topicul acesta mi se pare reprezentativ pentru tipul de comunicare practicata de obicei in forum:
pe de o parte intreprinzatorul hotarat deja - cu adrenalina in el - sa faca saltul...
pe de alta parte, multimea de binevoitori, fiecare cu experienta lui, gata sa generalizeze - unii, putini, in baza a ceea ce au, recunoscut performant, altii, in baza a ce au auzit sau citit...
rezultatul e de obicei contradictoriu, confuz pentru ceilalti care si ei asteapta sau ezita sa sara :)
in plus, se pare ca un thread mai lung intra in rezonanta, apar oscilatii si ideile incep sa se repete, pe masura ce intra altii in discutie;
altii, care de obicei nu mai au timp sa citeasca tot topicul de la inceput; sau sa mai dea un
search...
oricum, nu exista un singur raspuns;
criteriile de optimizare difera, cum suntem si noi diferiti unul de altul (din fericire, inca...) cu perceptii si praguri de gust profund diferite etc.
pot spune cum as face eu, dar oricum, intru rar in discutiile ce privesc achizitia efectiva;
as sfatui orice incepator entuziast, sa faca
investitia in echipamente performate de la inceput!
rasnita poate fi chiar una profesionala, iar masina espresso, una prosumer!
in intelegerea mea, extractia espresso presupune niste conditii tehnice greu de improvizat, deci echipamente capabile sa le ofere;
nu e ca in fotografia artistica, unde poti realiza o imagine expresiva, chiar buna, cu un telefon mobil mai vechi...
vorbind de rasnita, in zona 550-700 euro se gasesc modele profesionale, robuste si cu cutite mari;
e o zona in care as vedea potrivit un popas de evaluare pentru toti cei care tintesc mai jos, in zona 200-400 euro;
pentru cei care tintesc zona 1000 euro, nu vad dece atata ezitare: orice model de brand care se respecta rasneste exemplar; restul problemelor sunt ergonomice;
toti cei ce-si doresc o rasnita, stiu ca
- rasnitele profesionale cele mai ieftine sunt cele de pravalie;
modelele cunoscute, in special de intentie Mazzer, sunt destule si la noi, dar n-as lua asa ceva!
exista motive pentru care sunt atat de 'ieftine'...
- rasnitele profesionale, utilizabile in mediu casnic pentru espresso sunt mai ieftine (dozer) sau mai scumpe (electronice,
on demand), pentru aceeasi mecanica a cutitelor;
pentru mine, alegerea a fost fireasca...
- stepless-ul e necesar!
eu ma 'misc' de cateva luni incoace, cu atatea zeci de sortimente, blenduri, grade de prajire si grade de vechime ale boabelor, pe vreo 3-4 mm pe circumferinta coroanei dintate cu diam de 115 mm;
- cutitele plane sunt 'la moda'; nu neaparat de cand cu EK43-ul australianului (Mat Perger), ci poate in legatura cu 'valul al treilea' :)
[paranteza]
o macinatura cu mai putine fines este mai greu de strunit, dar da extractii cu randament mai mare
- cu cat granulatia e mai mare - la o rasnita profesionala - cu atat procentul de fines scade;
- granulatiile mari - pe rasnite profesionale sau/si prin folosirea de site calibrate - dau, paradoxal, extractii bune, dar sigur, curgeri rapide intru compromiterea ideii de espresso (se folosesc metode de extractie drip);
- rasnitele cu dantura conica sunt zice-se mai bune pentru espresso clasic;
- distributia bimodala a particulelor de macinatura, atat in greutate, cat si in volum, ar fi mai buna la rasnitele plane;
[/paranteza]
cine vede necesar, se poate intoarce inapoi in topic:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...8#pid31408
(cu IE-ul meu, nu mai reusesc sa dau insert in selectie, la un URL...)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)