Hello There, Guest! Login Register


Înghețata

#31
Bună seara.

Azi am repetat reteta de înghețată de lămâie pe care o gasisem pe net si careia i-am facut ceva modificări, dupa primul batch.
Rezultatul a fost o înghețată cu un gust clar de lămâie (nu doar acreala specifica ci si aroma si parfumul dat de coaja acesteia). Va recomand cu căldură.

Ingredientele sunt:
- 6 lămâi (fie bio fie netratate dupa cultivare pentru a putea folosi lemon zest in siguranță) folosite astfel: zeama de la toate sase (aproximativ 300ml, 350ml, nu am fost foarte atent) si lemon zest de la 4 dintre acestea
- 600ml smântână lichidă 20% grasime de la Olympus
- 400ml smântână lichidă 35% grăsime tot de la Olympus
- 600ml lapte 3.7% grăsime, ati ghicit, tot de la Olympus (nu, nu le fac reclamă dar sunt chiar bune si nu au gustul acela de lapte de vaca)
- 300g zahar

Ca variații puteti folosi 1200ml smântână de 20% si 400 ml de lapte sau chiar cu 600 ml lapte.

Ce e de notat:
- zestul trebue luat corespunzaror (fără partea alba din lamaie care este foarte amară)
- am amestecat zestul cu zaharul si 600ml smântână (400 35% + 200 20%) pentru a facilita eliberarea aromelor din zest in grăsimea din lapte. Apoi am gustat, am constatat ca nu e suficient de aromată asa ca am luat blenderul vertical si le-am blendat. Apoi am trecut totul printr-o sită deasă (la primul batch aveam zest peste tot si era deranjant)

Am incorporat tot si atât.
Gustați de fiecare dată din compoziție. Initial am pus zeama de la cele 4 lamai razuite, nu a fost suficient. Ajustarea o faceti dupa gustul vostru.

Sa avem poftă
[Image: 384342998041cdf28f70172a41e37b44.jpg][Image: 167972131badf9a85d139100766a1dd9.jpg]
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#32
buna ziua ,puneti daca se poate retete reusite de inghetata .Multumesc frumos
 
Reply
#33
Salut @Albert
Pe la inceput am discutat de modul in care poti prepara o baza galbena pe care o poti amesteca, cu diverse fructe sau vanilie, ciocolata, etc. Am facut si de cafea si a iesit foarte gustoasă. Sau am pus, in parte, zahar din flori de cocos si a iesit înghețată de caramel.
O sa vad cum dau de timp sa le pun pe toate grupate, undeva.
Mai gasesti si cum sa faci un sorbet de capsune sau cea de lamaie de mai sus.
Eu as merge pe acelasi tipar pentru sorbet si pentru pepene galben sau fructe de padure.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#34
Foarte interesanta ideea Vlaicu-ideal ar fi sa le pui postate undeva toate -ca sa putem schimba diferite experiente placute in aceasta perioada extrem de calduroasa si de propice pentru a servi alaturi de o cafea savuroasa si o inghetata delicioasa
 
Reply
#35
Eu am facut baza din doua galbenusuri, 100 gr de zahar pudra amestecate bine, peste 200 ml lapte, amestecat, apoi am batut 200 ml smantana pt frisca ce nu mi s a parut indulcita apoi am incorporat o in baza incet cu lingura de lemn. Am pisat 300 gr zmeura cu mixerul ( nu am avut chef sa murdaresc blenderul) am adaugat o in restul (reteta de pe google spunea sa se treaca zmeura prin sita sa fie mai fina, fara seminte). Apoi pusa in aparatul de inghetata. (in cazul meu pusa la rece in frigider pana dimineata, am aparat de inghetata simplu, nu cu compresor).

A iesit ceva bun. In baza poti blendui orice, la fel ca in baza lui adi hadean din postarile de mai sus. 

Comparativ cu baza galbena de mai sus nu e chiar asa consistenta. Diferenta probabil de la galbenurile de ou. Doua aici si vreo 8 in baza galbena (150 gr galbenus daca nu ma insel)
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#36
Foarte interesant. Daca intentionezi sa o oferi copiilor iti recomand sa pasteurizezi oul. Rolul procedurii explicată de Adi Hadean e in primul rand de a-ti garanta ca oul este gatit si nu te supui riscului imbolnavirii cu Salmonella.
Si da, mai ales la zmeură, iti recomand sa o treci prin sită. Nu ma intelege gresit, am facit si nefiltrata. Gustoasa este dar e plină de sâmburi. Eu as mai fi pus puțină zeama de lămâie si sare. Opreste oxidarea si potențează aroma fructelor.
Asteptam păreri.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#37
super-la cat mai multe retete interesante postate-in aceasta vara caniculara
 
Reply
#38
Eu sunt mai pe viteza. De obicei improvizez, mai am smantana de gatit in frigider, o voi folosi pe aia in locul smantanii pentru frisca. De oxidat nu imi fac griji. Nu apuca.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#39
Eh, isi schimba usor culoarea, chiar si in 5 minute. Eu vedeam asta cand faceam de capsune si aveam 2L de compozitie deci 3 batch-uri in masina. cand le puneam in cutia pentru inghetata aveau culori diferite Smile.
Ca gust, nu cred ca are vreo mare importanta culoarea. In schimb am observat ca lamaia potenteaza aroma. La capsune m-a ajutat tare mult, am reusit vara asta sa fac cea mai gustoasa inghetata de capsune pe care am facut-o eu acasa. Nu am incercat inca sa fac din mure, zmeura, dar nu-i timpul pierdut. De lamaie am tot facut vreo 5kg pana acum in speranta ca fac un affogato, n-am apucat Big Grin. S-a "evaporat"
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#40
Eu sunt mai pe viteza. De obicei improvizez, mai am smantana de gatit in frigider, o voi folosi pe aia in locul smantanii pentru frisca. De oxidat nu imi fac griji. Nu apuca.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#41
Salutare,
Cum procedați cu albușul de ou? Îl puneți crud sau este o metoda de a îl steriliza?
As vrea sa dau la copii și parca ma cam tem cu toate ca salata de beof le dau, maioneza făcută cu ou crud de tara.
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#42
In reteta de baza galbena se folosesc doar galbenusurile. Pasteurizarea se face prin incalzirea conpozitiei pana la 74° si racirea brusca in apa cu gheață. Aveti nevoie de atentie pentru ca se lipeste pe fund, deci mestecați destul de des si mai aveti nevoie de un termometru, gen cel de la ikea cu alerta la temperatura atinsă. Ca idee, foloalsesc un tel din inox pentru a amesteca si sonda de la termometru o prind intre spitele telului astfel incat sa fie undeva in mijlocul compozitiei sau, oricum, nu in contact cu peretii vasului.
Initial am facut totul la bain marie dar durează destul de mult dar si riscul sa se prindă este redus.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#43
Referitor la trecerea zmeurei prin sita pt colectarea samburilor. Am trecut o prin sita, dar mie mi a placut mai mult varianta cu samburi.

Are mai mult corp, sa ma exprim in ton cu siteul, varianta strecurata a fost mai fina.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#44
Ciudat. Eu folosesc o strecurătoare mare si o spatula de silicon. Apas pe compozitie pana raman numai cu sâmburi. Niciodată nu am considerat varianta cu sâmburi mai aromată decât cea fără. Ai folosit aceeasi materie primă din aceeași sursă? Poate oxidarea si-a spus cuvântul, posibil sa fi fost necesar un strop de lămâie. Chiar te rog să încerci, si gustă tot timpul din compoziție.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)