2016 la final – poate cel mai prolific an al cafelei bune in Romania

capuccino espressoman

*foto – Radu Carutasu, forumul Espressoman

E drept ca stau intr-un scaun al unui birou situat in orasul Bucuresti, si la fel ca un clujean spre exemplu, am privilegiul de a fi in mijlocul revolutiei. Dar nicio grija, oriunde ati fi in tara asta, bucurati-va ca lucrurile merg spre foarte bine in domeniul cafelei si espresso-ului, adevarate, “de regiune superioare”  ๐Ÿ™‚

Daca discuti cu oameni de afaceri din diverse domenii, vei afla ca vine din nou criza, in scurt timp. Dar pare-se ca romanilor nu le pasa si drumul spre o cafea mai buna este batatorit deja, trebuind doar sa scoatem nasul din nepasare si sa privim in jur. Asta si pentru ca acum 6ani s-au pus bazele unei comunitati foarte solide, Forumul Espressoman, care prin forta sa extraordinara de a disipa informatia in online, iubiti fiind si de Google, am aratat ca orice legenda de marketing din domeniu cafelei si espressoarelor, isi gaseste nasul in argumentatii logice, usor de inteles, experimentate, fara echivoc. In acelasi timp, multi dintre noii antreprenori ai deceniului s-au prins ca o cafenea nu mai poate exista doar prin placuta de la intrare cu Illy, Lavazza, Julius Meinl etc. caci oamenii normali au aflat de ce inseamna cafea de specialitate, cafea de origine, rasnita, espresso corect, metode alternative. De aici multitudinea de cafenele de specialitate care au impanzit Bucurestiul, Clujul, iar tendinta este ca o cafea proaspat prajita sa evadeze din aceste locatii dedicate si sa mearga si in restaurante, magazinase de delicatese, cofetarii, bacanii etc.

Interesant este ca nu putem afla cifre, Romania neavand o asociatie de profil ca in Germania, insa estimez (complet hazardat) ca am ajuns ca tara la un consum lunar de peste 40 de tone  de cafea prajita artizanal, delimitarea fiind aici destul de delicata, intre prajitoriile care au ajuns atat de mari incat se indreapta catre zona industriala si cele axate pe productii mai mici si de calitate ridicata. Pare mult dar e foarte putin, in conditiile in care, se spune,  doar Lavazza vinde in Romania lunar vreo 10 tone de cafea asa cum o stim… 

Cu aceasta ocazie, vreau neaparat sa-i felicit pe micii intreprinzatori care au curaj sa deschida cafenele de specialitate in afara celor doua orase amintite, pentru ca oricat de mari ar parea Timisoara, Constanta, orasele din Moldova, Tg Mures, Sibiu, Brasov si altele, numarul de cafenele de specialitate este foarte foarte mic, uneori discutand de una – doua – trei locatii. Intr-un fel, pentru educatia populara in cafea, e mai important sa existe cafenele multe decat prajitorii numeroase, intr-un anume oras, asta pentru a promova diversitatea acestei lumi infinite a bobului de cafea buna.   

Merita felicitari in 2016 si Alex Niculae, romanul care a dovedit lumii intregi ca prajirea cafelei este o arta la care nu numai ca ne pricepem si noi, dar ii invatam si pe altii, dovada stand zilele putine in care il mai vezi pe Alex prin Romania, mai ales Asia fiind cu pixul in mana si boabele intre dinti, la training-urile sale de peste hotare. Poate ne pregateste si el o surpriza in Romania, asteptam… ๐Ÿ™‚ 

Asadar, pe langa faptul ca 2016 a fost probabil anul cu cele mai multe deschideri de locatii interesante in domeniu, am aflat ca suntem mari producatori de rasnite, proiectul de manuale  Kinu de la Reghin crescand exploziv in toata lumea, Craiova jucand tare cu Honne-ul sau electric, DIP-ul servind lumii paleti dupa paleti, fara sa mai spun de alte marci de espressoare sau componente, care tot de aici pleaca – Astoria, MCE, Gaggia etc.

Cum va fi 2017? Risc sa spun ca:

  • fenomenul cafelei proaspat prajite va cuprinde restul tarii mult mai mult decat in prezent
  • foarte multi manageri de “carciumioare” isi vor da seama ca e mai rentabil sa iti cumperi sculele tale si sa iei cafea de la prajitorii de la 70-80 lei in sus, fara sa mai depinzi de target-ul si spaguta unui mare brand corporatist
  • va aparea tendinta crearii unui soi de asociatie profesionala a prajitorilor de cafea, pentru a evita in viitor implozia spre care se indreapta piata 
  • berea artizanala romaneasca va fi nelipsita din micile cafenele ori prajitorii cu showroom
  • romanii vor dori sa bea si acasa un espresso ca in cafenelele de specialitate si astfel vor renunta in numar si mai mare la aparatele pe capsule, descoperind “magia” rasnitei de cafea.
  • preturile pentru un espresso dublu sau capuccino, in cafenelele bune,  vor mai scadea in Bucuresti si Cluj ๐Ÿ™‚ iar locati mici to go cu 5 lei cafeaua proaspat prajita vor fi puzderie  
  • expozitiile dedicate cafelei se vor dubla, cu mai mult accent pe omul normal, persoana fizica,  decat  pe horecar
  • forumistii espressomani vor pune bazele unui direct trade cu fermierii, pentru nevoile proprii de home roasting
  • Claudiu Stavrica va castiga ceva important ๐Ÿ™‚
  • in Cluj se va deschide una dintre cele mai tari si mai mari cafenele din tara
  • pe Espressoman vom inaugura in sfarst sectiunea de content video ๐Ÿ™‚

Va doresc tuturor un an mai bun, plin de arome puternice si experiente noi! Sper ca lumea ce compune aceasta industrie de “artizanat” sa se vada mai mult fata in fata, in anul ce vine.

La multi ani! 

 

 

Leave a Reply

seven − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.