Welcome Back Log In Create Account

Înghețata

Fie ca este sezonul sau pur și simplu vrei sa savurezi ceva racoritor, înghețata poate sa iti satisfacă această plăcere.
Aa vrea sa dedicăm acest thread înghețatei făcute în casă.

In urmă cu doi ani, inainte de începerea verii, am inceput sa caut o variantă de a face înghețată în casă. Până să achiziționez o mașină de preparat înghețata am incercat fără succes să folosesc congelatorul. Ideea era să scoți caserola la jumătate de ora si sa amesteci cu o furculiță pentru a rupe cristalele de gheață. Nu pot spune ca rezultatul era unul extraordinar.

Acum folosesc o mașină de înghețată cu refrigerare de la Gaggia. Este mult mai usor și în ceea ce privește compoziția, sky is the limit.
Înghețata se poate stoca în congelator dar pentru că nu pun prea mult zahăr sau gălbenuș se întărește ceva mai mult decat cea cumpărată. Există si substanțe dar ce sens mai are? Dacă o scot afară din congelator cu 15min înainte de servire este perfectă. Ideal ar fi un congelator pe care să îl folosesc doar pentru înghețată și să fie reglat între -8°, -10°.
Mai pe seară o să pun și ceva rețete dacă sunteți interesați.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Foarte tare subiectul. Cat ai dat pe ea? Am cautat și nu mai e nicăieri pe stoc în Ro

Cum învârte, cu palete de jos? Citisem ca sunt mai fiabile cele care învârt de sus, ca să nu se disloce angrenajul din cauza faptului ca atunci când îngheață se îngreunează paletele. Anyway, doar am citit nu știu cum o fi
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Salutare,
Tocmai ce mi am cumpărat și eu o mașină de făcut inghetata din lidl :) acum câteva zile..
Nu am făcut pana acum în casa și sunt interesat.
Ms de topic, chiar este unu interesant :)
Numai bine.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Motorul este in jos si învârte de jos. Cand se aude ca merge ingreunat deja e gata. N-am avut nicio problemă în a o folosi.
Am găsit-o la Cafemagia fix acum doi ani. Probabil era ultima pe stoc si am cumpărat-o la 1100RON.
Mașina este făcută în Italia și este robustă. Este foarte silentioasa în raport cu cele făcute in China. Am văzut cum functiona una cu motorul de la malaxor deasupra si făcea ca un tractor. Culmea, compresorul era cel care făcea gălăgie, nu malaxorul
Eu am folosit-o cu succes în a produce mai multe batch-uri consecutiv. Are timp de repaus recomandat dar oricum trebuie golit bolul, spalat, etc.

Referitor la boluri, are două, unul incorporat din inox în care nu fac efectiv înghețată si încă unul din aluminiu care se bagă în interiorul celui de inox împreună cu o cantitate mică de vodka între cele două (pe post de agent de transfer termic). Aleg varianta asta pentru că mi se pare mai ușor să spăl bolul de AL si de sters cel din inox de alcool.
După ce este gata înghețata poate fi servită atunci. Atunci are și cea mai potrivită cremozitate. [Image: a23bd060c4e3ab12808d04e837818302.jpg][Image: 3ea30d977b36fe999a623c6c5e2641b6.jpg]

In aparat am incercat sa fac un fel de sorbet de căpșune.
Pentru un singur batch am folosit:
350g de căpșune curățate
100ml smântână lichidă pentru frișcă (35% grăsime)
60g zahăr
Zeama de la jumătate de lămâie
1.5g sare

Am pus zahărul si sarea la topit în smântâna lichidă (la rece) si am blendat căpșunele împreună cu zeama de la lămâie până am obținut un piure. Lămâia încetinește oxidarea si potențează gustul.
Am trecut piureul printr-o sită deasă ca să opresc toate semințele.
Am amestecat compoziția si am pus-o în mașină. 25min mai încolo ne-am apucat de servit. [emoji1787]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Da, cel putin eu sunt interesat de retete si de experienta ta cu ea, ce e important la o masina de facut inghetata, etc. Si eu sunt entry-level,  cu masina de facut inghetata luata de la Lidl :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(24-05-2020, 20:45)vlaicu Wrote: Referitor la boluri, are două, unul incorporat din inox în care nu fac efectiv înghețată si încă unul din aluminiu care se bagă în interiorul celui de inox împreună cu o cantitate mică de vodka între cele două (pe post de agent de transfer termic).
Buna ideea cu vodka. Merci de pont.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
Şi eu mi-am luat mai demult aparate gen cel de la Lidl, iar acum de pandemie stafide, rom şi smântână pt frişcă. Deocamdată am consumat cam jumătate din rom, alături de gheaţă, cola şi lime, dar sper totuşi să fac şi îngheţată :))
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
Hahaha, tare. Asta e, poti reface stocul online, nu-i problemă.

Pentru rețetele clasice foloseam o bază galbenă de pe pagina lui Adi Hadean.
https://www.adihadean.ro/2014/05/gelato/

Rețeta e simplă dar necesită un pic de migală pentru a pasteuriza ouăle.
El spune că mai poți scădea din zahăr dar trebuie sa pui mai multe gălbenușuri. Am încercat varianta asta si a iesit ceva mai grețoasa. Am încercat să pun și făină de guar, ajută dar nu face minuni.

În baza galbenă am pus cam orice:
- păstăi de vanilie pentru un gust desăvârșit
- ciocolată topită în frișcă sau lapte
- piure de diverse fructe: cireșe, căpșune, zmeură, mure, afine (la cele de pădure ideal ar fi sa le găsiți culese din pădure, sunt mult mai aromate). Încercați să puneți lămâie peste cele acrișoare; împiedică oxidarea si potențează gustul
- cafea. Am facut vreo 3 duble si aia a fost. A iesit genială.

Acum vreau sa fac de lămâie pentru affogato.

Tot pentru affogato a mers de minune vanilia si ciocolata.

Un sfat pentru cele care vor trebui răcite în prealabil. Nu depășiți cantitatea maximă recomandată. As zice chiar sa mergeți pe puțin mai puțin.

O altă chestie, pentru ca folosiți puține ingrediente puneți ingrediente de calitate. Altceva nu are ce să-i dea gust. Vă puteți face o idee de gust când cand e lichidă. Așa veți ști dacă mai trebuie zahăr, lămâie, etc.

Sa auzim de bine.

Reply
Fructe de padure
[Image: ca39756c1e552891b9d20e8f9cc1ed0b.jpg]

[Image: 10231da77468258d312f5f9d6d5b09b9.jpg]
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso

Reply
Am incercat anul trecut din afine. Mi-a placut cea din afine salbatice. Cele din comert nu au aproape deloc gust in inghetata.

Reply
Intrebare pt colegii pasionati de inghetata artizanala.
Gasesc sa cumpar in Bucuresti?
Pe unde ati gustat? Ce va placut?
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
In minte acum imi vin Sweetology (Amzei) si Delicii Gelato (Floreasca, unde poti sa bei si o cafea fix vis-a-vis la 2 Minutes).

Reply
Vreau sa cumpar pt acasa.

Mai un afogato, mai afogez si niste capsuni ?
Filtroman infocat. 

Reply
Era Emilia in AFI dar nu știu dacă are o in alte locuri.
Făcusem una de lămâie dar până să fac un affogato am terminat-o. Făcusem vreo 2 litri [emoji1787]

Reply
friddi gelato, au inghetata artizanala si cafea de specialitate
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Am găsit zilele trecute în kaufland batoane de vanilie la 6ron sau pe acolo. Nu sunt bourbon dar sunt ok. Nu am apucat sa le folosesc încă

Reply
Pentru vanilie v-as recomanda varianta de aici https://pastaidevanilie.ro/40-pastai-de-vanilie
Sau ceva echivalent. Nu are nicio treaba cu ce iei uscat gata.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu inteleg treaba cu gata uscat. Am cumparat in primele dati de pe site-ul ala si am luat si din Auchan, mega, etc. Erau la fel de uleioase, sau comparativ. Au ceva special cele de pe pastai de vanilie?

Reply
Ce am vazut eu in magazinele obinuite era in recipiente de sticla, un soi de eprubete. Insa pastaile erau uscate. Am pus in niste vodca pentru prajituri, taiate bucatele, abia s-a simtit.
Cele luate de acolo, moi, imediat au schimbat aroma si culoarea...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Buna tuturor

Am si eu o întrebare. Fiind ca vine vara si copilul se pare ca îl plac înghețatele, iau in considerare sa iau o mașina de înghețata.

Vreau ceva bun dar nu prea scump: cumva echivalentul Kinu pentru mașini de înghețata. De cate am înțeles, ideal ar fi ceva care răcește autonom. Pana acum am ajuns la aceste doua mașini:

https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...-alba.html

https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...intiu.html

Primul este termoelectric (nu are compresor ci niște celle peltier) si pentru 0.7L are nevoie de circa 2 ore. Se pare ca este destul de silențios (nu având compresor). Mai mult, pentru acum este out-of-stock.

Al doilea este ceva mai profi (si prețul), poate face 2L in 30 de minute. Pare si compact si design-ul este unul plăcut (au si pe rosu). Singur problema pe care o vad este prețul.... este posibil sa merite dar firma, de cat am citit pe niște recenzii pe Amazon, are politica de a nu face reparații contra-cost după expirarea garanției (si asta nu prea îmi place).

Ce păreri aveți? Aveți alte sugestii?

Ps. am uitat sa spun. M-am uitat si la Gaggia, cum are inițiatorul acestui thread, dar se pare ca nu se mai produce si nu am văzut un înlocuitor.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Ceva și ieftin și bun pentru consumul unei familii și evident sa poată fi folosita vara, netrebuind sa așteptăm gerul. ?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Eu o am pe asta 
Își face treaba de minune, are compresor, e silentioasa, paletele sunt acționate de sus, iar la terminarea sarjei se scot complet din inghetata, ca să poți curata bolul foarte ușor. Eu fac 1L de obicei, cam 35 -40 de minute durează. 

Am luat-o cu 650, tot de la eMAG, deci vezi poate mai scade prețul dacă îți surade.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Mersi. După concediu, cred ca îl achiziționez. Prețul e ok, timpul de preparare la fel, răcirea e buna având compresor. E în regula.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
ce-i drept nu am folosit o alta dar, la un moment dat, langa AFI era un magazin cu nimicuri aduse, chipurile, din Germania. Acolo am gasit o masina de inghetata cu compresor la 150ron. Aveam deja Gaggia asa ca cea-a de-a doua am oferit-o cadou, nu m-am putut abtine sa n-o cumpar. I-am dat drumu atunci sa vad ca merge compresorul, ce am remarcat era zgomotul destul de mare pe care il scotea. Gaggia este foarte silentioasa, data viitoare o sa incerc sa o masor :).
review-uri bune am vazut la Nemox Gelatissimo Exclusive.

Reply
Mulțumesc foarte mult pentru sfaturi. Îmi sunt de foarte mare ajutor

Reply
(17-06-2020, 14:26)micrenda Wrote: Vreau ceva bun dar nu prea scump: cumva echivalentul Kinu pentru mașini de înghețata. De cate am înțeles, ideal ar fi ceva care răcește autonom. Pana acum am ajuns la aceste doua mașini:

https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...-alba.html

https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...intiu.html

Ar mai fi o varianta cu compresor: https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...dabil.html
MHW-3BOMBER Blade R3

Reply
Eu l-am comandat astăzi pe acesta https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...dabil.html

Livrare în 4-9zile. Abia aștept  Smile
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
O sa cer un discount ca i am adus un client! [emoji3]

Felicitări pentru alegerea, cred ca este o mașină de calitate, de la ce am citit. Aștept părerea ta!

Reply
Revin cu o părere imediat ce îl primesc. Și eu am citit mult despre el și pare ca își merita banii. Acum sa vedem și proba practica  :D
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Intre timp, am luat o inghetata la kg de la Gelato Amore.
Ma bucur sa nu gaseac foarte mult zahar sau o grasime din aia de ramane ca o pelicula pe buze.

75lei /kg incluzand livrarea. Inca mai caut acel gust de plombir/ eskimo/ gust curat si clar de lactate.
Textura e una curata negumoasa, care se topeste la cateva minute de
expunere. Aromele exista (vanilie, caramel, sorbet cirese), dar nu sunt foarte bine defibite.

[Image: 3AZTq9s.jpg]

Trecand prin Piata Amzei am dat de o coada la Sweetology si vazut ca au si ei la 500g si 1kg pt acasa 

[Image: UVdEC5T.jpg]
Filtroman infocat. 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)