Welcome Back Log In Create Account

Aero Press

Nu zic nimic, nu am o referinta.
Nici de marime la granule, nici de gust.
Plus ca am ajuns sa folosesc Aeropress-ul mai mult drip/V60 style, filtru metalic si macinatura optima este cea care sa imi lase sa treaca 200g de apa in 2 minute si 15-30 secunde. La 2:30 il iau de pe pahar si il pun sa se scurga restul, sub 10 ml, in alt pahar. Pistonul il mai folosesc doar de curatare cilindru, nu mai presez cu el ca parte a procesului de extractie. Reversed nici atat, am rejectat din primele zile idea. Fiecare cu piticii lui... :)

Cert este ca merg sub 85 grade in kettle, care ajung sa fie 80 in aeropress, cand aud de peste 90 ... brrr, amara viata unora :)

Ce discount ai obtinut, de unde ?

Pentru static, ai incercat RDT ?

Pe mine recipientul colector ma impiedica sa consider rasnita asta ca posibila achizitie... cine l-a gandit nu a dormit bine noaptea aia... :) Nu stiu cum isi inchpuie cineva ca se poate turna safe din figura aia geometrica mai mult coltzuri intr-un cilindru de aeropress... :s Huh

Reply
(25-11-2017, 16:36)ramadri Wrote: Imi poate spune careva cum rezolvati cu partea electrostatica (cafeaua care se lipeste de cupa colectoare) si cum as putea sa curat partea de cutite?

Pui cateva picaturi de apa in cafea.
--Only God Can Judge Me--

Reply
Am luat-o de pe barshaker. Userul MyR a fost amabil si mi-a obtinut un discount de BF.

Initial si eu am zis ca e ciudat maxim recipientul de cafea dar...faptul ca nu e un dreptunghi, ci are acea "buza" iti face totusi destul de usoara varsarea cafelei. Chiar nu e asa rau.

Doream doar sa stiu uitandu-te la poza de care macinatura te apropii mai mult.

Inca nu am incercat nimic. Am timp de maine incolo. Singura preocupare reala ramane curatirea cutitelor.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Reply
(25-11-2017, 20:42)MyR Wrote:
(25-11-2017, 16:36)ramadri Wrote: Imi poate spune careva cum rezolvati cu partea electrostatica (cafeaua care se lipeste de cupa colectoare) si cum as putea sa curat partea de cutite?

Pui cateva picaturi de apa in cafea.

Asta este ce numeam eu RDT - Ross Droplet Technique.
Trebuie stropita foarte usor/fin, nu umezite boabele vizibil... ar fi bun un spray de parfumerie.
Eu imi umezesc mana, o scutur si apoi amestec un borcanasul in care am efectuat cantarirea. E suficient ca sa nu mai aiba static de loc.

Reply
Am sa incerc maine. Am un fas fas fin... Am vazut intr-un filmulet un tip care uda un servetel si da drumu cam la 6 picaturi in locuri diverse

Reply
Cauta atomizator. O sa ai nevoie de asa ceva.

Reply
Am...pentru nada de pescuit [emoji16] [emoji106]

Reply
Si ziceti ca v-ati tras rasnita noua... si trebuie sa fie ceva grozav daca "designed by Tim Wendelboe"...
Surpriza, este un Breville veche de peste 5 ani, cu eticheta schimbata !

https://www.amazon.com/Breville-BCG450XL...B000MDHH0Q

Ca sa vezi ce inseamna marketingul, sa golesti niste stocuri de rasnite care nu s-au vandut...

Reply
... As fi tare curios de o comparatie , intre cafele produse de Aeropress dotat cu Spressa , pe de-o parte si Cafflano Kompresso pe de alta parte si aici nu ma refer la preturi , ci doar la calitatea bauturii obtinute ... ( pentru deplasari ... Cool ...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Comparatia ar fi ca intre o extragere la 8-9 bari reala (Cafflano) si una la 1-2 bari prin sita presurizata (Spressa).

Posibil sa gresesc, dar pentru Spressa nu cred ca se macina espresso si nici nu se tampeaza.

Reply
... Dap ... cred ca ai dreptate , inca stau in dubiu , cu Cafflano asta , parca tot nu sunt convins de el ... iar intre modelele Cafflano , doar Kompresso e singurul care se apropie de un espresso ( ... cam spre asta tind / caut ) Thx... Cool . ( chiar daca este si fara rasnita si mai voluminos... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Aeropress nu scoate espresso ci o bautura mai aerisita, cum ar trebui sa fie. In deplasari mai iau cafeaua usor invechita de pe acasa si o folosesc pe Aeropress, pentru "un ceai" de vacanta :) Probabil accesoriul Prismo pentru presurizare va aduce ceva schimbari, insa am fost constient la cumparare ca asta e doar o iluzie optica, gen spuma de pe aparatele cu sita presurizata.

Cafflano Kompresso in schimb, e alta mancare de peste, si ceea ce se vedea in acel clip e cat se poate de real si simplu de obtinut, adica ai crema efectiv, fara site presurizate. Cu el as folosi o cafea buna in vacanta, proaspata, tocmai pentru ca se poate obtine crema si ceva gust concentrat care seamana cu un espresso veritabil, ceva mai lejer.

Deci alegerea intre cele doua tine de ce anume vrei sa bei in deplasari, o bautura gen filtru, mai usoara sau o simulare de espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
@Lyvyoo

-  Gata Liviu m-ai convins si multumesc frumos pentru ca m-ai ajutat sa ma decid ... astept doar un tel. de la colegul @MyR , sa-l anexez la comanda ... Cool . Aveam senzatia , ca schimb doar plasticul si sistemul de umplere , in rest pe toate le credeam un pseudo espresso ,  sau design espresso ... ( cinstit , nu mai doream sa umplu casa de prostii ... :D ... )

Reply
am luat la test de la un amic un Aeropress

cum ar fi o reteta sa nu o dau in bara si sa inteleg daca e ceea de ce as avea nevoie? )
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Poti sa pleci cu 14g cafea la 200ml apa. Asta e reperul de aici incolo iti calculezi apa in functie de cafea. Trebuie rasnita mai grosier dar mai putin ca la un FrenchPress (testeaza singur, depinde si de rasnita si gradul de prajire).
Procedura ar merge cam asa: pui filtrul in sita, insurubezi sita, pui pe o cana cilindrul cu sita, torni niste apa fierbinte (80-100 grade), astepti sa se scurga in pahar, arunci apa. Pui la loc cilindrul, adaugi cafeaua si acum torni cantitatea de apa dorita (la temperatura dorita). Iei tija amesteci de 3 ori (stanga dreapta, nu cercuri) apoi pui pistonul sa intre un piiiiic...ca sa faci vid si sa nu mai curga din apa in cana. Lasi 1' maxim 1'15", scoti pistonul, amesteci iar de 3 ori. Bagi pistonul din nou si apesi incet dar ferm. La sfarsit eu mai amestec si in cana cu tija (curata).
Pe Hario rajneam mai grunjos su puneam apa la 100 si iese super, pe Wilfa rajneste mai fin si atunci pun apa la 85. Din gradul de rasnire si temperatura apei te poti juca sa obtii chestii diferite. Eu fac cafea, nu am incercat niciodata sa scot espresso

Reply
Pe aeropress nu exista retete, asta e frumuseste fata de espresso, te surprinde mereu. experimentarea este cuvantul de ordine.
Este suficient sa arunci o privire pe varietatea retetelor castigatoare la WAC, ca sa iti dai seama ca totul este o chestie de moment, ce ti-a iesit atunci. Dupa 3 ani de AP care ii fac in februarie nu as pretinde niciodata ca pot repeta o reteta identic.

Ce stiu sigur ca nu agreez la linia impusa de baruri este zeama lunga genul descris mai sus, din care cauza multi care beau prima oara Aeropress il caracterizeaza ca ceiutz.
La mine nu exista sub 1:8 ratio. 16g produce de regula 120 ml. 16g inseamna masura furnizata cu aeropress-ul, boabe plina, 17-18g cu varf, 14g ar fi scuturata sa inteleg, dar nu vad rostul.
Ca sa fac doua pun 24g cafea la max 200ml apa si apoi mai diluez dupa preferinte.

Si atentie la temperatura ! 84-88 cat se recomanda in prospect chiar e maximal... cine face la 92 grade sa nu zica pe urma ca aeropress-ul e porcarie, el si-a facut-o ! Distractia si gustul adevarat pentru mine le-am gasit in gama 77-82 grade... ;)
Oricum si asta e o loterie, prin turnare se pierd minim 5 grade, 85 grade sus la ciocul ibricului trebuie luat ca 80 grade temperatura infuzie.

Reply
@renatoa eu unul nu am experimentat sub 80 de grade, însă îmi suna puțin cam ciudat temperatura de 77 de grade.
Ești sigur ca ai temperaturi exacte?

Din ce știu, de obicei temperatura in brew se tine peste 79 de grade, datorita dezvoltării de astringenta și de aciditate neplăcută, o mare parte venind din acidul clorogenic, când temperatura scade sub 79.
Sigur, o explicație ar putea fi ca poate folosești prăjeli mai dark, unde nivelul de acid clorogenic e mai redus.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Si automatele vending, care, cel putin cele tchibo, sunt reglate la 76 grade ? :s Huh

Nu prajesc asa dark, maxim 216 grade, pe finish de FC.

Sau poate mie asta imi place, aciditatea aia...

Reply
Tocmai ca știu ca nu prăjești dark, de asta întrebam de acuratețea temperaturilor.
E vorba de gusturi desigur, dar nu cred ca totuși poti aprecia o cafea cu gust fenolic, astringenta.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
bad post, pls delete.

Reply
Salut, știe cineva unde aș putea găsi în țară filtru IMS pentru Aeropress?
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
... Pe aici te-ai uitat ? ... Cool ( am si eu din acela extra fin , tot din metal si cred ca este mai bun decat IMS )

Reply
S-a discutat chiar azi despre, sau mai bine zis contra filtrului metalic, in alt topic, poate intereseaza...

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-O...6#pid83586

Reply
(07-01-2018, 22:46)renatoa Wrote: S-a discutat chiar azi despre, sau mai bine zis contra filtrului metalic, in alt topic, poate intereseaza...

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-O...6#pid83586

... Aha ... cam nasol , multumesc frumos de atentionare ... intre timp mi-am luat un Cafflano ( numai pentru concediu ! ) ... si din nefericire nu am apucat sa-l testez ... Cool  ... ( ca pentru asta , trebuie sa mai si plec de acasa cateva zile ... :D ... )

Reply
Eu aș lua metalic să-l folosesc ocazional, mai ales când rămân în pană cu cele de hârtie. Nu știam ce să aleg între cele două Able și uitându-mă pe niște comparații pe net văzusem că cel IMS ar fi dat niște rezultate mai bune, dar oricum știu că părerile sunt subiective.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
Alea de hartie cu care vine ti-ajung vreun an
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
...Nush ce sa zic , pentru ca nu le-am comparat direct ... ( nu am mai cumparat IMS de la Gardelli , intrucat mi-am luat Cafflano Kompresso ) , ... si tot dupa scripte postate aiurea , m-am luat ... si se demonstra chestia ca filtrul asta extra fine de la ABLE ar fi iesit castigator ( ... o fi si vreo smecherie de marketing , n-am idee , e posibil orice ) ... la cat costa , nu m-am mai obosit sa rascolesc dupa adevar ... Cool  ( sorry ).

Reply
Campionatul 2016 a fost castigat cu 79 grade, locul 3 la fel... :s

https://www.worldaeropresschampionship.c...zahradnik/

Ne plac muraturile, se pare... :)

(13-12-2017, 02:33)ovisod Wrote: @renatoa eu unul nu am experimentat sub 80 de grade, însă îmi suna puțin cam ciudat temperatura de 77 de grade.
Ești sigur ca ai temperaturi exacte?

Din ce știu, de obicei temperatura in brew se tine peste 79 de grade, datorita dezvoltării de astringenta și de aciditate neplăcută, o mare parte venind din acidul clorogenic, când temperatura scade sub 79.
Sigur, o explicație ar putea fi ca poate folosești prăjeli mai dark, unde nivelul de acid clorogenic e mai redus.

Reply
O dam in cold brew.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
si eu ma chinui cu aeropressu de ceva vreme. 
am un kinu m47, varianta din dec 2017, fundul este cu filet. am vazut ca multa lume spune de un sistem cu magnet, eu probabil am primit un prototip. macin la 22.3, am inteles ca grindul variaza de la model la model, la mine arata cam asa.
folosesc ratio de 1:13.5, 18g de cafea - 240g apa. folosesc doar metoda inversata, deci insurubez capacul inainte sa intorc ca sa imping in pahar. torn 30g apa peste cafea la bloom, agit putin aeropress-ul ca sa fie complet acoperita de apa cafeaua, las 30 de secunde dupa care torn restu de 210g apa. las inca 1 minut, si apoi 30 de secunde de press. 2 minute tot procesul.
can am pus mai putina apa, 210 sa zicem, doar am reusit sa o fac mai tare, nu neaparat sa scot arome mai bine din cafea.
cafelele sunt in general light roast. momentan folosesc guji grade 1 de la two minutes.

are cineva vreun sfat?[Image: Jv34jzJ.jpg]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)