Hello There, Guest! Login Register


Anul recoltei de cafea verde sau gustul din ceasca?

Bestcoffee, la inceputul anului, pe forum, isi informa clientii astfel:

http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=5275
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Ai prajit ceva de la ei ?
O fi 2016, dar pastrarea si transportul sau cine stie ce alti factori o fac sa fie cea mai uscata cafea cu care m-am confruntat... un chin sa o prajesti... Confused
 
Reply
(16-08-2017, 22:49)renatoa Wrote: Ai prajit ceva de la ei ?
O fi 2016, ....

Nu am luat niciodata.
De cele mai multe ori imi iau cafeaua de pe unde calatoresc.
Din tara am luat doar cantitati mici, ocazional.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Apropo de ce spunea PJ mai in spate, da, la mine la piata Obor producatorii scriu pe cartonul cu pret (cred ca obligati cumva) data recoltarii si localitatea. Pe taraba mai sta si un abtibild cu legumele si fructele pentru care vanzatorul are certificat de producator, iar cel ce vinde banane are casa de marcat (nu cere bon ca iti iei bataie Smile  ) 
Problema este ca printre ei sunt si bisnitari mascati in producatori, care vietuiesc demult pe acolo, si care au mereu, chiar si inainte de a veni recolta, "pepeni de dabuleni", "cartofi de covasna", "rosii grase din gradina de la Vidra", "mere de Voinesti" etc.  Atat timp cat statul este incapabil sa controleze si sa certifice realist producatorii, lucrurile vor continua in acest amalgam.

Facand o paralela cu domeniul cafelei, ar fi binevenite cateva opinii din partea prajitorilor, insa decizia este a lor si e una absolut personala, de business, din considerentele subliniate si de razvan.yume, nu vreo obligatie de statut. Iar faptul ca unii prajitori s-au apropiat de noi, inseamna si "dezavantajul" aka posibilitatea unei intrebari mai directe in acest sens si o oarecare senzatie prezumata de musca pe caciula daca nu raspunzi Smile   Dar ce te faci ca piata mai contine cateva zeci de prajitorii si pe start up nation mai sunt cel putin 60 de proiecte care asteapta aprobare. Cand vom adresa intrebarea spre 100 de prajitorii, ecoul vocii noastre va suna mult mai a gol.

Iar apropo de ce spuneam initial, daca aceasta data a recoltei va deveni un trend in cele 50-100 de prajitorii, sa nu ne asteaptam ca prea multe pachete sa contina mai mult de un an in urma vechime a recoltei, cu predominanta anului in curs daca e deja toamna. Si uite asa, dintr-o informatie semirelevanta pe care o puteai obtine relativ usor la telefon, trend-ul pietei o va face hit bine regizat pe etichete. 

In concluzie sunt pro, dar imi este tare frica de consecintele ce ar putea urma, intr-o piata colorata, ce include si  tepari si cautatori de comori, unde inclusiv termenul mai general de cafea de specialitate, este unul confuz si de multe ori expre impins spre confuzie. Asa ca momentan ma multumesc cu o discutie cu prajitorii si merg deseori pe loteria africana a sucului de fructe stors in ceasca  Smile  Adica ma multumesc 95% dintre alegerile pe care le fac, iar uneori mai apar si varfuri de grafic, de care ma bucur cat pot.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Dacă ajunge și cafeaua să stea criogenată prin depozite, ca suratele ei fructe și legume, spre a fi scoase proaspete la vazare, vom plânge și vom regreta pentru investițiile făcute. Doamne feri!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
fructele, in general, se culeg verzi si se coc la destinatie. bananele de exemplu sunt ambalate in pungi ermetice in care e un gaz ce le inhiba coacerea si pot fi tinute asa o perioada lunga de timp. inainte de a a fi scoase la vanzare un dorel desface pungile si respectivul gaz iese din punga. din momentul asta bananele reincep sa se coaca si in functie temperatura in cateva zile sunt bune de vanzare. rosiile sunt coapte cu etilena. primele rosii din an se obtin cu ajutorul substantei Ethrel, folosita in cantitati industriale (binecunoscutele rosii coapte pe dinafara si cu seminte verzi).
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
Mulțumesc de lămuriri. Dacă pentru sănătate sunt ok, modificarea texturii, pierderea gustului, mă fac să le evit.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
(21-08-2017, 07:07)Fane Wrote: ... un dorel desface pungile si respectivul gaz iese din punga. din momentul asta bananele reincep sa se coaca ...

astia lucreaza cu doze "stiintifice" care, conf standardelor sunt declarate harmless, dar ce te faci cu rosiile si celelalte comestibile agricole crescute mari, plesnind de sanatate si indopate de 'producatorul' 'țăran sau ințăranit, cu toate chimicalele care le fac aratoase, fara respectarea vreunei doze etc.!
mereu la romani si neamuri inrudite, se incurajeaza acel sentiment nobil al 'grijei si consideratiei fata de aproapele tau' Smile

apropo, @Fane, asa o fi cum zici cu gazele alea, dai destule detalii, dar imi amintesc de un documentar tv in care era invers (sau invers oi fi inteles eu): o hala imensa cu rafturi cat cuprinde, pline cu lazi cu banane, incremenite in dezvoltare;
si inainte de lansarea pe piata, trecea un gica pe acolo si lasa un carucior facator de gaze, care gaze declansau procesul de 'parguire' al bananelor de-acolo! odata venite in contact cu gazul, nimic nu mai putea opri procesul de ingalbenire si 'inpistruiere' al 'produsului'...

e adevarat, am cunoscut zilele astea pe cineva, proprietar de magazin, fălos, iritabil, si imbecil de lapidar in explicatii, nu mai zic sfaturi, caruia i se 'rupea' de mine ca-client! 
si sigur, toti ne-am intalnit cu asemenea specimene!
dar omu' are produse mai ieftine decat in putinele alte parti, si ti le da contra cost, fara sa te mai retina cu intocmirea de facturi etc...
ok, produsele lui nu-s de mancat, dar totusi... ma gandeam ce reactie ar fi avut daca i-as fi cerut data recoltei Smile

 
(13-08-2017, 22:31)bogy Wrote: Calitatea cafelei se refera la gustul si mirosul ei, ori cand vorbim de asa ceva nu e loc de obiectivitate. ...

cele de mai sus mi se par false, gresit indrumatoare pentru cei ce se intreaba ce si cum in lumea asta a cafelei!
(stiu, nu ti-ai propus sa 'indrumi' pe nime' vorbesti doar de tine!)

da, fiecare suntem un exmplar unic, o individualitate, dar nu suntem singuri si faptul ca fiecare dintre cei de alaturi macar, pot simti si percepe ca si noi, ne limiteaza in infatuarea noastra de 'centru al universului'!
exista stiinta, exista statistica; fiecare trasatura ce ne caracterizeaza poate fi clasificata, devenind in final parte dintr-o valoare statistica! sigur se lucreaza cu aproximatii bine definite, cu probabilitati unde e cazul!
exista astfel si un revers, impus nedemocratic, acela ca statistic, metodele de apreciere obiectiva a calitatii, se verifica pe o majoritate confortabila de oameni!
caz in care, opozitia mea anarhica intru apararea propriilor gusturi devine un gest de negare a comunicarii!

asa e la extractia de cafea cu Extraction Yield-ul, care e in primul rand - stiintific si obiectiv - o masura a reusitei tehnice, dar in majoritatea cazurilor si o aproximare lucrativa de calitate!

nu, "calitatea nu e subiectiva!
cred in stiinta, cred in masuratori, cred ca o calitate in aroma este, sau va fi oricum, cuantificabila!
stiinta este cheia in atingerea calitatii obiective; o multime de oameni se ascund in spatele faptului ca gustul este incredibil subiectiv, dar 75% dintre oameni, cand ceva e de o adevarata calitate, vor fi capabili sa o identifice!"


QUALITY IS NOT SUBJECTIVE!
I believe in science, I believe in measurement, I believe that quality in flavor, however, is, or will be quantifiable; science is the key to achieving objective quality a lot of people hide behind the fact that taste is incredible subjective, but 75% out there, when something is of true quality, they will be able to identify it;
(Ben Kaminski)


(who the f.... is Ben Kaminski? Smile


discutia in forum, este aliniata de la inceput pe publicarea/dezvaluirea de catre comerciantul prajitor de cafea, a anului recoltei; titlul thread-ului, pe care l-am si contestat la un moment dat, zice asta...
in ce ma priveste am incercat sa ma delimitez clar de aceasta abordare si o fac si acuma: publicarea anului recoltei e o pretentie stupid/formala, in care nu crede - sper - nimeni!

sunt foarte putini comerciantii de cafea proaspat prajita care cunosc cu certitudine toate datele de trasabilitate pentru un sortiment anume de cafea, incluzand si data reala a recoltei!
cum spuneam: "daca un procesator de cafea verde nu-ti poate da detalii despre data recoltei, e probabil ca persoana si-a procurat cafea verde de la traderi si burse ... o cafea ieftina din recolte trecute, dar 'de nume', sau o cafea 'de siloz', amestec cu nume de origine generic... care sa se vanda rentabil, proaspat prajita, la noi!"

dar importanta e transparenta, deschiderea, acea atitudine 'fair' care refuza orice ierarhizare: toti comerciantii de cafea proaspat prajita stiu partea din traseul cafelei, incepand de unde au cumparat-o si pana a intrat in depozit la ei;
parerea mea este ca in pretul platit pe cafea intra si aceasta informatie care, merita repetat, demonstreaza o corectitudine si transparenta strict necesare pentru castigarea increderii;

sigur ca vorbesti la telefon, sigur ca vei intalni suficienta solicitudine in livrarea cafelei dorite; dar e cu totul altceva (!), ca aceste date sa ti se ofere in ideea acelei minime transparente care ar trebui, cum spuneam, inclusa in pret!

insfarsit, daca cineva doreste o alta formulare la acestea, o gaseste in penultimul meu post (#63), mai sus;

si inca o precizare: cele de mai sus le-am tot scris, cu gandul la cafea proaspat prajita;
deci la o problema suficient de generala in forum;
problema mea e alta: cafea verde! si implicatiille pe care le are lipsa grosolana de informatii, de detalii, sunt pentru mine, mult mai mari!

dar tema asta e obosita, si rezultatele sunt nule; chiar mai merita intinsa pelteaua!?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Radule, in anii '90 un prieten de al meu lucra la un en gros de fructe exotice si din cate tin minte asa se proceda. e posibil sa fie si combinatii de metode, ceva gen dupa desfacerea pungii grabesc coacerea cu etilena sau alt hormon, sau poate alta metoda.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
@radudani  scria in topicul despre grade de prajire asa:
Quote:"Guatemala (nou batch, execrabil fata de cel precedent cumparat, cel mai bun! de la Kfea.ro)"


Uite, o cafea proaspata, din noul lot, este execrabila fata de lotul vechi. Sa zicem ca lotul vechi ar fi fost tinut in saci grain pro, in conditii ok de umiditate si prajit apoi de cineva responsabil si studios in ale roasting-ului. Pare din ce spui si din scenariul meu ca un client final ar fi fost multumit de vechiul lot , nu de noul. Deci nu ma refer la cei din exemplul tau, caci oricum nu prea se pricep la prajit, ci luam situatia ca un caz general. Si atunci asta nu e inca un argument ca data recoltei pe punga mai mult deruteaza decat ajuta? Sau cel putin spune prea putin despre cat de buna este o cafea? Adica "bataia" pentru o cafea verde recenta cred ca poate fi inlocuita de lupta pentru o cafea verde de calitate pastrata in conditii optime.

Apropo de cafea verde, intre timp am mai sapat dupa informatii din piata si am aflat ca sunt destule cazuri in Romania cand prajitorul a comandat mostre de la marii importatori europeni, din cafele susceptibile de a fi excelente si destul de bine individulaizate ca zona de cultivare. Dupa ce prajitorii le-au analizat si trecut prin aparatele lor de praijre au fost dati pe spate si au zis "iau X saci". Dar ce sa vezi, raspunsul primit dupa maxim 7 zile cat a tinut tot acest traseu al faptelor, a fost distrugator - cafelele dorite s-au vandut deja Smile

De aceea, inclusiv spre binele nostru, din ce in ce mai multi prajitori se duc personal la depozitul importatorului european si se servesc singuri din stup Smile  Inca un motiv pentru care pretul unor cafele este ridicat iar in stare verde nu vor ajunge prea curand la pasionatii de prajire acasa, decat daca se indura vreun espressoman antreprenor Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(21-03-2019, 23:03)Lyvyoo Wrote: ... un motiv pentru care pretul unor cafele este ridicat iar in stare verde nu vor ajunge prea curand la pasionatii de prajire acasa, decat daca se indura vreun espressoman antreprenor Smile

+1

[Image: IrZHbGh.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
Citesc azi in topicul unui prajitor de top, monstru sacru ar zice unii... prezentarea unei cafele introduse in oferta recent.

"Recoltă: Martie-Iunie 2018"

Ce or zice puristii de asa "vechitura"... Smile
 
Reply
Pana sunt profilate si intra la vanzare noile recolte peste tot unde au ajuns, din ce perioada de recolta ar putea fi sacii de cafea ce sunt acum in prajitorii? 
Dar daca videzi la nivel semi-industrial cafea verde, cu cat ii prelungesti termenul de prospetime in stare verde, conform masuratorilor de umiditate inainte / dupa ?
De asemenea, unde scrie "introdusa recent" ?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(12-07-2019, 13:02)renatoa Wrote: Citesc azi in topicul unui prajitor de top, monstru sacru ar zice unii... prezentarea unei cafele introduse in oferta recent.

"Recoltă: Martie-Iunie 2018"

Ce or zice puristii de asa "vechitura"... Smile

Cafelele cu procesare naturală sunt ultimele care pleacă din origini. Această cafea a ajuns în depozitul european în noiembrie 2018. La fel se va întâmpla și cu recolta curentă. Prin urmare cum am putea oferi în iulie 2019 o cafea care ajunge în Europa în noiembrie 2019? Cafelele deosebite, cum este și aceasta despre care vorbești, se rezervă cât sunt în origine, pentru că de obicei sunt ”sold out” când ajung în depozitul trader-ului. Nu am pus-o până acum în ofertă deoarece nu i-a venit rândul, conform structurii pe care aceasta o are la noi.
Cafeaua verde în saci GrainPro se păstrează bine cel puțin de la o recoltă la alta, dar ”common knowledge” în industrie este de 15 luni, chiar mai mult la cafelele dense. Mult mai important este să fie bine păstrată în acest interval, ceea ce noi facem.
Întotdeauna am spus că avem cafele din recolta anterioară și curentă, iar în plus suntem transparenți în această privință.
Eu propun ca cei care vor gusta primii din această cafea să scrie câteva cuvinte despre ea, pentru edificare.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
gardelli a vandut pana anul asta in martie, mzungu din recolta 2017.
eu am cumparat, am baut, a fost minunata si nici n am patit nimic din cauza ca era veche.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
De patit nu patesti absolut nimic. Discutia e daca face sau nu face “curcubeu pe cerul gurii”. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)