune" sunt destul de "banale".
Din experienta mea, si sunt sigur ca toti cei de aici au avut aceasta experienta, la nivelul de pret x, din randul cafelelor "bune" se remarca unele cu adevarat exceptionale. Rar, la ceva vreme, apare o bijuterie din asta care ne incanta.
Problema care se pune este foarte simpla, exista vreo metoda de a mari sansele sa identificam aceasta super cafea inainte sa cumparam? Ceva care sa ne ajute sa o alegem pe ea dintre altele? Sau e loterie pura?

Pana la urma de ce atata deranj in legatura cu publicarea acestor extra informatii despre cafeaua prajita si vanduta? Ar fi o chestiune de transparenta, nimic mai mult. Si cumparatorul pasionat ar avea ocazia sa experimenteze in mod direct cum un harvest 2015 i-a placut mai tare decat un harvest 2016 samd
 
Reply
#30
(11-08-2017, 06:28)Torin Wrote: Pana la urma de ce atata deranj in legatura cu publicarea acestor extra informatii despre cafeaua prajita si vanduta? Ar fi o chestiune de transparenta, nimic mai mult. Si cumparatorul pasionat ar avea ocazia sa experimenteze in mod direct cum un harvest 2015 i-a placut mai tare decat un harvest 2016 samd

Pentru ca transparenta este apanajul celor educati intru ale "cafelei" ... in caz contrar devine un inamic nedorit al afacerii. Asa cum foarte bine s-a punctat mai sus este foarte putin probabil ca in prima jumatate a anului sa ai la dispozitie cafea verde din acelasi an, poate ai un lot care desi este foarte bun si in care crezi dar are deja un an durata pe raft, poate ai un lot care nu s-a vandut bine si a capatat vechime in depozitul tau, etc.
Daca repeti obsesiv, "cafeaua verde trebuie sa fie proaspata", o sa ai cu siguranta situatia in care o sa vina clienti noi in prajitorie sau la punctul de vanzare care o sa vada in mai 2017 ca tu ai cafea din septembrie sau aprilie 2016 si o sa strambe din nas ca vinzi cafea veche. Si atunci trebuie sa dai explicatii, explicatii care vor fi intampinate cu scepticism, etc.
Ce sens are? Esti un erudit intru ale cafelei, atunci inainte de a cumpara ceva pui toate intrebarile necesare pentru a iti fundamenta decizia.

Repet intrebarea ... cu nuanta de rigoare ... de ce majoritatea (covarsitoare) a prajitoriilor din mai toata lumea in care am calatorit eu nu pun la dispozitie informatii legate de data recoltei? Cazurile care reprezinta exceptie sunt cele in care prajitorul a avut norocul sa puna mana pe o cafea care are putin timp de cand a fost recoltata si vrea sa puncteze acest lucru. Dar sa nu generalizez, poate o exista vreunul care are un lot din ianuarie 2016 si pe care il vinde in august 2017 si pune la dispozitie aceasta informatie pe eticheta.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)