(24-05-2018, 19:49)renatoa Wrote: Nu cred ca este corect cum procedezi, tu faci acolo mai mult o turceasca macinand asa fin si tinand asa mult in apa.
Ma si mir ca iese ceva...

Aici m-am referit la Aeropress, Columbia Supremo, macinatura 1.2 (la 1.0 e foarte greu sa presez), timp total 3min si 30 sec. si imi iesea de fiecare data ceva ce mie imi placea (sigur diferit de ce consumam inainte, ceva ce acum nu mai pot decat cu greu sa beau).
Apropos de turceasca, oarecum. Prima cafea extrasa la Aeropress am facut-o cu rasnita reglata asa cum am primit-o (foarte fin) si mi-a iesit ciocolata (zatul era asa fin incat a trecut prin filtrul de hartie si s-a depus intr-un strat gros). A fost ok, nu amara, amaruie.
(24-05-2018, 19:49)renatoa Wrote: Prepara ca un espresso, mai putin presiunea, adica macina 16-20g ca de espresso, adica 1.2-1.3 la un M38 cu pasul de 0.75 si zero-ul bine facut.
Urmeaza tamparea, torni 60 ml apa, preinfuzie 10-15 secunde, apasand cam cu 25kgf pana ies primele picaturi, si in final apesi cu toata greutatea, urmarind sa dureze extractia 20-30 secunde. In functie de durata extractiei ajustezi macinatura.
Pana sa deformezi sita mai curand se rupe hartia, ce am scris mai sus se face ori cu sita metalica+hartie, ori cu doua hartii.
Aici m-am referit la Kompresso, cu deformarea sitei.
La Kompresso, Brazilia Yellow Bourbon, am pus maxim 17g, 1.0 la kinu (cu 0.9 nu puteam presa), 60ml apa, preinfuzie ~10sec, ... asa cum ai descris.
Nu am masurat cantitatea de licoare obtinuta, dar pentru gustul meu a fost prea concentrata, totusi buna (cu o singura mentiune prea putina, inca nu m-am obisnuit sa beau espresso, poate de asta e bine ca nu am trecut direct la espressor, mai trebuie o perioada de acomodare).
Altadata am folosit Columbia Huila, in rest aceeasi pasi, poate conteaza si faptul ca nu am folosit de fiecare data aceeasi apa plata (Aqua Carpatica de obicei, uneori Dorna alteori Izvorul Minunilor).
Cred ca am folosit Izvorul Minunilor atunci cand mi-a iesit sarat tare, poate or fi fost sarurile deja depuse in kettle, nu sunt sigur.
Confuzia cred ca a aparut pentru ca am scris in thread-ul de Aeropress si despre Kompresso.