Am 2 saptamani de ZP6 Special deja. Pentru ca mi-am dat seama ca nu am destula rabdare deocamdata pentru espresso acasa, am pus un pic pe raft Kinu M47 si am inlocuit-o cu succes cu ZP6.
Cumparata direct de pe siteul 1zpresso, 199$ + 190 lei taxe vamale, tva si reprezentare DHL in vama.
Am incercat-o pe V60, pe Hario Switch si pe Orea V3, cu diverse cafele, majoritatea light roast dar si cateva mai medium, chiar si un medium-dark.
1) Pot sa confirm ca produce cafele cu o claritate foarte mare, rasneste foarte uniform, cu aproape zero fines.
2) Extrage foarte mult si trebuie sa te obisnuiesti cu asta la inceput. Sa reglezi retetele accordingly.
3) Lipsa fine-urilor inseamna ca poti sa rasnesti mult mai fin fara sa simti nimic amar in ceasca. Nu sunt neaparat fan rasnit fin, dar clar se poate si uneori e chiar indicat, pe anumite cafele.
4) Multe cafele ies mai spre ceiut asa, adica nu au prea mult body insa separatia aromelor e net superioara
5) Mai nou merg pe metoda 4:6 a lui Tetsu, deci rasnesc course spre foarte course, dar ZP6 se descurca superb si are aceasi uniformitate si pe setarile astea. La Kinu cu cat ma duceam mai course cu atat producea mai multe fines si cafelele incepeau sa fie subextrase de cele mai multe ori.
6) Inainte sa o cumpar citisem ca dureaza destul de mult rasnirea, dar am ramas placut surprins cand am incercat-o prima data - am rasnit 1kg pt rodaj si a mers foarte repede (mult mai repede decat Kinu cu cutite de brew)
7) Poti rasni cam 35-36g
8) Pe cafele super procesate, light, foarte solubile, am descoperit ca daca rasnesti mai course, se descurca mult mai bine. La setarile "standard" intre 4.0 si 5.0 - extrage prea mult din genul asta de cafele, scoate prea multa fermentatie care acopera restul de arome.
9) Am incercat astazi o Papua New Guinea prajita destul de dark, pe reteta 4:6 cu 4 turnari si apa la 85 grade. Am rasnit foarte course la 1000μm adica la 8.0 si a iesit ceva superb, dulce, fructe de padure, stafide, niste ciocolata dulce pe after taste.
10) Ergonomie buna, grip bun, o placere sa rasnesti chiar si la prima ora:)
Orea V4, ZP6, Kinu M47.