Welcome Back Log In Create Account

Aero Press

Offf... se pare ca revenim din nou la origine... pacatului primordial... :)
Cred ca ar trebui pus link la articolul cu cafeaua praospat prajita, ce si cum, in fiecare pagina a forumului.
Imi pare rau, dar cafea de 2 luni iese din aria de interes a forumului... :(

Reply
Daca citești inca o dată, testele le-am făcut cu Brazilia Cerrado prăjită pe 28 sau 29 decembrie luata de la Papajacques; apoi am zis ca o sa încerc si Canadiana primita (doar de comparație) .. Nu am desfăcut-o inca care are într-adevăr 2 luni. Cand termin BC atunci o sa comand alta proaspăta... nu mai ca nu știu ce :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Reply
Apropo de fierbatoare, am gasit unul fain la MOL, la benzinarie, cu aprox 70 de lei, marca Sencor, pe mine m-a incantat ca e mic si ca nu are plastic in interior. Se deschide capacul pt turnarea apei inauntru mai greu, dar il alimentez prin cioc. Nu are functia de programare a temperaturii, evident, la banii astia, dar mi s-a parut o oferta ok. Aici e link-ul "promotiei", fierbatorul nu are link separat, dar il gasiti in lista:

http://sencor.molromania.ro
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(05-01-2017, 00:21)cradun Wrote: Apropo de fierbatoare, am gasit unul fain la MOL, la benzinarie, cu aprox 70 de lei, marca Sencor, pe mine m-a incantat ca e mic si ca nu are plastic in interior. Se deschide capacul pt turnarea apei inauntru mai greu, dar il alimentez prin cioc. Nu are functia de programare a temperaturii, evident, la banii astia, dar mi s-a parut o oferta ok. Aici e link-ul "promotiei", fierbatorul nu are link separat, dar il gasiti in lista:

http://sencor.molromania.ro

De 4 luni fac 1-2 brew-uri la aeropress pe zi si cel mai redundant mi se pare reglatul temperaturii.
Functia de programare a temeraturii mi se pare foarte utila insa pasul de 5 grade pe care-l ofera toate este cam mare.  Parerea mea.

Va recomand cu caldura si total dezinteresat o super cafea.  [Image: ar.gif] Pe mine m-a cucerit gustul si mi se pare cel mai bun brew facut la aeropress.
[Image: PykIQjJ.jpg]
Kinu M38, Aeropress, V60, Brewista Smart Pour Digital Kettle 1.2l

Reply
Da, asta cu reglajul temperaturii deja devine stresant. Cu 2 pagini in urma au fost postate niște opțiuni valabile dar cam scumpe (luând in considerare un combo aeropress+Hario skerton). As fi fost interesat, de asemenea, de un filtru de cafea (cafetiera), pentru zilele (rare) cand nu am timp de aeropress.. Dar nu reușesc sa gasesc pe forum (nu ma refer la V60... Ci filtru electric cu cuva pentru cafea si vas de sticla/metalic ) care sa scoată 9 cafea la un nivel apropiat de aeropress (vreau asa ceva, ca sa nu mai stau după încălzirea apei)

Reply
Poti face asta cam cu orice cafetiera, secretul este la cantitate... si evident calitatea cafelei, obligatoriu proaspata.
Trebuie sa jonglezi din cantitatea de cafea/apa incat sa se termine totul in 2:!5-2:30, pana la ultima picatura.
Mie asta mi se intampla cam la 150-200g apa, in functie de cafea si rasnire, dar sunt multe variabile, forma si marimea conului, etc...
Vaneaza cafetiere model mici, de 2 cesti, nu de 6-12.
Inainte de aeropress am avut una numita scarlett, 2 cesti, ceva cu bleu, mai am azi de la ea doar filtrul :) asa filtru mic, sa pot face o ceasca din 10-15g de cafea nu prea am mai gasit separat...

Reply
Am înțeleeeesss... Mersi de sfat, am sa caut. Am găsit eu ceva pe un topic cu un expressor Krups, dar erau variante de numai de prin state, cu tot cu taxele de transport si vama, duceau la 300 dolari+.
In ceea ce privește cafeaua, am înțeles clar... Consideram ipoteza: nu mai veche de 2 luni (prăjită), chiar mai bine 1 luna si rasnita înainte. Azi îmi ajunge o Columbia de la Papajacques...
PS. Beau de cred 3 poate 4 ani numai pastile Jacobs pentru un Tassimo... Azi terminându-se Brazilia Cerrado tot proaspăta, tot de la Papajacques... Nu am avut de ales si mi-am făcut pastila preferata... Dupa o gura... Am scuipat-o efectiv.. Nu am mai putut sa o beau. Cum e posibil 4 ani sa beau chestia aia și sa nu fi avut nici o obiecție... Si acuma după 3 saptmani de aeropress (zilnic) sa mi se pare ca în pastilele alea nu e cafea... Cel mult admit să-i zic apă neagra... Cafea acolo... No way... Poate, poate 2,3g într-o capsula, in rest... Dumnezeu știe ce e pilitura aia :)

Reply
(20-01-2017, 15:41)ramadri Wrote: PS. Beau de cred 3 poate 4 ani numai pastile Jacobs pentru un Tassimo... Azi terminându-se Brazilia Cerrado tot proaspăta, tot de la Papajacques... Nu am avut de ales si mi-am făcut pastila preferata... Dupa o gura... Am scuipat-o efectiv.. Nu am mai putut sa o beau. Cum e posibil 4 ani sa beau chestia aia și sa nu fi avut nici o obiecție... Si acuma după 3 saptmani de aeropress (zilnic) sa mi se pare ca în pastilele alea nu e cafea... Cel mult admit să-i zic apă neagra... Cafea acolo... No way... Poate, poate 2,3g într-o capsula, in rest... Dumnezeu știe ce e pilitura aia [Image: smile.gif]

Subscriu!
Am luat de proba la un restaurant Julius Mainl si nu am putut s-o beau. Era cel mai scurt espresso, am zis ca poate n-o iesi foarte amar. N-am putut!
Asa amareala si senzatie de astringeala de nu stiam cum sa beau mai repede un pahar de apa.
Kinu M38, Aeropress, V60, Brewista Smart Pour Digital Kettle 1.2l

Reply
Sooo good!!! [Image: smile.gif]
[Image: LzKSmME.jpg]

Reply
100g apa la cate grame cafea? Cu apa ce faci, nu ti-e teama ca pierzi la temperatura :)

Reply
Cine are un aeropress si nu il mai foloseste si vrea sa-l vanda? :)).

Reply
Un avertisment... nu fiti tentati sa luati variante chinezesti la 20-25$, ca sa economisiti 20 lei... !
Sunt mizerabil turnate !

Cu temperatura... prea mult strica, prea jos insa e permis aproape orice.
De la 88 in sus eu nu mai pot bea de amareala, in jos si la 65 a iesit ceva interesant...

Reply
Nechinezești poate dacă  face la Hedone. Țeparii sunt pârâți repede.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(26-01-2017, 19:04)ramadri Wrote: 100g apa la cate grame cafea? Cu apa ce faci, nu ti-e teama ca pierzi la temperatura [Image: smile.gif]

Pun 20g la 100g de apa...de obicei la ochi o pun cand sunt plecat de acasa. Stiu ca lingurita de la Aeropress are 16 gr aprox. la care mai adaug un fund de lingurita. Legat de apa e asa cum scrie si Renato. Cand sunt acasa o fac la temperatura fixa, mai ales ca imi place sa fac cafea scurta ca de espresso. De fapt eu il denumesc espresso pentru ca mi-a oferit, nu de putine ori, surprize extrem de placute.;)

Reply
Nu acasă, ca acolo e clar... Sunt curios ce faci (faceți) în deplasare. Luați termometrul cu voi sau...?

Reply
(26-01-2017, 21:11)ramadri Wrote: Nu acasă, ca acolo e clar... Sunt curios ce faci (faceți) în deplasare. Luați termometrul cu voi sau...?

Eu nu folosesc termometru cand plec. Fierb apa, o las 30 sec, dupa care o folosesc.

Reply
Eu iau cu mine un fierbător care are termometru încorporat. Zilnic folosesc Aeropress-ul la birou cu acel fierbător (70-75 de grade) și iau acest setup și în vacanțe când merg cu mașina.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
Orientativ, bulele incep sa se formeze pe metalul fierbatorului la aproximativ 80 grade, pe la 85 grade incep sa se desprinda de metal si la 90 de grade avem formare si desprindere continua, adica incepe bolboroseala care se transforma in fierbere spre 93-95 grade.
Trebuie insa amestecat in continuu pentru omogenizare, altfel cele de mai sus sunt valabile doar pentru apa in contact cu metalul, nu pentru apa din tot vasul...

Reply
(26-01-2017, 19:39)renatoa Wrote: Cu temperatura... prea mult strica, prea jos insa e permis aproape orice.
De la 88 in sus eu nu mai pot bea de amareala, in jos si la 65 a iesit ceva interesant...

Depinde de prajire aici. Ce prefer eu ca stil de prajire, in general merge la 90-93 grade. Pe altele nici la 85-86 nu le pot bea.
Alea raman de ibric.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Aeropress la 93 grade ?! :s

Reply
Am instalat și eu o aplicație pe telefon cu rețete diverse... Si da sunt câteva cu temperaturi 90-93, cu medium-coarse la grind. Azi am încercat eu una cu 20g cafea la 6 click-uri pe Hario skerton, 100g apa la 93, 1 minut infuzia... Si apoi completat cu 100g apa după ce am stors-o in pahar... Not bad

Reply
(26-01-2017, 23:52)ramadri Wrote: Am instalat și eu o aplicație pe telefon cu rețete diverse... Si da sunt câteva cu temperaturi 90-93, cu medium-coarse la grind. Azi am încercat eu una cu 20g cafea la 6 click-uri pe Hario skerton, 100g apa la 93, 1 minut infuzia... Si apoi completat cu 100g apa după ce am stors-o in pahar... Not bad

Ce aplicatie este si pe ce platforma (IOS/Android)?
lelit pl41tem, ceado e37s, mahlkönig vario, aeropress, v60, Kinu M47

Reply
Mister Barista Android, are rețete si pt V60, French press, chemex si moka pot

Reply
(26-01-2017, 23:50)renatoa Wrote: Aeropress la 93 grade ?! :s

La o cafea prajita pentru brew... poti folosi temperaturile de la V60.
Plus avantajul ca poti da eject oricand, spre deosebire de V60, unde depinzi de macinatura si maiestrie.
La inceput abia scoteam 300-350 ml la V60-2 in timp, acum sunt limitat cam la 450 de server.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(26-01-2017, 22:18)renatoa Wrote: Orientativ, bulele incep sa se formeze pe metalul fierbatorului la aproximativ 80 grade, pe la 85 grade incep sa se desprinda de metal si la 90 de grade avem formare si desprindere continua, adica incepe bolboroseala care se transforma in fierbere spre 93-95 grade.
Trebuie insa amestecat in continuu pentru omogenizare, altfel cele de mai sus sunt valabile doar pentru apa in contact cu metalul, nu pentru apa din tot vasul...

poate la Craiova. presiunea/altitudinea influenteaza fenomenul, deci gr. K.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.  

Reply
Ok, corectati cu cate un grad la fiecare 300m altitudine. :)
La cota 2000 deja e la limita, acolo apa fierbe la 93 grade :P
https://en.wikipedia.org/wiki/High-altit..._altitudes

(26-01-2017, 21:38)mishu3113 Wrote: Eu iau cu mine un fierbător care are termometru încorporat. Zilnic folosesc Aeropress-ul la birou cu acel fierbător (70-75 de grade) și iau acest setup și în vacanțe când merg cu mașina.

E o cana sau termoplonjon ?
In cazul al doilea, as vrea sa il vad si eu, m-ar interesa, dar nu am gasit pe net asa ceva...

Reply
Exact asta i-am scris eu.... Eram deja "il vreau ieri"... Din păcate e cana :)

Reply
nu gasiti termoplonjon?!?!?!?
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Nu nu nu... Nu ai înțeles... Noi visam frumos la termoplonjon CU termometru incorporat... Ca asa inteleseram :)

Reply
acuma intelesei si eu :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)