Salutari la ceas de seara

Sperand ca majoritatea dintre voi se relaxeaza la un pahar de vin, o bere artizanala sau de ce nu, pentru ca e la moda, un cocktail home-made, mi-ar placea sa va spun povestea cafelelor pe care recomand sa le incercati in ce a mai ramas din Decembrie.
1. In primul rand, recomand celor ce nu au apucat sa incerce deja faimoasa "Anisoara", (Ethiopia Degfa Anasora) asa cum Liviu a botezat-o

Este nu doar unul din microloturile noastre cele mai gustoase pe care le-am prajit pana acum, ci promite sa devina "rezidenta", asa cum s-a intamplat cu exploziva Bale Mountain si cu delicioasa Adola ale aceluiasi Israel Degfa.
Anasora este speciala din multe puncte de vedere :
- este situata la o altitudine de 2350m, unde acum 10 ani nu prea multa lume se gandea ca poate cultiva cu succes cafeaua.
- a fost infiintata ferma privata in 2013, de la zero, iar in jurul ei s-a construit si statia de procesare. Faptul ca este o ferma privata o plaseaza intr-un grup extrem de select si restrans in Ethiopia, avand in vedere cum sunt organizate lucrurile acolo.
- majoritatea cafelei provine dintr-un singur varietal hibrid, local, 74110. Acest lucru ii confera o uniformitate crescuta si personal imi explica performatele cupping ului de la origine din ianuarie acest an, cand Anasora, in toate versiunile ei de procesare, a "batut" toate cafelelele lui Israel de la masa.
Momentan am prajit procesarea naturala, care se incadreaza in prajirea Medie Deschisa, dupa standardele noastre. Va fi potrivita pentru espresso insa eu aproape zilnic prepar si un un V60 din ea, testand diverse retete pentru ai extrage notele fructate. Prajirea noastra este relativ rapida pentru a potenta aciditatea fructata a coacazelor negre si rosii insa am dezvoltat un layer suficient de consistent de caramel si note de ciocolata, peste care uneori apar si surprinzator condimente precum scortisoara sau cuisoare. Pentru ca o imagine valoreaza cat multe cuvinte ale mele, las mai jos cum si-a imaginat ilustratoarea noastra combinatia de arome :
Pentru ca am avut ocazia sa vizitez personal statia de procesare, adaug si o poza din drona si un portret facute de mine unei frumoase etiopience in ianuarie
Mai multe detalii si poze veti gasi oricand pe site :
https://dropshot.coffee/products/ethiopi...4889791625
Ce pot sa va spun este ca din Anasora mai avem si procesarea Anaeroba, care este extraordinara dupa mine si din care avem doar 1 sac. Din ianuarie probabil o sa introducem si versiunea spalata, care la fel, mi s a parut cea mai vibranta din tot ce avem noi cu aceasta procesare.
2. A doua cafea pe care as vrea sa v-o propun este tot de la Israel, noi am denumit o Bizuneh dupa sotia sa, care se ocupa de un proiect ce implica exclusiv femei, la statia de procesare Bulessa din regiunea Sidama. Tizita, sotia lui Israel, este foarte timida pentru ca mi-as fi dorit personal sa discut cu ea detaliile proiectului insa cu toate insistentele mele la Israel, nu am reusit sa rezolv mai nimic

Totusi, "cafeaua" vorbeste pentru ea, este excelenta in acest interval de pret. Credeam personal ca in zona etiopiilor spalate cu buget rezobanil nimic nu poate detrona Ethiopia Oromo pe care o avem de ceva timp insa aceasta cafea este cel putin 2 clase peste, ramanand totusi cu un profil aromatic prietenos pentru multi amatori de cafea. Planuim sa o permanentizam, o avem in stoc de luni bune insa abia luna trecuta i-a venit momentul.
Aromatic este o explozie de fructe, dulci, o aciditate placuta, fara a fi agresiva sau deranjanta intr-un fel. Este acel gen de cafea destul de rar pentru mine, care dupa ce o gust intr-o extractie reusita, termin espresso-ul in urmatoarele 10 secunde. Este si prima cafea in care am gasit note exotice de papaya braziliana iar citricitatea este domolita perfect de retrogustul caramelizat. Iarasi, las artista sa reprezinte de am degustat noi :
Imi place deosebit de mult acest proiect si vom continua sa-l sustinem propunadu-va cafelele lor. Eu am fost deosebit de impresionat de cat de mult muncesc femeile in Ethiopia. Practic ele muncesc ziua cot la cot cu barbatii ( inclusiv am vazut femei muncind in fabrici de borduri si pavaje, carand efectiv in spate zeci de kg de beton) si dupa amiaza se ocupa de treburile gospodaresti si ingrijirea copiilor. Peste 80% din populatia Etiopiei este ocupata in agricultura si femeile sunt majoritare in acest procent, din acest motiv emanciparea lor este extrem de importanta. Proiectul Tizitei ridica nivelul de educatie al femeilor implicate pe cat posibil, inclusiv in zona de birouri si munca administrativa, in acest proiect lucreaza doar femei, iarasi un lucru mai rar la ei.
Detalii ca de obicei aici :
https://dropshot.coffee/products/ethiopi...6434062473
Acum eu m am uitat atent in poze si nu am gasit decat 1 barbat
3. Ultima cafea din aceasta serie este un microlot din Brazilia, Cecilia, din care am reusit sa securizam doar 4 saci insa in mod cert vom incerca sa tinem aproape si sa dezvoltam o relatie cu ferma familiei Veloso, de la care am procurat aceasta cafea. Denumirea cafelei mi-a fost inspirata de numele Ceciliei Veloso, care impreuna cu fratele sau Lucio, manageriaza Fazenda Sao Luis. Mi a atras atentia in povestea lor faptul ca au renuntat amandoi la cariere cu mare potential pentru a reveni si manageria ferma parintilor. Cecilia este arhitect de profesie si s-a alaturat fermei in 2013, ducand randamentul si organizarea la un alt nivel. Impreuna cu fratele sau au implementat un model de business modern si au eficientizat foarte mult productia, mapand diferitele zone ale fermei, analizand evolutia varietalurilor si corectand conform datelor statistice.
Modul acesta organizat de a lucra si inovativ nu este strain familiei Veloso, bunicul lor fiind primul fermier din regiune care a implementat irigatia prin picurare. Povestea intreaga a familiei Veloso o gasiti in sectiuea People and Culture :
https://dropshot.coffee/products/brazil-...6502318217
Revenind la profilul aromatic al cafelei, este printre cele mai deosebite brazilii pe care le-am gustat pana acum. Iese total din profilul clasic, poate doar notele razlete de fulgi de cacao raman tribut originii. In rest, arome fructate de coacaze rosii si mere galbene se estompeaza usor in retrogustul toffee-ciocolatiu. Nu va asteptati la o corpolenta deosebita, este o prajire rapida, cu un first crack tarziu si o dezvoltare scurta insa suficienta incat sa pastram o versiune elecventa a ce contine acest Yellow Catuai crescut in ferma familiei Veloso.
Pentru final, o poza cu Cecilia si aromele continute in aceasta cafea, asa cum le am descoperit noi.
Reducerile pentru comunitatea espressoman sunt valabile ca de obicei cu codul
espressoman atat pe platforma
www.tastecrafters.ro cat si pe
www.dropshot.coffee .
In rest sper ca sunteti bine si va doresc extractii si experiente excelente cu toate cafelele pe care le degustati pe acest final de an!