Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Espressor pentru un începător - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Espressor pentru un începător (/Thread-Espressor-pentru-un-%C3%AEncep%C4%83tor)

Espressor pentru un începător - szaharia - 24-10-2017

Vă salut, dragi colegi, forumiști!
Cu gândul de a achiziționa un espressor automat (posesor de Philips Saeco automat), după câteva căutări, am ajuns la voi pe forum și sincer nu îmi pare rău.
După ce am citit câteva threaduri și articole postate de voi, plecând de la un buget de ~2500 RON, m-am oprit asupra espressorului Lelit PL042 TEMD.
Am mai citit câte ceva și am descoperit-o pe sora Grace, Pl81T, de care pot spune că aproape m-am îndrăgostit.
Problema ar fi una singură: am citit postarea despre Pl81/91 de pe forum și am văzut useri experimentați, care după două luni de teste, modificări atât fizice (componente cât și intervenții asupra aparatului), cât și modificări ai parametrilor espressorului au reușit să bea un espresso satisfăcător.
Sincer vă spun că nu o să am răbdarea și nici experiența necesară pentru a trece prin toți pașii descriși în postarea respectivă.
Ținând seama că se apropie luna reducerilor (black friday), mă gândesc și la o râșniță care să țină de urât espressorului.
Configurația la care m-am gândit eu este:
Lelit Pl81T + Macap M2M, bugetul fiind de 4000 RON.
Ce părere aveți de configurația aceasta?
Aștept cu interes părerile voastre și vă mulțumesc în avans.
O seară frumoasă tuturor!

Espressor pentru un începător - micrenda - 25-10-2017

Salut szaharia

In așteptarea useri mai experimentati, iti spun ce am înțeles eu pana acum.

1) PL042 - stai departe de aparatele cu rasnita incorporata. Sunt mai puține fiabile și este mai greu când vei face un viitor upgrade.

2) Masina "entry level" dar care da resultante de tot respect este PL41TEM.
PL81T are mai multa electronica și, dacă nu ma înșel, un boiler un pic mai mare, dar la un preț mai ridicat. Despre problemele ei nu știu dacă s-au rezolvat între timp.

Ultimul lucru pe care îți sfătuiesc este sa iei în considerare și zona SH.

RE: Espressor pentru un începător - orwo - 25-10-2017

Eu ii sfătuiesc pe toti care vor sa între în hora asa:
O rasnita bună chiar sh
Un espressor profi chiar sh
Rasnita profi cu cutite de min 64mm 
Espressor cu boiler mare care are stabilitate termica bună la lelit e mic boilerul ai sa te saturi de el și o să o iei de la început 
PS. La rasnita rezultate foarte bune da kinu 47 chiar asa manuala cum e ea

RE: Espressor pentru un începător - renatoa - 25-10-2017

Avand avantajul de a fi din Bucuresti eu as vizita cativa colegi, de toate orientarile ;) si as incerca intai sa ma lamuresc daca ce vreau sa beau e chiar espresso...
Poti face cafea buna si cu bugete la sfert din ce ti-ai propus.

RE: Espressor pentru un începător - HoratiuC - 25-10-2017

Acum câteva luni am fost și eu în situația ta și am ales pentru început o râșniță manuala Kinu M47 care poate măcina cafea suficient de bine atât pentru aparate entry level cât și pentru scule mai avansate. În privința aparatului, înclinam și eu către Lelit PL41TEM / PL81T, dar, pentru că în acea perioadă apăruse pe OLX un model foarte ieftin Gaggia Baby Millennium și care după spusele colegilor de forum producea rezultate satisfăcătoare, am ales acestă variantă pentru a verifica dacă "ceea ce vreau să beau e chiar espresso". Aparatul și-a servit scopul și o face în continuare până când va veni espressor-ul pe care, în urma studierii discuțiilor de pe forum în toată această perioadă, am decis că mi-l doresc.

Recent a avut loc și un eveniment  la care s-au testat comparativ 2 aparate din categorii diferite (SBDU vs DB) și discuțiile de acolo te pot ajuta (sau nu  Smile ) în alegerea aparatului.

Poți citi aici recomandările pentru un coleg aflat și el la începuturile căutării espresso-ului perfect.

RE: Espressor pentru un începător - micrenda - 25-10-2017

Sper sa nu fiu prea offtopic, dar poate este interesant si pt szaharia.

Referitor la calitatea cafea (fara sa luam in considerare alte aspecte ca timp, spațiu ocupat, efort, etc.) care este diferența intre Kinu M47 (manual, conic de 47mm) si PL43MMI (electric, conic de 38mm) ?

RE: Espressor pentru un începător - Copin - 25-10-2017

(25-10-2017, 06:08)orwo Wrote: Eu ii sfătuiesc pe toti care vor sa între în hora asa:
O rasnita bună chiar sh
Un espressor profi chiar sh

Cum o spun italienii (de la patria cafelei esspresso):
mai intai cumperi o rasnita buna si de rest - espressor.
In concluzie: rasnita conteaza la calitatea (gustul) cafelei intr-o masura foarte mare...

RE: Espressor pentru un începător - Neuromancer - 25-10-2017

Diferenta e ca kinu 47 e mult mai buna ca rezultat si nici nu ai probleme cu retentia sau diferenta de macinare intre shoturi.. trebuie evitate electricele entry lvl..

RE: Espressor pentru un începător - micrenda - 25-10-2017

Mersi mult pt sfat Neuromancer 

Voi tin in considerare acest aspect si voi, foarte probabil, voi lua un kinu 47 (cand o sa devina disponibil).

RE: Espressor pentru un începător - szaharia - 25-10-2017

Mulțumesc frumos pentru sfaturile și răspunsurile voastre. Pentru ceva second, sincer nu aș opta, pentru că nu aș ști după ce să mă uit ca aparatul să fie în stare bună.
Ce părere aveți despre Pachetul Barista Home VIP – espressor cu PID Lelit PL81T + rasnita Lelit PL72 + lattiera inox profesionala 0.5l + tamper inox + sita blind. Pret pachet 4300 lei.
Sincer mi se pare foarte atractivă oferta aceasta.

RE: Espressor pentru un începător - dev - 25-10-2017

Sau ai putea combina Lelit-ul cu un Macap MC7 in aproximativ aceeasi bani. Nu e Macap-ul la fel de "casnica" dar s-ar putea sa ofere rezultate mai bune decat rasnita Lelit.

RE: Espressor pentru un începător - Lyvyoo - 01-11-2017

La aprox. 4000 de lei incepi sa intri la categoria HX, neaparat cu grup E61. Gasesti Expobar Office Leva HX   la 920E sau PL62S de la Lelit la 900E. Daca ai avea rabdare sa dai 40 sec. la un Kinu M47, atunci ar fi premise pentru rezultate mai bune decat single boiler, HX fiind urmatoarea treapta dupa single boiler. O paralela scrisa de mine candva intre tipurile de espressoare, ai aici. Avantajul HX ar fi ca face instant crema de lapte, fara timpi de asteptare ca la single boiler, plus stabilitatea termica a HX-ului despre care tot vorbim pe forum. 

"Dezavantajul" ar fi ca renunti la comoditatea PID-ului, iar pentru a ajunge la temperatura dorita lasi apa sa curga aprox. 20 si ceva de secunde, pana ce ai afisat pe termometrul de grup (se cumpara separat cu 150 lei) temperatura dorita. Exista si alte tehnici, nu detaliez aici...

Daca esti mai mult fan lapte decat espresso si nu te intereseaza PID-ul, atunci ai si alternativa DB fara grup E61 (PL60 R1, aprox. 3500lei), insa si asa te apropii mult de un HX. 

Din sugestiile tale, as pastra rasnita caci are cutite de 64 si e construita cu totul altfel fata de rasnitele clasice Lelit.  Espressorul...dupa buget. Cel mai echilibrat cred ca ramane PL41TEM care, scazand tamperul, ar valora cam 1900 de lei, deci cam cea mai cumpatata alegere de ceva ani. Variantele PL81/PL91 nu aduc neaparat diferente de functionalitate, ci mai ales de design. Le ai detaliate aici 

In gama de SBDU de talie mica, dotat cu PID si la preturi mai ok, ar fi fost si Ascaso Steel Uno PID, dar acum au trecut la thermoblock in loc de boiler si e destul de discutabila treaba, mai ales ca pretul e pe la vreo 2700-3000 de lei.

RE: Espressor pentru un începător - Cosmin04 - 05-11-2017

Eu am Lelit Grace pl81t si Lelit pl72 William. Nu am facut niciun fel de modificari, merg foarte bine amandoua, eu sunt multumit de calitatea produselor. Cu cafea proaspat prajita si rasnita setata corespunzator iese super espresso. Am baut si espreso la cafenele dedicate si mi se pare ca al meu iese cam la fel. Inca nu am reusit sa frotez laptele pt. capucino dar e timp sa invat. Bafta la alegere! Daca iei Lelit sa iei neaparat setul de cesti pt espresso, e super!

RE: Espressor pentru un începător - dev - 06-11-2017

O decizie de achizitie pe termen mediu-lung trebuie luata avand in vedere toate aspectele. Cand alegi un aparat cu un grup diferit de 58mm trebuie sa stii ca nu vei avea acces la site de cea mai buna calitate iar un SBDU, chiar cu PID, peste 2000 de lei este o investitie destul de proasta.

Nu e o realizare sa obtii o cafea la fel de buna ca la o cafenea oarecare din oras din moment ce multe cafenele nu folosesc cafea proaspata, nu au angajati instruiti sau pur si simplu patronii nu-si bat capul sa vanda ceva de calitate fiindca consumatorul obisnuit nu ar sesiza diferenta.

RE: Espressor pentru un începător - Cosmin04 - 06-11-2017

Nu e vb de cafenele oarecare, comparam cu Origo si Stravagante Sibiu, eu zic ca fac cafele bune, au prajitorie, etc.

RE: Espressor pentru un începător - szaharia - 06-11-2017

Ținând cont de sfaturile voastre și mai răsfoind puțin forumul, am achiziționat de pe marketplace o râșniță Ceado E5P. Râșnița a fost cumpărată în aprilie, arată ca și nouă, fără urme de uzură. Sper să nu regret alegerea făcută. A rămas espressorul. Aici mă gândesc în continuare la PL81T. Sunt dispus să urc bugetul, doar pentru espressor, la 3000 RON. Ceva variante superioare lui 81T în gama aceasta de preț?
@dev în afara accesoriilor de care nu voi beneficia dacă aleg un aparat cu grup de 57mm, sunt și alte diferențe care pot influența rezultatul final?

RE: Espressor pentru un începător - Denis - 06-11-2017

Salutare.

Iti recomand cu toata increderea acest aparat, comandat de pe site-ul respectiv, este redus la pret:

http://espressoperfetto.de/ausstellung-angebote/bezzera-bz09-s.html

Transportul costa 20euro si este in conditii optime de siguranta. Ajunge in 2-3 zile la tine, prin curier.

Din pretul afisat, si din ce-am mai povestit cu vanzatorul cred ca se mai ofera o mica reducere 5-10% vezi ce se poate face.

Aparatul dispune de garantie, mergi cu toata increderea pe el.

RE: Espressor pentru un începător - dev - 06-11-2017

(06-11-2017, 22:40)szaharia Wrote: Ținând cont de sfaturile voastre și mai răsfoind puțin forumul, am achiziționat de pe marketplace o râșniță Ceado E5P. Râșnița a fost cumpărată în aprilie, arată ca și nouă, fără urme de uzură. Sper să nu regret alegerea făcută. A rămas espressorul. Aici mă gândesc în continuare la PL81T. Sunt dispus să urc bugetul, doar pentru espressor, la 3000 RON. Ceva variante superioare lui 81T în gama aceasta de preț?
@dev în afara accesoriilor de care nu voi beneficia dacă aleg un aparat cu grup de 57mm, sunt și alte diferențe care pot influența rezultatul final?

De ce sa dai pe ceva mai mult decat face? Ai pe forum o Silvia V3 la 300 de euro. Mai pui 120 de euro pentru un controller meCoffee si ai un aparat foarte ok, construit ca un tanc si pentru care gasesti accesorii fara probleme. 

Daca aspectul e important poti merge pe Lelit sau pe Bezzera recomandata de Denis dar trebuie sa stii ca niciuna nu va avea stabiliatea unei Silvia cu meCoffee in starea lor stoc.