Welcome Back Log In Create Account

Anul recoltei de cafea verde sau gustul din ceasca?

@eugenm, cred ca ai dreptate cand spui ca aceste informatii pot deveni si un inamic pentru prajitor in cazul cumparatorilor neinformati. Dar alegerea se va face in functie de pret, in final. Nu zice nimeni ca bem numai cafea culeasa ieri.

Dar eu sunt genul de cumparator informat, nu cumpar nimic daca nu am suficiente informatii despre produs.

Ma gandesc la un exemplu de prajitor ce nu ofera niciun fel de informatii, asa cum spui tu. Si imi vine in minte Florescu. Nu am fost niciodata curios sa iau ceva de acolo, exact din acest motiv. De unde stiu eu ce e in punga? Daca e robusta, daca e...
Dupa gust? Gustul se mai poate "prelucra" si artificial. Dupa reputatie? Pai el numai asta a facut, marketing.
Acesta e apanajul comercialelor. Nu ma intereseaza!

Ca la final cumparam tot dupa gust, da, e evident. Dar 160-200 lei la fiecare comanda de test, fara un minim de informatii, poate deveni costisitor. Si inutil.

Dar atentie, eu nu am vorbit numai de anul recoltei. Si punctajul poate diferentia sortimentele. Orice informatie poate fi utila. 

Si mai e un avantaj, acela al stabilirii unor preturi echitabile. Da, poate fi supraevaluata o cafea noua, desi se pare ca nu e cazul la noi, dar o cafea veche poate fi (mult) mai aproape de realitate.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Deci pana la urma se reduce la o problema filosofica, cu cat stim mai putin despre ceva, cu atat suntem mai fericiti in legatura cu acel ceva. :))

Acum serios, sa puna sau sa nu puna la vedere informatii extinse despre cafeaua vanduta este alegerea prajitorului si fix treaba lui. Daca el considera ca informatia "anul recoltarii" ii dinamiteaza afacerea, sa nu o publice. Desi consider cu totul exagerat un asemenea scenariu apocaliptic.

Din punctul meu de vedere, daca as avea de ales intre o prajitorie care ofera aceste informatii in mod transparent (eticheta si/sau site) si una care nu le ofera, as alege-o pe prima fara ezitare, din simplul motiv ca vreau sa decid eu ce este relevant pentru mine in cat mai multe situatii din viata.

Reply
(10-08-2017, 20:04)stefandinescu Wrote: Imi este suficient sa stiu ca e muschi si e de vita, nu tin sa aflu anul in care a fost fatata viţica sau data exacta a sacrificarii, marca cutitului si numele maxelarului.

Vezi ca in ultima perioada au descoperit cei de la OPC si carne cu o vechime de 40 de ani care se comercializa intr-un restaurant de pe frumosul nostru litoral. Ce zici, te bagi ?
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Tot nu inteleg de ce interactiunea cu prajitorul este asa o mare problema? De ce este greu sa scriem un mail sau si mai simplu sa punem mana pe telefon si sa intrebam?
De cele mai multe ori o discutie cu prajitorul a fost mult mai relevanta decat informatiile brute de pe eticheta.

Cu cat mai multe informatii afisate cu atat gradul de confuzie mai ridicat. Punctajul este o chestiune foarte subiectiva. Cine a intocmit acest punctaj, un Q grader atestat? Si daca da unde a fost evaluat acest punctaj? La ferma inainte de livrare, la depozit dupa sosirea vapoarelor sau la prajitor?

Iar legat luna si anul recoltei, in acest moment eu unul as fi mai inclinat sa cumpar cafea prajita dintr-un lot recoltat in septembrie 2016 decat unul din aprilie 2017. Iar pentru asta discut cu prajitorul despre portofoliul sau de cafele. Ii cer detalii, recomandari, etc.

Reply
Quote:Cine a intocmit acest punctaj, un Q grader atestat? Si daca da unde a fost evaluat acest punctaj? 
Daca doreste neaparat prajitorul, poate publica inclusiv aceste informatii si noi vom fi cu atat mai fericiti.

In plus, ai confirmat si tu importanta cunoasterii anului. Vrei un an anume. Perfect! Dar cand oferta este destul de stufoasa, nu ar fi mai rapid sa gasim informatia direct pe site? Parca nu as pierde trei zile la o comanda sa discut cu fiecare prajitor. 

Sunt constient ca lucrurile nu sunt numai alb si negru. Dar refuz sa accept ca nu e nimic relevant. Daca anul nu e... punctajul nu e... nimic nu e relevant, atunci cum deosebim cafelele? Dar prajitorul cum le-a ales? Nu cred ca a testat cateva sute de sortimente pana a gasit doua bune. Cateva criterii preliminare tot a avut.

Adica se intelege asa: pe Q grader sa nu-l credem, pe trader sa nu-l credem, pe cultivator sa nu-l credem, dar sa il credem pe cuvant pe prajitor, nu? Mmm, nu!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60

Reply
Dupa multa documentare, completata cu practica, dupa mai bine de patru ani de cumparat cafea verde din multiple surse (externe si interne), dupa experienta capatata ca urmare a prajirii acesteia acasa, pe un Hottop programabil si dupa ce am si consumat prin preparare espresso si combinatii cu lapte ceea ce am prajit am ajuns si eu la cateva concluzii si mi-am conturat un punct de vedere personal.

Notiunea de cafea verde proaspata poate deveni una ruelativa in functie de cum doreste fiecare sa o prezinte.
Ce e drept, in final si gustul din ceasca ar trebui sa contribuie la  calificativul definitiv.

Care este cafeaua verde proaspata?
Din cele citite de mine, cei mai multi care sunt in domeniu, considera ca o cafea de pe o plantatie beneficiaza de notiunea de proaspata pana in momentul in care, aceeasi plantatie, recolteaza o noua productie.
Altii afirma ca o cafea, daca da un rezultat in ceasca aceptat de consumator atunci este proaspata. 
Eu sunt adeptul primei variante.

Mariile prajitorii, multinationalele, cele care pentru noi selecteaza bob cu bob cafeaua pe care ne-o ofera, au propria lor abordare. Pentru ei pretul si cantitatea dicteaza.
Acestia ne ofera amestecurile lor comerciale, in care combina multe loturi ale unei origini sau mai multe si in care identitatea, personalitatea unei cafele anume se pierde in masa blendului.
Ei dispun de echipamente sofisticate si de resurse uriase pentru a ameliora calitatea slaba a materiei prime trecand-o prin uscatoare, selectoare samd, criteriul de baza fiind cel de siguranta alimentara, cel de a elimina orice risc de a imbolnavi consumatorul final si nu mentinerea si conservarea amprntei de gust specifice soiurilor utilizate in amestec. Pentru asemenea "alint arome" au alte tehnologii.
Nu cred, sub nicio forma, ca acestia folosesc cafea proaspata, definita ca la inceput.
Nici nu ar fi economic si productiv pentru marile prajitorii, atata timp cat recoltele "vechi" vor beneficia de discounturi pentru a fi vandute mai repede, pentru a face loc noii recolte. Ori tocmai aceste loturi cu miscare lenta, adica ieftine,  sunt  vizate de ei.
Aceasta este cafeaua "proaspata" pe care o gasim peste tot in lume, pe rafturile marilor retele comerciale si nu numai.
Devine evident de ce nu ne sunt furnizate detalii "marunte"  legate de ani, loturi, procesari samd... Pentru ca nu se poate! 
Ar trebui scris un intreg "pomelnic" de ferme, regiuni, ani....

Aceast mod de a aborda prospetimea cafelei nu cred ca se potriveste micului prajitor (aici ii includ pe toti prajitorii artizanali). Acesta are (sau ar fi bine sa aiba) alte criterii de selectie si de apreciere deoarece devine cel care alege in numele nostru, fiind veriga ce leaga marii traderi de cafea de foarte micul consumator al acesteia si actioneaza ca un arbitru, in numele nostru. 
Acum mi se pare de maxima importanta sa fie cunoscute: anul recoltei, locul exact al acesteia, modul de procesare, de ambalare, de pastrare, de verificare a calitatii.......si, nu in ultimul rand care este reputatia traderului, reflectata in bunele lui practici interne si in respectul fata de afacerea pe care o deruleaza.

Cafeaua care se vinde ca fiind de specialitate este mai scumpa, are prime mari, tocmai pentru ca se bazeaza pe calitatea deosebita si pe trasabilitatea totala a provenientei.
Extrase din documentele care au condus la acest calificativ, "de specialitate", convenit intre vanzator si cumparator ar trebui sa insoteasca marfa pana la final. 
Si eu ma numar printre acei care ar dori sa stie precis ce cumpara.
Chiar daca as cumpara cafea prajita (lucru care se intampla la birou) mi-ar placea sa stiu ce beau si, constient, sa pot decide si alege singur ce cumpar. 

Faptul ca eu cumpar cafea verde si sunt tentat de multe ori sa cumpar cantitati mai mari, m-a ajutat sa vad si ce se intampla cu boabele in timp.
Afirm, in cunostinta de cauza, ca si gustul boabelor verzi se modifica in timp.
Am acasa cafea cumparata de mine cu mai bine de un an in urma, pastrata in saculet din material natural,  intr-un dulap mare, la temperatura relativ constatnta (zona locuita) dar la care culoarea s-a modificat iar gustul nu mai este asa cum il stiam. 
Am si cafea la fel de veche pe care am pastrat-o in pungi vidate si care nu da semne de imbatranire iar gustul este asa cum il stiu de la bun inceput. 

La alta scara se intampla asemenea lucruri si la traderii de cafea. Asta imi arata mie ca vechimea unei cafele trebuie obligatoriu corelata si cu conditiile de depozitare.
Bobul de cafea, o samanta, pastreaza amprenta de gust prin intermediul uleiurilor din componenta structurii sale.
Prin depozitare necorespunzatoare, lemnul se usuca sau trage umezeala iar uleiurile se altereaza si,  alaturi de celuloza semintei, absorb mirosurile din imprejurimi.
Structura bobului se degradeaza in timp cu atat mai rapid cu cat depozitarea este necorespunzatoare. De exemplu umiditatea excesiva, acumulata prin depozitare in spatii necorespunzatoare,  poate duce la evaporarea acestui surplus in urma revanzarii cafelei si depozitarea acesteia intr-un spatiu cu temperatura mai ridicata, iar aparitia mucegaiului si a bacteriilor este un fapt probabil a se petrece. Firmele nu vor arunca asemenea loturi, le vor usca, prepara (praji) si le vor vinde (cel mai probabil), pentru a nu inregistra vreo pierdere. 

De ce nu este cafeaua veche mai ieftina decat cea proaspata?
Deoarece pastrarea costa si ea. 
Cafeaua ocupa spatiu, care trebuie platit, oameni care sa o tot mute -platiti la randul lor-, transport sa o duca de la un beneficiar la altul, reambalari, tratari si cate si mai cate.... adica cheltuieli si iar cheltuieli.

Din aceste considerente m-ar interesea anul recoltei si trasabilitatea produsului, tocmai pentru a sti cat mai multe despre ceea ce beau. 
O durata mare de la recoltare poate fi asociata cu un lant mai lung de distributie, cu diferite conditii de pastrare, posibil unele improprii si, implicit, cu afectarea calitatii cafelei verzi.
As cumpara oricand cafea din recolta cea mai recenta in locul unei mai vechi.
Numai ca acest lucru nu este posibil tocmai datorita faptului ca exista aceasta reticenta, aparuta undeva pe lantul de revanzare, in a da informatii cat mai detaliate despre cafeaua comercializata.

Nu este un aspect general.
Exista companii serioase care fac din transparenta informatiilor de asemenea interes si din seriozitatea cu care le respecta si le aplica o componenta de baza a misiunii lor ca agent economic.Acestea, odata cu produsul, furnizeaza si datele de identificare complete ale loturilor, fie acestea "proaspete" sau "vechi".Pe traseul lung pana la utilizatorul final informatiile se mai pierd, modifica, omit .....
 Aceste informatii, daca se refera la o marfa slaba calitativ, odata cunoscute de catre urmatorul cumparator din lantul de vanzare cumparare, ar duce la o incetinire la vanzarea stocurilor, o ingreunare a rulajului de marfa, la o scadere a pretului de vanzare, la pierderi in termeni de profit pentru comercianti.
Daca nu ar fi asa, atunci de ce atata reticenta si de ce atata secretomanie? 
Cine ar avea de castigat din transparenta acestor informatii?
Utilizatorul final oare? Eu nu cred, de fapt sunt convins ca nu.
Al cui ar fi interesul ca acesta din urma sa fie avantajat?
......
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Tipic romanesc, daca s-ar indeplini si aceasta dorinta a catorva mai vocali, desi restul de cumparatori sunt bine merci multumiti, o sa vina urmatorul pas de "pretentii", si anume: "daca prajitorul ar afisa pe eticheta si temperatura la care a stat cafeaua in fiecare deposit pe toata durata tranzitului de la ferma la prajitor, ar fi mult mai bine; poate si durata".

Degeaba ai o cafea cu specificatii de "top", nota 10 - magna cum laude, recoltata ul ultimul an, daca ea a fost depozitata necorespunzator si asta a dus la scaderea calitatii aromelor/nuantelor/gustului. Cumparatorul o sa fie cu atat mai indignat, ca el a cumparat cea mai buna cafea pe hartie, si in ceasca are de fapt o mediocritate in cel mai bun caz.

Mai mult de-atat, cel putin in cazul prajitorului de la care ma aprovizionez, exista toata bunavointa din partea lui atat in explicatii legate de cafea, cat si in troubleshootingul pentru "problemele" intampinate in extractiile de acasa. Nu mai pun la socoteala faptul ca de fiecare data are placerea de a-mi oferi o cafea din partea casei.

Astfel ca si la o cafea de 200ron/gk, poti lua 100/200grame incat sa testezi/prospectezi, daca-ti place, e ok, daca nu, incerci altceva.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.

Reply
(11-08-2017, 09:19)A_C_M Wrote: Tipic romanesc, daca s-ar indeplini si aceasta dorinta a catorva mai vocali, desi restul de cumparatori sunt bine merci multumiti, o sa vina urmatorul pas de "pretentii", si anume: "daca prajitorul ar afisa pe eticheta si temperatura la care a stat cafeaua in fiecare deposit pe toata durata tranzitului de la ferma la prajitor, ar fi mult mai bine; poate si durata".

Vad in acelasi mod situatia, peste tot exista acesti "filozofi" care iti explica de o suta de ori de ce NU trebuie sa faci ceva poate constructiv, oameni care prefera sa taie din start orice initiativa si atat, fara sa puna nimic in loc.

Este "pacatul" nostru suprem, unul dintre lucrurile pentru care avansam cu viteza melcului; in loc sa tragem caruta intr-o singura directie, preferam sa vorbim secole pe langa si sa tragem in toate partile, precum norvegienii. Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Interesanta si educativa discutie. Cred ca Radu Carutasu a sintetizat foarte clar un punct de vedere la care personal ader. Sunt totusi de acord ca exista nuante, care tin de realitatea din teren, de specificitatea pietei din Romania, atat la nivel de consumator cat si prajitor. 

Papa Jaques a punctat practic cateva situatii adevarate: cand cumperi o cafea de la un distribuitor, pui la dispozitie informatiile pe care le primesti. Sunt convins ca pentru calitati medii, cum sunt majoritatea originilor propuse pe piata, nu sunt disponibile asa multe informatii precum microloturile. Sau poate sunt disponibile mai multe info si totusi prajitorii nu le afiseaza. Eu n am cumparat cafea verde niciodata, nu cunosc procedura.

Daca prajitorii ar cumpara loturi speciale sunt convins ca majoritatea ar afisa informatiile, e clar ca multi consumatori apreciaza asta. Totusi, daca noi ca si consumatori ne bucuram sa primim o cafea f buna la un
max 30 35 lei atunci probabil e f dificil sa primim microloturi in banii aia. Cum ziceau multi pe aici, piata se regleaza, nu avem nici noi cei mai educati consumatori si probabil.ca asta considera si multi prajitori.

Avem oricand varianta sa comandam de afara, e din ce in ce mai simplu. Personal cred ca nu e rentabil inca pentru prajitorii de la noi sa se concentreze pe consumatorii casnici de cafea prajita. Nu am informatii clare insa nu e suficient acest nucleu de consumatori sa fie sustenabil. Astept ca Horeca sa genereze suficient revenue pt ei incat sa si aloce timp si bani si pt segmente mai pretentioase insa mai putin banoase. Poate atunci primim mai multe informatii si mai multe calitate. Nu e ca nu vor, cred ca nu pot, momentan.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Nu cred ca a cerut nimeni informatii care nu exista. Daca nu le are nici prajitorul, nu le are, ok, nu trebuie sa le inventeze. Intelegem cu totii, nu e nimeni absurd.

La fel in ce priveste microloturile, nu asteptam microloturi din ultima recolta la 30 lei (presupun ca 30/250g). Si acolo intelegem ca informatiile sunt limitate. Nici nu intrebam.

Din ce am inteles, in Etiopia se amesteca loturile la bursa si se pierd informatiile. Si sunt fan Ethiopia. Asta e, inteleg, nu exista!

Dar atunci cand ai o cafea de 45-50 lei (per 250g) si nu afisezi absolut nicio informatie, nici an, nici punctaj, nimic, incep sa apara intrebarile. Se presupune ca e o cafea buna, cu trasabilitate, de ce nu ai afisa nimic?

P.S. Destul de rar gasesti cafele foarte bune la 30 lei. Poate ne vinzi si niste ponturi.

Reply
"... riscul de a avea o cafea degradata se diminueaza considerabil."

nu de diminuari ale unui risc, sau de cafele degradate, sau de oameni degradati faceam eu vorbire!
si nici threadul acesta nu e numit bine despre 'anul recoltei de cafea verde vs. gustul din ceasca'!
conflictul pe care incerc sa-l fac vizibil e unul din plecare: titlul thread-ului ne avertizeaza sa nu mai aiurăm cu mofturi balcanice despre anul recoltei la cafeaua verde si sa intelegem odata ca sunt si din aceia cu gusturi mai fine care hotarasc calitatea din cateva sorbeli... sau-ul ăla din titlu, are rol de versus...

un titlu care mi se parea potrivit si care delimita totusi niste interese opuse client/vanzator, era ceva de genul:
vor ajuge vreodata prajitorii nostri sa ne vanda cafea verde la care sa nu le fie rusine (sau: sa fie in stare) sa puna si anul adevarat al recoltei?!

atrageam atentia asupra unor pete mari albe care acopera partea cea mai importanta din traseul de aprovizionare al cafelei, la majoritatea prajitorilor nostrii; si care desigur, ar putea pune la indoiala buna lor credinta!
ceva de genul: sau e in stare sa spuna, adica stie, luna recoltei si data intrarii in stoc pentru loturi numerotate din care ofera, sau, daca are varia pretexte si explicatii cu care te poarta pe campuri, atunci inseamna ca nu stie (partea cu nu vrea, nu e relevanta acum) si deci, cafeaua e de provenienta mai putin onorabila, dar aducatoare de profit!
am spus doar de atatea ori ca recoltele noi valoroase, sunt cumparate de marii jucatori in volumul unor trenuri de containere si nu mai ramane nimic pentru direct-trade-ul unor 'aventurieri'...ceea ce ramane sunt traderii...

"Eu dau clientilor toate detaliile despre cafeaua verde pe care o prajesc. Atatea detalii cat primesc si eu de la traderi. "

si sigur ca am fi avut mai multa lumina in zona acelor pete albe, daca ar fi existat taria, sa nu-i zic demnitatea, unei opinii comune, bazata pe interese comune, oarecum comunitare, ale membrilor interesati din forum!

iata un thread model a ceea ce inseamna lipsa de spirit comunitar la romani; fiecare e pe capra lui si tine cu ăl mai puternic!
si mai si zice, spre propria-i liniste, ca lucrurile-s simple!
adica, s-au vazut cu kobe-ul in cratita, se bucura ca stiu ce e bun si ca se descurca sa aiba acces la asta!

inghitim orice, acordand tot creditul celor care oricum isi fac sau competeaza castigurile si cu banii nostrii!
cafeaua e scumpa si proasta calitativ, pentru ca in majoritatea cazurilor, caile si criteriile de aprovizionare urmaresc maximizarea profitului, nu a calitatii; calitatea e partea aceea cu... poezia, la umbra arborilor de mahon :)

imposibil, chiar nu pot sa cred ca oameni cu discernamantul forumistilor care au intervenit in thread nu au inteles ca insistentele mele pe cafea verde de ultima recolta erau o provocare, un challenge, la sinceritate si deschidere: un semn de intrebare, care cerea raspunsuri clare si sincere, despre caile de aprovizionare, pentru ca daca un procesator de cafea verde nu-ti poate da detalii despre data recoltei, e probabil ca persoana si-a procurat cafea verde de la traderi si burse, nu de la producatori, urmarind cu prioritate profitul, adica o cafea ieftina din recolte trecute, dar 'de nume', sau o cafea 'de siloz', amestec cu nume de origine generic (Eth Yirga...), care sa se vanda rentabil, proaspat prajita, la noi!

"... Trec si data recoltei: cele din 2017 (ian) costa cu minim 50-60% in plus fata de cele din 2016."

odata, daca ne vom nimeri si cu o audienta mai rabdatoare, am sa pun 'pe hartie' niste cuvinte ale unor cumparatori si revanzatori de cafea verde...
dezinteresati, realisti, obiectivi; cel putin in legatura cu forumul nostru...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Trecand peste jigniri si alte fantezii pe care le adresezi nu numai mie ci multor altora, textul tau are prea multe erori logice. 

Ai o imagine complet distorsionata asupra comertului de cafea verde din lume. Iti recomand sa faci macar un curs de green foundation la SCAE inainte sa dai verdicte pe forum.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Gozmin, referitor la carnea de 40 de ani: Esti malitios aici [emoji3] Era un simplu exemplu. Cafeaua nu este carne. Cafeaua nu se congeleaza (cel putin eu nu o fac) si nu se poate pastra la temperatura camerei decat dupa afumare si/sau uscare.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Nu, era o gluma la ceea ce ai spus tu. Eu sunt prea mic pentru discutii in aceasta sectiune, dar acea carne chiar avea 40 de ani. Si suntem o tara membra UE. Sa inteleg ca atunci prin alte parti ale lumii se poate si mai "bine" ?
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Pentru ca titlul este ,, anul recoltei de cafea verde sau gustul din ceasca" pun si eu o intrebare usor tampita: a experimentat cineva extractii din acelasi soi de cafea dar din recolte din ani diferiti? Daca da, care au fost rezultatele, prajirea a fost identica, cafeaua a fost pastrata in conditii identice?
Pun aceasta intrebare deoarece nu am reusit sa imi dau seama daca toata aceasta discutie are si un suport palpabil, o finalitate practica sau este o polemica purtata doar de dragul polemicii.
Profitec Pro 700, K30 Vario, Kinu M47, diverse accesorii. 

Reply
Desigur vor fi diferite. Chiar daca aplici acelasi profil de prajire, cafeaua verde chiar din aceeasi plantatie va avea in ani diferiti, arome si note diferite. Logic.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Quote:daca toata aceasta discutie are si un suport palpabil, o finalitate practica sau este o polemica purtata doar de dragul polemicii.
Neah, ne tinem noi de șotii ca nu avem altceva mai bun de facut, ce credeai?

Sincer sa fiu, inteleg si sustin in totalitate atitudinea si atmosfera Zen de pe forum, dar mi se pare ireal fanatismul cu care ii apara unii colegi espressomani pe vanzatori, oricare ar fi ei.
Si nu inteleg cu ce ii afecteaza pe ei daca vreau eu informatii suplimentare despre produsele pe care le cumpar.

Uitandu-ma in urma, eu nu am luat chiar in serios problema aceasta, pana cand am vazut inversunarea cu care isi protejeaza secretele prajitorii, facand zid comun in fata noastra.
Ma simt dezamagit! Vedeam usor diferit lucrurile.

Dar exista si un exemplu pozitiv totusi, care, desi a sustinut interesele breslei, cum era normal, a dat dovada si de sinceritate in acelasi timp, atat cat a putut. Ma refer la colegul @stefandinescu. Felicitări!

Reply
Am fost inteles gresit.Eu am intrebat deoarece pentru gustul din ceasca este cel care ma determina sa cumpar o anumita cafea si nu anul recoltei.Banuiesc ca exista diferente intre recolte dar daca nu am constatat eu aceste diferente, pana nu simt ce cafea imi place mai mult, nu pot sustine vehement o anumita pozitie.De cate ori nu mi-a placut o cafea de la un prajitor nu am comentat pentru ca am considerat ca este o problema de gust sau limitari ale aparatelor.Trebuie sa aplicam o prezumtie de buna credinta si inteligenta in raporturile dintre noi
Piata se regleaza singura dar numai daca cumparatorii au o atitudine sanatoasa, corecta.Ieftin si bun nu se prea poate si sunt convins ca sunteti de acord cu asta doar daca ma uit la aparatele din semnatura.Aplicati acest principiu si in cazul cafelei deoarece nu cred ca o cafea in conditiile in care voi le cereti  va costa 50 lei.
Cafeaua se poate comanda si din afara tarii, suntem totusi in anul 2017, si sunt convins ca veti gasi exact in conditiile pe care le doriti.Aceasta este atitudinea normala fata de comerciantul din tara care nu iti ofera ce doresti, dar asta nu va ofera posilitatea de a comenta si cauta nod in papura.
Profitec Pro 700, K30 Vario, Kinu M47, diverse accesorii. 

Reply
(12-08-2017, 06:38)TValentin Wrote: gustul din ceasca este cel care ma determina sa cumpar o anumita cafea si nu anul recoltei.Banuiesc ca exista diferente intre recolte dar daca nu am constatat eu aceste diferente

Imi cer scuze, dar cum ai putea sa constati diferentele intre recolte din moment ce nu detii aceasta informatie , anul recoltarii, la niciuna dintre cafelele baute ?!?
Si alta intrebare, despre ce "gust din ceasca" vorbim inainte de a cumpara cafeaua? Esti la magazin, fizic sau online, cum te determina "gustul din ceasca" sa cumperi, cand n-ai nicio ceasca cu lichid in ea, ai in fata ta doar pungi sigilate, etichetate?

Imi pare rau sa observ cum aceasta discutie este deturnata, din neglijenta sau voit, de la subiectul initial.
Pe bune acum, chiar isi imagineaza cineva ca oamenii, cunoscand anul recoltarii, ar neglija gustul din ceasca??!! Pentru ca asta se incearca din rasputeri a se sugera, ca daca informatia anul-luna recoltarii ar fi desecretizata, oamenii s-ar arunca orbeste dupa cele "noi" si ar neglija orice alt aspect in legatura cu cafeaua, inclusiv gustul cafelei.

Anul recoltarii ar fi o extra informatie si atat, un nice to have. Asa cum pe punga sunt scrise acum metoda de procesare, altitudinea, notele specifice ale respectivei cafele etc O informatie care, pe langa altele, ar ajuta in timp pasionatul de cafea sa faca anumite corelatii care sa ii ajute sa aleaga cafele cat mai potrivite gustului sau, bugetului sau.

Reply
Daca pe raftul unei prajitorii vezi doua produse, azi 12-August-2017:
1. Panama Geisha, 1750m, procesare spalata, Vulcan Baru, recolta martie 2016, 55ron/250g
si
2. Columbia Geisha, 1800m, procesare yellow honey, Valle del Cauca, recolta aprilie 2017, 60ron/250g
Ce alegi?

Reply
(11-08-2017, 22:16)stefandinescu Wrote: Desigur vor fi diferite. Chiar daca aplici acelasi profil de prajire, cafeaua verde chiar din aceeasi plantatie va avea in ani diferiti, arome si note diferite. Logic.

As adauga urmatoarele. Da, aromele si notele vor fi diferite dar nu neaparat in sensul in care recolta noua va fi automat mai buna ca recolta veche, atunci cand cafeaua provine de la exact aceeasi ferma. Eugen a incercat sa explice mai sus ca sunt ani mai buni si ani mai putin buni dar nu l-a ascultat nimeni. 

Harta nu este teritoriul. Informatiile de pe pachet sunt una, gustul din ceasca este altul: fie iti place, fie nu.

Gustul si aromele din ceasca pe care fiecare le percepe depind in ultima instanta de capacitatea senzoriala pe care o are sau nu respectivul.  

Informatiile de pe pachet si cele de pe site au rol de marketing. Iar marketingul si-l face fiecare prajitor asa cum stie el mai bine. Complexitatea strategiei de marketing creste atunci cand piata este aglomerata si atomizata, mai ales atunci cand produsul este scump.

Sunt prajitori care trec pe pachet luna in care s-a cules cafeaua pentru ca asa au ales ei sa se diferentieze. Insa pentru fiecare prajitor din vestul Europei care trece pe pachet data culesului, eu gasesc 3 prajitori vestici care nu trec. Sa inteleg ca toti cei care nu trec data culesului pe pachet au cafea veche? Sau cum? 

Nu poti substitui informatiile de pe pachet cu gustul si aroma cafelei pe care o ai pe masa, in fata ta asa cum nu poti evalua complet o cafea prajita dupa o fotografie, indiferent de priceperea fotografului. Topicul ala a murit demult pe forum. 

Inteleg perfect un consumator de cafea care doreste sa selecteze din mouse cea mai buna cafea pe care o poate cumpara cu bugetul pe care singur si l-a stabilit. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Esti pasionat de cafea ? Iei la rand toate prajitoriile ca sa descoperi ce preferinte personale ai. Asta inseamna sa iti descoperi pasiunea. Fiecare prajeste in stilul lui, cu priceperea pe care o are. Mihai are clientii lui, Yume la fel, Guido, Origo samd. 

Alegi un pachet de cafea pentru ca are data recoltei pe el, iar inauntru gasesti o cafea sub-prajita, nedezvoltata? Prajitorul este in alta tara si nu poti sa faci retur? Felicitari. Te-ai ales cu o lamaie coapta. Ah. Nu stii ca bei lamaie coapta? Asta e alta discutie.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
(12-08-2017, 09:09)eugenm Wrote: Daca pe raftul unei prajitorii vezi doua produse, azi 12-August-2017:
1. Panama Geisha, 1750m, procesare spalata, Vulcan Baru, recolta martie 2016, 55ron/250g
si
2. Columbia Geisha, 1800m, procesare yellow honey, Valle del Cauca, recolta aprilie 2017, 60ron/250g
Ce alegi?

Probabil le-as incerca pe ambele! Si as incepe cu Panama Geisha, 1750m, procesare spalata, Vulcan Baru, recolta martie 2016.
Dupa cum "arata", eu cred ca ambele sunt niste cafele absolut remarcabile.

Reply
Deci relevanta datei este nula!

Reply
Intre 2017 si 2016 probabil ca da
Daca e 2015, nu
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(12-08-2017, 09:10)Papa Jacques Wrote: As adauga urmatoarele. Da, aromele si notele vor fi diferite dar nu neaparat in sensul in care recolta noua va fi automat mai buna ca recolta veche, atunci cand cafeaua provine de la exact aceeasi ferma. Eugen a incercat sa explice mai sus ca sunt ani mai buni si ani mai putin buni dar nu l-a ascultat nimeni. 

Dar nu a sustinut nimeni contrariul! A afirmat cineva in aceasta discutie ca ultima recolta este automat mai buna decat recolta precedenta? Eu nu am gasit asa ceva, si am citit cu atentie ce s-a scris.

Quote:  Sunt prajitori care trec pe pachet luna in care s-a cules cafeaua pentru ca asa au ales ei sa se diferentieze. Insa pentru fiecare prajitor din vestul Europei care trece pe pachet data culesului, eu gasesc 3 prajitori vestici care nu trec. Sa inteleg ca toti cei care nu trec data culesului pe pachet au cafea veche? Sau cum? 

Au rol de marketing, perfect. E remarcabil totusi ca pana in prezent niciun prajitor roman nu a ales sa se diferentieze trecand pe pachet data culesului. Cand unii trec data, altii nu, ok, marketing. Cand nimeni din piata nu trece data culegerii, deja e un pic bizar, trebuie sa recunosti. Cand nimeni din piata nu trece data culegerii si mai mult, o simpla discutie pe tema asta devine virulenta, naste controverse puternice, se creeaza "tabere", e imposibil sa nu te gandesti ca poate exista un motiv cat se poate de concret pentru care nimeni de la noi nu trece pe pachet data culegerii.

Din punctul meu de vedere, data culegerii mentionata pe pachet reprezinta o dovada in plus de buna credinta, fair trade, respect pentru client si transparenta din partea prajitoriei. Atat si nimic mai mult. Nu ii suspectez automat de rea credinta pe cei care nu trec data culegerii.

As avea o intrebare foarte concreta, in masura in care cunosti acest lucru. Exista pe piata artizanala din Romania prajitorii care prajesc si vand cafele mai vechi de 2 ani de la data culegerii?

Reply
(12-08-2017, 09:09)eugenm Wrote: Daca pe raftul unei prajitorii vezi doua produse, azi 12-August-2017:
si
Ce alegi?

Cu toata dragostea iti spun ca nu joci corect!  Tongue
Nu comparam mere cu pere si nu ne pune sa alegem intre arome florale fructate complexe si ciocolata buna.
Da-mi de ales intre aceleasi arome dar percepute de la distante diferite, ori intre o ciocolata proaspata, corect ambalata si pastrata si o alta gasita in dulap, desfacuta de cateva luni si cu aspect modificat.
Pune-ma sa aleg intre aceeasi Panama, din aceeasi sursa dar provenind din ani diferiti;
adica Panama 2016 la 55 ron/250g si Panama 2017 80ron/250g. 
Sau Columbia G 2017 la 60ron/250 de g si Columbia Geisha 2016 30ron/250g 
S-ar putea ca gustul sa reflecte sau nu diferenta de pret. 
Lasa-ma sa aleg prin prisma pretului raportat in calitatea aceluiasi produs.

Ce zici?  Huh
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(12-08-2017, 10:25)Torin Wrote: E remarcabil totusi ca pana in prezent niciun prajitor roman nu a ales sa se diferentieze trecand pe pachet data culesului. ....

As avea o intrebare foarte concreta, in masura in care cunosti acest lucru. Exista pe piata artizanala din Romania prajitorii care prajesc si vand cafele mai vechi de 2 ani de la data culegerii?
Am un contraexemplu: Olivo Cluj trece perioada recoltarii pe pachet.
Pressco Baia Mare trece perioada recoltarii pe site.
Dar sunt prajitori despre care se vorbeste mai putin aici, pe forum.

La intrebare, ar fi bine sa avem cateva raspunsuri din partea prajitorilor.
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP

Reply
(12-08-2017, 11:22)mida Wrote: Am un contraexemplu: Olivo Cluj trece perioada recoltarii pe pachet.
Pressco Baia Mare trece perioada recoltarii pe site.
Dar sunt prajitori despre care se vorbeste mai putin aici, pe forum.

Nu stiam asta, multumesc!
Eu sunt din Bucuresti si iau cafea de la prajitorii locale si ocazional de la prajitorii din vestul Europei.

Reply
Pai Radu,
Nu prea functioneaza asa. Nu am vazut niciodata cazul expus de tine in magazinul unei prajitorii artizanale, nici un antrepenor nu va dori sa isi canibalizeze produsele, o sa astepte sa vanda Panamaul de 2016 si dupa va introduce 2017-ul.
Eu am expus o situatie ipotetica din care am inteles ca un coleg ar merge mai intai spre Panama si dupa aceea spre Columbia desi primul este mai 'vechi', iar tu Radu te-ai ghida dupa preferinta senzoriala.
Daca la lista de mai sus as adauga si o Sumatra, procesata natural, 1500m altitudine, Mandheling, recolta 2014, 55ron/250g ?

Reply
Si eu cred, cu tarie, ca piata dicteaza si preturile si transparenta...nu il poti face, pe vanzator, sa-ti dea o informatie pe care nu este obligat sa ti-o dea. Totodata, mi se pare ca multi cauta un raspuns la dilema obtinerii unor rezultate slabe cu cafele relativ scumpe, in conditiile in care au investit mult si in echipamente...iar anul recoltei este un bun vinovat, poate pe buna dreptate. Totusi, atitudinea razboinica nu face bine...daca prajitorul alege sa tina unele informatii confidentiale nimeni nu are dreptul sa-l suspecteze ca o face cu rea intentie. Din pacate nu pot impartasi parerea ca daca iti dau bani pe un produs ar trebui sa mi te-nchini...este doar o tranzactie in care se presupune ca amandoi avem ceva de castigat. Atata timp cat exista prajitori, in tara si in afara, care ofera informatiile de care ai nevoie, cumpara de la ei...este singura modalitate prin care poti schimba ceva...Cum era ideea colegului Eugen de a boicota cafenelele care nu vand si cafea prajita local.

Dpdv al cafelei verzi...mi s-ar parea normal sa cumperi, de la un prajitor, aceeasi cafea si verde si prajita...ca sa poti emite cu adevarat concluzii despre cafeaua respectiva (bineinteles, daca ar vinde :)). Inteleg si ca nu este rentabil, pt prajitori, sa o vanda verde, insa e pb lor asta, in special ca nu inteleg ca daca vreau verde, sa o prajesc eu, voi cumpara verde indiferent daca el imi va vinde sau nu...pur si simplu caut in alta parte. In nici un caz nu e normal sa-l acuzi ca nu vrea sa vanda...e afacerea lui, profitul lui (sau lipsa lui, daca iau ce ma intereseaza din alta parte).

So...lasati taberele si impartasiti informatiile despre cafelele care v-au placut si prajitorii care v-au impresionat, fie prin transparenta fie prin rezultate, pentru ca asa se schimba lucrurile.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)