Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Sunt confuz - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Sunt confuz (/Thread-Sunt-confuz)

Pages: 1 2 3 4

RE: Sunt confuz - renatoa - 09-05-2015

E cam tipic la postarile de pe celulare :)

Sunt confuz - unacom93 - 09-05-2015

Imi iese atat de acra :( sunt tare dezamagit dupa toata investitia. Rasnita lelit pl43m, espressor lelit pl41tem, cafea sarkis chocolate, nu stiu exact unde sa rasnesc aproape de punctul maxim departe la cat dinti dinaia ? Incep sa cred ca am cam luat teapa..

Am si sarkis sweet, spuneti-mi care mai aveti rasnit lelit pl43mm la cati zimti distanta rasniti sa-mi fac o idee, pana acum imi iese acreala goala dupa investitie de 800 e

RE: Sunt confuz - TudorP - 09-05-2015

Inainte de cheltuiala de 800 de euro, ce bine era daca citeai macar cateva minute despre cum sta treaba cu ,, acreala " asta numita cafea.
Uite aici o idee generala referitoare la macinatura care pe mine m-a ajutat la inceput : https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-grind

Deci, dupa ce cafeaua presata intre doua degete ajunge la consistenta de espresso, conform linkului de mai sus, stii aproximativ ca esti pe drumul cel bun. De acolo cred ca vei merge sigur spre mai fin, deci spre semnul ,, - " de la rotita de la rasnita.
Atentie ! Sa ai mereu aceiasi cantitate de boabe in grame, sa jonglezi doar cu macinatura si atat !
Tamparea iarasi ai grija sa o faci mai mereu cu aceiasi forta si cat mai uniform.
Degeaba gasesti macinatura cat de cat buna dar ulterior tampezi cu forta si blochezi aparatul.
Tine-ne la curent.

RE: Sunt confuz - organon - 09-05-2015

Portafiltru de cate grame este? De 17 de 18?Baga un gram in plus.O cantaresti si apoi o rasnesti mai spre fin.Tampeaza mai tare printr-o singura apasare ferma chiar apasata serios.Apoi vezi in cat timp incepe sa curga.Daca reusesti sa aduci acest moment in jurul a 5 secunde ,numara (ca acum am inteles ca nu ai un recipient gradat) cam pana la secunda 25, 26.Trebuie sa iasa,nu are cum cu ce ai acum in casa.A,si temperatura sa fie asa camla95 sau 06 de grade daca te plangi de acreala.Dar incearca pana cand curgerea este in jurul celor 5 secunde.Daca e prea rapida ,rasneste si mai fin si tampeaza mai cu forta.Daca curgerea e prea lenta(stiu si eu acolo de la 7 ,8 secunde in sus,rasneste putin de tot mai grosier(misti roata cate putin)tampand la fel.Cand obtii cele 5 secunde (+ sau -o secunda sa zicem toleranta)numara pana la 25 sau 26.Urmareste si temperatura de inceput sa fie acolo la un  sau 95 ,96 de grade.Si apoi vezi ce iese.Ar trebuisa  fii acolo in fata unui espresso reusit.Apoi vei capata incredere si te vei misca cu usurinta in limitele astea .Chestia cu teapa scoate-ti-o din minte.Nu esti singurul care a simtit astfel de frustrari.Hai, curaj!

Ai ce iti trebuie,nu e nevoie decat de putina rabdare si de calm.Bafta. :)

Legat de numarul de postari si de enervari.Nici eu nu le citesc pe toate.In acest caz incerc sa ajut un om.Legat de postari superioare ,e dezlegare ,nu vad cu ce am deranjat.Uiti ceva ,iti aduci aminte si adaugi.Cred ca importanta este intentia de a ajuta.Cam atat.

Corect, eu sunt negru de suparare ca prietena mea a zis de la inceput ca e o porcarie toata chestia asta, eu vreau sa demonstrez contrariu si tot acreli scot pe banda rulanta.. Am consumat deja 300 gr cafea...

RE: Sunt confuz - vct1976 - 09-05-2015

Termenul 'atat de acra' este relativ. In general cafelele produse la espressor din boabe proaspat prajite sunt putin mai acrisoare decat cele obtinute prin alte metode din cafea din comert (macinata sau boabe). De obicei asta nu este un lucru rau, dimpotriva, dar socheaza pe multi care sunt la inceput de drum.

Utilizand controlul de temperatura poti sa mai incerci reduci din acreala, dar asta depinde te tipul de cafea...

Cheia este insa joaca cu macinatura: trebuie sa incerci sa macini astfel incat sa obtii cam 60 ml (cu sita dubla) in 25-30 de secunde si in timpul extractiei sa ai o presiune in jurul a 9 bari, sau macar undeva in zona verde de pe manometru.

Cum faci asta? Simplu: prin incercari succesive!
Nu este fezabil sa numeri zimtii unei rasnite micrometice! Si in plus macinatura depinde de tipul de cafea - nimeni nu iti poate indica cati zimti sau cate rotiri de rotita sa faci!

Deci:
P1) incepi cu o macinatura fina, (la ochi) cam cum vezi in pungile de cafea macinata din comert. Incearca sa fii consistent cu cantitatea de cafea macinata (un cantar de precizie ajuta) de la o incercare la alta!

Apoi extragi shot-ul, urmaresti manometrul in timp ce numeri pana la 25.

P2) Daca presiunea este mult mai mica de 8/9 bari (deci prea mult lichid in 25 secunde) , micsorezi macinatura (macini mai fin) cu 1-2 ture de rotita macini si extragi shot-ul din nou.

P3) Daca presiunea este mai mare decat 9/ 10 bari (prea putin lichid obtinut in 25 secunde) maresti macinatura (macini mai grosier) cu 1-2 ture macini o noua doza si incerci din nou.

Note:
1) Lasa masina sa se incalzeasca zdravan inainte de prima incercare

2) Intre incercari lasa masina sa se stablizeze in ceea ce priveste temperatura (ai PID pentru asta!)

3) Cand schimbi cafeaua trebuie sa risipesti iarasi niste cafea cu incercari ca mai sus

4) Macina cu maxim 10 - 20 secunde inainte de a face extractia

5) Incearca sa tampezi constant, nivelul din sita sa fie cat mai drept, paralel cu fundul sitei.
Nu aplica o forta excesiva!

6) Dupa tampare trebuie ca suprafata pucului sa fie cam la 3- 5 mm mai jos de buza sitei. Daca nu umbla la cantitatea de cafea

7) https://www.fivesenses.com.au/blog/2015/04/08/brew-temperature-and-its-effects-on-espresso daca vrei sa vezi si niste experimente mai riguroase. Acreala se numeste aciditate in lumea cafelei.

8) Ia-o incet si nu te descuraja. Nu exagera cu numarul de shot-uri baute in cadrul unei sesiuni de experimente. Cofeina peste o anumite cantitate pe zi chiar este toxica.

Succese succesive!

RE: Sunt confuz - Lyvyoo - 09-05-2015

@unacom93  - ia-ti un catar cu zecimala caci uneori cantarele clasice pot avea anumite erori si daca ai gresit 1.5-2g, se schimba multe lucruri in espresso. Gasesti de la 23 de lei in sus. Apoi respecta tot ce s-a scris pe aici sau macar tutorialul simplu de pe blog.  In acelasi timp, fa un semn cu pasta alba corectoare pe un dinte al rasnitei, ca sa ai un reper fata de surubul central. De obicei, CU RASNITA OPRITA, se apropie cutitele la maxim si atunci se pune punctul alb, ca sa stii limita unde nu trebuie sa ajungi niciodata cu reglajul, dar si ca un reper. Insa cosul parca are niste marcaje, mai nou, pe PL43MMI, ceea ce ar insemna ca pe la 1 esti deja cam la maxim. Citeste cu tentie ce s-a scris mai sus de catre colegii espressomani, caci topicul de espresso-uri ratate (al incepatorilor de obicei) are 17 pagini.  Oricum, asteptam si un filmulet zilele acestea, cu modul in care faci un espresso.

E foarte probabil sa fi baut multa cafea deosebit de proasta pana acum, ca cele din imaginile prezentate (Lavazza, Pelini etc), cafele care contin de multe ori robusta, un soi foarte amar si doldora de cofeina. Dar am intalnit si oameni care spuneau despre genul de cafele de la Sarkis (prajite oricum mai tare ca si stil,  fata de alte prajitorii),  ca sunt "acrisoare" pentru gustul lor  si preferau blend-uri de robusta sau arabica prajite spre negru, ca sa simta adrenalina cat mai mare. Deci, daca nici boabele de acum nu te multumesc, cauta prajitorii care au si blend-uri de robusta. In Bucuresti ar fi Leonard Cafe spre exemplu.

organon - eu tin mult ca nimeni sa nu se supere pe nimeni, aici pe forum, si se vede asta in atmosfera relaxata. Dar ca si sfat tehnic, da, acolo unde se poate (adica acolo unde te incadrezi in cele 20 de minute de editare), e mai indicat sa apesi butonul EDIT din dreptul respectivului post, decat sa mai scrii inca un raspuns. Le invatam usor, usor pe toate, nimeni nu s-a nascut forumist   :az:

RE: Sunt confuz - vct1976 - 09-05-2015

BTW, mai toate sortimentele de cafea proaspat prajita care le-am incercat de pe la noi sunt mai mult sau mai putin acrisoare (depinde si de alti parametri ai extractiei, temperatura, supraextractie,...). Una  din cele care gustul acrisor lipseste aproape de tot este India de aici  http://www.coffeemap.ro/portfolio/india-monsooned-malabar/. Poti incerca si cu ea, pana prinzi placerea gustului putin acrisor, cu diferite nuante...

RE: Sunt confuz - vct1976 - 10-05-2015

(09-05-2015, 20:44)unacom93 Wrote: Am si sarkis sweet, spuneti-mi care mai aveti rasnit lelit pl43mm la cati zimti distanta rasniti sa-mi fac o idee, pana acum imi iese acreala goala dupa investitie de 800 e

Sculele astea nu sunt investitie, sunt o risipa in numele bucuriei de a gusta o cafea buna  cand ai chef tu, acasa. 
Nu iti vor aduce niciodata profit material, dimpotriva - odata cumparate si puse in  functiune valorea lor a scazut automat cu vreo 10-20 %.

Sunt confuz - unacom93 - 11-05-2015

[Image: a67d2fab9ef0156e6450f4149cb45dc9.jpg] stiti fiecare sita de cat este ? Tin sa mentionez ca in cea din mijloc cu 14 g cred ca face treaba. Astept o confirmare daca stiti fiecare sita de ce gramaj de cafea este[emoji4]

Sunt confuz - Vladislav - 11-05-2015

Cea din dreapta este de 14-16, depinde de cafea, de gradul de măcinate si de tampare. Cea din mijloc este de 7-9 g, cea din dreapta este pentru calde, eu nu o folosesc.

Daca pun 7 grame in cea din mijloc ramane foarte mult spatiu gol acoperindu-se un sfert din ea si evident ca iese pucul mocirlos ca e prea putina cafea, in schimb cu 14 g in ea raman 3 mm [emoji20]

(11-05-2015, 21:53)unacom93 Wrote: Daca pun 7 grame in cea din mijloc ramane foarte mult spatiu gol acoperindu-se un sfert din ea si evident ca iese pucul mocirlos ca e prea putina cafea, in schimb cu 14 g in ea raman 3 mm [emoji20]

In cea din mijloc ? Ești sigur ? Cea din mijloc e sita de un singur shot.
Atunci cât încape in cea din dreapta ?

O sa fac un video chiar acum

(11-05-2015, 22:00)unacom93 Wrote: O sa fac un video chiar acum

OK
Sunt curios, pentru că am același espressor și aceleași site.

https://vimeo.com/127523060

RE: Sunt confuz - Lyvyoo - 11-05-2015

Domnilor, cea din dreapta e dubla! Mijloc cialde, stanga 7g (poate invers) dar dreapta e dubla de 14g

(11-05-2015, 22:25)Lyvyoo Wrote: Domnilor, cea din dreapta e dubla! Mijloc cialde, stanga 7g (poate invers) dar dreapta e dubla de 14g

Sigur! Când pun in sita de single 9 g, e cantitatea maximă care încape ca să pot monta portafiltrul.
Din câte văd dar e numai o presupunere, mi se pare gradul de râșnire cam mare.

RE: Sunt confuz - coffeesnob - 11-05-2015

Se vede rau din cauza luminii slabe dar si mie imi pare ca rasnirea e mult prea mare.

RE: Sunt confuz - Zaheyu - 12-05-2015

Observ ca sita si portafiltrul nu au stat montate pentru incalzire. Astfel si grupul e mult mai rece. Impreuna cu o rasnire grosiera e reteta perfecta pentru acreala.
Carevasazica:
-foloseste sita din dreapta cu 15g cafea (de ex.)
-macina cat sa ai 25 sec pentru 50ml.

Abia atunci esti in zona de espresso. 
De acolo incep reglajele pentru nuante de gust, tarie, etc.

RE: Sunt confuz - organon - 12-05-2015

Fa in sita dubla d e 15,macina mai fin,foloseste un tamper zdravan si apasa serios cu forta.Lasa sa se incalzeasca si o sa iasa.Punct.Eventual schimba sita de 15 cu una de18.Nu mai folosi sita simpla 9 pentru ca pucul va avea mereu o consistenta slaba si deci...

Sunt confuz - unacom93 - 12-05-2015

Is sita de 14 imi intra 20, daca spuneti ca e macinata gros cum de itra 14 g in sita de 7? Eu sunt la maxim de fin cred surubu find in stanga maxim, sau surubu ala ce reprezinta ? Vreau un ajutor cu rasnita. Eu merg maxim de fin dupa calculele mele

Toata lumea care mi-a gustat cafeaua a spus ca e oribila, persoane diferite. Efectiv iese oribila [emoji20]

Tare, acra. Nu inteleg faza cu surubul ala de pe roata de la rasnita, eu nu am nici un marcaj, doar surubu. Daca este cineva din Timisoara si este dispus sa vina sa-mi arate cum scoate un espresso as fi tare recunascator

RE: Sunt confuz - vct1976 - 12-05-2015

Daca publicul tau este compus de consumatori de cafea ordinara din comert sau de la automatele de 1 leu din statiile metrou/ autobuz - probabil ca au dreptate- are un gust ciudat la primele incercari.

Nu prea ai ce face in afara de a urma sfaturile de mai sus si eventual sa schimbi prajitorul.

Video-ul furnizat este inutilizabil din cauza lipsei de iluminare si a faptului ca telefonul este tinut invers (tine-l orizontal cand filmezi!): oricum macinatura pare cam prea grosiera si tamaprea mult prea firava.

Ca o idee, la Lelit cu sita cea mai mare (am impresia ca folosesti sita de cialde in film!), macina astfel incat dupa nivelarea macinaturii si inainte de tampare sa fie sita plina pana in buza. Probabil cam 17-18 -19 grame in functie de macinatura si apoi tampeaza zdravan!

Roaga pe cineva sa te filmeze cand faci manevrele si asigura-te ca este lumina suficeinta (mai aprinde o veioza ceva) si filmeaza tot de la macinare, tampare, si mai ales curgerea extractiei.

Cuvantul cheie este RABDAREA.

RE: Sunt confuz - TudorP - 12-05-2015

Salut.
Vis a vis de rasnita...cand mergi spre mai fin, cutitele din interior se apropie nu ? Sa nu se departeze defapt.
Daca se apropie si esti aproape de punctul in care practic rotita nu se mai poate invarti, atunci ai ajuns in punctul zero.
Din punctul zero poti sa mergi putin mai spre grunjos, si vezi ce iese.
Foloseste doar sita dubla, cea single este mai greu de utilizat la inceput.
In sita single pot intra 14 grame pentru ca intradevar cafeaua este cel mai probabil foarte fin macinata, aceasta fiind cred ca singura explicatie.
In sita dubla poti sa incepi de la 15 grame si in functie de ce obtii sa mergi chiar spre mai mult.
Lasa aparatul sa se incalzeasca minim 15 minute, cu portafiltrul in el si cestile de cafea deasupra, daca ai spatiu pentru asa ceva.
Vis a vis de macinatura, ti-am dat un film ca sa stii cam de unde sa incepi sa lucrezi cu rotita de la rasnita.

Ca sa fie clar...
1. Bagi 15 grame de boabe in sita aflata pe cantar.
2. Dupa aceea iei boabele si le rasnesti. 
3. Dupa ce ii dai cateva palme dupa spatele rasnitei, ca sa nu ramana cafea inauntru, bagi macinatura iar in sita ( vor fi putin sub 15 grame de la retentie ) 
4. Bagi sita in portafiltru
5. Tampezi cafeaua din sita aflata in portafiltru potrivit ( sa nu apesi tare de tot ) si mai ales uniform ( te ghidezi dupa linia din interiorul sitei , daca exista )
6. Lasa putina apa sa curga din aparat, cam 5 secunde sa zicem
7. Baga portafiltru inauntru
8 Extrage pucul de cafea

Cand bagi portafiltrul in aparat, trebuie sa se poata roti cat de cat usor. Daca abia intra, ai pus prea multa cafea. Daca intra prea usor si se suceste mult in dreapta, probabil ai pus prea putina, s-ar putea sa mai poti adauga.

Posibile situatii:
A. Daca iti curg 60 ml de lichid in peste 25 - 27 secunde, ai rasnit prea fin cafeaua. Mergi putin mai spre grunjos.
B. Daca iti curg 60 de ml de lichid in sub 25 de secunde, ai rasnit prea grunjos. Mergi mai spre fin.
C. Daca iti curg 60 ml de lichid cam in aprox 25 de secunde, esti ok. Dar nu sub 25, ideal poate putin peste aceasta cifra.

Atentie, cand reglezi rasnita, sa nu dai din rotita ture intregi. Mergi usor cu ea, in functie de cele 3 situatii prezentate de mine mai sus.

RE: Sunt confuz - organon - 12-05-2015

Sunt de parere ca daca nu iti iese si nu iti iese sa te opresti,sa te linistesti si sa astepti un coleg de forum de-al nostru sa te ajute.Nu cred ca in Timisoara nu se va oferi nimeni sa  te ajute sa treci pana la urma un prag psihologic.Dar mai incearca sa refaci pasii si mai ales sa tampezi zic eu mai vartos si deodata .Apropo ,foloseste un tamper solid,imprumuta daca nu ai!Trebuie sa iti iasa, nu ai cum  la sculele astea doua.De ce zic asta?Pentru ca si eu am un expresor care cel putin in zona espresso nu a laptelui frotat este comparabil ca performante,iar prima rasnita a fost din gama pe care o ai.Curaj ca nu se poate sa nu te bucure si pe tine investitia!C e naiba,nu toti de pe forumul asta suntem cine stie ce priceputi,mare majoritate suntem ca tine,habarnisti care au invatat o rutina de la zero prinzand cate ceva de la cei mai buni.

RE: Sunt confuz - ascarlat - 12-05-2015

Am același aparat și să știi că a durat câteva zile până l-am calibrat, în jur de trei pungi de cafea și vreo 15-20 de litri de lapte. Am trecut exact prin aceeași stare ca și tine, îmi venea să scot aparatul vechi din dulap, dar am continuat sa experimentez până am ajuns la un rezultat care sa ma satisfacă și să o mulțumească pe doamna :). Se merită efortul depus inițial, așa că înarmează-te cu răbdare, cu minim 500 de grame de cafea, 2 cutii de lapte. De trei săptămâni lucrez la crema de lapte și după multe găleți irosite încep sa fiu mulțumit de rezultat.
După cum s-a scris, încearcă sa modifici în singur parametru, respectiv gradul de măcinare.

P. S. : grijă la numărul de shoturi pe care îl vei bea în timpul testelor. Recomand sa guști doar o cantitate mica și restul sa arunci.

Eu mai incerc, dar mai am vreo 150 gr de cafea, restul s-a dus pe apa sambetei, am avut 1 kg. Eu nu inteleg cu rasnita, eu ajung cu surubu de pe roata in maxim cat imi permite, dar nu mi se pare ca s-ar atinge lamele, sa-l dau jos mi-e frica ca le stric...

In sita din dreapta daca pun 14 gr abia acopar fundu cu ea, o sa fac un video