Espressoman infocat
Bucuresti
S a masurat "singur" prin timp/secunde, efectuarea a cateva shot uri si observat timpul si viteza de curgere a cafelei.
Espressoman infocat
Bucuresti
eu inteleg ca Razvan Ghita macina mai fin pe electric decat pe manual. la fel cum intreaba si Darsidius:
"Pur si simplu am vrut sa dau o cauza de ce el rasneste mai fin cu rasnita motorizata"
deci se intelege ca ambii si Razvan Ghita si Renatoa macina mai fin pe electric decat pe manual.
atunci daca la ambii e la fel, ce rost mai au postarile ?
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
17-01-2023, 16:36
(Edited 17-01-2023, 16:37 by Darsidius.)
Pentru ca pe internet toata lumea spune ca macina mai grosier cu rasnita in modul electric, altfel taceam din gura.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Nu inteleg de ce tot faceti referinta la mine...

Doar am explicat ca e normal sa fie diferite setarile, nu ca as fi ajuns la vreo concluzie de finete, pentru ca n-am macinat pana acum de espresso in mod manual, nu am motiv, doar de asta am luat Arco... fac espresso la ore la care zgomotul nu mai conteaza.
Pe langa asta, trag concluzia ca unii dintre voi chiar nu mai beti cafea, ci doar proiectii de cifre si perfectiuni obsedante.
2 click-uri sunt 30 microni deplasare axiala, aproximativ 10 microni diferenta in marimea granulei medii, statistice.
Chiar credeti ca ma convingeti ca simtiti asta in ceasca, daca va luati ochii de pe cantar si cronometru ?
De fapt, mai puteti savura o cafea daca nu e cantarita si cronometrata ?
Stiu ce v-ar trebui... o cura zdravana de levier, dar fara manometru ! Un pic de zen in extractie... :D
Espressoman infocat
Bucuresti
Da eu nu inteleg ce nu inteleg colegii, eu am zis de la inceput ca macina mai grosier de electric decat manual, atat. Eu ajung la concluzia ca anumite persoane scriu pe forum numai ca sa adune postari :az:
Craiova
Si chiar ai putea simti asta daca ar face altcineva doua cafele la aceeasi macinare, manual si electric, rezultand probabil curgeri diferite, si ai gusta blind ?
Ca inteleg sa te bazezi pe mililitri/secunde, din ce ai scris pana acum, nu pe gust...
Espressoman infocat
Bucuresti
Sincer, cred ca ai dreptate. Pe mine m a deranjat curgerea mai rapida dar la gust a fost buna, parca putin mai "apoasa", si fara bitter ul accentuat.
Aero...
Bucuresti
(17-01-2023, 17:37)Razvan Ghita Wrote: Da eu nu inteleg ce nu inteleg colegii, eu am zis de la inceput ca macina mai grosier de electric decat manual, atat. Eu ajung la concluzia ca anumite persoane scriu pe forum numai ca sa adune postari :az:
Si de ce ar macina mai grosier daca e actionata electric si are viteza mai mare…??? [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
Habar nu am, pentru asta am adus "problema" in discutie. Vrei si tu sa aduni postari :D
Aero...
Bucuresti
Exact cum ziceau toti, macina mai fin. Viteza mai mare de rotatie inseamna ca fragmentele sunt mai fine.
Gandeste-te la o masina de tocat actionata manual si apoi electric. Daca e viteza foarte mare o face pasta.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Rm. Valcea
(17-01-2023, 17:45)Razvan Ghita Wrote: Sincer, cred ca ai dreptate. Pe mine m a deranjat curgerea mai rapida dar la gust a fost buna, parca putin mai "apoasa", si fara bitter ul accentuat.
Pare o măcinatura mai buna electric. Ma gândesc ca lipsa forțelor laterale și a înclinației râșnitei determina o centrare mai buna a cuțitelor. Dacă cafeaua e light probabil ca sfărâmarea suplimentara datorata vitezei e neimportanta.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Espressoman
Bucuresti
Curgere mai rapida, gust mai apos, e clar - a facut channelling :aq:
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Craiova
O fi, nu o fi... off-topic... eu o pun :D
Aveti idee cu cat s-a dat o manuala Arco pretul cel mai de jos, pe bursa sau OLX ?
Espressoman infocat
Bucuresti
@
renatoa eu am cumpărat Arco manual nou, nefolosit pt un prieten prin vara-toamna 2022 de pe OLX cu 700 RON.
Din ce am urmărit eu, acesta a fost cel mai mic pret.
Alm Kopi 51mm DIY heat group, Flair Neo v1, Staresso Mirage, ROK Presso.
Hario V60, Cafec Deep 27, Ceado Hoop, Orea V3, AeroPress.
Philos I200D, ZP6s, Kingrinder K6.
Ex: Gaggiuino Lego GCP, DF83 SSP MP, Kinu, Gaggia (PID, preheat box, dimmer), Dedica, Eureka Mignon.
Espressoman infocat
Bucuresti
11-02-2023, 13:53
(Edited 11-02-2023, 13:54 by Jethro.)
Am rezolvat problema separarii in bucati :05: a paharului de rasnire cu o "garnitura" de folie de aluminiu alimentar intre partile de plastic si carcasa metalica, Sta beton!
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
Craiova
Banda adeziva, folie plastic, chiar si un servetel, orice chestie subtire cat o foaie de hartie ce ai la indemana.
Craiova
30-03-2023, 23:17
(Edited 30-03-2023, 23:19 by renatoa.)
ecocapsule par sa aiba incredere sa parieze pe Arco.
https://www.ecocapsule.ro/goat-story-arco
Magazinul este cunoscut celor care au participat la discutiile din topicele legate de Staresso Mirage si capsule reincarcabile.
Sunt pionieri in nisa de solutii preparat cafea in mobilitate, concedii si nu numai.
Espressoman infocat
Bucuresti
La pretul asta, personal, ce ai alege? Arco sau Simplicity cu reducerea de group buy? sunt intre ele doua, nu ma grabesc cu achizitia.
V-au placut rezultatele scoase de Arco pentru Aeropress?
Craiova
Istoricul meu ar trebui sa spuna tot: Kinu M38, paralel cu MBK Feldgrind, apoi M38 a plecat, dupa aprox un an.
Si personal consider ca mecanica M38 a fost cea mai buna din linia Kinu.
Apoi a aparut Arco, la care am sarit pentru ca asteptam de mult solutia 2-in-1. Daca era doar rasnita stateam si acum pe Feldgrind. Plus pretul, care a fost irezistibil la lansarea in conditii de proiect KS.
Dupa ce a trecut luna de miere cu Arco, a plecat si Feldgrind, lasand in urma multa nostalgie, nu sunt genul care schimba sculele ca pe cravate.
Pentru papilele mele, orice e pe piata acum cu un cutit Italmill sau compatibil, este suficient de bun, ca macinatura/output ma refer.
Nu sunt genul care sa atribui rasnitei proprietati miraculoase, are importanta ei, dar e exagerata, in special de cei care o utilizeaza in conditiile rigide specifice unui espressor cu pompa.
Mai importanta mi se pare ergonomia si placerea in utilizare, iar la brew setarea unei macinaturi nu mai necesita aceeasi incrancenare ca la espresso. Mai ales la Aeropress deja ai atatea variabile si libertate de experimentare, ca notiunea de reteta mi se pare aiurea. O sa vezi si tu ca doua extractii realizate una dupa alta au gusturi diferite. Nu ca ar fi ceva rau in asta...
Espressoman infocat
Timisoara
11-04-2023, 13:11
(Edited 11-04-2023, 13:15 by edri.)
Pentru Aeropress, probabil cel mai flexibil mod de preparare a cafelei, in functie de reteta, de tipul cafelei, macinatura poate fi de la "very coarse" la "very fine". Nu cred ca exista vreo rasnita care sa acopere perfect tot acest domeniu de rasniri. Dar, imi place expresia, de cele mai multe ori perfect este in opozitie cu mai bine.
Am Simplicity, o folosesc destul de rar, fiind mai comod cu rasnitele electrice. Pentru zona "espresso" macina foarte bine. Pentru cafea prajita mai medium light, aduce si un plus la forma fizica. :D
La nevoie, Arco poate fi "motorizata" mult mai simplu si mai frumos.
Pentru ca piticii nu se odihnesc, acum urmaresc ce se intampla cu rasnita asta:
https://pietrogrinders.com/en/
Espressoman infocat
Bucuresti
Multumesc frumos pentru explicatii si istoric :D
Craiova
Nu am explorat o plaja asa larga la Aeropress, depinde ce intelege fiecare prin "very...very"...

Eu as putea sa o iau de la turkish la cold brew, si clar nu se preteaza orice macinatura din plaja asta ca sa tragi pe AP.
La limita de jos am cochetat cu fake-presso in aeropress, pana ce am vazut ca imi distruge "seringa" dupa cateva extractii :D
Iar macinatura grosiera, dar nu peste masura, asa ca de french press, nu am pus decat cand am preparat cold brew in el.
Pentru o cafea "normala", la Aeropress nu ar fi logic sa te indepartezi prea mult de la o macinare pour over standard.
La Arco am stat numai in limitele turei a doua, intre limitele 1.1x - 1.4x
Asta pe un Arco la care macin la 0.32 pentru espresso.
Espressoman traditionalist
ro
(11-04-2023, 13:04)renatoa Wrote: Apoi a aparut Arco, la care am sarit pentru ca asteptam de mult solutia 2-in-1. Daca era doar rasnita stateam si acum pe Feldgrind
... Asa as fi stat si eu cu Comandante ...

... dar capra cu motor mi-a placut mai mult . Ce nu stiu este :
- Cam cat de tare se incinge motorul dupa 1- 2 shoturi ??? ( intzeleg ca e un motor hyperluminic ) si ...
- Cureaua aceea dintzata s-ar adapta si de la altceva daca nu se va mai gasi ???
Cu restul cred ca m-as putea obisnui cumva ...

...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu râșnesc 4 doze de 14-15g pentru europiccola în 20 de minute și nu am observat să se încălzească, dar nici nu am acordat importanță. De la începutul anului merge în regimul ăsta, vreo două-trei zile pe săptămână.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
ro
Multzumesc frumos @
adrian1 ptr. raspuns ... insa tot nu m-am convins pe deplin.

(
undeva intr-un filmuletz de pe Youtube , cineva ... chiar adulmeca motorul si-l suspecta de supraincalzire ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Incognito
Dacia
N-are nimic capra, merge de bubuie. În vichenduri vede des 4-5 shoturi unul după altul, fără probleme până în prezent. :D
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
ro
Thank you , thank you , thank youuuuuuu ...

...
Craiova
31-07-2023, 11:12
(Edited 31-07-2023, 11:17 by renatoa.)
Cureaua este standard, unul din ele, ca sunt vreo 4, are si codul pe ea, gasesti exact ce sa cumperi.
Cum asa ceva tine pe o distributie auto 60.000 km, mi-e greu sa cred ca o sa vedem necesitatea schimbarii ei.
Plus ca e dintata, si are si intinzator, asa ca poate sa se mai lase in timp, de patinat nu va fi cazul, doar de rupere.
De mirosit, unele miros, miroase si a mea, dar nu e mirosul acela de motor incins, ci altceva.
Pastorii caprei zic ca nu au tras mai mult de 160W cu cele mai light cafele, si cum motorul are 200W, si merge cateva secunde... daca ar avea hopper sa rasnesti un sfert mi-as mai face griji, dar asa... :s
Pacat ca motordante au inchis taraba cu scula lor de motorizare commandante, ca te trimiteam acolo...
Dar eu tot as merge pe motorizare artizanala, decat sa schimb sistemul cu care m-am obisnuit.
ro
(31-07-2023, 11:12)renatoa Wrote: Pacat ca motordante au inchis taraba cu scula lor de motorizare ...
Multzumesc frumos
@renatoa oricum , mai studiez problema ( sau ... ma arunc in vreo Niche ? ) ... inca nu sunt in clar .
Iar k motorizare artizanala ramane tot Fatmax-ul cu cap tubular de 5,5 ...

...
Espressoman infocat
Bucuresti
(10-09-2022, 12:47)Eugen16 Wrote: Am desfacut eu cele trei șuruburi si am studiat problema. M-am oprit aici pentru ca am nevoie de un șubler precis pentru a determina cota surubului si de un tarod pe aceeași cota. Burghiu se gaseste usor.
Am gasit tarod :))
https://polarbearcamera.com/collections/tap-drill
Timemore C2; 1Zpresso JX-PRO; Cafflano Kompresso; Cafflano Go-Brew + Kalita Wave 155; Hario V60 02 copper; Bialetti Brikka Restyling 2tz; Bialetti Musa 1tz; Bialetti Fiammetta 3tz