18-11-2021, 11:10
(Edited 18-11-2021, 11:12 by Sebastianul.)
(17-11-2021, 17:00)Lyvyoo Wrote: @Sebastianul - De la ce prajitorie este cafeaua si care este data prajirii?
Din pacate pentru situatia ta Delonghi au espressoare cu thermoblock care pierd multe grade pe parcursul extractiei si nefiind vreun thermoblock megastudiat si proiectat cu cap (gen Decent) sunt mari sanse ca temperatura sa fie intr-un haos extrem.
Pe de alta parte nici portafiltrul acela slab construit nu permite 18-19g de cafea si nici site nu stiu daca vei gasi de la profesionale care sa fie compatibile. Deci trebuie sa incerci sa improvizezi.
Oricum prima recomandare este sa schimbi cafeaua si sa mergi catre o prajitorie ce are profile mai medium - dark, Maison du Cafe, Sarkis etc.
Am sita de 18 grame. E singura prajitorie din Galați. Cityroast, data prajirii este de obicei nu mai veche de 15 20 de zile, deseori prăjită de 3 4 zile.
Medium dark nu are gust mai lemnos? Mie îmi place tare cum iese când pun lapte, se simt arome mișto ca dispare aciditatea. Mai greu cu espresso
(18-11-2021, 10:14)Neuzeitlich Wrote: @Sebastianul - Salut, înțeleg că aparatul este un DeLonghi Dedica, adică acel slim form factor cu thermoblock și sită de 51mm.La 10 grame nici nu cred ca îmi întra tamperul. Dar mulțumesc de sfat. O sa încerc și aceasta varianta
La acest diametru, 18g de cafea formează un puc foarte înalt care s-ar putea să atingă dușul după expandarea din preinfuzie. Dacă măcinătura este cea corectă (adică fină) și este compactată cu tamper, apa trece foarte greu prin așa ceva. Am impresia că se întrunesc condițiile ideale pentru channelling, când apa își găsește o galerie prin puc și trece toată pe acolo, cu acreala drept consecință. E o părere.
Aș încerca o reducere a gramajului până la max 10g. Eu folosesc uneori un Krups Calvi (foarte asemănător cu Dedica) și obțin cafea remarcabilă din 7-8g, pe care o afânez cu o scobitoare pe post de wdt și o tampez nu prea puternic. Sită nepresurizată în portfiltru fără fund, zero channelling.

![[Image: xQnAzeB.jpg]](https://i.imgur.com/xQnAzeB.jpg)