![]() |
|
Espresso acru - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Espresso acru (/Thread-Espresso-acru--6965) |
RE: Espresso acru - Sebastianul - 18-11-2021 (17-11-2021, 17:00)Lyvyoo Wrote: @Sebastianul - De la ce prajitorie este cafeaua si care este data prajirii? Am sita de 18 grame. E singura prajitorie din Galați. Cityroast, data prajirii este de obicei nu mai veche de 15 20 de zile, deseori prăjită de 3 4 zile. Medium dark nu are gust mai lemnos? Mie îmi place tare cum iese când pun lapte, se simt arome mișto ca dispare aciditatea. Mai greu cu espresso (18-11-2021, 10:14)Neuzeitlich Wrote: @Sebastianul - Salut, înțeleg că aparatul este un DeLonghi Dedica, adică acel slim form factor cu thermoblock și sită de 51mm.La 10 grame nici nu cred ca îmi întra tamperul. Dar mulțumesc de sfat. O sa încerc și aceasta varianta RE: Espresso acru - distrugatorul - 18-11-2021 Daca sita e de 18 grame nu cred ca faci nicio treaba daca pui acolo 10 grame. După teoria lui @Neuzeitlich ar insemna ca toate espresoarele printre care si Dalla Corte spre exemplu care parca merge pe 53 ar trebui sa faca chenneling la greu si să scoata doar acrituri ceea ce nu e cazul. RE: Espresso acru - cristian.h - 19-11-2021 Mai e ceva ce ai putea sa incerci: https://youtu.be/jtCbIbi2dHI O solutie cam extrema, nu as recomanda ca solutie permanenta, doar cat sa termini punga de cafea si sa te bucuri de ea. Am facut si eu experimentul asta acum ceva timp tot cu o cafea din Kenya si chiar a facut-o mai placuta. Nu am mai cumparat acel tip de cafea dupa dar a fost ok ca sa termin punga. RE: Espresso acru - Cip - 19-11-2021 Aceeași problema si solutii pentru ea si aici https://youtu.be/aKQQogAPtic . RE: Espresso acru - distrugatorul - 20-11-2021 :)))) daca te apuci sa il asculti pe Hoffman si sa faci experiemente din alea acasa...s-a terminat cu placerea de a savura o cafea RE: Espresso acru - hadriano - 21-11-2021 "Daca cafeaua e proasăt prajita vei avea acru oricum indiferent ce vei face. Cunoscatorii aici pe forum o numesc aciditate. cafea prospat prajita cu 0 aciditate nu cred ca exista." ![]() 1. cafeaua verde e acida, pe trepte de aciditate, adică de la mana ei, una are să zicem 3 grade , o Kenia are 8, inventez eu numerele 2. prin prăjire aciditatea se diminuează. una mai prăjită are mai puțină aciditate. revenind la unu doua cafele cu acidități diferite pot avea după prăjire acidități egale sau alte combinații posibile. 3. espresso scoate rău aciditatea . deci light non va bene per espresso. din păcate. 4. ar putea, este posibilă o varianta la afirmația că proaspăt prăjită este acidă....Proaspăt prăjită înseamnă gaz încorporat. gaz incorporat înseamnă, channeling....under extraction, aciditate. ps. aciditate sau acreală pot însemna același lucru după DEX. dar în termeni de papile gustative este altceva. eu. personal vreau o cafea foarte fain acidutza, dar nu vreau acră. eu fac o probă simplă, pun 0.5 grame de zahăr și beau daca pot când e rece. ce sa vezi, părea amară dar nu este. este inca in zona acidă, acidă acră sau acida fructat. m-am băgat in discuție, scuze. vreau cafea proaspataaaaaaaa... RE: Espresso acru - Lyvyoo - 21-11-2021 (17-11-2021, 18:18)d2florin Wrote: Pana la urma alegem ce ne place, iar dacă cafea 3rs wave o poți extrage corect doar de la o anumita suma... Și îți trebuie și cursuri de barista.. Hai sa mai evitam din postarile astea dese, scurte, goale de continut, fara nicio informatie adaugata in discutie, doar pt semnalizarea citirii topicului. Am mai zis, daca nu avem o postare legata, pertinenta mai bine ne abtinem si scriem data viitoare. Espresso acru - d2florin - 21-11-2021 Pai trag niște concluzii în urma postării unor oameni mai experimentati și mi se confirma anumite chestii :) adica : pt extragerea corecta a cafelelor medium light am necoie de o rasnita potenta plus un espressor potent. Vb in numele meu. Concluzie trasa după 3 ani de forum. Acu dacă ma înșel, ma înșel pe gustul meu. Nu cred ca sunt Influencer :))..lumea tot cumpar 3rd wave si se plânge ca e acru, acid.... Dar na, Acidity is not a crime until you have a big hole in your gut. Ma întorc la pizza și la paine :))). Seara faina. RE: Espresso acru - dragos.stoian - 21-11-2021 (21-11-2021, 22:08)d2florin Wrote: Pai trag niște concluzii în urma postării unor oameni mai experimentati și mi se confirma anumite chestii :) adica : pt extragerea corecta a cafelelor medium light am necoie de o rasnita potenta plus un espressor potent. Vb in numele meu. Concluzie trasa după 3 ani de forum. Acu dacă ma înșel, ma înșel pe gustul meu. Florin, nu e chiar asa pt toată lumea, eu sunt mare amator de italiene și proaspat prajite low acidity și totuși mai savurez din când în când o Ethiopia medium light cum zici tu, acum am luat una geniala de la Dropshot și îmi place f mult extrasa pe un lelit pl81t și Kinu Phoenix. E aciduta, dar nu e acrul pe care îl găsesc la unele cafele(pe care nu le pot extrage asa bine din cauza aparatului sau poate chiar nu sunt pe gustul meu in anumite cazuri), ci e o aciditate plăcută pt mine. Acum sunt convins ca putea fi extrasa mult mai bine pe aparatura mai faina, dar merge si pe entry-level-urile mele. Pana la urma e o chestie de gust :) Espresso acru - d2florin - 21-11-2021 Exact, Dragoș, tine de gust pana la urma și cum am mai zis nimeresc și eu câte o cafea 3rd wave faina și baubila, yumme, ds... Dar câteodată mie ciuda, dau atâția bani pe o cafea 3rd wave si nu pot scoate nimic din ea, nici cu lapte nu prea merge. Adică e acida... Pana la urma nici sa arunc banii asa pana găsesc piersică, Acu prefer sa dau bani pe o faina bună :))) și m am oprit la 3rd wave. O comanda pe espresso international ma așteaptă.. Acum beau un vergnano super dulce, 0 aciditate , nu îmi vine sa cred.. În fine. Espresso acru - vlaicu - 22-11-2021 Nu înțeleg de ce aciditatea din cafea este asociata cu momentul prajirii. Aciditatea este data de modul de prăjire. Și cafeaua 1st wave poți sa o ai proaspăt prăjită. Nu vad legătura. Gustul nu se discuta, asta este clar. Un vin acru nu e neapărat prost. Altfel busuiaca și ce plânge Ovidiu ar fi în top. Or fi la cantitatea vândută.. Eu m-am bucurat (atât cât m-a dus experiența) de cafea 3rd wave le pl41tem iar când am băut prima data o cafea de la Gardelli mi s-au deschis ochii larg. Vorbim de același aparat. E greu de extras? Nu știu ce sa spun. Mi-a fost greu sa stric o gardelli la 50+ secunde (pe același tem) când cu cele cumpărate în București aveam o amareala groaznică. Sunt convins ca nu am scos ce as fi băut la el în ogradă dar asta nu m-a oprit sa ma bucur nespus de experienta trăită. Și nu sunt singurul. In continuare nu știu ce face omul ala dar face bine. Revenind pe subiect, dacă nu preferi aciditatea, cumpăra 1st wave. Nu înseamnă că tre sa cumperi Lavazza Crema e gusto, poți încerca și cafele mai de calitate. Undeva cam ascuns este un topic de 1st wave aici și sunt colegi care tot încearcă. Inclusiv eu am luat câte ceva și din principiu nu arunc nimic [emoji1787]. Experienta mea e limitată, sunt convins ca sunt persoane pe forum cu o mult mai mare experienta în 1st wave dar daca nu preferi gustul de ars în cafea evită Napoletanele; încearcă pe cele din Florența (nordice as zice). Și gardelli are dreptate: acidity is not a crime, asa e cafeaua, acidă. Știi cum e, poți sa te plângi ca limonada e acră dar la fel de bine poți sa bei altceva. RE: Espresso acru - Darsidius - 22-11-2021 Stii cum e, de obicei astia care mai scapa la dulciuri nu prea sunt cu aciditatea. Daca iti place zaharelu, o ciocolatica, mai scapi 2 kg de napolitane, atunci e de inteles de ce iti plac napoletanele. Eu spre exemplu am un kg de zahar in dulap cumparat in 2020, ciocolata de obicei o arunc dupa ce o deschid ca sta 3 luni acolo. Espresso acru - d2florin - 22-11-2021 Faina asta cu napoletanele :))) Și da de acolo ma inspir cand iau un 1st wave, ms coffeemilk, sper sa dea drumu la comanda Eugen16 sa iau și eu de la gardelli. Espresso acru - vlaicu - 22-11-2021 Îmi plac dulciurile dar am avut o perioada cu ciocolata amara 85+. Mi-a fost complicat la început dar fix asta m-a ajutat sa ma limitez la a manca. În fine, alta poveste pentru alt moment. Realitatea este ca suntem diferiti și e bine. Cu cât îți dai seama ce preferi cu atât mai repede poți găsi ceea ce cauți și scapi de frustrări. (22-11-2021, 00:11)d2florin Wrote: sper sa dea drumu la comanda Eugen16 sa iau și eu de la gardelli. Ai mai băut de la el? Are printre cele mai acide cafele băute de mine. Îmi plac tare mult dar s-ar putea sa îți displaca. Espresso acru - d2florin - 22-11-2021 Nu am încercat , sa fie acide dar nu acre, sau după câteva zile sa nici nu o mai pot extrage, poate o sa gândesc altfel după ce încerc..Aud numai cuvinte de lauda de ei.. Poate compensează cu altceva, sa nu fie limonada, dacă nu. Espresso acru - vlaicu - 22-11-2021 Pai sunt în primul rand acre dar dacă te ajuta comparația, sunt precum lămâile italiene, aromate, acreala plăcută, parfum VS ce ai de prin Africa de Sud, Turcia, etc. Acreala puternica, fără o aroma definita. Espresso acru - d2florin - 22-11-2021 Ms, o încercare merita :). În caz de probleme am o bucățică de cioco neagra :) RE: Espresso acru - Eugen16 - 22-11-2021 @d2florin, anul asta nu cred ca am sa comand de la Gardelli. Abia a sosit La Cabra si in decembrie mai vine o tura care sigur imi ajunge pana in ianuarie. Daca vrei sa incerci din nou 3-rd wawe si La Cabra e o alegere buna. La calitate pare a fi ca si Gardelli, cel putin la filtru, nu am incercat pe espresso, iar la pret e mai ieftina, 15E fata de 25E, pe acelasi segment.Asta e parerea mea,poate gresesc. Daca esti tentat, iti fac o oferta buna : alege ceva de la La Cabra si daca nu esti multumit ti-o rascumpar eu ca sa nu ramai cu paguba. Comanda se incheie azi la pranz,deci nu prea e timp de gandire. Preturile sunt cu vreo 20%mai mici decat cele pe site, lista lor cred ca ti-o poate trimite vladdooo. RE: Espresso acru - distrugatorul - 22-11-2021 Nu aruncati cu pietre..nu a fost decat o parere subiectiva bazata pe ce am scos acasa si pe ce am baut in oras scos pe sculele profesionale ale prajitorilor. Or fi si fara aciditate proaspat prajite dar nu le-am gasit eu. Deci e doar situatia mea particulara care nu agreez niciun fel de aciditate.. @vlaicu busuioaca si ce plange ovidiu sunt printre cele mai proaste vinuri ever...de fapt nici nu cred ca sunt vinuri..sunt la categoria siropul bunicii :)) A nu se intelege ca doar la cafelele proaspat prajite exista aciditate. Exista si la alea prajite de ceva vreme fara probleme.. RE: Espresso acru - vlaicu - 22-11-2021 ce vroiam sa subliniez e ca nu timpul de cand a fost prajita cafeaua o defineste ca fiind acida sau nu ci mai degraba metoda de prajire aleasa pentru produsul final. Astfel poti avea cafea proaspat prajita 1st wave (am fix acum in rasnita cafea de pe 8.11 si clar nu e acida). Referitor la cafea neacida in Bucuresti personal am intalnit pe tipul care importa La Spaziale in Ro. O persoana foarte simpatica ce prajeste mai mult din pasiune si extrem de discret in piata. Mi-a recomandat sa trec pe la el doar ca nu am retinut adresa, ce pot sa-ti spun e ca este pe langa Tineretului. Daca te uiti pe laspaziale vezi ca importatorul din romania are sediul in Tineretului ;p. Poate e un punct de plecare. Omul nu numai ca imi arata argumente de ce e bine sa eviti acidele (se referea la stomac) ci si avea accent italian in vorbire. Daca nu ai ce face chair iti recomand sa-l intalnesti: Strada Înclinată 2 RE: Espresso acru - dev - 22-11-2021 (22-11-2021, 09:36)Eugen16 Wrote: @d2florin, anul asta nu cred ca am sa comand de la Gardelli. Abia a sosit La Cabra si in decembrie mai vine o tura care sigur imi ajunge pana in ianuarie. Daca vrei sa incerci din nou 3-rd wawe si La Cabra e o alegere buna. La calitate pare a fi ca si Gardelli, cel putin la filtru, nu am incercat pe espresso, iar la pret e mai ieftina, 15E fata de 25E, pe acelasi segment.Asta e parerea mea,poate gresesc. Daca esti tentat, iti fac o oferta buna : alege ceva de la La Cabra si daca nu esti multumit ti-o rascumpar eu ca sa nu ramai cu paguba. Comanda se incheie azi la pranz,deci nu prea e timp de gandire. Preturile sunt cu vreo 20%mai mici decat cele pe site, lista lor cred ca ti-o poate trimite vladdooo. Eu as zice ca La Capra prajesc mai sus decat Gardelli si nici cafeaua nu e la acelasi nivel. Kawa e peste La Capra. Espresso acru - d2florin - 22-11-2021 Sa nu gresesc, importatorul de la, la spatiale recomanda cafele neacide? Ms RE: Espresso acru - cradun - 22-11-2021 (22-11-2021, 10:36)d2florin Wrote: Sa nu gresesc, importatorul de la, la spatiale recomanda cafele neacide? Importatorul de la La Spaziale are si el prajitorie si nu stiu cata disponibilitate are sa gaseasca boabe verzi de calitate ridicata sau sa investeasca in training. Mai departe, poti tu sa verifici cata validitate au recomandarile, in conditiile astea. Espresso acru - d2florin - 22-11-2021 Ms. Clear now. Case closed for me. RE: Espresso acru - Eugen16 - 22-11-2021 Merci de recomandare, dev, trec si Kawa pe lista scurtă. RE: Espresso acru - vlaicu - 23-11-2021 (22-11-2021, 10:56)cradun Wrote:(22-11-2021, 10:36)d2florin Wrote: Sa nu gresesc, importatorul de la, la spatiale recomanda cafele neacide? Nu pot comenta cu privire la sursa boabelor dar din discutia avuta cu el acum mai bine de 2 ani de zile prajitoria era mai mult ca un loc de discutii, testat, prajit pe loc, si cumva facuta pentru a se bucura de activitatea pe care o face. Nu sa devina ceva comercial si extins la o scara mai larga. Il dadeam ca exemplu pentru ca (la fel ca si dl. Mihail Florescu de la Leonard Caffe) vorbea cu pasiune despre ceea ce face si era evident ca a petrecut multi ani in Italia. Iar aceasta experienta este posibil sa-i fi oferit o cu totul alta perspectiva. RE: Espresso acru - vasialex89 - 30-11-2021 (21-11-2021, 22:08)d2florin Wrote: lumea tot cumpar 3rd wave si se plânge ca e acru, acid.... Dar na, Acidity is not a crime until you have a big hole in your gut. Domnilor, foarte pe scrut, ca sa ne intelegem. Acididate = gust dulce si acrisor (zis si fructat). Un echilibru intre cele doua Acididatea si gustul sunt date in special de altitudinea la care este crescuta cafeaua
Eu prefer cafeaua acida (adica fructata) precum Ethiopia, Colombia, Kenya, Peru. Las si 2 infografice mai jos, sper sa va ajute. ![]()
RE: Espresso acru - dev - 01-12-2021 De cand cu procesarile experimentale, nu mai sunt valabile 100% piramidele astea... In plus, se cultiva varietaluri din alte regiuni ceea ce face si mai puternica confuzia. RE: Espresso acru - vasialex89 - 01-12-2021 (01-12-2021, 09:00)dev Wrote: De cand cu procesarile experimentale, nu mai sunt valabile 100% piramidele astea... Piramidele nu mai sunt accurate 100%, dar sunt inca valabile. Important este sa intelegem ca acididate nu inseamna espresso under extracted sau extras gresit. As vrea sa intelegem toti ca in DEXul barista aciditate inseamna gust dulce si acrisor (zis si fructat). Un echilibru intre cele doua. Atat
RE: Espresso acru - RazvaNNN - 01-12-2021 Nu stiu cat de corect este sa dai sfaturi avand in vedere ca ai intrat in lumea cafelei alaltaieri :P no offence |