(24-09-2017, 21:40)nicusors Wrote: (24-09-2017, 14:50)radudani Wrote:
Drum bun ... eu ma retrag din forum ... sa nu mai incurc.
Este o decizie unilaterala, un fel de demisie si nu ai nevoie de niciun fel de aprobare sa iti duci la bun sfarsit intentia.
Si eu am fost de mai multe ori in situatia in care eram hotarat sa fac acelasi lucru si, tot de atatea ori, m-am razgandit.
.
Sunt pe forum din primele sale zile de functionare, venit, alaturi de altii, de pe Softpedia si tot mai gasesc postari capabile sa-mi starneasca interesul si sa-mi deschida apetitul pentru noi directii de documentare si de experimentare.
Sa nu mai postezi e una dar sa ignori total existenta acestui forum, cu ajutorul caruia cei mai multi dintre noi am evoluat, sa incetezi in a mai profita de unele idei si abordari interesante si sa nu mai citesti ce se scrie pe aici decat protejat de anonimatul nelogarii cred ca este putin probabil.
Legat de profilare nu pot sa nu recunosc ca am fost obsedat intr-o anumita etapa si ca mi-o doream cu orice pret si sub orice forma. Ratiunea a dominat si am inceput sa ma documentez, sa probez diferite aparate ce abordau diferit acest concept, au inceput sa apara intrebarile, indoielile, insatisfactiile, frustrarile si cate si mai cate...
Cu cat ma documentam mai mult si cu cat ajungeam sa lucrez mai mult cu asemenea expresoare cu atat mai multe argumente ma indepartau de acest drum, acela al profilarii parametrilor unei extractii. Mi se parea -si acum am aceeasi impresie- ca utilizarea acestor aparate in regim casnic de una, doua si rareori trei sedinte de extractie zilnice (sau nici macar zi de zi), nu este cel mai confortabil lucru, in termini de consistenta si de repetabilitate facila a rezultatelor.
Am avut posibilitatea sa testez si nu doar o data sau de doua ori, ci in sedinte prelungite, uneori repetate, Rocket R60, Vesuvius, Isomac, La Marzocco, Kees Van Der Westen si mai nou Dalla Corte.
Experiente diferite, rezultate si concluzii la fel.
Poate ca nu voi renunta la idee insa, pana in prezent, nu am gasit modelul care sa imi asigure confortul pe care mi-l doresc, chiar daca as introduce si Slayer-ul pe lista.
Vreau grup saturat dar nu vreau conexiune la reteaua de apa, vreau profilare dar si reproductibilitate imediata, de la o sesiune la alta dar si de la o zi la alta...
Pe mine ma deranjeaza faptul ca la introducerea variabilelor de pe durata profilarii, apare si necesitatea calibrararilor dese a lantului implicat in preparare pentru ca, odata identificat gustul in sesiunea de dimineata acesta sa poata fi imediat reprodus in sesiunea de seara sau de a doua zi. Am inceput sa nu mai vad in profilare, nici chiar in preinfuzia prelungita un panacea pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de gust si de corectitudinea curgerii, pe durata extractiei ci doar o alta metoda pentru noi experimentari in zona gustului.
Pentru mine, grupul E61, asa cum a fost el conceput si executat ca sa echipeze expresoarele fara o profilare suplimentara -fie acestea SBDU, HX sau DB- nu mi se pare o varianta corecta, cinstita in abordarea constructiei unui expresor dedicat profilarii, ci doar o fortare cu scopul producatorilor de a acoperi o zona de cerere.
Stiu ce spun deoarece am avut, pentru perioade destul de lungi Expobar si VBM super 2B, ambele cu grup E61 si am inteles cum functioneaza si care sunt plusurile si minusurile acestui grup.
Asa cum este acesta conceput, in opinia mea, face inutila interventia asupra pompei cu scopul de a modifica, in plus, parametrii unei extractii si pentru a simula inca o profilare care sa se suprapuna peste cea realizata deja de grupul in discutie..
De aici venea si intrebarea mea daca, in afara de ajustarile in regimul de functionare al pompei ai operat si modificari in interiorul grupului (cum au facut cei de la Vesuvius).
Am oarecare rezerve ca aceleasi rezultate, imbunatatite, despre care vorbesti, nu s-ar putea obtine prin abordarea unor retete de preparare diferite, care sa includa coborari ale presiunii de extractie -de la 9 la 7-8 bar-, temperaturi, doze, granulatii si timpi diferiti.
Afirm asta deoarece, cu cele doua aparate pe care le-am amintit mai sus, am experimentat foarte mult in zona gustului si, dintr-o aceeasi cafea, dupa dorinte, duceam gustul pe unde doream eu (strict limitat de calitatea cafelei).
Am scris cele de mai sus nu ca sa ii descurajez pe cei care doresc sa-si modifice expresoarele din dotare sau sa achizitioneze aparate cu profilare ci, cu buna intentie de a-i indemna sa-si cunoasca aparatele, sa experimenteze si sa compare pentru a le determina limitarile si, pornind de la niste concluzii bazate pe propriile lor observatii, sa decida directia pe care isi doresc sa o urmeze, pe calea unei evolutii firesti spre un espresso perfect.