Welcome Back Log In Create Account

ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1

(12-01-2023, 15:20)adrian1 Wrote: In continuare este mai buna decat Kinu Phoenix, pentru ca la aia am crapat paharul colector dupa ce am trantit rasnita de blat mai puternic.

Doar asta este motivul pentru care este mai buna decat Kinu?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Are reglajul mai usor, mai putin plastic, si are pahar cu magneti.

In schimb, Arco e ciudat de rasnit manual, cand o prinzi cu toata mana misti inelul de reglaj. Am rasnit manual doar pentru filtru si am tinut-o doar cu doua degete.

Daca ar fi sa ma iau dupa rezistenta paharului, Timemore castiga detasabil :D si nici nu are static precum celelalte doua.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(12-01-2023, 15:20)adrian1 Wrote: Paharul colector este format din 3 parti, o carcasa metalica exterioara si doua bucati de plastic, una care este paharul efectiv si un inel care tine magnetii. Daca doar tragi de pahar, fara sa rotesti sau sa faci o miscare de deconectare a magnetilor, inelul respectiv ramane cuplat de rasnita. Astfel am senzatia aia de copil care are o jucarie imperfecta, desi este noua.

In continuare este mai buna decat Kinu Phoenix, pentru ca la aia am crapat paharul colector dupa ce am trantit rasnita de blat mai puternic.

Am relatat despre acest detaliu constructiv in pagina anterioara, aici

Si eu am ramas cu paharul in mana, am rezolvat lipind pe inelul cu magnetii o banda adeziva de hartie (masking tape) de un deget latime, si reintrodus inelul inapoi in pahar, intra chiar fortat un pic.

Daca vei continua sa trantesti rasnita de blat, urmatoare veriga slaba in lantz pare sa fie inelul cu magnetii, singura piesa de plastic care mai e in calea socului... asa ca aia va crapa :)
As zice ca ar prinde bine un tampon de fetru/pasla autocolant lipit pe paharul colector, gasesti la furnituri mobilier, de pus pe picioare sa nu zgaraie parchetul.

Fata de Phoenix are in plus constructia interna mai rigida, axul in suporti de metal, nu rozete de plastic care stim ca se crapa, ax cu hexagon pretabil direct actionare electrica, si manivela retractibila.

Reply
(12-01-2023, 15:44)adrian1 Wrote: ...Arco e ciudat de rasnit manual, cand o prinzi cu toata mana misti inelul de reglaj.
Am rasnit manual doar pentru filtru si am tinut-o doar cu doua degete.

...si nici nu are static precum celelalte doua.

Camasa de cauciuc este de latimea palmei mele, adica cele 4 degete.
Daca e centrata sus jos in mod egal, mana mea se aseaza doar pe camasa, nu iese in afara de loc, si mai am un centimetru in jos pana la inel, asa ca nu il ating.
Ergonomic vorbind, forta principala se aplica in rulmentul de sus, deci la acel nivel ar trebui sa apuce degetele in care stim ca avem cea mai mare forta de strangere, adica cele cu care putem inchide un cerc, cel mare si unul din celelte 4, dupa cum ne-am format deprinderile.

Staticul nu este de evitat, ci e cel mai bun prieten natural ca sa elimini pleava si fines-urile fara multa bataie de cap.
Daca nu ma crezi, scutura-l intr-on pahar si examineaza cu o lupa, nu ai acolo granule de marimea pe care ti-ai dori sa le ai in extractie.
Asa ca lasati RDT-ul doar pentru espresso, si invatati sa iubiti electrizarea si sa o folositi in folosul imbunatatirii extractie, macar pentru brew.

Reply
Se stie, si am doar 12 grame:
[Image: VQBzlmi.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Daca scuturai si cantareai ce se vede acolo, m-as mira sa miste zecimala cantarului...
Eu am rar 0.1g in retentia datorata electrizarii.
Se vede si cand suflii, ca la o adiere care zboara pleava, cafeaua nici nu misca.

Reply
Putin imi pasa de cat pierd, arunc multa cafea oricum. Pt mine e important sa imbunatatesc gustul, nu sa salvez 1 gram de cafea la fiecare 10 grame, nu-mi pasa.

Colectati chaff de la 7-10 rasniri, puneti apa 100C peste el, si lasati 10 minute ca si ceaiul si apoi beti sa vedeti ce gust "placut" are, zici ca bei carton murat.

Reply
(05-11-2022, 23:08)vlaicu Wrote: ... sunetul acela de porc înjunghiat [emoji23]....

Era si rasnita Arco electrica pe lista de variante de rasnite dintre care sa iau una pentru utilizare pe termen mai lung, dupa postarea de mai sus nu mai e pe lista Smile

Reply
Ca sa iti dai seama cat de influentabil esti... in sensul rau...

Reply
Salutare, mi a ajuns azi partea electrica de la rasnita, eu aveam numai manuala cumparata prin achizitie de grup si mi am comandat separat partea electrica. Dilema mea este ca la aceasi granulatie setata, pe electric nu mai scoate aceasi macinatura. Ca sa scoata aceasi macinatura ca cea cand dadeam la manivela, trebuie sa scad doua puncte din gradatie, de la 44 sa 42. Este normal asa ceva, v ati confruntat cu chestia asta?

Reply
Am vazut o postare pe Youtube a unui tip care a facut un review cu Arco si reclama acelasi lucru (la minusuri).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Pai e 2 in 1. O rasnita care include 2 rasnite cu setari diferite  Wink

Totusi care ar fi explicatia? Cand este introdusa in structura electrica, se modifica putin distanta dintre cutite?

Reply
Nicidecum. Viteza de rotație, stabilitatea axului, toate pot fi variabile ce pot influenta rezultatul final.
Am observat același lucru doar ca a trebuit sa macin mai fin manual ca să ma apropii de electric. Constatarea mea a fost ca produce mai mult finess când e montată (sau am presupus ca de acolo vine problema).
Tu zici ca trebuie sa o strângi mai mult pe electric decât pe manual (ceea ce mi se pare straniu). Ce-i drept, nu o folosesc zilnic și testele le-am făcut destul de empiric atunci când mi-a venit.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Ai miscari diferite intre cele doua regimuri.
Manual nici nu ai cum sa o tii drept, asa ca vei macina preferential mai mult intr-o parte. De asemenea curgerea va fi pur gravitationala.
Incepand de la o turatie in gama 250-300 rpm incepe sa apara efectul fortei centrifuge, care arunca sfaramaturile spre exterior.

Reply
(16-01-2023, 17:53)vlaicu Wrote: Nicidecum. Viteza de rotație, stabilitatea axului, toate pot fi variabile ce pot influenta rezultatul final.
Am observat același lucru doar ca a trebuit sa macin mai fin manual ca să ma apropii de electric. Constatarea mea a fost ca produce mai mult finess când e montată (sau am presupus ca de acolo vine problema).
Tu zici ca trebuie sa o strângi mai mult pe electric decât pe manual (ceea ce mi se pare straniu). Ce-i drept, nu o folosesc zilnic și testele le-am făcut destul de empiric atunci când mi-a venit.
La mine trebuie sa macin mai fin cand o bag pe electric, sa scad gradatia.

Reply
Conform cu concluziile anterioare, pentru orice rasnita manuala, pentru aceeasi setare granulatia obtinuta va fi diferita la fiecare utilizare. Chiar si acelasi utilizator, va avea un profil de viteze diferit de la o utilizare la alta, de asemenea inclinarile axului vor fi altele.

Reply
Asta era clara de mult, electricul aduce constanta in macinare, pe langa comoditate si viteza.
Dar nu inseamna neaparat ca ar trebui sa se simta si in ceasca aceste variatii...

Reply
Ciudat dar, gustul a fost mai bun, mai placut pt mine, Guatemala de la Yume. I a cam disparut din bitter.

Reply
Cat timp iti ia sa macini o doza pentru espresso? cu arco cu motor?

Daca lui Renato ii ia 15 sec si tie iti ia 35-40 sec pt aceleasi 16-18g atunci intelegi de ce tu rasnesti mai fin pe electric, nu?

Reply
Nu vad legatura la ce intrebi, fiind vb de aceasi rasnita si aceleasi boabe nu cred ca este vreo diferenta. Daca vb de cafele diferite, prajiri diferite, aici normal ca se schimba timpul de rasnire. Eu vb strict de ce am rasnit manual si cu motor.

Reply
Daca bagi o doza mai mare (dureaza mai mult timp sa rasneasca) sau daca boabele sunt mai dure (Renato foloseste altfel de boabe- boabele pe prajitoare non-traditionale sunt mai casante) si Renato foloseste doze de genul 10-12 g, yume prajeste pe tambur, boabele sunt mai dense, rasnita se incalzeste/macinatura la o doza, iar odata cu cresterea temperaturii in macinatura trebuie rasnit mai fin.

Stiu pt ca acum 4 ani incalzeam boabele cu un feon ca sa le rasnim mai fin.

Reply
Treaba este urmatoarea, aceasi cantitate de boabe, 18,5 gr, aceasi cafea, diferenta de rasnire intre manual si motorizat.

Reply
Ai de ---- . E normal sa difere ca tu la manual nu dai la manivela cu 300 rotatii sau cat peste are motorul.

eu nu compar intre manual si electric, ci intre tine si Renato, ca el macina mai grosier pe manual si tu nu, am explicat de unde.

Reply
Nu vad ce rost are sa faci comparatia pe care ai facut o, din moment ce nu vb de aceasi cafea, prajire, origine, etc. Compari "struguri albi cu struguri negri culesi in luni diferite".

Reply
(16-01-2023, 17:53)vlaicu Wrote: Nicidecum. Viteza de rotație, stabilitatea axului, toate pot fi variabile ce pot influenta rezultatul final.

Invata sa citesti @RazvanGhita, si pe forum nu esti doar tu in conversatie, mai sunt si altii.

Reply
Tu scrii doar ca să te afli în treaba? Tocmai ce ziceam ca eu îmi amintesc ca trebuia sa procedez fix invers? Ce e de citit și-mi scapă? Pana la urma vorbesc de obiectul din dotare, nu din auzite.
Înțeleg ca-ți place sa fii acid, è ok poate cu majoritatea, dar întreci calul mai tot timpul și e clar că o faci intenționat și clar neconstructiv.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Ati inteles fiecare total gresit.

Pur si simplu am vrut sa dau o cauza de ce el rasneste mai fin cu rasnita motorizata, ce atata fas pentru nimic? zici ca v-am injurat, asa reactionati.

Ca sa fiu mai clar!:

toata lumea zice ca pe modul manual rasnesti mai fin (pt ca ai 30-50 rotatii pe minut) vs cu motor mai grosier (ai 300 rotatii+). Insa colegul a zis ca e invers, el macina mai fin cu motor, si atunci o cauza este caldura generata de rasnita/cutite din cauza frecarii.

In rest @vlaicu ai report, aceasta ultima tresarire a ta nu isi are locul aici, acel ultim post de mai sus al meu nu iti este adresat, nu ti-am scris nici un cuvant in acel post adresat tie, deci acid/injurii/sau limbaj obscen nu le vad, cel putin nu in acel post. Poate ti-a ramas ceva amar de pe alte topicuri la adresa mea, asa ceva se poate, insa chiar si atunci nu isi au locul scaparile de genul asta aici.

Reply
Ai inteles gresit, apropo de citit Wink . Pe priza rasneste mai mare, mai grosier,  fata de manual, asa ca a trebuit sa scad gradatia la rasnirea pe priza ca sa rasneasca mai fin si sa am aceasi granulatie ca si cand rasnesc manual. Atat, altceva nimic.

Reply
(16-01-2023, 16:29)Razvan Ghita Wrote: Salutare, mi a ajuns azi partea electrica de la rasnita, eu aveam numai manuala cumparata prin achizitie de grup si mi am comandat separat partea electrica. Dilema mea este ca la aceasi granulatie setata, pe electric nu mai scoate aceasi macinatura. Ca sa scoata aceasi macinatura ca cea cand dadeam la manivela, trebuie sa scad doua puncte din gradatie, de la 44 sa 42. Este normal asa ceva, v ati confruntat cu chestia asta?

Ca sa scoti aceasi macinatura ca cea de la manivela (inteleg manual) trebuie sa sazi doua puncte din gradatie de la 44 la 42. Deci sa mergi mai fin 2 puncte pe motorizare.

Ce am inteles gresit? te rog sa-mi explici, am rabdare.

Reply
Cum s-a masurat profilul granulatiei, astfel incat sa se ajunga la concluzia ca 44 intr-un regim de functionare = 42 in celalalt?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)