Cateva precizari erau si
aici.
Daca iti doresti rezultate banale, nu conteaza cum va fi cafeaua, macinata sau nu, proaspata sau nu.
Daca vrei sa faci espresso, din prima se complica mult treburile pot ca vorbim de o stiinta exacta unde cantarirea, cautarea precisa a gradului de rasnire si proportiile de apa / cafea sunt vitale, iar in lipsa lor nu puteam vorbi despre o bautura cu numele ESPRESSO. De aceea automatele spre exemplu nu sunt espressoare ci aparate de cafea, robotei sau orice altceva.
Cum din ecuatia asta nu puteam scoate rasnirea, o cafea macinata de altcineva pentru tine nu va avea sansa se potriveasca intr-un espresso facut in alta parte decat langa rasnita respetiva, pentru ca:
- in 15 minute se evapora uleiurile aromatice (de aia se cheama volatile) care alaturi de alte substante solubile ar trebui sa se regaseasca in shot-ul tau de espresso
- tot in acest interval zboara si
codoiul, care confera crema
- obtinerea unui raport de genul 19g de cafea in portafiltru - 40ml de espresso in ceasca (nu mai spun de grame in ceasca, sa nu ne complicam) nu se va putea face decat printr-o calibrare, adica ajustarea rasnitei dupa cateva espresso-uri nereusite, micrometru cu micrometru, pana cand macinatura rezultata este suficient de fina astfel incat sa obtii cei 40ml, din 19g de cafea, in 25 de secunde de curgere.
Cu o cafea gata rasnita vei obtine timpi si cantitati aleatorii, deci bautura nu se va chema espresso ci... expresso
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30