Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
critica prajirii pure :) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: critica prajirii pure :) (/Thread-critica-prajirii-pure)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

RE: critica prajirii pure :) - hadriano - 17-08-2022

Arata..deosebit.
Si oarecum ciudat, la prima impresie nu pare o prajire light light. E prajita in tambur?
100 euro...acum intre 60 -70 cat cer astia pe aici pe un speciality care nu este intotdeauna la superlativ..
Cum o prepari? 

Eu personal mai trebuie sa rumeg la chestia ca o incalzesti din interior, daca am inteles bine dintr-un post precedent. :)

RE: critica prajirii pure :) - umarianos - 17-08-2022

(17-08-2022, 19:35)hadriano Wrote: Vreau sa pun o intrebare.
cei ce prajiti cu timp scurt dupa FC in marja 1 minut-1 minut 15, 20 de secunde...cand faceti eject inca sunteti in FC pentru o parte de cafea sau este terminat? Eu nu cred ca am reusit sau voi reusi sa nu mai aud pocnituri de FC si asta nu doar sporadic dupa 1 minut. Concluzia ar fi ca cei ce au timp scurt in momentul cand fac eject inca aud pocnituri in ritm oarecum consistent.
Nu zice nimeni ca nu ar fi bine, recomandat ar fi sa se incheie FC sau undeva pe aproape.
Sunt doar curios.
Nu am terminat niciodată FC-ul.
Am simfonie la drop.

Am întâlnit cazuri unde mai mai că nu ajungea la FC, abia dacă se auzeau 2 ..3 poc-uri și îi făcea drop, dar stătea cu râșnița de pe bar la minim posibil pt espresso și chiar mi-a plăcut ce am băut la ei.

Adriano' ce viața duci tu acolo în "baraca" ta ..... fain.
Baraka Coffee by HAdriano.

RE: critica prajirii pure :) - sorinetta - 17-08-2022

@Darsidius Succes cu microprajitoria, arata fain logo-ul, prezentarea. Apropo de ce ai postat mai sus, am vazut ca zilele astea Lippe e pe val.
Nu stiu daca folosesti UV light dar recomand pentru genul asta de batch-uri mici de calitate, mai ales ca le poti verifica relativ repede.
In poze e un exemplu cu o cafea Brazilia naturala veche pe care o tin ca referinta pentru genul asta de defecte. La cafelele de calitate nu prea am mai vazut defecte la UV dar cred ca merita verificat, poate viitorele quakers sunt acolo. christopherferan.com are un post fain despre UV light pentru cei de acasa.

[Image: mE5HhiV.jpg][Image: ZoaWfb9.jpg]

RE: critica prajirii pure :) - hadriano - 17-08-2022

Quote:Adriano' ce viața duci tu acolo în "baraca" ta ..... fain.

acolo este o magazie mica. cauciucuri de iarna, polizor, circular, prajitor de cafea , butelie, acareturi.
Plus o gradina. Din pacate trebuie sa ma mut dupa multi ani de stat aici, stau in chirie si nu am avut bani sa cumpar casa.Viata este dura., este pa bani...

Nu pot sa imi inchipui o cafea care nu a intrat in FC decat f putin si facuta la espresso. 
Imi este tot mai clar ca fiecare pe capraria lui.Vrei espresso prajesti cum trebuie. Nu faci scamatorii la extractie. Vrei arome si mult mai muta autenticitate prajesti altfel.
Faina rau kenia lui darsidius

Apropo de prajitoare, pentru sonda ET una cu botul descoperit, fara prezervativ pe ea, poate fi folosita sau se strica imediat? ceva de genul....sonda K. Nu vad sonde cu diametrul mic, totusi stiu ca importanta este dimensiunea sferei din varf, nu neaparat diametrul tijei. Oricum aplic si aici principiul sa folosesc ce folosesc "baietii mari ". Mill city are sonde K, ne expuse , de 3 mm sau optional de 2 mm diametrul.

Au fost tot felul de evenimente, fiere  pe cafea anul asta , gen cum era la noi TIB-  Am fost acum n ani la una la Milano si la una la Rimini. Vin cam toti cu tot ce inseamna noutate in domeniul cafelei, de la espressoare, rasnite, cuptoare, absolut tot. Peste tot se bea cafea gratuit. Unde credeti ca era coada a mai mare? pusca mea, la kimbo, napoletani, negru intens. Asta este situatia in teritoriu, nu ceva inainte de FC. Una din cela mai bune cafele espresso ce am baut a fost la un la cimbali de ultima generatie,Absolut bestiala cafeaua, masinaria avea profilarea presiunii de extractie. Am mai fost dupa vreo 2 ore sa mai beau una, nu mai era exact la fel. Deci cu espresso , indiferent de cat de evoluata ai jucaria (cel ce servea era un barist f cunoscut) greu ai extractii constante.
Cred ca din acest motiv prajirea light, facuta tot mai stintific si precis a inceput sa prinda teren de cativa ani. Lumea plateste pentru o cafea de super calitate, prajita mult mai deosebit decat eram obisnuiti.

un mic articol...apropo de conductie vs faimoasa convectie prin aer....Nu le spun eu...
https://paradoxroasters.com/news/heat-transmission-balance/

critica prajirii pure :) - umarianos - 18-08-2022

Auch, nașpa moment cu mutatul.
Îți vând casă la Forli dacă îți mai rămân bani de la sonde K.

Pentru ET văd cea mai ok o sondă perforata in vârf (ca la Roest)
Ceva de genul:
https://www.germanelectronics.ro/aparate-de-masura-surse-de-alimentare/aparate-de-masura/aparate-de-masura-factori-de-mediu/aparate-de-masura-temperatura/sonde-de-temperatura/sond-de-temperatur-cu-termocuplu-k-100-la-600-c-1-00-m-voltcraft-tp-204-1661479.html

Acuma, daca vrei sonde cu montura sa le prinzi ca în reviste (ca din fabrică), trebuie să plătești de 5 ori mai mult pe ele fata de cele chinezești simple gen:
https://magazin-online-pentagon.ro/produs/sonda-temperatura-900-grade-c-tip-tp-500/

În toate K urile NiCr-Ni este același, diferă brizbrizurile de montaj.... Izolația de pe sârme etc. știi prea bine.

Eu am pe ET sonda PT100 mai scumpă făcută la comandă(nu merita banii), și pe BT am cea mai simpla sonda la 35 Ron cu teaca de 3mm ca cea de mai sus.

RE: critica prajirii pure :) - hadriano - 18-08-2022

"Auch, nașpa moment cu mutatul.
Îți vând casă la Forli dacă îți mai rămân bani de la sonde K."
Da, nașpa.
mulțumesc pt linkuri, o sa le studiez. ca,  curiozitate, nu era de pus pe BT o sondă mai buna, rapida. etc? de ce pe ET și nu pe BT?
M-am uitat puțin peste prospecte, cele T oferă sensibilitate. viteza. Dar cum toți fabricanții se pare că pun K, o fi suficient.
am făcut 3 prăjiri consecutive, ciuciu, nu ies ca Kenia lui darsidius.? O sa vad cum este gustul, am ajuns la 1 min 10 sec după FC si 11% pierdere. dar tot pârlite puțin arată. clar nu espresso

RE: critica prajirii pure :) - umarianos - 18-08-2022

(18-08-2022, 14:02)hadriano Wrote: mulțumesc pt linkuri, o sa le studiez. ca,  curiozitate, nu era de pus pe BT o sondă mai buna, rapida. etc? de ce pe ET și nu pe BT?

Le-am avut și invers dar sunt mai mulțumit așa.

Legat de Kenya, aici intervine "prăjirea din interior"
Să ai bobul dezvoltat dar mai închis la culoare in interior decât pe exterior, NA joac-o pe asta.

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 18-08-2022

Nu e cafea prajita de mine, este prajita de Jacu Norvegia pe un Giesen de 15 kg, deci tambur.

M-a busit un pic rasul cand ai zis ca nu pare asa light cafea, poate te mai uiti odata la poze, daca e light ori ba.
Ti-am sectionat niste boabe ca sa vezi de ce trebuie prajit din interior spre exterior.

Pt cine vrea sa prajeasca Kenya, soak lung (dry- 150-155C 5 min+) maillard scurt (2-3 min max) dezvoltare 1 min 30 sec min.

[Image: O3cEMSJ.jpg][Image: 4d303HC.jpg][Image: cNztDAm.jpg][Image: TkYxerr.jpg][Image: MY9FCet.jpg][Image: 3iAME2a.jpg]

RE: critica prajirii pure :) - hadriano - 18-08-2022

Am vrut sa zic că este un light ciudat. nu știu de ce mi-a lasat impresia asta. Clar este light. 
​​​​​​este ... deosebit, nu se găsește pe toate drumurile, cel puțin suprafață exterioară. 
in fine, sa o bei sănătos și să îți cada bine, asta este cel mai important.

umarianos, ști cum vad eu? că sonda BT cu toate păcatele ei, pusă bine și de calitate trebuie să îți arate cum reacționează cafeaua la căldură care o primește. Adică la exact același profil , doua cafele diferite reacționează diferit, una se încălzește mai mult alta mai puțin. Poți schimba regimul după cafea așa empiric, moale, medie , densă dar o sondă BT bună bună ajuta mai ales la prajirile astea light. Nu știu dacă una expusă ar rezista mult, dar sigur ar avea un răspuns mai bun decât astea clasice. Mai rapid și mai exact.
deci la mine: gauri la tambur, doua sonde și artizan...

critica prajirii pure :) - umarianos - 19-08-2022

Am dat peste albumul ăsta în telefon:
https://goo.gl/photos/qZJw8PxDa6K4wfqw5

Poate inspira pe cineva.

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 19-08-2022

E omul din video pe youtube care arata un sa plasezi sondele de BT si ET.

Apropo, am vb joi (in fiecare joi am cupping la prajitoria locala) cum prajesc sample roast pe gene, eram chiar curios cum le iese cafeaua asa okay pe un gene parlit.

Mi-a arat profilul folosit, aveau o Costa Rica noua honey destul de ieftina dar buna la gust (babane, nuci, cremoasa, multa dulceata) pt mine o cafea plictisitoare insa pt cafenea merge.

au 180g per sarja, baga in prajitor, au color change/dry la 150C~ 5 min
maillard scurt si FC pe la 7:30.
Apoi tin cafeaua in dezvoltare mai mult sau mai putin si fac cupping la tot. Ce am vazut era de la 1 min la 2 min maxim, si era 10% pierdere de greutate pana la 14%.

Pe Giesen la sarja de 27kg in 30kg prajitorul nu au cum sa aiba FC la 7:30, il au pe la 9 min. si mai tin cafeaua 1 min+ pt spalate si vreo 45 sec pt naturale. Insa in mod garantat au dry lung si maillard scurt.

Profile de la trabocca pe diverse cafele de ale lor. Am impresia ca e prajitor mic (1-2kg max) asa scria pe ig.

Ethiopia naturala

[Image: JYdwxcn.png]
Kenya AA
[Image: lX4cyIE.png]
Kenya AB

[Image: qI3hu22.png]
Colombia Geisha naturala 
[Image: HsQ1oIQ.png]

Brazilia naturala [Image: YkUwahE.png]

critica prajirii pure :) - umarianos - 19-08-2022

Ciudata abordare. Toate naturalele charge pe la 200
Ce văd că îi interesează pe ei este defapt sa aibe FC in jur de min 7 pt cafelele lor.

După "miros" zic că au sondă de minim 4mm.

Legat de Gene, mi se pare straniu ca la 180gr sa fie așa cuminte nemodat, ori au un curentul foarte slab în șandrama.

Poate prajesc cu puterea la mediu nu full? Ia in considerare ca esti la polul nord, azi au fost 12 C max.

Defapt bagau 200g si scoteau 180g sau mai putin.

Uite aici:

https://www.instagram.com/p/CbKomoAgeX6/

https://www.instagram.com/p/CSJby42gJfP/

Ce importanta are? sper ca nu crezi basina cu charge mare face tipping la boabe (daca nu faci soak da). Este un seminar facut de Rob Hoos in care zice ca poate incarca la 240C si nu are tipping pe tambur simplu.

Rao in postarea lui de acu 2 zile pe IG recomanda niste etape simple in care specifica charge intre 190-210C.

https://www.instagram.com/p/ChZYAzDucEm/

Sonda de 4mm nu iti arata FC la 200C mai degraba 185 sau mai jos, mai degraba au sonda mai subtire insa fac soak dau drumu la gaz dupa 1 min 30.

Este posibil sa nu fie acelasi prajitor.

https://www.instagram.com/p/ChMPwVRrAt4/

https://youtu.be/3DEbrstCGdk?t=933

La 17:45 ajungi la ce am zis mai sus.

RE: critica prajirii pure :) - hadriano - 20-08-2022

https://goo.gl/photos/qZJw8PxDa6K4wfqw5
frumos.
tamburul este chiar foarte reușit.
Poate dacă găsești totul de-a moaca și ai tu strung, sudură devine rentabil sa îl faci tu. Nu pot aprecia cat costa sa faci așa ceva, dar mult. motoare, sonde , tabla inox, rulmenți aia aia. Pina la urma unul ca al lui Radu,la 2750 € cred că nu este mult.
oricum, foarte frumos și reușit proiectul.

RE: critica prajirii pure :) - umarianos - 20-08-2022

(19-08-2022, 22:27)Darsidius Wrote: https://youtu.be/3DEbrstCGdk?t=933

La 17:45 ajungi la ce am zis mai sus.
Am urmărit chiar atent și am înțeles așa: Se vorbeste specific despre Loring și un urmăritor întreabă care ar fi recomandarea lui Rob Goose despre charge temp. ca sa nu apară scorching, iar răspunsul mi se pare chiar ok: nu îți pot spune la prajitorul tau care este temperatura ideala pentru că nu știu dacă ai un prăjitor îngrijit și curățat pe admisie (adică un Loring in parametrii) dar îți pot spune că pe acest prăjitor pe care facem noi treabă pot încărca la 240C fara să apară defecte, recomandarea lui Rob este : daca ai scorching, îți recomand să scazi temperatura de charge sau sa scazi batch-ul (si curata-ti prajitorul aș adăuga)
Sau mai dă varianta soak care este o combinație de "avarie" (care la mine de ex. funcționează minunat)
Concluzie: prea mult conduction + temp. Hi = Scorching.

Am făcut printscreen cu translate afișat la ce spunea Rob(i) [Image: 70dd9a133737f8dc0b707c6c94f1e69f.jpg][Image: 0fe5a77fdabf16777c995e4bfadae93c.jpg][Image: 4fbc75a169e576de6abd4ebb732e640e.jpg][Image: 710ab060fae276058e9026a41bd89d32.jpg][Image: 042f885f65680f0424ba2338306dc3c3.jpg]

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 20-08-2022

La 18:17 raspunde la intrebarea de la ce vine scortching, si raspunde ca poate incarca la 230C pe prajitorul din spatele lui care este unu cu tambur (mentioneaza el asta) si nu are scortching/tipping. Dar mentioneaza ca are aerul dat blana in pre-heat, altfel nu.

Daca face pre-heat cu aerul dat 50% sau mai jos, apare scortching. Zice ca primele urme sunt de la minutul 2-3, si ca scoate trierul si se uita.

Deci ce zice se aplica la prajitor pe tambur, nu loring, legat de 230C charge temp cu pre-heat cu aerul dat tare. Probabil ca daca nu dai aerul tare, temperatura metalului din tambur creste la cateva sute de grade si atunci toata caldura aia merge in boabe, insa ma intreb nu vezi asta pe TP?

Adica uite simplu:
pre-heat 200C cu aerul dat tare (70-80%) charge cu aceasi sarja si faci soak- ai tp la 90C sa zicem
pre-heat 200C cu aerul dat incet (30%) charge cu aceasi sarja si faci acelasi soak de gaz acu ar trebui sa ai TP mai sus pt ai mai multa caldura inmagazinata in tambur si boabele au de unde sa traga mai mult, deci temperatura lor de TP este mai mare- 95C.

De asta e bun TP si notat, timpul si temperatura, plus ca te ajuta daca prajesti mai multe batchuri sa ai aceasi prajire intre.

Deci zice si pune accentul pe pre-incalzire prajitor cu aerul dat tare, ca sa nu supraincalzesti metalul in tambur. Nu zice sa prajesti cu aerul dat blana de la inceput.

RE: critica prajirii pure :) - RaduCarutasu - 20-08-2022

Un alt factor care favorizeaza aparitia fenomenului de scorching este si viteza necoresponzatoare a tamburului.

Dacă viteza tamburului este prea mica, unele dintre boabe vor fi în contact cu tamburul mai mult timp.
Dacă viteza tamburului este prea mare, boabele se vor lipi de peretele tamburului din cauza forței centrifuge (ca hainele într-o mașină de spălat în timpul centrifugării).
Contactul prelungit intre boabe si tamburul firbinte, cumulat cu temperatura si circulatia aerului din interiorul tamburului pot duce la arderea boabelor.

Scopul este acela de a gasi o rotatie optima între cele doua, una la care boabele sa fie cel mai bine amestecate si, in acelasi timp, se se poata desprinde ca să zboare (sa zicem) si sa lase aerului fierbinte sa circule printre ele.

Ceva de genul:

[Image: xG7xTza.jpg]
Sunt si formule cu ajutorul carora se poate calcula o viteza de rotatie pentru tambur:
De ex, in cazul meu, rotatia optima ar fi in zona a 77 rot/min.

[Image: L55mgo3.png][Image: 0vrEFn9.jpg]

Consederand 25% din rezultat, se obtine o valoare finala de 76,9 pentru numarul de rotatii/min la cuptorul meu.

critica prajirii pure :) - umarianos - 20-08-2022

Da așa este, rotația optimă intră tot la capitolul "too much conduction at Hi temp."

Legat de formula aceea de calcul. Cei 25% sunt puse fix din burtă... Nu calcula la virgula ci experimentează și cu -20% de ex. ... Nu știu de ce am impresia că la tamburul tău de 16 ar merge minunat un 85RPM.

(20-08-2022, 11:04)Darsidius Wrote: La 18:17 raspunde la intrebarea de la ce vine scortching, si raspunde ca poate incarca la 230C pe prajitorul din spatele lui care este unu cu tambur (mentioneaza el asta) si nu are scortching/tipping. Dar mentioneaza ca are aerul dat blana in pre-heat, altfel nu.

Daca face pre-heat cu aerul dat 50% sau mai jos, apare scortching. Zice ca primele urme sunt de la minutul 2-3, si ca scoate trierul si se uita.

Deci ce zice se aplica la prajitor pe tambur, nu loring, legat de 230C charge temp cu pre-heat cu aerul dat tare. Probabil ca daca nu dai aerul tare, temperatura metalului din tambur creste la cateva sute de grade si atunci toata caldura aia merge in boabe, insa ma intreb nu vezi asta pe TP?

Adica uite simplu:
pre-heat 200C cu aerul dat tare (70-80%) charge cu aceasi sarja si faci soak- ai tp la 90C sa zicem
pre-heat 200C cu aerul dat incet (30%) charge cu aceasi sarja si faci acelasi soak de gaz acu ar trebui sa ai TP mai sus pt ai mai multa caldura inmagazinata in tambur si boabele au de unde sa traga mai mult, deci temperatura lor de TP este mai mare- 95C.

De asta e bun TP si notat, timpul si temperatura, plus ca te ajuta daca prajesti mai multe batchuri sa ai aceasi prajire intre.

Deci zice si pune accentul pe pre-incalzire prajitor cu aerul dat tare, ca sa nu supraincalzesti metalul in tambur. Nu zice sa prajesti cu aerul dat blana de la inceput.
Deacorddo'
Ce mi-a sărit în ochi, a fost soluțiia dată de el. Ai scorching? Scade temperatura de charge. Deci și el este de acord că temp mare la charge face scorching (fineturile cu aerul și cu soak le-am discutat, am căzut deacord pe ele)

RE: critica prajirii pure :) - sorinetta - 20-08-2022

@umarianos
Preiau aici abordarea cafelei Panama; pe mine m-a surprins aciditatea care era in planul secund, clara dar dupa perdea ca sa fiu plastic. Inca nu ma pot pronunta nici eu la trandafiri dar astept. E primul batch cu ea si s-a comportat ca o naturala veritabila de altitudine mai joasa, mi se pare. Nu a fost nevoie se intervin spre final. Deja dupa cateva ore are o aroma puternica de prajiturica cu capsunici si rom dar in zona cicocolata sud americana.
- Ek43 SSP HU, apa "facuta" cu 30 ppm

[Image: flH9LeA.jpg] [Image: caj1n41.png]

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 20-08-2022

Cafelele astea au de obicei o umiditate mai ridica, un 11.5-12.5% fata de o Ethiopia spalata care are 10-10.5%.

Ce vreau sa zic cu asta e ca astea naturale pierd mai mult la prajit, pt acelasi nivel de prajire.

Si ce e mai ciudatel cu ele e ca nu prea pocnesc violent in FC, abia auzi ceva si foarte lent.

RE: critica prajirii pure :) - RaduCarutasu - 21-08-2022

Dupa modificarea sensului de rotatie, am prajit din nou mixul acela de Columbia, naturala, anaeroba, spalata…
Comportamentul cuptorului s-a modificat. In primul rand circulatia aerului arata altceva pe Magrfhelic. La fel, valorile pe care le afiseaza panourile Omron ale cuptorului si Atrisan pe laptop sunt diferite. Alte marimi la ET si la BT, 
Folosesc alte reglaje la valva pentru aer si dau ceva mai mult gaz la uscare.
Am setat turatia la cca 80 rot/min

Am reusit sa pastrez ET peste BT pana dupa FC. Am fortat putin fara sa doresc asta, dar deh, obisnuinta prajirilor anterioare. Am intrat cu ROR cam sus in FC si am fost fortat sa reduc mai mult caldura si aerul ca sa nu ard cafeaua si am adus ET sub BT in ultimile secunde de dinaintea avacuarii.

De la celelalte prajeli am observat ca acest mix are o aciditate fructata foarte placuta si am vrut sa o pastrez.
Am mai vazut ca se caramelizeaza destul de rapid si de asta am dorit sa reduc timpul total de prajire.
Chiar daca am dezvoltat 20%, am scazut cu 12,8%
Aspectul boabelor este mai uniform decat la prajirile anterioare.

A iesit ce se vede in poze. Pe rontait boabe, cafeaua are un gust bun, care imi creaza asteptari de la gustul din ceasca.

Experimentarile abia acum incep!

[Image: k1RShNF.jpg][Image: HAIwhmo.jpg]

critica prajirii pure :) - umarianos - 21-08-2022

Super. Bine că e de bine.
Era de așteptat să se schimbe "totul". Palele acum favorizează vortexul nu mai intra in în conflict cu curentul de aer ce traversează tamburul.

Sunt curios cum calculați voi pierderea. Eu dacă aș face așa ceva să intru cu 14 in FC și să țin 108sec dev, ar rezulta ceva cu FC terminat și lejer spre 16%.
E drept că din poza afișată cu boabele reflecta spusele tale dar mai știu si cum este cu pozele astea.....

Mai departe ia si calculează ce și cum să ajungi să ai din start/de la charge ET binișor peste BT (exista o singura cale). Daca apuci sa te înveți așa, mai târziu daca vei interveni sa schimbi ceva. îți va fi mai greu să te dezveți.

RE: critica prajirii pure :) - RaduCarutasu - 21-08-2022

(21-08-2022, 20:56)umarianos Wrote: Super. Bine că e de bine.
Era de așteptat să se schimbe "totul". Palele acum favorizează vortexul nu mai intra in în conflict cu curentul de aer ce traversează tamburul.

Sunt curios cum calculați voi pierderea. Eu dacă aș face așa ceva să intru cu 14 in FC și să țin 108sec dev, ar rezulta ceva cu FC terminat și lejer spre 16%.
E drept că din poza afișată cu boabele reflecta spusele tale dar mai știu si cum este cu pozele astea.....

Mai departe ia si calculează ce și cum să ajungi să ai din start/de la charge ET binișor peste BT (exista o singura cale). Daca apuci sa te înveți așa, mai târziu daca vei interveni sa schimbi ceva. îți va fi mai greu să te dezveți.

- desi nu e dificil de calculat, pierderea o afiseaza Artisan automat, cand bag cantitatea cantarira dupa prajire. 
- nu stiu ce umiditate am avut pe cafeaua verde
- ca sa am ET mai mare ca BT la Charge trebuie sa vad cum reglez din aer…. gaz…Mai mult, mai putin….mai devreme sau mai tarziu…. ?

Acum de ex:
- am preancalzit 15 min, la 220C, BT, cu vana deschisa la poz 3 (din 10) si gaz 2psi. Pana aici ET era deasupra cu vreo 20C
- am oprit arzatorul, am lasat sa coboare BT la 180C si am dat Charge boabe. Aici ET s-a dus sub BT din lipsa de aport de caldura de la arzator
- pentru TP la 90C, dupa Charge, am deschis aerul la 5 altfel, daca lasam la 2 sau la 3, aveam TP pe la 110C.
De aici incepe prajirea efectiva:
- la 50 de sec de la Charge am dat drumul la gaz 3psi si aer 2. Voi testa si gaz 2,5 psi, la 30 de sec
- la 160C gaz 2psi si aer 3
- la 195C gaz 1,0 psi si aer 4.
FC s-a declansat mai rapid, eram obisnuit sa il am la 200+C si m-a surprins cu gazul cam sus (acum am pozitia sondei adanc in boabe, dupa scimbarea sensului de rotatie si se afiseaza alta temperatura). De acum voi avea grija si voi reduce mai devreme gazul, 175-180C si voi mai creste si aerul, ca sa intru mai putin agresiv in FC.
- la 200C gaz 0,5 si aer 8
- la 20% dezvoltare Eject boabe (doream inirial 14-15% in max 9 min dar, scaderea rapida a ROR si aspectul boabelor m-au determinat sa las la 20%)
Data viitoare,cand voi reduce din timp gazul, voi evita modificari atat de bruste gaz/aer, ca sa nu am scaderi asa rapide de ROR; prefer un ROR descrescator uniform fata de acea cadere rapida ca mai sus in grafic.

Cam acesta este parcursul acestei prajiri, prima dupa modificarea sensului de rotire al tamburului, cu sonda  BT pozitionata in boabe, nu in aer.

Oricum, sunt multumit.
Cuptorul performeaza bine, daca il conduc corect si stiu ce sa ii dau ca sa imi livreze ce vreau. 
Cred ca sunt pe drumul corect! 
Invat in continuare de la baietii mai mari!
Am rezolvat si cu conectarea la alt laptop si am graficele curate.
Sa vad de unde iau mai multa cafea ca sa incep sa prajesc pentru birou, ca sa pot exersa mai des. Cu o sesiune de prajire per luna, in care bag 2 sarje, ritmul experimentarilor este cam lent iar ciclul de invatare se cam lungeste.

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 21-08-2022

Cantaresc boabele inainte si dupa prajire si loghez totul. Mai am niste informatii care nu apar aici: umiditate, defecte, observatii pe parcursul perioadei de odihna din brew.

In functie de umiditatea din boabe am intre 10.5 si 12.5 % pierdere. Astea demai jos sunt prajirile de la inceput, acu sunt pe la 200+ cu ele.

Forumul are ceva bug, poza mea are pe coloana de dupa cupping score. weight loss. In poza pe calculatorul meu o afiseaza, dar cand o incarc pe forum si o deschid nu arata weight loss.

Evident ca este o librarie online cu toate prajirile numerotate cu fiecare batch number. Daca vrei sa reiei ceva dai search si imediat gasesti.
[Image: etN9dc2.jpg]

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 21-08-2022

Apropo ca vorbeati de best buy, uite aici perfect pt acasa ca si batch size si pret.

La banii aia nu te atingi de prajitoare, doar ikawa home sau un kaffe logic insa nu fac acelasi lucru.

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kaffeeroester/2188815665-248-1041

RE: critica prajirii pure :) - sorinetta - 21-08-2022

(21-08-2022, 22:44)Darsidius Wrote: Evident ca este o librarie online cu toate prajirile numerotate cu fiecare batch number. Daca vrei sa reiei ceva dai search si imediat gasesti.

Bravo, excelenta organizarea si log-ul! Sper sa iti urmez si eu exemplu si sa nu ma bazez doar pe portalul Roest.

RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 22-08-2022

Ca sa evidentiez o problema de ce nu merge schimbata informatia intre prajitori prea mult:

Aceleasi boabe cu 64g si cu 120g. in prajitor. In ambele cazuri senzorul de BT atinge boabele, dar presiunea/patul de boabe care apasa pe senzor (deci timpul de contact) este total diferit.

Prin urmare, alura curbei de temperatura boabe cat si derivata ROR este diferita (nu spun gresita) spun doar diferita. Da, este bine sa vorbim eventual de nistre procente intre faze, de o pierdere de greutate (pe cantar) de cu cat creste temperatura de la crack la drop, insa cand vine vorba despre rampe/pante, timpi valori ROR este inutil.

Daca ma iau dupa graficul de sus, prima prajire ar trebui sa aiba gust mai bun, insa nu e chiar asa. In graficul nr. 2 temperatura de boabe este un mix intre temp boabe+ temp aer, de aici rezulta niste valori mixte/marite. Cam asta se intampla intr-un kaffe-logic de exemplu (air roaster).

[Image: 2JfAL5P.png][Image: xlooaoG.png]

RE: critica prajirii pure :) - umarianos - 22-08-2022

(21-08-2022, 22:14)RaduCarutasu Wrote:
(21-08-2022, 20:56)umarianos Wrote:  

- desi nu e dificil de calculat, pierderea o afiseaza Artisan automat, cand bag cantitatea cantarira dupa prajire. 
- nu stiu ce umiditate am avut pe cafeaua verde
- ca sa am ET mai mare ca BT la Charge trebuie sa vad cum reglez din aer…. gaz…Mai mult, mai putin….mai devreme sau mai tarziu…. ?

Acum de ex:
- am preancalzit 15 min, la 220C, BT, cu vana deschisa la poz 3 (din 10) si gaz 2psi. Pana aici ET era deasupra cu vreo 20C
- am oprit arzatorul, am lasat sa coboare BT la 180C si am dat Charge boabe. Aici ET s-a dus sub BT din lipsa de aport de caldura de la arzator
- pentru TP la 90C, dupa Charge, am deschis aerul la 5 altfel, daca lasam la 2 sau la 3, aveam TP pe la 110C.
De aici incepe prajirea efectiva:
- la 50 de sec de la Charge am dat drumul la gaz 3psi si aer 2. Voi testa si gaz 2,5 psi, la 30 de sec
- la 160C gaz 2psi si aer 3
- la 195C gaz 1,0 psi si aer 4.
FC s-a declansat mai rapid, eram obisnuit sa il am la 200+C si m-a surprins cu gazul cam sus (acum am pozitia sondei adanc in boabe, dupa scimbarea sensului de rotatie si se afiseaza alta temperatura). De acum voi avea grija si voi reduce mai devreme gazul, 175-180C si voi mai creste si aerul, ca sa intru mai putin agresiv in FC.
- la 200C gaz 0,5 si aer 8
- la 20% dezvoltare Eject boabe (doream inirial 14-15% in max 9 min dar, scaderea rapida a ROR si aspectul boabelor m-au determinat sa las la 20%)
Data viitoare,cand voi reduce din timp gazul, voi evita modificari atat de bruste gaz/aer, ca sa nu am scaderi asa rapide de ROR; prefer un ROR descrescator uniform fata de acea cadere rapida ca mai sus in grafic.

Cam acesta este parcursul acestei prajiri, prima dupa modificarea sensului de rotire al tamburului, cu sonda  BT pozitionata in boabe, nu in aer.

Oricum, sunt multumit.
Cuptorul performeaza bine, daca il conduc corect si stiu ce sa ii dau ca sa imi livreze ce vreau. 
Cred ca sunt pe drumul corect! 
Invat in continuare de la baietii mai mari!
Am rezolvat si cu conectarea la alt laptop si am graficele curate.
Sa vad de unde iau mai multa cafea ca sa incep sa prajesc pentru birou, ca sa pot exersa mai des. Cu o sesiune de prajire per luna, in care bag 2 sarje, ritmul experimentarilor este cam lent iar ciclul de invatare se cam lungeste.

Nu scapi fara sa muti sonda ET.

Fa schimbarile de care spuneai mai sus si revin-o cu un grafic daca vrei . 
As sugera mai multe schimbari dar posibil sa fie de ajuns cele amintite de tine (as mai reduce valorile : 2,5 ... 3psi de exemplu este ohoo... mult, mai ales ca tamburul este destul de subtire)

Daca iti ple aciditatea in ceasca, nu ai ce trece de 1min DEV/max + 7-8C  ... (sa vezi atunci distractie la extractii, ) 

Esti pe drumul cel bun.