10-08-2017, 14:01
(10-08-2017, 11:34)Papa Jacques Wrote: Se tot vorbeste de cafeaua de ultima recolta. Ca deja este veche la 4 luni dupa recoltare.
La cafea nu e ca la pepeni: ai cules pepenele, l-ai pus in remorca, ai descarcat in piata la Brasov. Nu e chiar asa.
Chiar si atunci cand recoltarea cafelei se face mecanizat, perioada de recoltare dureaza. Apoi urmeaza procesarea care dureaza si aia. Umiditatea din boabe nu poate sa scada la 12% cat pocnesti din degete. Nu poti sa faci mamaliga din porumb de copt/fiert.
Spre exemplu, in cazul prelucrarii umede, cafeaua in pergament se pastreaza cel putin 1-2 luni in depozit. Este o perioada obligatorie care se numeste "reposo".
Dupa reposo, se indeparteaza stratul pergamentos, se triaza dupa calitate, se transporta in bulk de la statia de procesare la depozitul exportatorului, se reambaleaza in sacii exportatorului etc. Dureaza.
Traversarea oceanului Atlantic dureaza intre 10 zile si 3 saptamani insa vaporul nu e FanCourier sa vina intr-o ora daca dai un telefon. Apoi urmeaza descarcarea vaporului, analizele fito-sanitare, vamuirea si transportarea la depozitul traderului.
Toate aceste operatiuni dureaza 4 luni in cel mai bun caz.
Mai mult decat atat. Aproape toate cafelele sunt acum ambalate in saci GrainPro sau similar, chiar si cafelele comerciale din Brazilia si Columbia. GrainPro este o aplicatie finantata de armata Statului Israel, conceputa special pentru depozitarea pe termen lung si foarte lung a cerealelor. GrainPro este gandit pentru a minimiza posibilitatea de contaminare chimica si biologica. Cafeaua in GrainPro isi mentine umiditatea pe termen mult mai lung in comparatie cu un sac obisnuit de iuta.
Daca depozitarea cafelei verzi la respectivul prajitor din Romania se face intr-un spatiu in care temperatura, umiditatea si lumina solara sunt controlate, riscul de a avea o cafea degradata se diminueaza considerabil.
Bun, nu zice nimeni sa fie culeasa de o zi-doua, ca la pepeni (sau lubenite, ca sunt oltean ). La fel cum nu zice nimeni sa fie nici de 4 luni. Doar se facuse referire la unele cafele mai pretentioase, dar nu era cu titlu general, din ce am inteles eu.
Dar daca e culeasa de doi-trei ani... Consumatorul de unde stie? Pastrarea secretului nu ma face mai optimist. Sa scrie undeva, zic.
Nu mai iau in calcul ca unele prajitorii nu precizeaza nici daca e de specialitate sau nu, puncte obtinute... nimic! Doar ca e proaspat prajita.
Ce e prajita? Aceasta e intrebarea!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF