Nuuu, suntem fani espresso, ce iese cu aeropress e un ceva ce seamana cu un filtru daca vrei, un french press mai curat.
Eu vorbeam mai sus de ice coffee maker, care merge vara pe post de ceai rece.
Nu cumparati nimic pana nu stiti ce luati. Puteti gusta aeropress in cafenea. Daca va place, luati. :)
Si aeropress merge in calatorii cu o cafea buna si o rasnita manuala.
Vine vacanta si cred ca merita sa ai asa ceva pe timpul ei. Am sa dau comanda si eu.
Dar ar trebui sa poti opta si pentru filtru metalic in loc de micro-filtre.
Clip:
Frumos.
Tocmai ce am primit seringa ;)
Maine brew time :D
Poate ne interesam ce signature drinks au facut baietii nostri pe la concursuri cu aeropress sa le incercam. Deschid topic separat ca deja bat campii prea mult pe-aici.
Astazi am baut si eu prima cafea la aeropress. .Citisem initial de frech press dar din pacate nu aveau.(am intrebat si imi spuneau ca timpul de asteptare/infuzie este prea mare ) .Pot spune ca a fost chiar buna ,aromata - m-am putut bucura de gustul cafelei fara lapte (chiar il uitasem)avea textura unui ceai,foarte clara(cred ca ar merge foarte bine si cu gheata),insa nu m-a impresionat taria ei -citisem ca ar fi mai concentrata /puternica fata de esspresso/french press. Imi place sa experimentez cu diferite soiuri si metode de extragere si cred ca nu trebuie sa ratati o astfel de experienta.
30-06-2013, 01:12 (This post was last modified: 30-06-2013, 01:14 by astinga.)
Am incercat AeroPress+Hario Mini+Columbia de Sarkis.
Cu toate ca boabele aveau 30 zile de la prajire, rezultatul a fost unul bun.
Am urmat instructiunile de pe HasBean pentru preparare, iar pentru rasnita, am gasit instructiuni pe blogul celor de la Prima Coffee:
"Aeropress short-brew (60 to 90-second contact). 5 or less clicks from closed.
Aeropress long-brew (90-second or higher contact). 7-10 clicks from closed."
Sa traiesti 1000 ani, fara reparatii si cu cafea buna!:)
Deja iese cam ce voiam... Am incercat azi short brew cu 5 click-uri la Porlex Mini/90s
Maine incerc long brew, cu 10 click-uri si probabil undeva catre 2-2:30 minute.
Desi am citit documentul la un moment dat, am uitat de el. Probabil era in perioada in care cautam informatii.
Nu iesea ce cautam pentru ca statea prea mult (2-2:30 la 3-5 click-uri).
03-07-2013, 12:50 (This post was last modified: 03-07-2013, 13:10 by astinga.)
(30-06-2013, 22:54)Mihai L Wrote: Maine incerc long brew, cu 10 click-uri si probabil undeva catre 2-2:30 minute.
Eu ma rezum doar la 3-5 click-uri cu Hario Mini. Peste 5 click-uri creste inconsistenta macinaturii. :(
Sunt curios cum arata macinatura cu Porlex la 10 click-uri.
Salutare tuturor, acesta este primul meu post pe forum si prima zi in comunitate. Desi am primit ieri un Clasic si Lelit 43MM, am considerat mai corect sa scriu despre lunga mea experienta cu Aeropress.
L-am folosit de aproximativ 5 ani si a fost cea mai buna si usoara metoda de extractie pana de curand.. :)
Cred ca este intr-adevar o experienta ce merita testata de iubitorii cafelei deoarece iti ofera o "alta perspectiva" asupra aceleiasi cafele. Este portabil si l-am folosit in concedii cu rasnita manuala. Rasnirea nu este foarte pretentioasa si consumabilele sunt foarte ieftine. Nu ai zatul din cafeaua la ibric si nici timpul lung de extractie de la french-press.
Plasticul lor de pe noile modele este unul mai special fata de varianta veche, cu 0%bisfenol A.
Desigur, modelul nou are o tenta evidenta "fumurie" si este in productie cred de prin 2012 cand au inlocuit vechiul model pe care il mai am inca, din plastic transparent. Iata descrierea lor despre toate cele 3 tipuri de plastice din componenta Aeropress:
"The AeroPress is made of three different plastics. The clear chamber and plunger are made of copolyester. The hard black filter cap, filter holder, funnel, and stirrer are made of polypropylene. The rubber like seal on the end of the plunger is made of a thermoplastic elastomer. All of these materials are FDA approved for use in contact with food. None of these materials contain bisphenol-A (BPA) or any phthalates, chemicals that have been in the news lately because of possible health effects."
In continuarea textului pe care l-ai copiat de pe site-ul Aeropress se spune ca: "Aerobie has been shipping AeroPress coffee makers made of the materials described above since August 1st, 2009."
Asadar, "modelul nou" (cum spui tu) este se livreaza partenerilor din toata lumea incepand cu 1 august 2009, adica de exact 5 ani si 1 saptamana.
Toate Aeropress-urile din Romania sunt "modelul nou", acela fara bisfenol A.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014).
De la un timp prepar cafeau la Aeropress folosind o tehnica de infuzare pe care nu am gasit-o pomenita nicaieri, dar care produce un caimac inexistent la celelalte metode, si care aduce un plus celor care le place sa culeaga un strat gros de un deget ca si cum ar fi facuta turceste la ibric.
Personal nu ma omor dupa caimac, dar ma distraza sa vad cum sta linguritza dreapta batz in stratul gros care se formeaza :)
Tehnica este ca dupa ce asamblez pistonul - metoda reversed - pun o parte din apa in Aeropress, cam 1/4-1/3, apoi torn cafeaua, care va pluti pe primul strat de apa, si apoi restul de apa, cat mai lent posibil, un firicel cat mai subtire. Acesta este momentul in care se formeaza caimacul de care va pomeneam.
Daca nu amestecati foarte mult sau energic, se pastreaza mare parte din el chiar si dupa omogenizare.
Intrebare pentru cine a cercetat sau intelege mai bine ca mine chimia extractiei: la Aeropress ne da vreo indicatie compactitatea pucului ?
Conteaza ca iese afara solid ca un puc de hockey, sau ca se sfarama imediat cum l-ai extras ?
Intreb pentru ca la click-urile indicate pentru Hario Mini, pucul rezultat este cam sfaramicios, iar gustul nu e mult diferit daca inchid 1-2 click-uri ca sa macine mai fin, si sa iasa un puc compact...
Nu ne ocupam de constructii, deci soliditatea pucului ramane intr-un plan secundar. :D
Un puc sfaramicios rezulta din cafea macinata mai mare (macinatura se imbina mai greu cu cat creste granulatia).
30-09-2015, 12:51 (This post was last modified: 30-09-2015, 12:58 by renatoa.)
Indeplinesc ambele conditii :)
Ma duc pana la cap cu pistonul intotdeauna, si nu am cafea mai veche de o saptamana de la prajire, imi prajesc eu.
Nu am avut spuma niciodata, la nici un grad de prajire... :s
Cateodata gasesc spuma in interior, intre puc si cauciucul pistonului, numai cand prepar reversed, dar nu ajunge sa iasa afara.
Sa fie cumva tehnica de presare tinand "seringa" oblic, nu vertical ? Nu am incercat niciodata...
Unora le iese... macinand mai fin decat se recomanda pentru aeropress pare sa fie una din conditii:
Dupa ce am citit acest articol, si am facut ceva cercetari sa vad ce zic altii care l-au mai citat, am incercat acest stil de preparare long brew cu Aeropress.
Pentru inceput am mers doar pe 15 minute, macinare 10 click-uri pe Hario mini, fata de 5 click-uri normal. Guatemala de la Claro, prajita f. light.
Temperatura de inceput 84 grade, in cana dupa presare sub 60 grade, deci buna de baut pe loc !
Amestecat doar odata dupa 3 minute, deloc dupa turnarea apei, pentru ca am folosit metoda inverted cu pat de apa de 1-2 cm descrisa paginile anterioare, care asigura ea singura o infuzie/agitare suficienta.
Rezultatul nu a fost rau de loc, ba as putea spune ca a fost una din cele mai bune extractii reusite vreodata.
Mai dulce si mai putin acida decat normalul la 2:30.
Cu siguranta merita incercat, tot ce aveti de pierdut sunt 16 g de cafea si 15 minute :)