Espresso Man
Rosu
11-08-2017, 09:18
(Edited 11-08-2017, 09:21 by RaduCarutasu.)
Dupa multa documentare, completata cu practica, dupa mai bine de patru ani de cumparat cafea verde din multiple surse (externe si interne), dupa experienta capatata ca urmare a prajirii acesteia acasa, pe un Hottop programabil si dupa ce am si consumat prin preparare espresso si combinatii cu lapte ceea ce am prajit am ajuns si eu la cateva concluzii si mi-am conturat un punct de vedere personal.
Notiunea de cafea verde proaspata poate deveni una ruelativa in functie de cum doreste fiecare sa o prezinte.
Ce e drept, in final si gustul din ceasca ar trebui sa contribuie la calificativul definitiv.
Care este cafeaua verde proaspata?
Din cele citite de mine, cei mai multi care sunt in domeniu, considera ca o cafea de pe o plantatie beneficiaza de notiunea de proaspata pana in momentul in care, aceeasi plantatie, recolteaza o noua productie.
Altii afirma ca o cafea, daca da un rezultat in ceasca aceptat de consumator atunci este proaspata.
Eu sunt adeptul primei variante.
Mariile prajitorii, multinationalele, cele care pentru noi selecteaza bob cu bob cafeaua pe care ne-o ofera, au propria lor abordare. Pentru ei pretul si cantitatea dicteaza.
Acestia ne ofera amestecurile lor comerciale, in care combina multe loturi ale unei origini sau mai multe si in care identitatea, personalitatea unei cafele anume se pierde in masa blendului.
Ei dispun de echipamente sofisticate si de resurse uriase pentru a ameliora calitatea slaba a materiei prime trecand-o prin uscatoare, selectoare samd, criteriul de baza fiind cel de siguranta alimentara, cel de a elimina orice risc de a imbolnavi consumatorul final si nu mentinerea si conservarea amprntei de gust specifice soiurilor utilizate in amestec. Pentru asemenea "alint arome" au alte tehnologii.
Nu cred, sub nicio forma, ca acestia folosesc cafea proaspata, definita ca la inceput.
Nici nu ar fi economic si productiv pentru marile prajitorii, atata timp cat recoltele "vechi" vor beneficia de discounturi pentru a fi vandute mai repede, pentru a face loc noii recolte. Ori tocmai aceste loturi cu miscare lenta, adica ieftine, sunt vizate de ei.
Aceasta este cafeaua "proaspata" pe care o gasim peste tot in lume, pe rafturile marilor retele comerciale si nu numai.
Devine evident de ce nu ne sunt furnizate detalii "marunte" legate de ani, loturi, procesari samd... Pentru ca nu se poate!
Ar trebui scris un intreg "pomelnic" de ferme, regiuni, ani....
Aceast mod de a aborda prospetimea cafelei nu cred ca se potriveste micului prajitor (aici ii includ pe toti prajitorii artizanali). Acesta are (sau ar fi bine sa aiba) alte criterii de selectie si de apreciere deoarece devine cel care alege in numele nostru, fiind veriga ce leaga marii traderi de cafea de foarte micul consumator al acesteia si actioneaza ca un arbitru, in numele nostru.
Acum mi se pare de maxima importanta sa fie cunoscute: anul recoltei, locul exact al acesteia, modul de procesare, de ambalare, de pastrare, de verificare a calitatii.......si, nu in ultimul rand care este reputatia traderului, reflectata in bunele lui practici interne si in respectul fata de afacerea pe care o deruleaza.
Cafeaua care se vinde ca fiind de specialitate este mai scumpa, are prime mari, tocmai pentru ca se bazeaza pe calitatea deosebita si pe trasabilitatea totala a provenientei.
Extrase din documentele care au condus la acest calificativ, "de specialitate", convenit intre vanzator si cumparator ar trebui sa insoteasca marfa pana la final.
Si eu ma numar printre acei care ar dori sa stie precis ce cumpara.
Chiar daca as cumpara cafea prajita (lucru care se intampla la birou) mi-ar placea sa stiu ce beau si, constient, sa pot decide si alege singur ce cumpar.
Faptul ca eu cumpar cafea verde si sunt tentat de multe ori sa cumpar cantitati mai mari, m-a ajutat sa vad si ce se intampla cu boabele in timp.
Afirm, in cunostinta de cauza, ca si gustul boabelor verzi se modifica in timp.
Am acasa cafea cumparata de mine cu mai bine de un an in urma, pastrata in saculet din material natural, intr-un dulap mare, la temperatura relativ constatnta (zona locuita) dar la care culoarea s-a modificat iar gustul nu mai este asa cum il stiam.
Am si cafea la fel de veche pe care am pastrat-o in pungi vidate si care nu da semne de imbatranire iar gustul este asa cum il stiu de la bun inceput.
La alta scara se intampla asemenea lucruri si la traderii de cafea. Asta imi arata mie ca vechimea unei cafele trebuie obligatoriu corelata si cu conditiile de depozitare.
Bobul de cafea, o samanta, pastreaza amprenta de gust prin intermediul uleiurilor din componenta structurii sale.
Prin depozitare necorespunzatoare, lemnul se usuca sau trage umezeala iar uleiurile se altereaza si, alaturi de celuloza semintei, absorb mirosurile din imprejurimi.
Structura bobului se degradeaza in timp cu atat mai rapid cu cat depozitarea este necorespunzatoare. De exemplu umiditatea excesiva, acumulata prin depozitare in spatii necorespunzatoare, poate duce la evaporarea acestui surplus in urma revanzarii cafelei si depozitarea acesteia intr-un spatiu cu temperatura mai ridicata, iar aparitia mucegaiului si a bacteriilor este un fapt probabil a se petrece. Firmele nu vor arunca asemenea loturi, le vor usca, prepara (praji) si le vor vinde (cel mai probabil), pentru a nu inregistra vreo pierdere.
De ce nu este cafeaua veche mai ieftina decat cea proaspata?
Deoarece pastrarea costa si ea.
Cafeaua ocupa spatiu, care trebuie platit, oameni care sa o tot mute -platiti la randul lor-, transport sa o duca de la un beneficiar la altul, reambalari, tratari si cate si mai cate.... adica cheltuieli si iar cheltuieli.
Din aceste considerente m-ar interesea anul recoltei si trasabilitatea produsului, tocmai pentru a sti cat mai multe despre ceea ce beau.
O durata mare de la recoltare poate fi asociata cu un lant mai lung de distributie, cu diferite conditii de pastrare, posibil unele improprii si, implicit, cu afectarea calitatii cafelei verzi.
As cumpara oricand cafea din recolta cea mai recenta in locul unei mai vechi.
Numai ca acest lucru nu este posibil tocmai datorita faptului ca exista aceasta reticenta, aparuta undeva pe lantul de revanzare, in a da informatii cat mai detaliate despre cafeaua comercializata.
Nu este un aspect general.
Exista companii serioase care fac din transparenta informatiilor de asemenea interes si din seriozitatea cu care le respecta si le aplica o componenta de baza a misiunii lor ca agent economic.Acestea, odata cu produsul, furnizeaza si datele de identificare complete ale loturilor, fie acestea "proaspete" sau "vechi".Pe traseul lung pana la utilizatorul final informatiile se mai pierd, modifica, omit .....
Aceste informatii, daca se refera la o marfa slaba calitativ, odata cunoscute de catre urmatorul cumparator din lantul de vanzare cumparare, ar duce la o incetinire la vanzarea stocurilor, o ingreunare a rulajului de marfa, la o scadere a pretului de vanzare, la pierderi in termeni de profit pentru comercianti.
Daca nu ar fi asa, atunci de ce atata reticenta si de ce atata secretomanie?
Cine ar avea de castigat din transparenta acestor informatii?
Utilizatorul final oare? Eu nu cred, de fapt sunt convins ca nu.
Al cui ar fi interesul ca acesta din urma sa fie avantajat?
......
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)