25-04-2018, 08:13
Buna dimineata! Nu mai masurati atata si bucurati-va de cafea!
Cum arata cafeaua ta de azi?
|
(25-04-2018, 08:13)bogy Wrote: Nu mai masurati atata si bucurati-va de cafea!
(26-04-2018, 11:16)Denis Wrote: Fac prostii.
Experiment:
1.pornit pompa prin valva, saturat pucul cu apa cat mai bine (in proportie de 80% din fundul sitei e cu lichid de cafea), pe cantar mi-au curs 0.4 grame.
2. oprit pompa si lasat 10 secunde.
3. pornit pompa tot prin valva (1-2 sec)
4. comutat pe debit mare (12 sec)
5. drop prin valva (restul extractiei pana la ratia de 1:2)
17.5 in =35 out la 91 grade.
(27-04-2018, 09:39)dev Wrote: Si care e scopul practic?
Timpul in care apa la 4 bari va satura pucul de cafea depinde de diametrul jiclorului si pucul de cafea. Daca presupunem un puc preparat identic de fiecare data singura piesa din care poti modifica durata preinfuziei e jiclorul.
Denis a introdus pe traseul apei un robinet cu ac prin care poate manipula durata preinfuziei la presiune foarte joasa.
(26-04-2018, 11:16)Denis Wrote: Fac prostii.
Experiment:
1.pornit pompa prin valva, saturat pucul cu apa cat mai bine (in proportie de 80% din fundul sitei e cu lichid de cafea), pe cantar mi-au curs 0.4 grame.
2. oprit pompa si lasat 10 secunde.
3. pornit pompa tot prin valva (1-2 sec)
4. comutat pe debit mare (12 sec)
5. drop prin valva (restul extractiei pana la ratia de 1:2)
17.5 in =35 out la 91 grade.
(27-04-2018, 00:29)Denis Wrote: Referitor la ultima cafea bauta, BlueMountain by Gardelli (aia de mai sus) pot sa spun ca m-a fascinat multitudinea de arome si parfumuri, insa are si un defect peste care pot sa trec deoarece livreaza prea multe pe partea de gust/miros. Cafea lui are un retrogust foarte amar (ca de miez alb de gref)
(27-04-2018, 10:35)dev Wrote: Nu urmaresc activitatea prajitorilor la nivel global ca sa-mi dau seama ce relevanta are WRC. Dar nu e obligatoriu ca o cafea cu rezultate deosebite in cupping sa fie potrivita pentru espresso.
Sa inchei cu un citat, fiindca e in "trend":
"I promise in a year or two the winner will do the opposite of what this year's winner did!" Scott Rao
(27-04-2018, 10:35)CatalinH Wrote: Eu am avut la dispozitie Gardelli Ambella si tot asa la prima extractie am avut parte de retrogustul de gref.
Echilibrul l-am gasit folosind 15s 0-3 bari urmat de 10s 3-9 bari am stat la 9 bari 7sec,a urmat un drop scurt.Procedand asa am adus mai multe uleiuri in ceasca am avut mai mult corp,silky mouthfeel care a mascat oarecum aciditatea si amarul de gref,dar am si sacrificat unele arome.
Am incercat sa nu ma intind cu extractia peste 35s.
Poti incerca sa deschizi needle-valve mai mult catre 4.5-5g/s in gol si sa mentii regim de pre-brew pana ajungi la 8 bari incearca sa mergi cu brew 6-7s ,fa drop daca e nevoie,dar incearca sa nu treci de 40s cu shot-ul.
Sper sa obtii ceva echilibrat