Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Noob de noob si sfaturi - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Prezentare useri si echipament (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prezentare-useri-si-echipament)
+--- Thread: Noob de noob si sfaturi (/Thread-Noob-de-noob-si-sfaturi)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 07-11-2022

cand am intrat in lumea asta a cafelei de specialitate, am zis ca sunt curios sa vad cum poate fi cafeaua dulce. azi am deschis o punga de la tipii care mi-au vandut rasnita. au pus si 2 pachetele de 100g de cafea. deci ziceai ca e din alta lume cafeaua asta, ceva tropical si dulce la final. foarte multumit si de X PRO si ce poate sa scoata. in alta ordine de idei, daca m-as baga vreodata pe espresso, cred ca m-as incumeta la un robot, daca ar fi o reducere buna de bf, chiar ar fi tentant.

[Image: kk966AS.jpg]

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 26-11-2022

dupa ce am citit si contemplat, cred ca exista loc si pentru un flat bottom(fund plat suna urat) in viata mea. asa ca intre kalita, april si origami air(nu e neaparat plat dar merge si cu filtre kalita), cred ca o sa-l aleg pe april.

e la artisan la 150 ron si-l vinde si cineva cu 130 pe forum. si daca-l cumpar cred ca  o sa iau si filtre april, 50/50 ron, dublu fata de kalita dar trebuie incercat. cred ca o sa vand aeropressul care zace nemiscat de ceva vreme.

in alta ordine de idei, mi-e foarte lene sa ma apuc de espresso cu minunatia de saeco, desi mi-a venit portafiltru botomless. 
buna si cafeaua de la Sloane care a fost la competitia de aeropress, zici ca bei vin.

RE: Noob de noob si sfaturi - razvandumitru1 - 27-11-2022

L-ai uitat pe the one to rule them all, Orea :)

RE: Noob de noob si sfaturi - tralala - 27-11-2022

Stie cineva intre april si orea care ar fi diferențele?

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 27-11-2022

(27-11-2022, 06:08)razvandumitru1 Wrote: L-ai uitat pe the one to rule them all, Orea :)

Pff..mai ales ca anul asta s a castigat WBC cu el. Uitasem de el, sa ma apuc de research.

raman la april, ala albastru ca e ”dragut”:) orea mi se pare ciudatel si cu ”negociator-ul” ala. plus ca pentru con am v60, nu-mi trebuie altceva. totusi 150 de ron pe o chestie de plastic, cand v60 e la artisan 28 de ron, inteleg ca se duce mult pe r&d si ca april nu vinde cantitatile lui Hario.

RE: Noob de noob si sfaturi - Darsidius - 27-11-2022

April e o porcarie.

Nu sta drept brewerul trebuie centrat la ochi pe server pt ca partea de jos e stramba.

Filtrele nu se potrivesc asa ca daca le uzi sub robinet trebuiesc centrate mereu sa fie la acelasi nivel fata de margine pe 360 grade.

Promoveaza subextractia la 1.2-1.3 tds si foloseste apa dura- 140-160ppm gen TWW. Este gandit si conceput pt rasnite cu mult fines- ditting sweet lab.

Am inteles, mersi de explicatii! Care flat bottom brewer ar fi mai ok pentru cafele light si medium?

Eu tot am incercat v60 dar nu imi iese de fiecare data(ce-i drept nu de mult am inceput partea de brew si la 1-2 pe zi nu e prea mult loc de exersare) si am inteles ca astea flat sunt mai consistente vs v60, dar poate am inteles prost.

eu n-am inteles. ce nu sta drept? fundul intradevar e bombat si inegal, dar ala ar trebui sa fie in cana/server.

cred ca stiu, dar am facut o poza cu adnotari. alea cu rosu sunt problema?
@tralala depinde ce tehnica folosesti la v60. cica orea ar fi consistent. eu ma gandesc si la un kalita de sticla.

[Image: mNoVgHE.png]

E drept ca nu am incercat multe tehnici, am tot variat pe cea standard si am incercat-o pe cea de la TALES. Cea de la tales mi se pare foarte ok dar ceva sigur nu fac eu ok ca nu imi ofera consistenta pe care o caut vs immersion.

nu stiu man aia de la tales e dubioasa, iar omul mi se pare si el dubios:) si aia originala nici nu stiu care e. incearca unele simple pentru consistenta si probabil o sa fii fericit. vezi pe cea noua de la hoffman, 4:6 de la tetsu(asta e cea pe care o folosesc eu) sau april care e asemanatoare si o foloseste @Darsidius, vezi si cea noua de la Lance Hedrick, cred ca e promitatoare si poate si Rao care e un clasic. fata de imersie ar trebui sa ai notele mai clare, mai multa complexitate si mai multa aciditate.

am zis sa iau si pulsul natiunii, sa vad ce foloseste lumea, nu stiu cat de relevant e pentru orice, dar tot am zis sa aflu. dar nemaifacand pool-uri pe facebook, am uitat sa pun restrictii, asa ca oamenii au adaugat v60 si stagg. pe mine ma interesau doar cele 4 din titlu, dar na, e normal ca oamenii sa prefere v60, din circa 100 de voturi pana acum.

[Image: kvII9sj.jpg]

RE: Noob de noob si sfaturi - Darsidius - 27-11-2022

Eu nu folosesc april nici brewerul si nici tehnica, le consider o mizerie overall. Am incercat, nu multumesc.

cumpara-ti april brewer si ne zici cum sta pe server.

[Image: RlcOdEm.jpg][Image: YuDDp82.jpg]

nu folosesti acum, dar ai folosit. acum nu stiu cand te sucesti:), oricum e irelevant.
mda pare aiurea din poza aia, cum sta. ma supar si raman la v60, pana la urma cum zicea tipul de la brewing habits: ”daca ar fi sa-mi dau vreun sfat, ar fi sa nu ma aventurez in atatea lucruri” si arata omul ca a modificat espressoare si avea vreo 10 brewere si acum foloseste doar v60 si aeropress.

RE: Noob de noob si sfaturi - alex_b - 28-11-2022

(27-11-2022, 22:59)Darsidius Wrote: Eu nu folosesc april nici brewerul si nici tehnica, le consider o mizerie overall. Am incercat, nu multumesc.

cumpara-ti april brewer si ne zici cum sta pe server.

[Image: RlcOdEm.jpg][Image: YuDDp82.jpg]

Stai ca nu inteleg, ai pe descriere ta de cont April Brewer …sau imi scapa ceva?

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 04-01-2023

a trecut ceva vreme, dar o sa mai scriu pe aici din cand in cand ce am in cap(fes sau sapca) sau ce observatii mai am de facut.

1.am observat ca in curand trebuie sa decalcifiez ibricul. apa nu e foarte dura(8 grade, 140ppm), dar au trecut deja cam 3 luni. daca aveti idei, puteti sa postati.
2.am vrut sa incerc si eu cafea fermentata, mai ales ca ”mai toti” au inceput sa o aduca. am bagat si carbonica si anaeroba si ce o mai fi. e oarecum ”obositoare”, adica nu as bea in fiecare zi asa ceva, poate la 2-3 zile. plus ca nici nu vreau sa extrag mult din ea ca nu-mi place fermentul ala. 
3.sunt intresat de 2 lucruri care vad ca pe la noi nu sunt, timemore b75 si hario assist dripper. 
primul e bun fiindca e foarte rapid, din cate am vazut si e perfect pentru etiopii si alte chestii de genul
al 2lea e bun pentru nevasta, care poate trece de la imersie la pour-over.
4.dupa o luna, sau chiar mai mult s-a descarcat si bateria de la cantarul Timemore basic plus, care pana acum s-a comportat bine. durata incarcarii e de 2-3 ore parca.
5.am schimbat si v60le transparent ca il scapase nevasta sau copii si se ciobise undeva jos, de data asta am ales sa iau cele colorate fiindca ar fi din polipropilena vs nu stiu ce rasina stiren si etc.

ahh, am aflat de curand ca Tetsu Kasuia a carui reteta o folosesc si eu, 4:6, a folosit apa distilata, 0.3 ppm, cand a castigat in 2016. asta ca sa reiterez si eu ce au zis altii cu retetele de la competitii.

RE: Noob de noob si sfaturi - Darsidius - 04-01-2023

Apa de 8 grade/140 ppm e buna de facut supa, nu brew.

Pt apa de brew folosim 10-50 ppm, cam pe aici.

posibil. dar sunt impacat cu ce-mi iese. si sincer am fost pe la o cafenea de aici(cu cafea de specialitate) si mie mi s-a parut mai ok ce-mi iese mie. cand o sa am drum prin Bucuresti, o sa aterizez si pe cateva cafenele mai recunoscute sa gust ce fac ei. sunt curios si de espresso, fiindca inca nu am gustat espresso bun pana acum, nici n-am gustat prea mult.

Cel putin, eu stiam ca 100-150 e cam tinta si ca era ok si 250(175 era maximul recomandat de unii si altii), or fi informatii vechi. Stiu ca probabil majoritatea din astia mai noi ar recomanda undeva la maxim 80 cu ”sweet spot” 50-60. As putea da vina si sa zic ca am 2 copii, munca si alte chestii intre, dar efectiv o sa zic ca nu o sa-mi bat capul. Intamplarea face ca la un moment dat, am lucrat la niste instalatii de osmoza si tin minte ca aruncam apa, ca sa produca din nou aparatul sa vad daca s-a rezolvat problema. Chiar ma intrebam atunci, la ce or fi bune chestiile astea:) plus ca erau cartusele alea enorm de scumpe.

RE: Noob de noob si sfaturi - adrian1 - 04-01-2023

Cel mai ieftin (si mai mic) plic de sare de lamaie este suficient sa decalcifiezi. Daca vrei sa fii bio, zeama unei lamai. La fel de bine, doua linguri de otet alb de 5%.

RE: Noob de noob si sfaturi - Darsidius - 04-01-2023

Cana zero e ieftina la 1 litru pe zi un filtru tine lejer 30 zile.

Apa e mai importanta decat rasnita, kettle, sau ce brewer folosesti. E mai importanta si decat cafeaua pana la urma.

inteleg ca la brew, 98% ai apa.v60 produce aciditate, xpro cica si el ar produce aciditate. e bine sa ai un buffer cat mai mare, ca sa gusti aromele alea mai bine, inteleg logica. si sunt curios de rezultatate, doar ca sunt multumit de cafeaua de acasa. eu beau o cafea pe zi, destul de rar o beau si pe a 2-a, pentru mine e ok. 

oricum treaba cu apa, din cate am inteles eu e destul de noua in cafea, in sensul ca oamenii au inceput acum 5-6 ani sa cerceteze treaba asta. si cel putin din interviul lui Lance cu doctorandul chimist, nu prea se stie nici acum cum afecteaza diferite proportii de Ca si Mg. poate acum e cool 70 ppm, peste 5 ani o sa fie cool 120. si desigur duritatea nu e toata povestea, mai ai turbiditate si amoniu, ph si bla bla.

RE: Noob de noob si sfaturi - edri - 05-01-2023

(04-01-2023, 16:46)bobitad Wrote: sunt intresat de 2 lucruri care vad ca pe la noi nu sunt, timemore b75 si hario assist dripper. 

Hario assist dripper am cumparat in noiembrie de pe www.gourmetkava.cz/ro, dar vad ca acum nu mai apare. A fost o revelatie dupa ce l-am folosit la prima incercare V60, nectar de piersici coapte Tongue Rolleyes.  Surprinzator, se potriveste si la dripperul April.

Timemore B75, de pe aliexpress am vazut termen de livrare cam o luna, dar ca pentru orice livrare din china poate fi si mult mai  mult. Se pare ca va fi disponibil si la noi, dar mai dureaza vreo doua luni ca merge vaporu incet ;)

(04-01-2023, 17:19)Darsidius Wrote: Pt apa de brew folosim 10-50 ppm, cam pe aici.

Apa din cana filtranta Zero Water se poate folosi fara alte adaosuri, sau e chiar 0 TDS pe bune?

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 05-01-2023

multumesc de info. hario drip ma astept sa vina si la noi candva, atat barshaker cat si artisan fiind reprezentanti hario. nu stiu neaparat daca o sa obtii rezultate mai bune decat sa torni tu din ibric, dar e foarte bun ca nu-ti trebuie ”gat de lebada” si rezultatele sunt aceleasi de fiecare data.
despre timemore, ma astept sa-l aduca candva tastecrafters, fiindca au si cristal eye, deci parca nu m-as mai complica cu China.

cat despre apa zero, se poate folosi, tocmai am zis ca Tetsu a castigat WBC in 2016 cu apa 0, insa majoritatea ti-ar spune ca iti trebuie ceva minerale care sa ajute sa extragi cafeaua. chiar si zero water iti recomanda sa faci asta pentru cafea. sa pui apa 0 cu alta apa si ajungi unde vrei((link aici: https://www.zerowater.pl/how-do-you-improve-the-taste-of-coffee/). asta recomanda si tipul de mai jos, care zice ca intre 40-80 desi bine ar fi 30-60, probabil mai mult pentru cafele prajite mai light.

uite aici un articol destul de lung de la @thecoffeechronicler: https://coffeechronicler.com/best-water-for-coffee/
mai poti citi la Jonathan Gagne, video de la Lance, Hoffman, etc.etc.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 05-01-2023

interesanta chestie s-a intamplat acum 5 minute. m-am adus in bucatarie ca sa pregatesc pentru maine zona de cafea. iau si ibricul, il desfac si imi amintesc de decalcifiere si cum i-am zis nevestemii sa-mi ia otet, dar a uitat. in fine, de curios bag degetul sa vad cat de dura e chestia aia depusa si spre surprinderea mea s-a luat imediat. in fine, am procedat sa-l spal cu mana ca imi incapea, dar data viitoare o sa iau un burete, neabraziv desigur sau o carpa din microfibra. le aveam pe amandoua pe acasa, doar ca erau cele cu care spal vasele, asa ca am zis ca nu merita, m-am bagat la lucru manual si a iesit ca nou.

apropo, pentru cine se intreaba daca sa-si ia ibric Timemore, sa stiti ca e ok, cand e la minim mai sare un 0,3-0,5, dar asta inseamna 10-15 secunde de asteptat pana revine la temperatura setata, daca sunteti chiar asa ”hardcore” de vreti temperatura la zecimala.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 08-01-2023

Am vazut ca depunerile erau cam mari si nu am chef sa fac decalcifieri prea des. Asa ca azi le-am furat apa copiilor, Bucovina, am inteles ca s mai multe izvoare, dar a mea e cea cu 9,2 Ca si 2,4 Mg, dupa un calculator rezulta cam 1,84 grade germane sau 33 ppm, ph 7,31. Cafeaua mi s a parut mai lipsita de intensitate, adica o prefer cu apa mai dura. Se simte diferenta, dar nu e ceva mega schimbare sau ceva care sa ma deranjeze.Poate o sa combin apele sa vad ce iese.

Borsec am vazut ca e dura, 14 grade germane.

RE: Noob de noob si sfaturi - sochaux_ - 08-01-2023

Poți face o apă mai potrivită pentru cafea combinând (în anumite proporții, nu la întâmplare) apele Smart Water(1,1 l, dar probabil toate variantele sunt cu aceeași compoziție) + Izvorul Minunilor (varianta de 5 l) + Bucovina (varianta de 2 l, posibil și cele mai mici să fie la fel). Vezi și pe topicul cu apa, s-a discutat despre mai multe ape și aplicații, dar se pot calcula și pe hârtie(după documentare). Se poate folosi și aplicația CoWaMix (Coffee Water Mix).

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 08-01-2023

multumesc @sochaux_, tocmai ce am decalcifiat ibricul. jumatate otet cu 5%, jumatate apa, greu totusi sa gasesti 5%, majoritatea erau cu 9, desi nu cred ca strica ceva. oricum nu erau prea multe depuneri, dar am scapat si de alea, plus ca acum parca se incalzeste si mai repede. l-am clatit de vreo 4 ori, de 2 ori cu apa si de 2 ori in clocot, vad maine daca cafeaua are gust de otet.

in alta ordine de idei, mi-am amintit ceva despre ibricul Timemore, cateodata, dar foarte rar, nu pun capacul bine, o data la mult timp se intampla, dar acum s-a intamplat si mi-am adus aminte. A zis si Hofffman asta, am crezut ca bate campii, dar se mai intampla. nu e nimic grav sau de plans, dar ca sa stiti.

cat despre apa, cum i-am zis si lui @Darsidius, pentru mine trebuie sa fie decenta si atat. tipul ala thecoffeechronicler e mult mai sofisticat ca mine si q grader, pana si el in ditamai articolul despre apa a zis ca e ok daca e pana-n 100 ppm si cam asta e povestea, in updateul din 2021. nu zic sa ascultam de toti, dar omu mi se pare de incredere si e cam si parerea mea desi nu am testat sute de ape, concentratii si toate cele, pana acum doar 3 ape. eu n-as fi avut o problema nici cu apa mea de 140 ppm, doar ca probabil la luna ar trebui decalcifiat. o sa ma mai joc cu diferite ape si o sa vad si rezultate, de pliculete n-am chef.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 14-01-2023

am fost in carrefour si am luat toate apele la rand, eram cu telefonul cu aplicatia si calculam duritatea apei, cred ca se uitau aia ciudat la mine. in principiu, sunt destul de dure, in afara de Bucovina si Izvorul Minunilor.
ce ar mai fi ok, din ce am citit pe net, dar parca nu am gasit in magazin, Bilbor si Izvorul Zanelor.
cu Bucovina am tot testat, dar parca nu e ce trebuie, am mixat-o si cu alta apa dar tot nu iese ceva bun. Am testat cu Izvorul Minunilor si sunt multumit, are cam 3.34 grade germane sau 59.5 ppm. Iese cafeaua parca exagerat de dulce, ceea ce nu e rau, am testat cu o anaeroba naturala si o spalata.

In alta ordine de idei, altii au apa buna de robinet, stiu ca Tim Wendelboe foloseste apa de la robinet din Oslo, 2.3 grade germane sau 41ppm. Chiar, daca vreti sa invatati mai multe despre cafea tipul asta Tim pare ok si nici nu le complica. As fi curios sa gust si eu ce prajeste, mai ales ca e faimos pentru prajirea super light, dar mai vedem.

RE: Noob de noob si sfaturi - Daniul - 14-01-2023

Unde pot gasi un tabel cu valorile bune ale mineralelor pentru brew/espresso si efectul lor in ceasca? As dori sa citesc despre asta, adica pentru aciditate scazi/cresti Mg, pentru aia cresti Ca.. samd.. Mersi

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 14-01-2023

din cate stiu eu nu exista inca asa ceva, adica inca se studieaza problema. chestia cu apa in cafea e un subiectul destul de proaspat. acum, unii incearca sa faca din apa o chestie aproape mistica si vin cu tot felul de pareri. e cam la fel cu retetele alea de trebuie sa sari intr-un picior sa desenezi un tigru in cafea(ca sa ajute extractia desigur) sa torni in zig zag cu 3,45 ml/sec de la inaltimea de 143,5 mm, si doar atunci o sa ai parte de cafea buna.

Lasand gluma la o parte, atat eu cat si altii, am concluzionat ca intre 40-80(100), e ok, ph neutru. Unii zic ca e ok cu mai mult Mg fiindca extragi mai mult, altii zic ca gustul e artificial asa, pareri si pareri. Altii spun ca defapt Ca e pentru claritate si Mg pentru complexitate. Pare mai mult pseudo-stiinta decat ceva relevant.

Am mai pus niste linkuri mai sus si poti cauta si pe net, sau daca cineva stie, poate posta aici.
Din ce am testat eu pe propria piele as spune ca apele ca Bucovina, 1.8 grade germane, sunt greu de folosit si trebuie oarecum sa compensezi pentru putine minerale cu rasnire mai fina, altfel iti iese cafeaua amara si cam fara gust. Iar cele cu apa dura, par mai lipsite de complexitate si mai acide.

RE: Noob de noob si sfaturi - edri - 14-01-2023

Nu le spune nimeni sa-si actualizeze standardele? Smile

http://www.scaa.org/?d=water-standards&page=resources

S-a discutat mai demult pe acest forum despre diversele ape de la noi

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Testare-TDS-si-pH-ape-imbuteliate?pid=45809#pid45809

Din majoritatea postarilor mai vechi am inteles ca Bucovina nu ar fi cea mai buna alegere, dar intre timp probabil ca s-a mai aprofundat teoria apei.