(10-02-2023, 17:57)FAP Wrote: Dupa ce am citit topicul asta , nu cred :
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...rte-STUDIO
Salut, revin aici cu ceva completari pentru ca ar fi totusi neadecvat sa lasam o impresie incompleta.
Dalla Corte Studio poate fi considerat unul dintre cele mai fiabile espressoare pe tehnologia multiboiler din lume, pentru simplu motiv ca foloseste tehnologia originala multiboiler patentata pe care Dalla Corte a inventat-o in 2001. Inca nu este foarte cunoscut ca DC a inventat si patentat in lume, primul sistem multiboiler cu grupuri independente. Studio este modelul cel mai simplu constructiv, piese grad comercial, boilerul integrat in grupul saturat, patent DC, nu prea sunt complicatii la acest model. In plus, folosim de 2 ani de zile 2 x Studio in testele de quality control pe cafea, uneori se fac si 50 de shot uri pe zi per espressor si oricum este putin fata de capacitatea constructiva. Cred ca referinte despre Studio si fiabilitate s-ar putea obtine si din forumurile germane, Dalla Corte fiind extrem de popular pe aceasta piata, de multi ani. Stiu sigur ca distribuitorul de acolo vinde efectiv sute de Studio anual.
Legat de posibile probleme tehnice pe Studio, tot ce a existat si despre care am aflat au fost relativ minore ( mici vibratii, cateva piese electronice schimbate integral pe garantie, ceva probleme cu primele modele de pompa care s-au schimbat usor fara probleme), nu cunosc personal nici un caz sa nu fi fost rezolvat atat timp ca a ajuns direct la noi. Numarul de telefon al tehnicianului nostru este direct mentionat pe topic uri si mai ales, rezolvam fara probleme orice espressor DC indiferent de unde a fost achizitionat, daca se reuseste remote, print telefon, serviciul fiind gratuit. Avem parteneri in toata tara si am intervenit chiar acasa la utilizatori cu tehnicieni locali care doar au schimbat in cateva minute o piesa, unde a fost nevoie, fara sa mai primim espressorul la service in Bucuresti. Nu am intampinat niciodata probleme serioase la nici un Dalla Corte, sa nu gasim solutia tehnica timp indelungat, sa trebuiasca sa l trimitem la fabrica, lucru ce intra in categoria probleme serioase si se mai intampla. Avem chiar optiunea de a oferi la schimb alt espressor pe perioada de service dar repet, nu stiu sa fi fost cazul pana acum.
Pentru ca s-a discutat despre DFR Mina ( digital flow regulator) , este un mecanism ambitios care functioneaza bine atat timp cat este calibrat. Calibrarea se face automat, din aplicatie. Problemele cand este decalibrat sunt corelarea debitului setat in aplicatie cu cel real ( afisat oricum de espressor). Adica daca din aplicatie sunt setate 6g / sec in realitate pot sa fie 5.5 sau 5 g/secunda, dar espressorul afiseaza debitul real, deci nu te "pacaleste", chiar iti indica transparent daca este perfect calibrat sau nu. Calibrarea dureaza cateva minute, este automata si ulterior functioneaza precis ( cu o toleranta rezonabila de 0.5 grame/sec) pana la urmatoarea decalibrare, care poate dura saptamani sau luni de zile, in functie de factori cum ar fi duritatea apei, de cele mai multe ori.
In viata reala, daca am fi sa comparam espressoare prosumer cu padela care regleaza debitul ( sunt mai multe marci pe grup E61 de exemplu dar si saturat), vor fi cel mai probabil decalibrate chiar din fabrica si aproape imposibil de calibrat identic pentru ca la acelasi unghi de deschidere al padelei, debitele livrate vor fi extrem de diferite de la espressor la espressor, deci calibrarea perfecta este oricum un subiect relativ. Discutam despre piese metalice care au tolerante constructive normale si care la o abatere angulara minora pot livra debite cu variatii majore petru cafea ( +- 1, 2 sau chiar 3 grame pe secunda)
Un utilizator avansat care intelege beneficiile profilarii de debit in scopul modularii unor parametrii masurabili ( TDS, EY) sau organoleptici ( corpolenta, tipuri de aciditati, tactilitate, dulceata, retrogust, diverse arome distincte localizate, etc) va utiliza extrem de eficient un espressor cu asemenea capabilitati, folosind informatia reala, debitul, chiar si in condititiile in care ar fi decalibrat, pentru ca decalibrarea, daca apare, se mentine constanta, nu variaza de la extractie la extractie. Din acest motiv pot spune ca Mina este in continuare sigurul espressor comercial cu profilare de debit care poate livra constant si repetabil shoturi profilate, indiferent de calibrarea la momentul respectiv. Dar repet, nu poti intelege asta daca nu testezi si mai ales, daca nu intelegi ca utilizator ce inseamna profilarea debitului.
Legat de fiabilitate, chiar si cu DFR necalibrat, nu am avut niciodata pana acum in 6 ani, un espressor Mina care sa nu functioneze deloc. Se intampla uneori cand apa este foarte dura ( Constanta, Ilfov de exemplu, caz destul de extrem) sa fie nevoie sa curatam manual DFR ul si sa trebuiasca interventie insa espressorul functioneaza extrem de bine in modul default, cu un debit static de 10g/secunda, atunci cand DFR ul este decalibrat. DFR stricat nu a existat, nici la espressoare care lucreaza in regim comercial in cafenele sau acasa. Exista doar in Bucuresti minim 2-3 cafenele care folosesc in regim comercial Mina, de ani de zile.
Aceste informatii sper ca vor contribui la cultura generala a fiecarui pasionat de espressoare de calitate care citeste si acest topic. Nu sunt informatii disponibile usor pe topicuri, astfel incat sper sa fie de folos pentru cei care au posibilitatea si experienta sa le asimileze. Nu sunt destinate pentru a face o reclama marcii DC, ci pentru a informa din perspectiva persoanei care are, vrand nevrand, cu bune si cu rele, are cea mai mare experienta cu aceasta marca in Romania si care a alocat un timp considerabil oricarui espressoman cu care a intrat in contact direct.
In acest caz, ca sa fiu si mai on topic, as recomanda colegului @
FAP sa ia in calcul ca fiabilitatea "rimeaza" cu simplitatea constructiva, la fiecare marca. Daca doresti maxim de fiabil, indiferent de marca, mergi pe varianta constructiva cea mai simpla, in cazul tau pare ca iti doresti espressor dual boiler, grup saturat cu piese comerciale, fara briz briz uri tehnologice avansate precum profilare de debit sau presiune. Probabil o agilitate pe partea de temperatura ar fi utila, sa poti schimba rapid temperatura de extractie, dar chiar si aici sunt diferente semnificative in functie de marca, chiar si pe celebrele grupuri" saturate". Incearca pe cat posibil sa iei contact cu cei care utilizeaza in viata de zi cu zi marcile si modelele pe care ai pus ochii ( forumul te poate ajuta aici sa te conectezi) si chiar sa vizitezi pe cei care le vand pentru mai multe informatii, sa poti sa ti faci o parere si mai ampla, pe care sa o compari cu ce informatii mai accesezi pe net. E ca la doctor, daca vrei, inainte de operatie, e bine sa vizitezi cati mai multi
Succes la achizitie!