Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Lelit PL72 - cutite plate 64mm

#1
Scriam recent prin forum ca marketing-ul marimii cutitelor incepe sa apuna, din ce in ce mai multe rasnite aducand marimi mari la preturi mai accesibile. Mai departe e de analizat fiecare model cu plusuri si minusuri, caci nu doar marimea conteaza, asta e clar.

Azi am primit vestea ca la mijlocul lunii noiembrie Lelit lanseaza modelul PL72, pe un segment curajos de pret, sub Vario spre exemplu, dar inca neprecizat. Pare rasnita de 64 cu cel mai casnic design [Image: smile.gif] Nu exista alte fotografii dar "in realitate" cred ca arata ca cea de la min. 1.:15 de aici.  

Sunt curios sa o vad si la lucru.

UPDATE 2018: se pare ca pretul s-a stabilizat la 1890 lei, cu reducerile forumului. 

[Image: kfZHkLl.jpg]

[Image: 0pZQXlQ.jpg]

[Image: 7PxCAqg.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
da, segmentul acesta al rasnitelor de casa se misca odata cu cererea;
dar toate avantajele modelului de care ne spui, pot capata consistenta in primul rand vs. pret;

altfel, printre defecte:
- motor de 150W
- probabil mult plastic
... si e electrica ! ...brr!
Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#3
mie imi place.mai astept dar cu achizitia unei raniti in locul hario.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#4
Exact, totul depinde de pret, de fapt de pretul la care vom avea noi acces caci producatorul o va plasa mai sus, cred.  Peste 400-450E batalia se ascute si pretentiile cresc. 
LATER EDIT: in pliantul initial era o greseala, motorul e de 470W nu de 150W!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
in Rusia deam se vinde si am vorbit cu o persoana care o are. e multumit, dar e si prima rasnita pe care o are, astfel ii e greu sa fie obiectiv Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#6
Nu cred, probabil e vorba de PL71 (in Rusia aici), care are cutite doar de 50mm, deci distanta e mare. Corpul este acelasi, cel putin cat se vede din exterior.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
dada, scuzele mele. intradevar, am era vorba de PL71 Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#8
Cred ca are reductie la cutitele alea, ca Honne, si atunci se schimba multe.
Iar forma carcasei exact asta indica Wink motorul in spate, cutitele in fata, si jgheab de la hopper la cutite.
A se vede si butonul de reglaj unde este plasat, foarte probabil misca sus-jos cutitul fix.
A se observa ca avem specificat engine speed, a motorului si nu a cutitelor Wink
1390 RPM cu 150W fata de Honne 1350 RPM 120 W, suna pe aproape ? Big Grin
Asta inseamna ca la cutite putem avea oricat... in functie de reductie, chiar si 3-400 RPM.
 
Reply
#9
Deci, ar putea sa aiba si retentia mica in cazul coinciderii descrierii cu a lui renatoa. De-ar avea si retentia ca la Vario, atunci, cu siguranta va fi ridicata in slavi Smile)
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ
 
Reply
#10
Uitati de presupunerea mea... Sad privind-o din laterala imi dau seama ca nu este realistica...

[Image: 575e9191bf042.png]
 
Reply
#11
@renatoa
Nu stiu cat conteaza dar noul model PL72 este cu 2cm (38.5) mai inalt decat modelul PL71 din poza ta (36.5).

Nicio veste privind noul model?
LELIT PL81T & Kinu M47.
 
Reply
#12
Nu, si eu sunt curios sa-l vad mai indeaproape.
Ce se stie este ca va ajunge in Romania spre finalul lui noiembrie, si doar in 4-5 exemplare deocamdata, caci imediat cum a venit vestea noului model, distribuitorii internationali s-au repezit sa-l precomande. Vom vedea mai departe...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
ati gasit ceva info despre PL72? eu n-am reusit
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#14
Sa fie un PL71 doar cu cutite schimbate ? Confused Huh
Ca aspect aduce... ca o clona chinezeasca Big Grin
 
Reply
#15
Pai de ce sa platesti doua design-uri? Smile Cica e 5-8000E design-ul profesional de produs, din ce auzisem de la cineva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
(19-11-2016, 01:02)Lyvyoo Wrote: Pai de ce sa platesti doua design-uri? [Image: smile.gif] Cica e 5-8000E design-ul profesional de produs, din ce auzisem de la cineva.

PL71 se poate achizitiona in Romania?
Pretul?
Lelit PL81T || PL72 William||
 
Reply
#17
Din cate stiu nu s-a adus pentru ca Lelit o cotase foarte sus ca si pret. Si PL72 va fi 500E in magazine, adica tot sus, dar forumul va avea acces preferential ca de obicei, sperand ca cei 1800 din prezent sa ramana constanti, nivel mai confortabil pt un entry level pe 64mm. Ramane de vazut si ce review-uri apar.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
A mai cumparat cineva modelul asta de Lelit?
Un schimb de experiente mi-ar prinde bine[Image: smile.gif]))
Lelit PL81T || PL72 William||
 
Reply
#19
Din lipsa de timp n-am publicat nicio impresie dupa o saptamana de teste, dar pe scurt, e prima RASNITA Lelit [Image: smile.gif]  Cum zilele astea zbor spre Iasi la un concurs de bartending, abia pe joi sau vineri voi scrie mai detaliat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Se mai aude ceva de rasnita asta? Merita sa o cumpăr sau nu?
 
Reply
#21
(19-02-2017, 21:34)oroseu Wrote: Se mai aude ceva de rasnita asta? Merita sa o cumpăr sau nu?

Salut, 
eu am aceasta rasnita, de vreo 2 luni de zile, sunt perfect multumit, o folosesc impreuna cu un Lelit PL81T.
Lelit PL81T || PL72 William||
 
Reply
#22
Mă bate gândul.dar nu știu nimic despre ea. Și eu tot un PL81T am. Ce comanda electronica la ea? Din poze am văzut ca are ceva asemănător cu PID-ul de la PL81T ca stil de ecran!
 
Reply
#23
E o schimbare de filosofie la Lelit, chiar merita mai multa atenție. Din păcate am pierdut din dropbox pozele făcute si n-am mai făcut review-ul. Majoritatea erau salvate si pe alt cloud si saptamana asta le-am recuperat. Sper ca marti sa scriu mai multe..
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
Am intarziat putin cu impresiile, din motivele tehnice de mai sus, dar acum am gasit ceva timp si pot povesti in liniste, cu pozele aferente.

In discutie este modelul PL72, o rasnita facuta cu un scop clar - sa sparga putin barierele de pret intre cutitele profesionale de 64mm si rasnite casnice electrice. De fapt, treaba asta cu introducerea cutitelor mari in zone de pret mai confortabile, e o tendinta mai ampla (ex. Ceado E5P, Kinu M68 sau altele) si va continua, veti vedea. 

Strict in cazul Lelit, se pare ca la finalul anului trecut o intreaga echipa tehnica de la un brand cunoscut de espressoare  profesionale, a facut pasul spre ei, primele fructe ale colaborarii fiind finalizarea acestui proiect de casnice, PL72, dar si a unui Dual Boiler cu E61, care va iesi tot in 2017. De aici si diferenta majora de abordare fata de PL43MMI, PL44MMT etc., modelul PL72 dand impresia ca este cu totul altceva.

Ea e domnisoara, in mijloc, langa Brewtus si K30:

[Image: XBWPhZT.jpg]

Sunt mai multe unghiuri din care putem analiza rasnita, comparand-o cu profesionale sau casnice, dar as ramane cu picioarele pe pamant, in zona ei casnica, pentru ca locul unde a vrut sa aterizeze in piata este intr-o zona unde se bateau deja alte rasnite ce aveau cutite mai mici si inca nimeni nu oferea niste cutite plate profesionale de 64mm. Daca o pui langa profesionale, acolo vorbim de alta constructie, mult mai solida, alt design, dar si de alte preturi daca acele profesionale sunt doserless. Costand 1890 lei (in prezent, la importator), e clar ca ar putea sa te puna pe ganduri atunci cand alegi o rasnita pentru acasa in zona de buget 1400-1900 lei. Asta a fost si scopul, ieftinirea cutitelor mari fiind un trend.

[Image: xGRG3yu.jpg]

Avem asadar pe masa o rasnita ce are cutite plate de 64mm, profesionale, dar atasate unui motor care nu mai este de 250-500W cum ne-am obisnuit de la rasnitele profesionale cu 64-65mm, ci de 150W. In rasnirea efectiva nu pare sa se simta asta, caci rasnita tot la 1400 rpm merge, nu se chinuie in niciun fel , dar intr-o utilizare intensiva stil horeca, cred ca se va incalzi mai repede, de unde si masura de protectie impusa de producator, ca la 19 secunde de rasnire continua, sa ia o pauza de 30-60 de secunde (nu mai retin exact). Poti anula asta oprind si reporind rasnita, insa oricum cutitele de 64mm nu vor avea nevoie de mai mult de 7 secunde pentru un shot dublu de 19g. Cu RDT merge si mai repede, sunt sigur. Tot in scopul racirii, pe spatele carcasei se observa o grila de aerisire destul de generoasa (poza e de pe facebook-ul lor):
[Image: npX6ptr.jpg]

Incep cu exteriorul, partea de design. Poate este domeniul unde poti impresiona cel mai usor, iar PL72 se prezinta ca o italianca frumoasa, mai sexy ca in poze. Inoxul este lucios, tabla carcasei fiind cam ca a unui espressor PL81. Se putea si mai groasa. Comparativ, exista rasnite casnice semipro (gen Ceado E5P) ce au carcasa mai solida, eventual din fonta sau aluminiu mai dur, insa dpdv al design-ului, isi pierd din suplete.

In mijlocul carcasei  se afla display-ul din care poti regla timpul de rasnire pentru single si double, platforma electronica utilizata fiind LCC, adica cea de pe espressoarele PL81/PL91. De acolo reglezi timpii pentru single si double, iar activarea motorului se face apasand cu portafiltru oriunde pe toata suprafata "pedalei" din fata. Daca vrei hands free, ai acel surub din mijloc, in care se propteste portafiltru. Eu prefer mereu sa tin de portafiltru, indiferent de rasnita, pentru a evita orice posibila neplacere, mai ales cand am cafele scumpe la tocat.
[Image: lsEQaPa.jpg]

Daca nu vrei sa lucrezi pe timer ci pe rasnire continua, ai butonul de deasupra rasnitei, care tine motorul pornit atat timp cat il tii apasat, pana la maximul de timp amintit mai sus. Si tot in aceasta poza se vede si roata de reglaj (facuta sub forma unui suport de tamper de max. 58mm) si capacul din inox al cosului de boabe:

[Image: S2DS74Y.jpg]

O sa vedem imediat si cum functioneaza reglajul, dar mai intai hai sa desfacem putin rasnita, caci din cateva suruburi avem acces la tot ansamblul interior. Stiu ca pe buzele multora sta intrebarea "toate bune si frumoase, cutite mari, dar de unde s-a taiat la capitolul costuri si unde e plasticul, caci la banii astia nu sunt rasnite de 64mm?!" [Image: smile.gif]  Interesant si benefic pentru proiectul lor, este ca sistemul de rasnire si sustinere este total metalic, spre deosebire de PL43MMI care stim ca are componente din plastic pe ansamblul de sustinere al cutitelor, ca sa ne referim la acelasi brand.  Pentru silentiozitate probabil, motorul este asezat pe tampoane de cauciuc si sta pe o caseta rigida din otel:

[Image: oVXH71q.jpg]

Spre comparatie, vizual doar fara a face niciun fel de paralela tehnica caci e alta mancare de peste la 1800E, ansamblul motor al lui Mahlkonig K30 arata asa (cumva seamana la exterior):
 [Image: kW3fe8N.jpg]


Revenind la PL72, cateva poze din camera de rasnire, complet metalica de asemenea, inclusiv suportul cutitului superior:

[Image: 2fKNB9J.jpg]
[Image: UQiZKF7.jpg]
[Image: NuxFwYU.jpg]
[Image: XpW971j.jpg]

Plasticul a fost lasat doar in partea de invartire a rotii de reglaj, unde au implementat un fel de reductor de rotatie sa-i spun asa. Adica, deasupra suportului de otel pe care sta cutitul de sus, gasim prinsa in 3 suruburi o roata cu dinti foarte desi. Atunci cand userul invarte roata principala de reglaj (ati vazut-o in pozele de sus), zimtii de sub aceasta angreneaza o alta rotita dintata (alba), care la randul ei angreneaza roata de care va ziceam initial, prinsa de suportul cutitului superior. Nu am date tehnice (poate aflu) ca sa ma conving cat inseamna in micrometri aceasta deplasare, dar ideea este ca rasnita se misca micrometric (cf. specificatiilor si realitatii). La rotirea reglajului cu un singur dinte (care angreneaza inca un dinte si apoi dintele rotii de pe cutit ) nu am simtit nicio influenta in curgerea espresso-ului, in ciuda sunetului scos, un fel de "click", dovada ca am avut parte de o miscare foarte fina a cutitului.
[Image: WHWMpbz.jpg]

[Image: ut0qtSq.jpg]

Noua fiind, are cafea de la testarea din fabrica, la fel ca majoritatea rasnitelor, drept pt care am bagat aspiratorul si apoi am cantarit 19g punandu-le in rasnita goala, cum fac de obicei. Tot ce iese, va cadea din prima, rasnirea in gol practicata de mine in 3 reprize pentru a scoate toata cafeaua, pe Mahlkonig K30, neaducand in cazul Lelit PL72 cafea suplimentara in poratfiltru, decat putin in prima tura de rasnire in gol. Din 19g am ramas cu 16.5 in portafiltru, la prima rasnire de dupa curatare, deci diferenta este retentia. Curios (sau nu) este ca un coleg espressoman mi-a scris ca folosind RDT a descoperit ca are retentie mai mica, de 0.8g... Apoi, ca la aproape orice rasnita, in rasnirile succesive iti iese intreg gramajul bagat, mai ales daca dupa cantarire, pui 4 picaturi de apa peste boabe si amesteci bine (RDT). 

Pasul urmator a fost sa desfac rasnita ca sa observ exact pe unde sta cafeaua dupa primele rasniri si n-am avut mari surprize, caci era exact acolo unde ma asteptam:

[Image: OKwNKOb.jpg]

Dar, daca in cazul altor rasnite avem prezent acel canal orizontal mai lungut, intre camera cutitelor si evacuare, aici am gasit un tunel scurt si un cioc oblic, de unde macinatura care in gol spre portafiltru. Acel cioc are in mijloc o bara (care cred ca merge scoasa) cu rol in micsorarea electrizarii si spargerii bulgarilor:

[Image: FxnrMtu.jpg]
[Image: Iuq6QHn.jpg]

Rasnirea efectiva, cu respectiva cafea de la momentul testului, fara sa fi incercat RDT, arata aproape in acelasi mod cu ce scotea si K30 pe aceeasi cafea, (cam ca in exemplul de aici), cu un plus de aglomerari la PL72. Astept de la posesori poze sau clipuri cu o curgere a acestei rasnite folosind tehnica RDT. Apropo, tubul acela de inox care directioneaza evacuarea cafelei, este reglabil in 3 pozitii. La momentul testului nu mi s-a parut mare functie, dar dupa ce am exersat RDT-ul pe K30, mi-am dat seama ca noul tip de macinatura curge pufos si mai repede, astfel ca nu mai cade exact pe centrul portafiltrului, ci mai spre operator. Deci posibilitatea pozitionarii tubului de evacuare, acum chiar o vad ca pe o chestie care ajuta.

[Image: QwdR1li.jpg]

Cafeaua folosita era prajita destul de light, insa n-a fost mare lucru sa scot sio crema destul de ok:

[Image: 0kwMeuI.jpg]
[Image: 5v6YfOC.jpg]

Despre zgomot, asa dupa ureche, e in aceeasi zona de decibeli ca si K30, in operare PL72 avand cf specificatiilor cu 3 db mai putin. Insa pe Lelit vibreaza putintel carcasa de inox si cred ca se compenseaza acei decibeli diferenta.

Comparatii de gust nu am facut si oricum e foarte dificil sa o faci atunci cand esti singur si ai un singur grup la dispozitie. Asa, grosso moddo, nu pot spune ca am observat vreo amprenta diferita evidenta, fata de K30. Trebuiesc teste serioase sau macar doi oameni  care sa vina cu o parere suplimentara si sa ajute la miscarea rapida.

In concluzie, as spune ca este prima rasnita cu adevarat serioasa de la Lelit, unde se vede ca s-au gandit mai mult si mai bine constructia si specificatiile, in balanta cu un pret final mai accesibil. Nu ne putem axa pe marimea cutitelor si atat, nu doar asta conteaza intr-o rasnita, dar e bine ca se demitizeaza credinta de pana acum, anume ca tot ce are cutite mari de la 64 in sus, ar trebui automat sa aiba un pret si mai dolofan, iar daca vrei sa-ti iei pt acasa ceva in range-ul de pret 3-400E, trebuie neaparat  sa alegi cutite de 50-54mm...  

Pentru o privire mai ampla, vom vedea si testele celor care o au si constatarile in utilizarea de zi cu zi.

Extractii reusite!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
Vine perfect prezentarea ta, deoarece studiez principiile și caracteristicile râșnițelor pentru o achiziție în această plajă de prețuri. Mulțumesc mult.
Lelit PL81T, Fiorenzato F64E
 
Reply
#26
Mihai cum de ai renuntat la ideea cu PL72?

Din cate inteleg PL72 se bate cu Vario Home si Baratza Sette, cel putin ca si pret. Ar fii interesanta o comparatie intre cele 3.
Echipament actual:Lelit PL92T, Niche Zero
Echipamentul vechi: Lelit PL81T, Gaggia Baby, Saeco Poemia cu PF naked facut la strung, Kinu M47, Lelit PL043MMI, Hario Skerton 
 
Reply
#27
Au fost câteva motive obiective:
  • motorul de 150W este cel mai mic dintre cele 22 de modele de râșnițe studiate
  • retenția de 2.5 grame
  • pe atunci nu era pe piață de mult timp, nu ereu teste concludente de fiabilitate
Și câteva subiective:
  • nu am prea avut încredere în experiența companiei Lelit la făcut râșnițe
  • știind că râșnița este foarte importantă și neștiind exact ce să caut la ea, am vrut să mă familiarizez mai întâi și să experimentez cu una second-hand
  • am găsit un anunț pe OLX cu Fiorenzato F64E la 1000 de lei
Dacă ar fi acum disponibilă, mi-aș lua Niche Zero (iubesc design-ul lor și aș trece peste faptul că nu sunt testate deloc).
Lelit PL81T, Fiorenzato F64E
 
Reply
#28
Un detaliu interesant, motorul de 150W a fost inclocuit cu unul de 470W
Probabil au constatat ca la cutite de 64mm e foarte greu sa mergi cu motoare mici, mai ales pe cafele light.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#29
Deci, daca comand azi pl72 vine cu motor de 450?
 
Reply
#30
Am intrebat acum la importator si mi s-a raspuns ca abia a venit de o saptamana transportul nou, deci sunt cele cu motor schimbat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)