![]() |
|
1zpresso ZP6 Special - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: 1zpresso ZP6 Special (/Thread-1zpresso-ZP6-Special) |
RE: 1zpresso ZP6 Special - renatoa - 29-06-2023 (29-06-2023, 12:55)Mihai L Wrote: Gustul trebuie educat, calibrat. Pai daca supraextrage, de ce e laudata de brew? :s Chestia cu gustat diverse fractii, (si aruncat una... ) face parte din educatie... Daca insa "educatia" deraiaza, fortand nota catre niste extractii nefiresti, care aduc mai mult a ceai de cafea... prefer sa ies de la lectia aia... [emoji12] 1zpresso ZP6 Special - Mihai L - 29-06-2023 Problema este de fapt ca fiecare metoda de extractie ar trebui imbunatatita pe rasnita. Daca ne bazam pe acelasi timp de extractie nu inseamna ca retetele sunt potrivite pentru ambele rasnite. Pe ZP6 poate e mai potrivita o macinare diferita, depinde de caracteristici. RE: 1zpresso ZP6 Special - bobitad - 06-11-2023 stiu ca unii dintre voi sunteti interesati de zp6 si de pietro, azi de dimineata am citit comparatia asta, intre zp6, pietro si DF64 CU SSP MP: https://www.reddit.com/r/pourover/comments/15wswhd/cupping_and_comparing_high_clarity_low_body/ RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 30-12-2023 ![]() Am 2 saptamani de ZP6 Special deja. Pentru ca mi-am dat seama ca nu am destula rabdare deocamdata pentru espresso acasa, am pus un pic pe raft Kinu M47 si am inlocuit-o cu succes cu ZP6. Cumparata direct de pe siteul 1zpresso, 199$ + 190 lei taxe vamale, tva si reprezentare DHL in vama. Am incercat-o pe V60, pe Hario Switch si pe Orea V3, cu diverse cafele, majoritatea light roast dar si cateva mai medium, chiar si un medium-dark. 1) Pot sa confirm ca produce cafele cu o claritate foarte mare, rasneste foarte uniform, cu aproape zero fines. 2) Extrage foarte mult si trebuie sa te obisnuiesti cu asta la inceput. Sa reglezi retetele accordingly. 3) Lipsa fine-urilor inseamna ca poti sa rasnesti mult mai fin fara sa simti nimic amar in ceasca. Nu sunt neaparat fan rasnit fin, dar clar se poate si uneori e chiar indicat, pe anumite cafele. 4) Multe cafele ies mai spre ceiut asa, adica nu au prea mult body insa separatia aromelor e net superioara 5) Mai nou merg pe metoda 4:6 a lui Tetsu, deci rasnesc course spre foarte course, dar ZP6 se descurca superb si are aceasi uniformitate si pe setarile astea. La Kinu cu cat ma duceam mai course cu atat producea mai multe fines si cafelele incepeau sa fie subextrase de cele mai multe ori. 6) Inainte sa o cumpar citisem ca dureaza destul de mult rasnirea, dar am ramas placut surprins cand am incercat-o prima data - am rasnit 1kg pt rodaj si a mers foarte repede (mult mai repede decat Kinu cu cutite de brew) 7) Poti rasni cam 35-36g 8) Pe cafele super procesate, light, foarte solubile, am descoperit ca daca rasnesti mai course, se descurca mult mai bine. La setarile "standard" intre 4.0 si 5.0 - extrage prea mult din genul asta de cafele, scoate prea multa fermentatie care acopera restul de arome. 9) Am incercat astazi o Papua New Guinea prajita destul de dark, pe reteta 4:6 cu 4 turnari si apa la 85 grade. Am rasnit foarte course la 1000μm adica la 8.0 si a iesit ceva superb, dulce, fructe de padure, stafide, niste ciocolata dulce pe after taste. 10) Ergonomie buna, grip bun, o placere sa rasnesti chiar si la prima ora:) RE: 1zpresso ZP6 Special - renatoa - 31-12-2023 Cum apreciezi fines, mai multe sau mai putine ? 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 31-12-2023 (31-12-2023, 11:23)renatoa Wrote: Cum apreciezi fines, mai multe sau mai putine ? sunt foarte puține fines pe majoritatea cafelelor. comparat cu Kinu M47 si Comandante. Sent from my iPhone using Tapatalk RE: 1zpresso ZP6 Special - renatoa - 31-12-2023 Din nou... apreciate cum? Poate rasnesti prea grosier si nu iti dai seama, nu m-as baza pe aprecierea la ochi sau pipaiala. Nici pe timpul de curgere. Fara o masurare de distributie minimala, macar o cernere cu sita de 400 microni, sunt aprecieri subiective. Un cutit conic nu are cum sa nu produca fines, e in natura lor, de macinare bazata pe spargere, nu pe feliere ca la plate. Orice granula sparta in doua produce doua granule majore si ceva fines, care statistic e acelasi intotdeauna. La ce ajuta o geometrie sau alta a unui cutit este ca acel fines primar, produs de procesul de spargere, sa nu fie si mai mult maruntit, dar minuni nu exista, sa il faci sa dispara. 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 31-12-2023 (31-12-2023, 11:45)renatoa Wrote: Din nou... apreciate cum? nu am zis ca nu produce deloc :) e normal sa produca. uite si pe cifre mai jos. ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk RE: 1zpresso ZP6 Special - adiszep - 31-12-2023 (31-12-2023, 13:30)bogdananghel Wrote:(31-12-2023, 11:45)renatoa Wrote: Din nou... apreciate cum? Ai aceeasi masuratoare cu m47? Ar fi interesant de comparat RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 31-12-2023 Poza de mai sus e ce ai masurat pentru ZP6? Poti sa postezi si masurarile care le-ai facut pentru Kinu si Comandante? Ar fi utile de stiut si setarile rasnitelor pentru aceste masurari. RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 31-12-2023 (31-12-2023, 13:55)edri Wrote: Poza de mai sus e ce ai masurat pentru ZP6? Poti sa postezi si masurarile care le-ai facut pentru Kinu si Comandante? Ar fi utile de stiut si setarile rasnitelor pentru aceste masurari. da, este pe ZP6 masurat. o sa rog sa faca niste masuratori cu Difluid Omni si pe Kinu. (nu e al meu device-ul) RE: 1zpresso ZP6 Special - renatoa - 31-12-2023 In sfarsit bem stiinta... [emoji12] E ciudata cresterea aia la sub 300 microni, prima bara din stanga. RE: 1zpresso ZP6 Special - bobitad - 31-12-2023 ala e ceea ce numesc eu”praful de stele”(ca e ca o pulbere) si cred ca el e raspunzator pentru cresterea extractiei. intr-un an de folosinta am observat ca e constant si ca nu e vreun motiv de ingrijorare. acum depinde si ce faci cu el, unii vor tot ce e in pahar, altii ca mine il arunca ca de obicei se electrizeaza, alaturi de pleava si ce mai e pe acolo, eu rasnesc de obicei un 0.5 peste doza mea. cat despre procesate, nu ai cum sa le invingi, in sensul ca fie iei din alea ”procesate mai atent si mai bine” si prajite mai cu grija. asa ca, eu tot le extrag destul de mult(foarte rar cand am asa ceva pe masa, cateva ore anaerob procesate nu ma deranjeaza deloc), ca na, decat o cafea banala mai bine una cu de toate. cateodata prima inghititura pare ”otetita” dar na...it is what it is. doar o singura data am vrut sa dau rasnita. era un robot la pret bun pe marketplace si am zis ca ma bag si in espresso, dar las sa treaca o zi si ma gandesc eu mai bine si zic ca daca am 20g in mana prefer orincand 250g de lichid vs 40+ complexitatea aromelor care-l da filtru, mai ales dimineata, iar eu doar atunci beau cafea in 90% din zile. efectiv rasnita asta iti face viata mai usoara, eu rasnesc la 4.5, 90% din cafele. distributia particulelor fiind unimodala, singurul lucru de facut e sa te gandesti ce extractie vrei si ce arome vrei. RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 24-01-2024 Dupa 1 luna si jumatate de rasnit zilnic cu ZP6, cred ca s-a "asezonat" cum trebuie cutitul. (desi la cumparare am rasnit 1kg cu o cafea veche, doar pt rodaj). Totul e mult mai round acum ca gust, body mai pronuntat ca la inceput si e mult mai greu sa o dai in bara cu vreo cafea acum, cam tot ce am incercat iese bine. Rasnesc intre 4.7 si 5.5 in functie de cafea/prajire/origine, cu punctul 0 la burr lock. Straluceste cu light roasts, pe care le gasesti destul de greu la noi din pacate, majoritatea zic light dar de fapt e un medium mai mereu. RE: 1zpresso ZP6 Special - iancu.ciprian - 24-01-2024 Nu ca vreau sa laud brandul dar 1zpresso are niste rasnite excelente. Am un Jx-Pro care e minunat, e si rapid si scoate si aromele perfect inclusiv pe brew RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 24-09-2024 explica de ce ZP6 reuseste sa scoata clarity si flavour separation atat de bune. RE: 1zpresso ZP6 Special - Darsidius - 24-09-2024 Cu lipsa de corp, dulceata, linger si aftertaste. ZP6 este o rasnita okay, merge pe cafele prajite omni/prost pt ca impinge in fata niste note acide care nu prea sunt in cafea. La cafele prajite cum trebuie (adica de filtru, cu aciditate) kinu este mult peste. Comparat 1:1 de multe ori la mine, intre mai multe persoane. Au fost foarte foarte putine cafele unde zp6 a scos mai bine. RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 24-09-2024 (24-09-2024, 17:20)Darsidius Wrote: Cu lipsa de corp, dulceata, linger si aftertaste. ZP6 este o rasnita okay, merge pe cafele prajite omni/prost pt ca impinge in fata niste note acide care nu prea sunt in cafea. Din experienta mea, este fix invers. ZP6 straluceste pe cafele prajite light, cu aciditate mai ridicata si in general mai de calitate. Kinu scoate mai bine poate pentru gusturile tale, poate tu vrei mai mult body, mai multa dulceata. Dar eu vreau claritate, aciditate si separare mai buna a notelor cafelei, iar pt mine ZP6 e mai potrivita. Kinu scoate un procent mai mare de medium sized particles dar si mai multe fines. Also nu toate rasnitele Kinu fac ce zici tu :) trebuie sa fi nimerit lotul castigator (stii tu la ce ma refer). RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 24-09-2024 (24-09-2024, 22:25)bogdananghel Wrote: nu toate rasnitele Kinu .... Ai comparat utilizand Kinu POB sau cu cutitul stock? (24-09-2024, 17:20)Darsidius Wrote: ...ZP6 este o rasnita okay, merge pe cafele prajite omni/prost pt ca.... Pare potrivita pentru majoritatea cafelelor prajite in Romania. Nu mai am nevoie de inca o rasnita, dar incep sa fiu curios de mult laudata ZP6.
RE: 1zpresso ZP6 Special - adiszep - 24-09-2024 (24-09-2024, 22:25)bogdananghel Wrote:(24-09-2024, 17:20)Darsidius Wrote: Cu lipsa de corp, dulceata, linger si aftertaste. ZP6 este o rasnita okay, merge pe cafele prajite omni/prost pt ca impinge in fata niste note acide care nu prea sunt in cafea. Păi zi-ne tu la ce te referi să știm și noi. Eu am un m47 classic și aș vrea sa știu dacă e câștigătoare RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 24-09-2024 (24-09-2024, 22:31)edri Wrote:(24-09-2024, 22:25)bogdananghel Wrote: nu toate rasnitele Kinu .... POB. dar nu toate POBurile sunt la fel in combinatie cutit interior + exterior. Am doua POBuri, cel negru si cel auriu de pe Titan. Cu Simplicity-ul meu, niciunul nu exceleaza si sunt foarte lente (rasnirea dureaza de 3 ori mai mult fata de zp6). Abia cand combini cutit POB interior auriu cu rasnita Titan si cutitul exterior aferent, lucrurile se schimba, mai ales pe viteza. Dar si aici am inteles ca nu toate loturile au fost asa. RE: 1zpresso ZP6 Special - AlexDeedy - 24-09-2024 (24-09-2024, 22:25)bogdananghel Wrote:(24-09-2024, 17:20)Darsidius Wrote: Cu lipsa de corp, dulceata, linger si aftertaste. ZP6 este o rasnita okay, merge pe cafele prajite omni/prost pt ca impinge in fata niste note acide care nu prea sunt in cafea. +1 pentru asta. Și eu am avut un clasic cu cuțit POB, ce i drept doar cel negru. M-am chinuit din răsputeri să găsesc relația perfecta , pentru că mi a plăcut foarte mult cat de bine era construită și ce sentiment plăcut era la râșnire , dar gustul nu s-a împăcat cu restul. Kinu era mult mai pretențioasă la granulație, foarte diferită de la o râșniță la alta , ne puneam doi proprietari de Kinu la masă și atunci când schimbam impresii despre setările de granulație unul vorbea chineză altul rusă. Zp6 oferă mai multă claritate și eu asta am cautat. Le am avut pe cele 2 in paralel vreo 2 luni până m-am despărțit de Kinu. RE: 1zpresso ZP6 Special - Darsidius - 25-09-2024 Nu stiti sa folositi kinu, no offence. Si nu vine asta de la mine, ca eu sunt buricul pamantului. La campionatele de brew, kinu se plaseaza bine, alaturi de 1zpresso. Daca era rasnita proasta nu avea nici o sansa. Doar doua mentiuni (mai sunt) castigator Matt Winton cu kinu, si ultimul campionat acum cateva luni Alex Niculae (Bob) cu kinu - ajuns departe- din pacate dintr-o problema tehnica la o alta rasnita obligatorie de folosit nu a trecut in finala Kinu este o rasnita foarte foarte foarte buna, insa trebuie sa te dai dupa ea, cu reteta de brew, cu apa, cu temp, cu ratia. Cat despre viteza de rasnire, da, este mai lenta, dar si mai usor de rasnit ca forta. Pt 20g de cafea prajire super light (depinde de marimea bobului) macin cam in 85-95 rotatii sau 40 sec. Cu kingrinder k2+pob (care e similara cu zp6 ca gust) macin in 15-16 sec. Cafeaua prajita in Romania nu e deloc cafea light, poate sunt 1 sau 2 prajitori care fac asta, in rest este piata de Europa (Italia, Grecia, Germania, Franta) majoritatea cafelei de specialitate prajita omni-roast. De la Tim wendelboe filtru in sus e light pt mine. Acolo straluceste kinu, pt cafele omni-roast mie nu imi place pt ca accentueaza defectele de prajire din cafea. RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 25-09-2024 (25-09-2024, 09:34)Darsidius Wrote: Nu stiti sa folositi kinu, no offence. Si nu vine asta de la mine, ca eu sunt buricul pamantului. deci tu ai venit pe topicul asta sa ne zici ca zp6 e naspa si kinu e cea mai tare. si desi nu a zis nimeni despre Kinu ca ar fi o rasnita slaba, continui sa fii pasiv agresiv si ne spui ca suntem noi prosti si nu stim sa o folosim. e pueril sa compari asa doua rasnite. ambele sunt niste rasnite de top. si ZP6 a castigat campionate mondiale de brew si multe altele nationale. eu le folosesc pe ambele, depinde ce vreau sa scot la final in ceasca. o prefer pe ZP6 si am explicat mai sus de ce. asta nu o face pe Kinu inferioara. RE: 1zpresso ZP6 Special - renatoa - 25-09-2024 Quote:...insa trebuie sa te dai dupa ea, cu reteta de brew, ... Valabil pentru toate rasnitele. Daca reusesti asta, orice ai avea ti se pare cea mai buna. Daca insa te iei fara discernamant dupa tot felul de retete indoielnice care le gasesti pe net, mereu cauti ceva mai bun, doar pentru ca nu ai gasit optimul la a ta. 1zpresso ZP6 Special - Mihai L - 25-09-2024 (25-09-2024, 10:20)bogdananghel Wrote: deci tu ai venit pe topicul asta sa ne zici ca zp6 e naspa si kinu e cea mai tare. si desi nu a zis nimeni despre Kinu ca ar fi o rasnita slaba, continui sa fii pasiv agresiv si ne spui ca suntem noi prosti si nu stim sa o folosim.Prima postare inainte de raspunsul lui exact asta spunea despre Kinu… ? RE: 1zpresso ZP6 Special - Darsidius - 25-09-2024 Nu am intrat sa te contrazic deloc. Am intrat sa-mi spun parerea despre kinu si zp6, pentru ca vad multi care folosesc zp6 pentru ca asa zic influencerii. Dupa mica mea parere, asa cum am punctat, daca te iei dupa o fisa de scoruri atribute bautura, zp6 scoate mult la 1 sau 2 categorii din 7, in timp ce kinu scoate punctaj mai mare pentru ca are, repet, corp, dulceata, linger/aftertaste si balans mai bun (scor mai mare). Estimativ din testarile mele (multe) cam 2 din 10 cafele sunt mai bune pe zp6, in rest prefer kinu. Postarile mele nu sunt deloc ca sa torn benzina pe foc, sau sa te contrazic pe tine, sunt pentru cei care intra si citesc pe aici. Daca va place claritatea si aciditatea atunci go for it. RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 25-09-2024 (25-09-2024, 10:52)Darsidius Wrote: Nu am intrat sa te contrazic deloc. Am intrat sa-mi spun parerea despre kinu si zp6, pentru ca vad multi care folosesc zp6 pentru ca asa zic influencerii. da, foarte util, multumim RE: 1zpresso ZP6 Special - RazvaNNN - 25-09-2024 mie mi se pare util, atat timp cat este argumentat. omu spune experienta personala si tu pot sa trag o decizie daca e pe gustul meu sau nu. RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 25-09-2024 Ca o ironie, din cauza de Kinu pentru espressomani am in congelator o gramada de cafele omniroast de la cateva prajitorii de la noi, cafele pentru care inteleg ca mi-ar trebui ZP6.
|