• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Exista motive pentru cumpararea unui espressor automat?

#1
Pornind de la "cazul" lui mihaimihai (care a vandut semiautomat + rasnita, bune, pentru un automat) si cautand sa aloc un spatiu si pentru "protestanti" Smile creez acest topic pentru cei care prefera automatele in detrimentul metodei clasice.

Asadar, ce motive ar exista sa iti cumperi un automat? Sau de ce nu ti-ai cumpara niciodata un automat? Sau de ce ai renunta la unul pentru altul?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Eu am cochetat vreo doua saptamani cu ideea de a cumpara un automat (vizite prin magazinele principalilor retaileri de electrocasnice, cautari pe net), dar dupa ce m-am documentat mai bine pe acest forum (multumim Liviu pt crearea acestei comunitati), am renuntat pt o vreme.
Singurul motiv care ma determina sa cumpar asa ceva, este sa economisesc timp dimineata .....ma trezesc cam greu pt a ajunge la birou pe noul job......Problema cu trezitul nu am rezolvat-o inca, asa ca in functie de cum imi voi gestiona timpul, voi decide la un moment dat.
Pt mine, motivul este clar.....dimineata sa prepar doua espresso= 15 min......cu un automat, probabil 1 min
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#3
Pentru ca ai rasnita manuala. Altfel in 2 min. nu ai ce face.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Cred ca am mai spus motivele mele, timpul si reproductibilitatea sunt printre cele mai importante, in plus sotia mea (care a inceput sa aprecieze gustul espresso-ului de cand m-a luat si pe mine valul asta Smile ) care se scoala mult mai tarziu decat mine nu apuca sa bea un espresso cald decat in weekend (cand sunt si eu acasa toata ziua) deoarece nu are nici o inclinatie "tehnica" in prepararea acestuia. Ca sa nu mai vorbim de situatiile in care dorea un cappucino...Smile
Mi-e teama ca discutia aici poate devia catre una gen "motorina vs. benzina", "steaua vs.dinamo", intelegeti voi. Am baut espresso facut de automate (Gaggia Syncrony, Jura Micro 9 One Touch) si pot sa spun ca mi-au placut (in special Jura), cu siguranta ca unora dintre voi cei specializati in productia "manuala" nu le-ar fi placut din diverse motive, totul se rezuma la ce poate fiecare sa obtina cu setup-ul pe care si-l permite. Oricum saltul de la cafeaua la ibric, filtrul sau automatul cu prafuri din colt este deosebit si merita toti banii!
 
Reply
#5
Nu exista nici un motiv pentru un espressor automat, cel putin unul la un pret de om care munceste.
Automatul presupune prea multe compromisuri, exclude risnita si nu face cafeluta dupa gustul la clientul care il are. Pe persoana fizica.
Bautul unui espresso este un dichis care cere timp, nu se potriveste cu graba bezmetica pentru a semna pina ti-a saltat sefu' condica. Smile

Si apoi, ce mare brinza cu automatizarea? Ca da drumul la apa un circuit electronic? Dar ce, mina lui mandea este ologa?
Poate pentru cei cu Alzheimer ar fi bun automatu', ca se mai intimpla sa uite sa-l opreasca si face un mare espresso pe gresia din bucatarie.
 
Reply
#6
O discutie steaua / dinamo este exclusa in acest caz, deoarece ambele echipe, in diverse perioade, au castigat una impotriva celeilalte. Pana un alta, un automat nu a reusit pana acum sa bata in calitatea rezultatelor (atat in espresso cat si in latte) un semiautomat si o rasnita separate.

Insa subiectul este interesant sub aspectul motivelor care i-ar determina pe unii sau pe altii sa-si aleaga un automat, mai ales ca fiecare are viziunea lui si stilul sau de viata.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(28-02-2013, 22:47)Lyvyoo Wrote: Pana un alta, un automat nu a reusit pana acum sa bata in calitatea rezultatelor (atat in espresso cat si in latte) un semiautomat si o rasnita separate.
Si nici n-ai sa vezi robot pasionat de cafea. Omuletul face espresso, face si robotul. Dar apoi omuletul gusta si mai schimba cite ceva.
Robotul se deconecteaza de la curent, ca-i medium friendly.

(28-02-2013, 22:47)Lyvyoo Wrote: Insa subiectul este interesant sub aspectul motivelor care i-ar determina pe unii sau pe altii sa-si aleaga un automat, mai ales ca fiecare are viziunea lui si stilul sau de viata.
Este un singur raspuns la intrebarea ta: inca nu s-a iluminat citindu-te.
Apropo, pe tine cine te-a 'otravit' de moda asta talieneasca?Angel
 
Reply
#8
(28-02-2013, 22:54)nicosia Wrote: Apropo, pe tine cine te-a 'otravit' de moda asta talieneasca?Angel
Pe 7 ianuarie 2008! Smile
Citez din "tinerete" (aveam 26 de ani)- "si mai presus de toate, modelele acestea nu au pompa de 15 bars ci de 12, ceea ce este un detaliu hotarator in alegerea unui astfel de aparat." Smile)))) Doamneee, ce naivi mai eram... Ma apuca nostalgia.

mihaimihai a avut setup bun de espresso si din cate spunea a reusit sa faca treaba buna (sper ca ceva de genul) Dar i s-a parut incomod sa lucreze cu semiautomat+rasnita. De asta zic, fiecare are stilul sau de viata si e interesant cum este privit un espresso clasic, fata de unul facut la automat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
@Lyvyoo steaua/dinamo sau benzina/motorina erau niste metafore Smile, discutiile pe tema cine este "mai superior" Smile pot dura extrem de mult fara rezultate concrete, fiecare parte isi va sustine favoritul folosind toate argumentele posibile. Nu am afirmat ca automatul va furniza rezultate superioare ci doar ca din punctul meu de vedere compromisul final este ok, mai ales ca nici folosind sculele pe care tocmai le-am vandut nu ma puteam lauda prea tare cu rezultatele Smile
@nicosia: speak for yourself! Fiecare ia deciziile care il avantajeaza si nu obliga pe nimeni sa faca acelasi lucru. Pentru informarea ta automatele din categoria pe care o vizez eu au si rasnita (doar e automat!) chiar bunicica (cu reglaje pe 15 trepte sau chiar stepless), isi trag laptele singure pentru cappucino si la final chiar arunca pucul de cafea! Timpul acordat espresso-ului (ca si pentru alte mici placeri in viata) este important intr-adevar dar atunci cand nu mai esti singur in casa (cum e cazul meu) incerci sa le faci pe toate intr-un timp rezonabil. Inca nu am Alzheimer (eu asa cred Smile! ) si sper sa nu am niciodata, dar nu d-aia imi iau un automat ci doar pentru ca sper ca in timpul economisit sa mai fac si altceva, cum zice americanu' doar imi cumpar ceva timp! Cum bine zice @Lyvyoo, este o problema de viziune si stil de viata!
 
Reply
#10
Ei, mai este un motiv pentru care sfirsesti cu un automat legat de git.
Am s-o spun in germana, ca sa nu ne prinda ca le birfim: wives.
Ele, mereu ele, vor sa nu cumparam lucruri mari, ca le deranjam bucataria, casa, viata.
Va rog sa remarcati cit de triumfatori sint cei care au reusit sa-si amenajeze un loc unde sa se joace de-a barista!
Si ce au reusit de fapt? Sa aiba 'coltul espressoman-ului'. Atita bucurie pentru un colt. Confused
Eroii mei sint cei care si-au cumparat un DB. Astia barbati!!!

Hai ca am fluierat destul in biserica lui martie care sta sa se deschida, dar cineva trebuia s-o spuna si m-am sacrificat eu, care inca nici nu am avut curaj sa scirtii despre noua pasiune.Big Grin (inca mai platesc din cele mai vechi Angel).

(28-02-2013, 23:10)mihaimihai Wrote: @nicosia: speak for yourself!

Declar si semnez, bat doar cimpii mei.Big Grin
Povesteste-ne si noua ce ce automat ai tu.
 
Reply
#11
Culmea este ca aveam coltul meu rezervat Smile dar nu asta a fost problema asa cum am zis mai sus. Masina care va veni azi este un Jura Ena Micro 9 One Touch, gasiti detalii si review-uri suficiente pe net Smile. Revin cu impresii zilele urmatoare dupa ce il pun la treaba!
 
Reply
#12
Sa zic si eu parerea mea, ca am una Smile
Avem la birou un super-automat, Gaggia Academia. L-am cumparat (eu cu mana mea :rusinat: ) acum 2 ani.
Are rasnita integrata (stepped) un frumos ecran LCD unde faci diverse setari (cata cafea, cata apa, cat lapte daca e cu lapte reteta si altele).
Are un "brew group" din ala mecanic care colecteaza cafeaua de la rasnita, are un motoras, arc, tampeaza pe dusul de apa si pe urma arunca pucul.
Intr-adevar este facut frumos, lucrat cu mare atentie, carcasa, ecranul, stie sa ceara decalcifiere sau pastila pentru brew-group sau sa cureti rasnita.
Merge bine, colegii macina la el de zor. Spectacolul exista, macina, curge cafea, adauga o spuma de lapte si gata capuccino. Are o singura problema, oricat de fin as regla rasnita, adica este la minim, doza la maxim, cafeaua curge repede si crema este cu bule mari si este apoasa. Asta a costat pe undeva pe la 5600 lei. Dar face ce scrie in carte chiar si dupa ce colegii au pus apa in rasnita si boabe in rezervor.
Mai avem la birou (lucram pe 2 niveluri) si un aparat cu capsule - Lavazza Blue, care nu face spuma de lapte, doar cafea. Este decent, face un americano mai degraba, cui ii place asa ceva. in afara de a porni si opri pompa mai trebuie sa adaugi capsula. Si aici crema este cu bule mari, cafeaua curge repede si suspectez ca aceste capsule merg pe prinicipiul presurizat.
Acasa am Nespresso, povestea de mai sus cu Lavazza in mare se repeta cu exceptia cremei de exemplu si a gustului. Este MULT peste Lavazza, si am gasit 3 modele de capsule care sunt bunute. Crema este intre ceea ce trebuie si ce ai de obicei la capsule sau automate. Aici nu este principiul presurizat insa nu te poti juca cu nicio variabila. Ai mereu acelasi lucru, poti sa te joci cu volumul de apa (avand 2 butoane modelul meu, care se programeaza volumetric).
Am functionat bine cu acest Nespresso de ani de zile (cred ca de 6 ani beau nespresso acasa) avand o cafea mult mai buna ca cea care o beau in cafenele de obicei.
De cativa ani insa am ramas cu gandul la o cafea bauta la un oarecare restaurant in Bergamo, care m-a blocat putin. Eram mai multi la masa, povestile in toi si cand am luat prima gura de espresso s-a facut liniste si pe urma inca cativa am schimbat pe subiectul "ce buna e cafeaua asta!" si am zis ca e mai bun ca nespresso al meu de acasa (d'oh).
A trecut, am uitat. Am revenit in Italia si s-a repetat experienta. Si dintr-una in alta am citit ici-colo dupa care a trebuit sa inlocuiesc un espressor pentru o persoana si cand sa aleg modelul am zis sa cercetez niste substraturi. Si am tot descoperit. Am adaugat la birou un Gaggia Clasic cu un Hario Skerton, un tamper si Papa Jacques Columbian Supremo. Fara nicio schimbare la Gaggia, cu incercari multiple la Hario obtin o cafea mai buna ca la super-automatul Gaggia.
In curand am sa incerc sa imi imprietenesc noile echipamente de acasa (care vin azi, de-abia astept) si stiu ca voi obtine ceva incomparabil cu automatele sau capsulele. Aici ma simt dator sa revin cateva saptamani asupra concluziilor.
Asta este motivul meu de a merge de la automate la semi-automate unde putem interveni asupra procesului si sa vanam acel espresso perfect, daca el exista.
Aici nu trebuie sa ne contrazicem - vorbim doar de gusturi, fiecare tinde spre ceva iar fiecare tendinta se poate schimba.
Si mai am un motiv, ma atrage ideea de vanatoare, nu doar carnea de vanat. La figurat vorbind Smile
 
Reply
#13
5600 lei costa un Bezzera Unico+risnita Bezzera BB005TM, adicatelea visul meu.
Nu le-as da pe un Gaggia, oricit de automat.
Dar la birou un automat este normal. Si face o cafea adevarata nu ce secreta masinile alea sinistre cu paharele de plastic.
 
Reply
#14
Eu cred ca noua, romanilor, ni se potriveste mai bine o masina simpla si ieftina... sa avem ce bricola. Sa avem ce tuna. Sa ne simtim, oarecum, mai bine. Hmm...
Nu este bani de super-automate. Si daca facem sacrificii sa luam ceva mai scump, ne indreptam atentia catre ceva semi-profi, rotative, 9bar opv, site d-alea cu gauri perfecte, etc.
Dar, asta doar pentru ca, deja, suntem obisnuiti cu bricolajul.
Exista si oameni pentru care telecomanda e sfanta. Ei bine, pe astia nu-i pui nici batuti sa iti faca o cafea din-aia...stii tu de care...de care bei tu in fiecare dimineata!
Ca cam asa...evoluam vrem nu vrem.
 
Reply
#15
Hai Steaua, motorina bate benzina la orice ora! Smile Se pare ca acest subiect se incinge asa cum am anticipat. Sper ca argumentele care se aduc sa fie rezultate din propriile experiente cu ambele tipuri de masini si nu din cele citite pe diverse forumuri sau review-uri mai mult sau mai putin bine intentionate. DIn pacate automatul meu o sa ajunga de-abia luni deci pana atunci nu pot sa va impartasesc noua experienta. De asemenea cred ca ar trebui sa separam echipamentele folosite la servici/alimentatie publica de cele home use, e ca la masinile de serviciu comparate cu cele personale, cand mai multe persoane umbla cu acelasi lucru fara a avea cunostinte minimale , fara sa le pese cat de cat de ce se intampla dupa o luna de bagat picioarele vei constata cat de curand ca masina va crapa mult mai repede decat una de casa. Nu mai vorbim de intretinere, reglaje, etc. Acum va las si ma intorc la ibricul meu antic care ma serveste de 15 ani fara greseala in asteptarea zilei de luni cand sper sa-mi vina noua jucarie care a stat la baza acestui thread ! Smile
 
Reply
#16
Ok mihaimihai, sa ne spui luni-marti cum este jucaria si daca e ceea ce-ti trebuie
bafta!
 
Reply
#17
Cu filmul curgerii unui espresso Smile Neaparat! Pe Jura de 2000E nu am reusit sa sar de 10 secunde pentru un shot.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
La peste 10 000 lei asta vad in ceasca? Cand ma gandesc la primul post pe SP in care il intrebam pe Lyvyoo ce automat recomanda...Multumesc Lyvyoo ca mi-ai deschis ochii si am vazut CAFEA.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#19
Nu este clar ca nu poti avea o bucatarie fancy-trandy fara un espressor incorporat Miele? Diiiing!!!
Cu coltul espressomanului ne facem de ris. Stricam tot fasonul unei bucatarii scumpe, super sticloasa si automata, la sertare.
Pentru de-astia de-alde noi, mai degraba debaraua espressomanului.
 
Reply
#20
(02-03-2013, 04:12)nicosia Wrote: Nu este clar ca nu poti avea o bucatarie fancy-trandy fara un espressor incorporat Miele? Diiiing!!!
Cu coltul espressomanului ne facem de ris. Stricam tot fasonul unei bucatarii scumpe, super sticloasa si automata, la sertare.
Pentru de-astia de-alde noi, mai degraba debaraua espressomanului.

Am prieten care are un astfel de aparat doar pe post de bibelou scump .
Da bine la design si atat . Bautura , mediocra spre rea . Mai tot timpul se blocheaza astfel incat devine un chin utilizarea .
Se bea cafea la ibric!
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#21
Eu zic ca nu-i tocmai fair play sa comentati deciziile unui om atata timp cat presupun ca el nu a fost de acord sa-si impartaseasca experienta achizitiei si folosirii aparatului respectiv (cum am facut-o eu), nu puteti stii motivele care l-au determinat sa o faca (nevasta, design, nevoia de a cheltui bani Smile, etc). Daca el/ea e fericit(a) de ce sa ne bagam noi in treaba lui? E drept ca noua romanilor ne cam place sa vorbim de capra vecinului dar poate ca e timpul sa ne mai schimbam din obiceiuri. In fond fiecare ia deciziile care i se par corecte si traieste apoi cu consecintele de rigoare. E altceva daca vine aici (sau pe alt forum) si cere informatii, sugestii & ajutor si apoi scrie la ce concluzii a ajuns iar dupa ce face achizitia respectiva sa vina sa-si expuna experienta. Daca ne-am concentra fiecare mai mult pe ce putem face fiecare si mai putin pe ce a facut x sau y, eu zic ca per total natia asta ar iesi mai castigata. Sper sa nu supar pe prea multi cu filozofia de mai sus! Smile
 
Reply
#22
(02-03-2013, 11:01)raducarutasu Wrote: Am prieten care are un astfel de aparat doar pe post de bibelou scump .
Se bea cafea la ibric!

Pacat de bani. Si probabil prea greu si scump sa-l dea afara pentu a puna in loc un blat cu Bezzera sau Expobar. Wink

(02-03-2013, 12:23)mihaimihai Wrote: Eu zic ca nu-i tocmai fair play sa comentati deciziile unui om...
Pai nu omul este judecat in discutia noastra, ci solutia tehnica. Adica espressorul automat si cel incorporat. Din punctul meu de vedere abordarea este cu totul impersonala. Si un pic glumeata. Dar la adresa masinilor.Angel
 
Reply
#23
Eu il inteleg pe nicosia caci si eu eram la fel de "extremist" la inceput. Dar sunt useri care pot fi deranjati, deci propun ca linia acestui topic sa se indrepte catre experientele personale sau ale apropiatilor, pro si contra.

Ca sa ma repet, incercarile mele de a obtine ceva cu un Jura de 1000E si apoi cu unul de 2000E s-au lovit de un esec infiorator, si am detaliat totul aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Nu sint extremist, doar spun ce gindesc in legatura cu o optiune.
Dar daca tu crezi ca este penurie la simtul umorului si automatistii sint atit de delicati incit trebuie...protejati, este OK. Poti sterge ce-am mizgalit p-acilea, sint un tip relaxat. Smile
 
Reply
#25
Eu te inteleg FOARTE bine Smile Meseria mea inseamna mult simt al umorului. Dar pe o chestiune de umor de genul s-a suparat si okayo mai demult, de exemplu. Prefer sa fim cu totii impacati si fericiti pe forum si sa punctam experientele personale in acest topic Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
OK. I'm your man. Heart
Ma ofer sa ma supar eu in locul automatistilor cu onoarea nereperata. Angel
Te poti sprijini pe umarul meu, sint genul erou, die hard ever. Big Grin
 
Reply
#27
mihaimihai, ceva experiente cu Jura?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Da, vroiam sa postez cate ceva desi parca n-am chef sincer de o polemica luni de dimineata Smile. Eu personal sunt foarte multumit cu toate limitarile impuse de tipul aparatului dar avand in vedere lipsa mea de calificare putem spune ca sunt usor de multumit! Am luat martea trecuta o punga de cafea PPJ - Bench Maji Ethiopia rasnita pe 20.02(altceva n-am gasit) pe care azi o termin si am facut toate felurile de bauturi pe care le poate produce. Espresso are o crema ok (tine zaharul) iar cappucino este delicios cu o spuma excelenta (tine cuburile de zahar!), este foarte usor de folosit inclusiv de nevasta (unul dintre obiective Smile ). Timpul de extractie nu este cel pe care voi il urmariti aici dar eu oricum beau espresso-ul mai lung decat cei 60 ml asa ca ce obtin eu ma multumeste. Vreau sa ajung pe la Sarkis zilele astea si sa incerc mai multe sortimente de cafea inclusiv amestecuri sa vedem la ce soi ma decid. In rest pot sa-l recomand celor ca mine mai inclinati catre confort decat catre performanta, este foarte usor de programat, intretinerea pana acum a constat numai in aruncarea pucurilor de cafea si umplerea cu apa proaspata, aparatul se curata singur la pornire si la oprire. Am spalat suplimentar duzele de lapte dupa ce am facut cappucino, nu am folosit filtrul Claris deoarece apa la mine are sub 5 grade duritate. Este mic si elegant deci se potriveste in orice bucatarie si oricaror cerinte de design. Pretul e mare dar daca il poti achita eu zic ca primesti o multime de avantaje. Evident, ma astept la critici vehemente dar asa cum am zis mai sus, daca noi suntem multumiti restul nu mai conteaza! Smile
 
Reply
#29
Nu, nu...nu sunt acceptate critici "vehemente" decat daca vin din experienta Smile

Tot de curiozitate, poti sa ne spui daca aparatul iti da posibilitatea sa selectezi gramajul de cafea si pentru espresso normal si pentru dublu? Adica poti opta intre 7 si 14g de cafea? Pe maximul de fin al rasnitei, din 7g, cei 30ml de lichid curg tot in 8 secunde cum am patit eu pe Jura? Am inteles ca nu te intereseaza calitatea bauturii obtinute, dar eram eu curios daca a fost o exceptie acel Jura probat de mine sau e ceva general.
(11-03-2013, 12:30)mihaimihai Wrote: Am luat martea trecuta o punga de cafea PPJ - Bench Maji Ethiopia rasnita pe 20.02(altceva n-am gasit)
Cred/Sper ca ai vrut sa spui "prajita" nu "rasnita"...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Se poate seta taria cafelei care cred ca duce la cresterea cantitatii rasnite (cred ca as putea cantari pucurile rezultate in functie de setarea Strong sau Normal) precum si cantitatea de apa (am remarcat o scadere a cantitatii de cafea si a vitezei de curgere in functie de gradul de rasnire (lucru normal de altfel). Nu am masurat in cate secunde curg cei 30 de ml deoarece spre rusinea mea nu am un pahar gradat sau unul standard de espresso. Espressorul face cate o cafea, nu face doua in acelasi timp. Ce pot sa zic, sunt un amator get-beget! Smile
Ai dreptate in ceea ce priveste cafeaua cumparata, era prajita pe 20.02
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)