Hello There, Guest! Login Register


Proiect profilare presiune pe DB (Expobar Brewtus)

Ma uitam la Vesuvius, zgomotul pompei este mai mic, iese din pompa cu diametru mai mare al tevii, fiind debit mai mare poate a redus din turatie pentru aceeasi presiune, zic si eu...
Radudani dai putin drumul la logica, poate reducem din zgomot....
Renato, zi ceva, este o treaba de finete aici....
Nickso, zigur ai de comentat....
Este multa pasiune aici, sa dam o mana de ajutor.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
Wow!

Asa ma bucur ca pana la urma ai facut rost de FG304 si rapid ai si implementat deja, ca sa vedem si noi, ca profilarea va fi functional.
Mie chiar imi place ("zgomotul") cum se aude [Image: smile.gif]
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
Inepind de azi beau cafea profilata. Smile

Am baut cea mai dulce cafea de pina acum. Am avut o preinfuzie de vreo 20 de secunde cu pompa la minim de turatie pina am ajuns la 3 bari, apoi am mers la 8 bari, stat acolo alte 20 de secunde si in final coborit in trepte pina la oprirea pompei inca vreo 10 secunde.

De acum incolo fiecare cafea va fi un test. Cafeaua si gradul de risnire vor fi constante o vreme.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
La 3600E unul nou gata facut e cam teapa. La 1260E + o pompa de Fluidotech de maxim 400E, altfel vorbim. Mai departe ce fac pasionatii amatori de asa modificare? Adica partea de software plus alte piese suplimentare... Pentru implementare, poate ne mai ajuta nickso aici in Bucuresti.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Ce ar mai trebui in afara de fitingaraie: sursa 24v 5A, supapa de sens, opv.
Optional senzor de presiune.
Pe partea de electronica eu folosesc arduino plus convertor digital analog, tastatura, lcd. Dar pe partea de electronica este libertate totala, foloseste fiecare ce vrea/cunoaste.
Eu voi merge pina la controlul espressorului de pe telefon, poate chiar tableta, dar nu o sa renunt la controlul manual.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
Azi sotia mi-a zis "vai ce buna e cafeaua", apoi a intrebat de ce a sunat altfel espressorul... De obicei trebuie sa o intreb cum a iesit cafeaua, raspunsul , tot de obicei "foarte buna".

Preinfuzie la pas pina a ajuns la 3 bari , apoi sarit in 9 bari, iar in final 8,7,6,5,4,3,2,1 bari. 

Proiectul continua ... Tim de la Chris' Coffee Service Inc. cauta needle valve. [Image: smile.gif]
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
Revin cu citeva impresii dupa o saptamina de baut cafea "profilata". 

Am incercat sa merg pe mai multe fronturi, asa ca timp de o saptamina am lucrat cu aceeasi cafea ( o combinatie Costa Rica Yume cu Yirga prajita de mine cite 10gr.) , acelasi drad de risnire. 
Am mers pe 3 profile diferite:
1. rampa lenta pina la 4 bari, palier de 9 bari , rampa lenta pina la 4 bari, extarctie care merge spre 50 de secunde.
2. profilul normal brewtus , adica rampa rapida la 4 bari , palier 9 bari, extractie normala undeva in 30 de secunde.
3. rampa rapida 4 bari, palier 9 bari , rampa lenta 4 bari, extractie spre 40 de secunde.

Dintre acestea cel mai mult mi-a placut profilul 1. 

Cafeaua nu a fost neaparat mai buna, dar parca are mai multe note fructate ( datorate rampei lente la pronire) si mai putina amarala(datorita rampei lente la oprire).

Apoi mai pot spune ca din aceeasi cafea prin cele 3 profile am obtinut cafele diferite, nu sunt diferente mari , dar sunt sesizabile. 

Pentru mine inseamna foarte mult, am pus mult suflet in modificarea espressorului, iar faptul ca sotia pina acum imi spunea doar "ce bune e cafeaua" , incepe sa imi spuna ce arome descopera inseamna ca nu e doar efect placebo.

Daca merita sau nu facute modificarile ... greu de spus , dar faptul ca pentru a cumpara asa o masina de-a gata mai inseamna de la 2000 euro in sus e un motiv de analiza.

Multumesc celor care au urmarit proiectul, celor care m-au sustinut, si in special celor care inca sunt linga mine si se intereseaza permanent de stadiul proiectului. Mai am inca mult, totul este la stadiul de fire si soft care se modifica frecvent, dar este functional.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
Frumos, felicitari!
Ma bucur sa stiu prin "zona" un om asa priceput, nu se stie niciodata cand e nevoie de o mana de ajutor
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
da, buna zona aveti voi acolo la Cluj in toate privintele, ce inseamna sa alegi un conducator al Cetatii care-si face treaba....Aici pe Litoral este viceversa, vorba unui comic renumit.
Nicusors, la mine dupa ce am montat dimmerul am simtit un gust mai dulce, acum vreau sa-i pun un variator de frecventa la vibratoare pentru un control mai exact, si-am sa imprumut din profilele tale...Modificarile merita facute deoarece influenteaza gustul. De ce ne concentram la fiecare extractie, sa obtinem un gust cat mai bun.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
(24-11-2016, 23:59)nicusors Wrote: 1. rampa lenta pina la 4 bari, palier de 9 bari , rampa lenta pina la 4 bari, extarctie care merge spre 50 de secunde.
...
Dintre acestea cel mai mult mi-a placut profilul 1. 

Felicitari, nicusors! Inteleg din cele de mai sus ca apreciazi cel mai mult profilul masinilor cu levier (cu arc).
Ca experiment, poti incerca si profilul urmator:

"4 - rampa medie pina la 6 bari, palier la sase bari, rampa medie la zero, timp extractie total 45-50 secunde".

La acest profil gradul de macinare trebuie ajustat spre mai fin.
Sint curios de rezultat. Dar pina la urma, in afara faptului ca tie iti place, cel mai mare succes este faptul ca sotia apreciaza!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
Mariano, te ajut cu cea mai mare placere, oricind. Sper sa opresti pe aici in drum spre pirtie. Mi-ar prinde bine sa aflu cum simti tu profilele despre care vorbesc.

Vlad, adevarul este ca ma tenta foarte mult sa am si un lever. Ca multi altii de pe forumurile americane am incercat si o sa mai incerc o profilare care sa aduca curba de presiune spre lever. Nu stiu cit am reusit sau nu, dar acel profil 1 a iesit foarte placut la gust. 
Am facut o greseala in postul de aseara, la profilul 1 am macinat mai fin. 

O sa incerc si profilul 4.

Multumesc, Damian za man
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
Vlad,

Am facut ceva asemanator:

 rampa medie pina la 4 bari, palier la sase bari, rampa medie la 2 bari, timp extractie total 45 de secunde.

 Cafea  Papua de la Ecuator prajita light. 

Suuuper!
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
(25-11-2016, 16:59)nicusors Wrote: Vlad,

Am facut ceva asemanator:

 rampa medie pina la 4 bari, palier la sase bari, rampa medie la 2 bari, timp extractie total 45 de secunde.

 Cafea  Papua de la Ecuator prajita light. 

Suuuper!

He, he, ma bucur! Angel
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
Cat de fantezista este transformarea unui manete de grup E61, intr-un paddle cu o cursa stepless? Bineinteles, insotit de o pompa ca cea cumparata de nicusors?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Pai, chiar daca se găsește o soluție mecanica sau optica pentru a citi un nr de poziții discrete ale manetei, suficiente pentru a fi asociate cu un nr de setări ale pompei...totul ar trebui sa se întâmple doar pe ultima parte a cursei, unde maneta nu mai are influența mecanica asupra grupului. Si atunci feelingul in utilizare mi se pare nașpa. Deci pe un e61 clasic nu cred ca e o soluție.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
Pe E61 nu prea vad cum poti schimba maneta cu un paddle. Practic maneta aia este on/off. 

La mine, cind trec maneta in pozitia on, pompa porneste la turatie foarte mica, apoi folosesc o minitastatura pentru a comanda turatia pompei prin niste valori presetate. Este foarte usor de folosit, totul este manual. Nu am profile salvate, nu beau 2 zile la rind cafea facuta in acelasi mod.

Incerc sa gasesc un potentiometru gen paddle si va fi si mai simplu de comandat pompa.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
(20-04-2017, 00:59)Lyvyoo Wrote: Cat de fantezista este transformarea unui manete de grup E61, intr-un paddle cu o cursa stepless? Bineinteles, insotit de o pompa ca cea cumparata de nicusors?

a controla profilul de presiune in preinfuzie si profilul de debit in extractie mi se pare realizabil in mai multe feluri - si astea manual (singura alternativa la care m-as gandi eu);
as lasa insa levierul in pace pentru ca el comanda nu numai un switch al pompei, ci prin cama, intreaga secventa de comanda supape in grup, secventa ce ar putea fi modificata numai modificand profilul camei!
in general, modificand mecanica grupului - initiativa gen stiinta si tehnica, sau tehnium [Image: smile.gif]

probabil solutia cea mai simpla de control presiune/debit este un banal dimmer de ventilator pus in circuitul pompei vibratoare, sau un robinet cu ac, un needle valve (a la Slayer). pus in circuitul pompei volumetrice obisnuite; sigur cu butonul de control aparent;

greu insa sa respecti prin asemenea modificari conceptia de management termic a grupului original;
(de ex., debitul si temperatura sunt interdependente in canelurile E61, iar la vibratoare debitul si presiunea sunt invers dependente, de la un efect restrictor in sus, indicatiile manometrului de pompa nu mai sunt relevante etc.)
si eu, in primele luni de Magica am umplut destula hartie cu modificari interne serioase - in hidraulica, nimic electronic;
apoi n-am gasit tot ce-mi trebuie si mai ales manopera de prelucrare si sudare tuburi de cupru;
apoi am inteles ca Magica face o cafea buna si fara modificarile mele [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
E cam liniștit postul, s-a tras o concluzie finală? Am pompa rotativa, cu un micromaster monofazic pot să îi reduc frecventa la motor implicit scade turația, presiunea și debitul, are ceva sens ce scriu? Afectează pompa?
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
(23-09-2017, 20:05)orwo Wrote: E cam liniștit postul, s-a tras o concluzie finală? Am pompa rotativa, cu un micromaster monofazic pot să îi reduc frecventa la motor implicit scade turația, presiunea și debitul, are ceva sens ce scriu? Afectează pompa?

si postul meu de mai sus e... linistit, sper; doar ca e viceversa Smile
profilare de presiune si de temperatura pe E61 este in general un exercitiu steril din punct de vedere al rezultatului in ceasca! IMO...
tehnic, poate fi interesant si multi DIY-sti din lumea cafelei merg mai departe manati de 'feronomul' pasiuni tehnice, trecand pe langa izvoarele de cafea...

nici nu stiu cum e mai bine: sa-ntelegi ca nu e bine cum vrei sa faci, sau sa nu-ti pese ce trebuie sa intelegi si sa faci mai departe Smile

dupa mult lucru cu E61 (nu facut cafea, ci demontat si masurat functionalitati) am convingerea ca el singur stie sa faca espresso si ca orice interventie externa lui, poate da peste cap o reusita in ceasca!
exista un tuning termosifon-grup E61 ce include si injectarea de apa rece (sau preincalzita printr-un HX la multe DB-uri) si restrictoarele de debit din circuit...

dar, orice profilare de presiune trebuie sa se faca pe o masina pe care stapanesti deja regimul termic!

ori, daca incepi sa te joci cu presiunea cu care apa de extractie vine in grupul E61, vei avea, asa cum spui, si variatii de debit si acestea vor determina variatii de temperatura!

mai departe, totul e empiric: s-ar putea ca un anume regim de profilare presiune sa determine un profil rezultant de temperatura in apa de extractie astfel ca extractia sa castige atat in randament, cat mai ales in solubile gustoase (!?)
dar e de asteptat ca urmatorul shot sa dea alte rezultate; ai alt regim termic, etc.
cand vorbesc aici despre dependenta debit temperatura, nu ma refer teoretic si cam mecanicist, la mai stiu eu ce lege debit-presiune-temperatura intr-o curgere laminara etc.;
nu, ma refer la ceea ce rezulta ca temperatura a apei de extractie deasupra pucului, urmare a transferului termic intre medii de temperaturi diferite - apa din boiler ajunsa in grup la un debit variabil (profil de presiune...) si masa de alama a grupului, fenomenul avand loc de-a lungul canelurilor care reprezinta traseul apei in grup, fenomen care e dependent de debit!

aflat pe cale bucala si... de lectura, aproape oricine interesat dintre forumisti, stie ca DB-ul e mult mai usor de stapanit, dar mai ales ca asigura o stabilitate termica exemplara, proprietate pe care multi o asimileaza unui profil liniar orizontal de temperatura constanta in timpul extractiei; (oare? pentru ca se vorbeste aproape in exclusivitate de PID si de temperatura in boiler...)
(si ca HX-ul e cu nabadai, ca e insetat de bucovina dar ca, desigur, o anume consideratie colegiala ne obliga sa adaugam ca face shoturi bune si HX-ul...)

insfarsit, nu despre asta doresc sa vorbesc,
dar ce trebuie inteles - sigur, trebuie putin mai mult decat preluarea acestor cuvinte din scrisul meu - este ca aceasta laudata stabilitate termica a DB-urilor nu se datoreaza PID-ului care controleaza stabilitatea termica a boilerului de extractie, ci se datoreaza grupului E61!
si ca, prin incercarea de a profila presiunea apei de extractie ce intra in grupul E61 pe durata extractiei unui shot, se compromite liniaritatea profilului de temperatura in extractie; si pana la urma, ceea ce rezulta la nivelul pucului, unde are loc de fapt transferul solubilelor, de care depinde rezultatul in ceasca etc., este o profilare alandala de presiune/debit si temperatura! nu i-as zice profilare...

ca e de bine sau de rau, asta stabileste fiecare;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(23-09-2017, 21:53)radudani Wrote:
(23-09-2017, 20:05)orwo Wrote: E cam liniștit postul, s-a tras o concluzie finală? Am pompa rotativa, cu un micromaster monofazic pot să îi reduc frecventa la motor implicit scade turația, presiunea și debitul, are ceva sens ce scriu? Afectează pompa?

si postul meu de mai sus e... linistit, sper; doar ca e viceversa Smile
profilare de presiune si de temperatura pe E61 este in general un exercitiu steril din punct de vedere al rezultatului in ceasca! IMO...
tehnic, poate fi interesant si multi DIY-sti din lumea cafelei merg mai departe manati de 'feronomul' pasiuni tehnice, trecand pe langa izvoarele de cafea...

nici nu stiu cum e mai bine: sa-ntelegi ca nu e bine cum vrei sa faci, sau sa nu-ti pese ce trebuie sa intelegi si sa faci mai departe Smile

dupa mult lucru cu E61 (nu facut cafea, ci demontat si masurat functionalitati) am convingerea ca el singur stie sa faca espresso si ca orice interventie externa lui, poate da peste cap o reusita in ceasca!
exista un tuning termosifon-grup E61 ce include si injectarea de apa rece (sau preincalzita printr-un HX la multe DB-uri) si restrictoarele de debit din circuit...

dar, orice profilare de presiune trebuie sa se faca pe o masina pe care stapanesti deja regimul termic!

ori, daca incepi sa te joci cu presiunea cu care apa de extractie vine in grupul E61, vei avea, asa cum spui, si variatii de debit si acestea vor determina variatii de temperatura!

mai departe, totul e empiric: s-ar putea ca un anume regim de profilare presiune sa determine un profil rezultant de temperatura in apa de extractie astfel ca extractia sa castige atat in randament, cat mai ales in solubile gustoase (!?)
dar e de asteptat ca urmatorul shot sa dea alte rezultate; ai alt regim termic, etc.
cand vorbesc aici despre dependenta debit temperatura, nu ma refer teoretic si cam mecanicist, la mai stiu eu ce lege debit-presiune-temperatura intr-o curgere laminara etc.;
nu, ma refer la ceea ce rezulta ca temperatura a apei de extractie deasupra pucului, urmare a transferului termic intre medii de temperaturi diferite - apa din boiler ajunsa in grup la un debit variabil (profil de presiune...) si masa de alama a grupului, fenomenul avand loc de-a lungul canelurilor care reprezinta traseul apei in grup, fenomen care e dependent de debit!

aflat pe cale bucala si... de lectura, aproape oricine interesat dintre forumisti, stie ca DB-ul e mult mai usor de stapanit, dar mai ales ca asigura o stabilitate termica exemplara, proprietate pe care multi o asimileaza unui profil liniar orizontal de temperatura constanta in timpul extractiei; (oare? pentru ca se vorbeste aproape in exclusivitate de PID si de temperatura in boiler...)
(si ca HX-ul e cu nabadai, ca e insetat de bucovina dar ca, desigur, o anume consideratie colegiala ne obliga sa adaugam ca face shoturi bune si HX-ul...)

insfarsit, nu despre asta doresc sa vorbesc,
dar ce trebuie inteles - sigur, trebuie putin mai mult decat preluarea acestor cuvinte din scrisul meu - este ca aceasta laudata stabilitate termica a DB-urilor nu se datoreaza PID-ului care controleaza stabilitatea termica a boilerului de extractie, ci se datoreaza grupului E61!
si ca, prin incercarea de a profila presiunea apei de extractie ce intra in grupul E61 pe durata extractiei unui shot, se compromite liniaritatea profilului de temperatura in extractie; si pana la urma, ceea ce rezulta la nivelul pucului, unde are loc de fapt transferul solubilelor, de care depinde rezultatul in ceasca etc., este o profilare alandala de presiune/debit si temperatura! nu i-as zice profilare...

ca e de bine sau de rau, asta stabileste fiecare;

Eu am avut Vesuvius cu profilare de presiune. Sincer mi ar fi placut sa pun Scace pe el si sa analizez curba de temperatura, mai ales pe profile personalizate. Acum eu l am dat sincer pentru e diferenta mare intre grup saturat tip DC si E61 in general insa nu pot sa neg ca mi a placut destul de mult jucaria. Era o inconsistenta in gust pe Vesuvius insa foarte greu de afirmat daca era doar din cauza E61 sau a problemelor legate de functionarea profilarii pe pompa gear. Mie personal mereu mi s a parut acest tip de pompa ca are un regim lucru care e oarecum dependent de consistenta distributiei si a tamparii. Oarecum accentueaza erorile de genul asta si atunci exista si o oarecare inconsistenta pe profile similare, daca nu distribui/tampezi corect. Dar pana la urma ai inconsistenta si fara profilare daca faci asta..

Totusi, pot spune ca pe Vesuvius in conditiile in care faceam shot uri consecutive ( 30-60 de sec timp de recovery in care preparam un nou puc) si daca foloseam un profil iertator, cu o preinfuzie la o presiune mica care imi permitea penetrarea uniforma a pucului, un pas 2 la o presiune de 6 bari, nu mai mult, avem o consistenta in gust destul de buna, cu conditia ca timpii de extractie sa fie peste 35 de sec. Extractiile mai lungi uniformizeaza oarecum gustul si restrang intervalul de arome, cu riscul evident de a pierde din complexitate. Ma refer doar la extractiile lungi care sunt facute in conditii de flow/presiune redusa si acesta e motivul principal, nu cele cu o macinatura foarte fina si debit mare / presiune 9 bari sa zicem, unde apare de multe ori channeling care iar da inconsistenta. 

Totusi, am simtit empiric ce spune si @radudani legat de inconsistenta regimului termic pe E61. Deci cu adevarat tehnologia de profilare de presiune sau flow e optim sa inceapa de pe grupuri saturate insa pentru cine isi permite, recomand sa incerce masini cu profilare pe E61, mai ales pentru elementul educativ pe care il aduc in perspectiva. Cred ca profilarea de presiune care se poate reusi pe E61 va modifica mai mult gustul cafelei decat inconsistenta termica si se poate intelege cum afecteaza un profil de presiune gustul cafelei. Deci putem invata mai multe profiland, chiar si pe E61.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
Sa inteleg ca daca in loc sa curga n mililitri curg n+- 1,2 mililitri se compromite stabilitatea termica?  Asta suna a povesti cu pesti. 
Beau cafea profilata de mai bine de 1 an,  nu m-as mai intoarce la masina originala.  Toti cei care au baut cafea profilata spun ca nu au prea baut cafea la fel de buna,  si pot spune ca in cluj sunt citeva locuri cu cafea foarte buna. 
Mai multe nu mai spun,  nu vreau sa intru in polemici  dar ma deranjează toata discutia asta la nivel științific, o descurajare totală pentru cei care ar vrea sa incerce.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
(24-09-2017, 13:17)nicusors Wrote: .......
Beau cafea profilata de mai bine de 1 an,  nu m-as mai intoarce la masina originala.  Toti cei care au baut cafea profilata spun ca nu au prea baut cafea la fel de buna.......

Au fost multe dezbateri legate de profilarea pe masini cu grup E61.
Personal am fost la distanta de o zi de a lansa o comanda pentru un asemenea aparat. 
Curiozitatea mea a ramas insa si, de aceea, te intreb cum ai rezolvat problema legata de particularitatile legate de grup?
Ma refer la jiglerul prin care se face admisia apei si la camera de prinfuzie, doua componente constructive care, in opinia mea, nu prea isi gasesc locul intr-un lant de profilare. 
Jiglerul, cu rol de restrictionare a debitului, face el singur o profilare iar faptul ca o camera de preinfuzie preia din debitul destinat extractiei si asigura o trecere lenta la presiunea maxima la care pompa livreaza apa de extractie tot profilare se cheama.
Plusul unor modificari la alimentarea pompei  pot fi in modul de functionare al acesteia si ar putea consta in domolirea debitului spre sfarsitul extractiei, echivalent, in opinia mea, cu oprirea extractiei in unul din momentele etapei de blondire a lichidului.

La Vesuviu grupul a fost special modificat in acest sens.
Cum ai rezolvat aceste aspecte la Expobar ? (am avur si eu unul)
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(24-09-2017, 13:17)nicusors Wrote: Sa inteleg ca daca in loc sa curga n mililitri curg n+- 1,2 mililitri se compromite stabilitatea termica?  Asta suna a povesti cu pesti. 
... nu vreau sa intru in polemici  dar ma deranjează toata discutia asta la nivel științific, o descurajare totală pentru cei care ar vrea sa incerce.

da, se modifica profilul termic in extractie!
nu poti ignora aportul de caldura variabil, in debit variabil...
ref (sunt foarte multe in acest forum!): ceva foarte vechi, de aici (Temperatura in grupul de extractie);

esti repezit si intri ca un elefant intr-un magazin cu sticle (de lampa, cum spunea cineva pe-aici, pe langa mine!) ... ;(
in fond, esti unu' care-a probat ceva in zona si ai putea sa arunci cu argumente;
dar tehnice, nu popesti, de genu' 'crede si nu cerceta!'

cum poti califica o poveste cu pesti, daca nu furnizezi o cat de amarata situatie a temperaturilor in masina, in grupul E61, dar nu in termometrul ala suca, eric sau ce-o fi, ci in grup... !?

posibil sa ai dreptate, probabil ai dreptate, dar asta n-are nici o legatura cu problema ce incerc eu sa o enunt: raspunzi fara sa incerci macar sa intelegi ce-am scris eu! sau eventual sa-mi ceri niste profile de temperatura in grup la debit variabil in timpul extractiei!
vechea poveste cu scosu' din context; in fond eu n-am scris despre profilare de presiune, ci despre comportamentul grupului in debit variabil si despre meritele grupului - daca mai era nevoie si de parerea mea in asta!
cat priveste afirmatiile mele rezultate din experienta, e posibil sa n-am dreptate; dar asta tot spun celor ce gandesc despre ele asa: argumente tehnice versus... nu afirmatii de dogma;
nu ca mi-ar pasa mie; eu stiu si cred pe-ale mele, dar e pacat de confuzia sadita in randul celor ce ar dori sa inteleaga; iar daca vor sa incerce, cei ce merita si pot sa faca asta, tot o vor face; nu e nevoie de 'descurajarile; mele; ele pot chiar motiva pe cineva tare pornit impotriva Smile

ideea nu era ca la debit mai mic se schimba temperatura, asta poate fi o conseciinta, dar ideea de baza, am scris si eu aici si altii, si aici si-n alte parti, e a transferului termic intre apa de extractie si masa de metal a grupului; da, aici e toata puterea lui E61 - care stie sa faca singur shoturile, n-are nevoie de pid - dar atentie, toate se petrec la un anume debit care da un echilibru rezultant; o stare stationara termic!
... nici in sus, nici in jos, tot inainte Smile

folosind o pompa de presiune variabila si debit constant, se poate mentine grupul E61 in parametrii de conceptie (mai ales daca modifici cama si ceva supape, cum e la Vesuvius!); dar daca pui un control de presiune/debit prin alimentarea pompei vibratoare (frecventa variabila), nu mai poti controla dependenta debit/temperatura - de care am facut vorbire...

insfarsit, sper ca observatiile mele sa foloseasca cuiva;
ma retrag din discutia asta - n-am pus mana in viata mea pe un Expobar, doar pe E61-uri Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(24-09-2017, 14:50)radudani Wrote: ma retrag din discutia asta

Drum bun ... eu ma retrag din forum ... sa nu mai incurc.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
Hai mai Nicusor, stiam ca ai mai multa rabdare... Daca radudani loveste DB-ul pe unde-l prinde, ca are E61 neproiectat pentru el initial, asta inseamna ca eu trebuie sa pun Expobar-ul pe bursa si sa imi iau lever? Nu cred ca voi face asta prea curand, cel putin pana lever-ul nu o sa aiba din fabrica un martor fidel de temperatura si de presiune, ca sa am control pe tot ce fac Smile  Cica La Marzocco La Curva va marsa in directia asta, doar ca nu iese pe un grup si costa cat o masina. Vedem la Host...

Iar daca radudani e mai incisiv tehnic, asa cum il stim, RaduCarutasu ti-a spus cat se poate de relaxat ca nu a mers pe E61 cu profilare pentru ca nu i s-a parut 100% credibil tehnic acest concept, probabil intr-un versus cu un grup saturat, "liniar corect" sa zic asa.

E forum pana la urma, nu sedinta de familie, deci e normal sa fie mereu oameni care nu au aceeasi parere, iar acest lucru nu trebuie sa ne deranjeze, atat timp cat exprimarile sunt civilizate. Iar daca cineva face o gluma sau o remarca ce nu ti se pare in regula, sunt sigur ca atragerea atentiei (public) apropo de exprimarea cu pricina, va avea efect.

Mie mi-a placut curajul tau in a face proiectul pentru care s-a creat acest topic si am fi cu totii mai castigati daca nu te-ai lasa prada supararii de moment si ai veni cu niste masuratori suplimentare de exemplu (poate facem rost un SCACE chinezesc) . Iti dau si o idee, vinzi E61, pastrezi gear pump-ul si o pui pe un grup saturat (DC Mini) Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Eu consider experimentul lui Nicusor foarte interesant, in ciuda platformei folosite, adica E61 - o platforma nu neaparat destinata unei modificari de acest gen.

(25-09-2017, 00:26)Lyvyoo Wrote: ... nu a mers pe E61 cu profilare pentru ca nu i s-a parut 100% credibil tehnic acest concept, probabil intr-un versus cu un grup saturat, "liniar corect" sa zic asa.

dupa parerea mea una din problemele majore in experimentul de profilare de presiune pe un grup E61 este faprul ca acesta are integrat nativ o preinfuzie, bazata pe o solutie de mecanica. Parametrii fazei de preinfuzie sint dependenti pe de o parte de dimensiunile fizice ale grupului, mai ales pe circuitul apei inspre camera de preinfuzie, caracteristicile arcului de preinfuzie etc... Cu alte cuvinte, toate grupurile E61 functioneaza cu preinfuzie "activata".
O dezactivare ar inseamna schimbarea designului grupului, ceea ce nu este chiar la indemina de realizat.

Preinfuzia la E61 are loc, vrei, nu vrei, in circa 3,4 secunde (depinzind de debitul pompei), timp in care presiunea pe puc creste de la 1 la presiunea setata prin OPV sau - asa cum a facut nicusor, respectiv cei de la Vesuvius - prin gear pump. Deci, pe E61 pot lungi, dar nu pot scurta sau anihila complet faza de preinfuzie, nu pot face ca rampa de crestere a presiunii pe puc sa fie mai abrupta. In schimb, dupa ce am trecut de aceasta faza, pot sa ma joc cum vreau cu presiunea/debitul.

Din acest punct de vedere si dupa parerea mea, ceea ce au facut cei de la Vesuvius este o ciudatenie, pentru ca ei spun pe de o parte ca controleaza presiunea dupa plac, dar pe de alta parte ca grupul este "E61" (adica cu preinfizie setata mecanic...caci altfel nu mai este E61).

(25-09-2017, 00:26)Lyvyoo Wrote: ... pastrezi pompa si o pui pe un grup saturat (DC Mini) Smile

Un scenariu cool daca vrei sa te joci cu profilarea de presiune - dar cu ocazia asta ii mai pui si un PID lui DC Mini!

Deci, Nicusor, hai sa mergem inainte, cu E61 sau fara! Angel
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
(24-09-2017, 21:40)nicusors Wrote:
(24-09-2017, 14:50)radudani Wrote:  

Drum bun ... eu ma retrag din forum ... sa nu mai incurc.

Este o decizie unilaterala, un fel de demisie si nu ai nevoie de niciun fel de aprobare sa iti duci la bun sfarsit intentia.
Si eu am fost de mai multe ori in situatia in care eram hotarat sa fac acelasi lucru si, tot de atatea ori, m-am razgandit. Undecided.

Sunt pe forum din primele sale zile de functionare, venit, alaturi de altii, de pe Softpedia si tot mai gasesc postari capabile sa-mi starneasca interesul si sa-mi deschida apetitul pentru noi directii de documentare si de experimentare.
Sa nu mai postezi e una dar sa ignori total existenta acestui forum, cu ajutorul caruia cei mai multi dintre noi am evoluat,  sa incetezi in a mai profita de unele idei si abordari interesante si sa nu mai citesti ce se scrie pe aici decat protejat de anonimatul nelogarii cred ca este putin probabil. 

Legat de profilare nu pot sa nu recunosc ca am fost obsedat intr-o anumita etapa si ca mi-o doream cu orice pret si sub orice forma. Ratiunea a dominat si am inceput sa ma documentez, sa probez diferite aparate ce abordau diferit acest concept, au inceput sa apara intrebarile, indoielile, insatisfactiile, frustrarile si cate si mai cate...
Cu cat ma documentam mai mult si cu cat ajungeam sa lucrez mai mult cu asemenea expresoare cu atat mai multe argumente ma indepartau de acest drum, acela al profilarii parametrilor unei extractii. Mi se parea -si acum am aceeasi impresie-  ca utilizarea acestor aparate in regim casnic de una, doua si rareori trei sedinte de extractie zilnice (sau nici macar zi de zi), nu este cel mai confortabil lucru, in termini de consistenta si de repetabilitate facila a rezultatelor.

Am avut posibilitatea sa testez si nu doar o data sau de doua ori, ci in sedinte prelungite, uneori repetate,  Rocket R60, Vesuvius, Isomac, La Marzocco, Kees Van Der Westen si mai nou Dalla Corte.
Experiente diferite, rezultate si concluzii la fel.
Poate ca nu voi renunta la idee insa, pana in prezent, nu am gasit  modelul care sa imi asigure confortul pe care mi-l doresc, chiar daca as introduce si Slayer-ul pe lista.
Vreau grup saturat dar nu vreau conexiune la reteaua de apa, vreau profilare dar si reproductibilitate imediata, de la o sesiune la alta dar si de la o zi la alta... Huh Undecided 
Pe mine ma deranjeaza faptul ca la introducerea variabilelor de pe durata profilarii, apare si necesitatea calibrararilor dese a lantului implicat in preparare pentru ca, odata identificat gustul in sesiunea de dimineata acesta sa poata fi imediat reprodus in sesiunea de seara sau de a doua zi. Am inceput sa nu mai vad in profilare, nici chiar in preinfuzia prelungita un panacea pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de gust si de corectitudinea curgerii, pe durata extractiei ci doar o alta metoda pentru noi experimentari in zona gustului.

Pentru mine, grupul E61, asa cum a fost el conceput si executat ca sa echipeze expresoarele fara o profilare  suplimentara -fie acestea SBDU, HX sau DB- nu mi se pare o varianta corecta, cinstita in abordarea constructiei unui expresor dedicat profilarii, ci doar o fortare cu scopul producatorilor de a acoperi o zona de cerere.
Stiu ce spun deoarece am avut, pentru perioade destul de lungi Expobar si VBM super 2B, ambele cu grup E61 si am inteles cum functioneaza si care sunt plusurile si minusurile acestui grup.
Asa cum este acesta conceput, in opinia mea, face inutila interventia asupra pompei cu scopul de a modifica, in plus, parametrii unei extractii si pentru a simula inca o profilare care sa se suprapuna peste cea realizata deja de grupul in discutie..

De aici venea si intrebarea mea daca, in afara de ajustarile in regimul de functionare al pompei ai operat si modificari in interiorul grupului (cum au facut cei de la Vesuvius).

Am oarecare rezerve ca aceleasi rezultate, imbunatatite, despre care vorbesti, nu s-ar putea obtine prin abordarea unor retete de preparare diferite, care sa includa coborari ale presiunii de extractie -de la 9 la 7-8 bar-, temperaturi, doze, granulatii si timpi diferiti.
Afirm asta deoarece, cu cele doua aparate pe care le-am amintit mai sus, am experimentat foarte mult in zona gustului si, dintr-o aceeasi cafea, dupa dorinte, duceam gustul pe unde doream eu (strict limitat de calitatea cafelei).

Am scris cele de mai sus nu ca sa ii descurajez pe cei care doresc sa-si modifice expresoarele din dotare sau sa achizitioneze aparate cu profilare  ci, cu buna intentie de a-i  indemna sa-si cunoasca aparatele, sa experimenteze si sa compare pentru a le determina limitarile si, pornind de la niste concluzii bazate pe propriile lor observatii, sa decida directia pe care isi doresc sa o urmeze, pe calea unei evolutii firesti spre un espresso perfect.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(24-09-2017, 13:17)nicusors Wrote: Mai multe nu mai spun,  nu vreau sa intru in polemici  dar ma deranjează toata discutia asta la nivel științific, o descurajare totală pentru cei care ar vrea sa incerce.
Nicusor, exista si persoane dornice sa faca profilare de presiune. Poate le dai totusi concluzia ta.
Risc eu o concluzie pana atunci, relativ la grupul E61 cu camera de preinfuzie:
- se poate profila pompa si presiunea masurata pe manometrul de referinta plasat in amonte de grup si efectul se simte in mod pozitiv in ceasca
- nu se poate face profilare avansata de presiune pentru ca nu se poate masura, estima sau controla valoarea presiunii la iesirea din grup
- cine doreste profilare avansata de presiune, eventual de debit sau temperatura, ar trebui sa evite aparatele cu grup E61
Apropo de topicul de achizitie in grup pentru Expobar Brewtus, oare chiar nimeni nu isi doreste Profitec Pro 300 la un pret similar si cu posibilitati de profilare avansata prin modificari aftermarket?
 
Reply
Chiar aștept o părere a lui nickso, care a pus pid pe dc mini. Sunt curios cat de realist si eficient i se pare montarea unui gear pump (2-300e la piese) pe acest aparat. Pare calea cea mai ieftina spre profilare pe grup saturat, adică singurul tip de grup pe care poți face profilare de presiune fără grijă ca faci involuntar profilare involuntară de temperatura Smile Nu zic ca nu ma gândesc la new GS3MP, Mina, Opera 2018/19 etc. dar as prefera de 100 de ori sa stiu ca pot face același lucru la o treime din pret...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Profilare se poate face si pe pompa vibratoare, nu trebuie investitie asa mare la nivel de gear pump.
Avem exemple pe Decent Espresso, Espressuino al lui Csabi si alte kituri.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)