Sa zic si eu parerea mea, ca am una
Avem la birou un super-automat, Gaggia Academia. L-am cumparat (eu cu mana mea :rusinat: ) acum 2 ani.
Are rasnita integrata (stepped) un frumos ecran LCD unde faci diverse setari (cata cafea, cata apa, cat lapte daca e cu lapte reteta si altele).
Are un "brew group" din ala mecanic care colecteaza cafeaua de la rasnita, are un motoras, arc, tampeaza pe dusul de apa si pe urma arunca pucul.
Intr-adevar este facut frumos, lucrat cu mare atentie, carcasa, ecranul, stie sa ceara decalcifiere sau pastila pentru brew-group sau sa cureti rasnita.
Merge bine, colegii macina la el de zor. Spectacolul exista, macina, curge cafea, adauga o spuma de lapte si gata capuccino. Are o singura problema, oricat de fin as regla rasnita, adica este la minim, doza la maxim, cafeaua curge repede si crema este cu bule mari si este apoasa. Asta a costat pe undeva pe la 5600 lei. Dar face ce scrie in carte chiar si dupa ce colegii au pus apa in rasnita si boabe in rezervor.
Mai avem la birou (lucram pe 2 niveluri) si un aparat cu capsule - Lavazza Blue, care nu face spuma de lapte, doar cafea. Este decent, face un americano mai degraba, cui ii place asa ceva. in afara de a porni si opri pompa mai trebuie sa adaugi capsula. Si aici crema este cu bule mari, cafeaua curge repede si suspectez ca aceste capsule merg pe prinicipiul presurizat.
Acasa am Nespresso, povestea de mai sus cu Lavazza in mare se repeta cu exceptia cremei de exemplu si a gustului. Este MULT peste Lavazza, si am gasit 3 modele de capsule care sunt bunute. Crema este intre ceea ce trebuie si ce ai de obicei la capsule sau automate. Aici nu este principiul presurizat insa nu te poti juca cu nicio variabila. Ai mereu acelasi lucru, poti sa te joci cu volumul de apa (avand 2 butoane modelul meu, care se programeaza volumetric).
Am functionat bine cu acest Nespresso de ani de zile (cred ca de 6 ani beau nespresso acasa) avand o cafea mult mai buna ca cea care o beau in cafenele de obicei.
De cativa ani insa am ramas cu gandul la o cafea bauta la un oarecare restaurant in Bergamo, care m-a blocat putin. Eram mai multi la masa, povestile in toi si cand am luat prima gura de espresso s-a facut liniste si pe urma inca cativa am schimbat pe subiectul "ce buna e cafeaua asta!" si am zis ca e mai bun ca nespresso al meu de acasa (d'oh).
A trecut, am uitat. Am revenit in Italia si s-a repetat experienta. Si dintr-una in alta am citit ici-colo dupa care a trebuit sa inlocuiesc un espressor pentru o persoana si cand sa aleg modelul am zis sa cercetez niste substraturi. Si am tot descoperit. Am adaugat la birou un Gaggia Clasic cu un Hario Skerton, un tamper si Papa Jacques Columbian Supremo. Fara nicio schimbare la Gaggia, cu incercari multiple la Hario obtin o cafea mai buna ca la super-automatul Gaggia.
In curand am sa incerc sa imi imprietenesc noile echipamente de acasa (care vin azi, de-abia astept) si stiu ca voi obtine ceva incomparabil cu automatele sau capsulele. Aici ma simt dator sa revin cateva saptamani asupra concluziilor.
Asta este motivul meu de a merge de la automate la semi-automate unde putem interveni asupra procesului si sa vanam acel espresso perfect, daca el exista.
Aici nu trebuie sa ne contrazicem - vorbim doar de gusturi, fiecare tinde spre ceva iar fiecare tendinta se poate schimba.
Si mai am un motiv, ma atrage ideea de vanatoare, nu doar carnea de vanat. La figurat vorbind