(21-08-2017, 07:07)Fane Wrote: ... un dorel desface pungile si respectivul gaz iese din punga. din momentul asta bananele reincep sa se coaca ...
astia lucreaza cu doze "stiintifice" care, conf standardelor sunt declarate
harmless, dar ce te faci cu rosiile si celelalte comestibile agricole crescute mari, plesnind de sanatate si indopate de 'producatorul' 'țăran sau ințăranit, cu toate chimicalele care le fac aratoase, fara respectarea vreunei doze etc.!
mereu la romani si neamuri inrudite, se incurajeaza acel sentiment nobil al 'grijei si consideratiei fata de aproapele tau'
apropo, @
Fane, asa o fi cum zici cu gazele alea, dai destule detalii, dar imi amintesc de un documentar tv in care era invers (sau invers oi fi inteles eu): o hala imensa cu rafturi cat cuprinde, pline cu lazi cu banane, incremenite in dezvoltare;
si inainte de lansarea pe piata, trecea un gica pe acolo si lasa un carucior facator de gaze, care gaze declansau procesul de 'parguire' al bananelor de-acolo! odata venite in contact cu gazul, nimic nu mai putea opri procesul de ingalbenire si 'inpistruiere' al 'produsului'...
e adevarat, am cunoscut zilele astea pe cineva, proprietar de magazin, fălos, iritabil, si imbecil de lapidar in explicatii, nu mai zic sfaturi, caruia i se 'rupea' de mine ca-client!
si sigur, toti ne-am intalnit cu asemenea specimene!
dar omu' are produse mai ieftine decat in putinele alte parti, si ti le da contra cost, fara sa te mai retina cu intocmirea de facturi etc...
ok, produsele lui nu-s de mancat, dar totusi... ma gandeam ce reactie ar fi avut daca i-as fi cerut data recoltei
(13-08-2017, 22:31)bogy Wrote: Calitatea cafelei se refera la gustul si mirosul ei, ori cand vorbim de asa ceva nu e loc de obiectivitate. ...
cele de mai sus mi se par false, gresit indrumatoare pentru cei ce se intreaba ce si cum in lumea asta a cafelei!
(stiu, nu ti-ai propus sa 'indrumi' pe nime' vorbesti doar de tine!)
da, fiecare suntem un exmplar unic, o individualitate, dar nu suntem singuri si faptul ca fiecare dintre cei de alaturi macar, pot simti si percepe ca si noi, ne limiteaza in infatuarea noastra de 'centru al universului'!
exista stiinta, exista statistica; fiecare trasatura ce ne caracterizeaza poate fi clasificata, devenind in final parte dintr-o valoare statistica! sigur se lucreaza cu aproximatii bine definite, cu probabilitati unde e cazul!
exista astfel si un revers, impus nedemocratic, acela ca
statistic, metodele de apreciere obiectiva a calitatii, se verifica pe o majoritate confortabila de oameni!
caz in care, opozitia mea anarhica intru apararea propriilor gusturi devine un gest de negare a comunicarii!
asa e la extractia de cafea cu
Extraction Yield-ul, care e in primul rand - stiintific si obiectiv -
o masura a reusitei tehnice, dar in majoritatea cazurilor si o aproximare lucrativa de calitate!
nu,
"calitatea nu e subiectiva!
cred in stiinta, cred in masuratori, cred ca o calitate in aroma este, sau va fi oricum, cuantificabila!
stiinta este cheia in atingerea calitatii obiective; o multime de oameni se ascund in spatele faptului ca gustul este incredibil subiectiv, dar 75% dintre oameni, cand ceva e de o adevarata calitate, vor fi capabili sa o identifice!"
QUALITY IS NOT SUBJECTIVE!
I believe in science, I believe in measurement, I believe that quality in flavor, however, is, or will be quantifiable; science is the key to achieving objective quality a lot of people hide behind the fact that taste is incredible subjective, but 75% out there, when something is of true quality, they will be able to identify it;
(Ben Kaminski)
(
who the f.... is Ben Kaminski?
discutia in forum, este aliniata de la inceput pe publicarea/dezvaluirea de catre comerciantul prajitor de cafea, a
anului recoltei; titlul thread-ului, pe care l-am si contestat la un moment dat, zice asta...
in ce ma priveste am incercat sa ma delimitez clar de aceasta abordare si o fac si acuma: publicarea anului recoltei e o pretentie stupid/formala, in care nu crede - sper - nimeni!
sunt foarte putini comerciantii de cafea proaspat prajita care cunosc cu certitudine toate datele de trasabilitate pentru un sortiment anume de cafea, incluzand si data reala a recoltei!
cum spuneam: "daca un procesator de cafea verde nu-ti poate da detalii despre data recoltei,
e probabil ca persoana si-a procurat cafea verde de la traderi si burse ... o cafea ieftina din recolte trecute, dar 'de nume', sau o cafea 'de siloz', amestec cu nume de origine generic... care sa se vanda rentabil, proaspat prajita, la noi!"
dar importanta e transparenta, deschiderea, acea atitudine 'fair' care refuza orice ierarhizare: toti comerciantii de cafea proaspat prajita stiu partea din traseul cafelei, incepand de unde au cumparat-o si pana a intrat in depozit la ei;
parerea mea este ca in pretul platit pe cafea intra si aceasta informatie care, merita repetat, demonstreaza o corectitudine si transparenta strict necesare pentru castigarea increderii;
sigur ca vorbesti la telefon, sigur ca vei intalni suficienta solicitudine in livrarea cafelei dorite; dar e cu totul altceva (!), ca aceste date sa ti se ofere in ideea acelei minime transparente care ar trebui, cum spuneam, inclusa in pret!
insfarsit, daca cineva doreste o alta formulare la acestea, o gaseste in
penultimul meu post (#63), mai sus;
si inca o precizare: cele de mai sus le-am tot scris, cu gandul la cafea proaspat prajita;
deci la o problema suficient de generala in forum;
problema mea e alta: cafea verde! si implicatiille pe care le are lipsa grosolana de informatii, de detalii, sunt pentru mine, mult mai mari!
dar tema asta e obosita, si rezultatele sunt nule; chiar mai merita intinsa pelteaua!?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)