Espressoman infocat
Posts: 28
Joined: Jan 2021
Galați
Salut.
Nu prea înțeleg de ce e asa acru și acid
espresso ul meu.
Rația este de 18g 38ml
Folosesc cafea medium roast Nicaragua el tonston și Republica Dominicana iguana.
Rasnita cu kinu Phoenix la 1.3
Ceva idei de optimizare a gustului?
Espressoman infocat
Posts: 718
Joined: Jun 2021
Slobozia
daca ai PID la espressor incearca sa cresti temperatura apei
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 108
Joined: Sep 2021
Bucuresti
Ai scos cantitatea dorita dar conteaza si cat timp a durat extractia, dar si daca extractia a fost uniforma. Gustul acrisor vine de la sub-extractie, adica un timp prea scurt pt a dizolva zaharul din cafea. Sau de la o extractie neuniforma, sau channeling, adica ai parti din pucul de cafea pe unde a trecut mai multa apa supra extrase si parti pe unde a trecut mai putina apa subextrase.
Videoclipul acesta de pe youtube mi s-a parut interesant:
https://youtu.be/NzqN7SH9H8Y
Espressoman infocat
Posts: 28
Joined: Jan 2021
Galați
17-11-2021, 14:56
(This post was last modified: 17-11-2021, 14:57 by Sebastianul.)
(17-11-2021, 14:17)RazvaNNN Wrote: daca ai PID la espressor incearca sa cresti temperatura apei
Nu am din pacate. Am un delonghi dedica.
(17-11-2021, 14:46)cristian.h Wrote: Ai scos cantitatea dorita dar conteaza si cat timp a durat extractia, dar si daca extractia a fost uniforma. Gustul acrisor vine de la sub-extractie, adica un timp prea scurt pt a dizolva zaharul din cafea. Sau de la o extractie neuniforma, sau channeling, adica ai parti din pucul de cafea pe unde a trecut mai multa apa supra extrase si parti pe unde a trecut mai putina apa subextrase.
Videoclipul acesta de pe youtube mi s-a parut interesant:
https://youtu.be/NzqN7SH9H8Y
30 de secunde cu tot cu preinfuzie
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
Daca cafeaua e proasăt prajita vei avea acru oricum indiferent ce vei face. Cunoscatorii aici pe forum o numesc aciditate. cafea prospat prajita cu 0 aciditate nu cred ca exista.
Daca vrei aciditate spre minim orienteaza-te la o cafea italiana first wave care nu este proaspăt prajita și poate si prajita putin mai sus.
E adevarat că in situatia ta nici espresorul nu prea te ajuta deloc...nu ai PID deci nu poti controla temperatura.
Probabil ai si sita presurizata...deci toate bune :))))
Aero...
Posts: 4.325
Joined: Jan 2013
Bucuresti
(17-11-2021, 15:02)distrugatorul Wrote: Daca cafeaua e proasăt prajita vei avea acru oricum indiferent ce vei face. Cunoscatorii aici pe forum o numesc aciditate. cafea prospat prajita cu 0 aciditate nu cred ca exista.
Zau...?
Adica italienii scot direct din cuptor cafeaua prajita veche...???
Depinde cat se prajeste cafeaua, depinde cum se prajeste. Daca ajunge la ulei pe boabe, nu cred ca mai are ceva aciditate, oricat de proaspat prajita ai lua-o.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
17-11-2021, 15:25
(This post was last modified: 17-11-2021, 15:33 by distrugatorul.)
Eu vorbesc din experienta si nu ma refer la ce am scos eu acasa ca atunci ai fi spus ca eu sunt de vina ca gresesc sigur ceva. Vorbesc de guido spre exemplu. O brazilie și o columbie scoase pe echipamentul lor (la marzocco) acre amandoua sau ma rog acide cum le spuneti voi.
Omul m-a asigurat ca alea sunt cele mai bune pt cei care nu suporta aciditatea
Daca tu ai gustat cafea proaspat prajita cu 0 aciditate spune-mi si mie ce sortiment ai ales...chiar ma intereseaza. Dar nu imi spune ca vezi Doamne asta e aciditate placuta si din aia neplacuta :)) Din punctul meu de vedere aciditatea e doar neplacuta
Espressoman infocat
Posts: 275
Joined: Jul 2020
Bucuresti
17-11-2021, 15:47
(This post was last modified: 17-11-2021, 15:51 by dijon.)
blendul sweet de la sarkis are 0 aciditate, de exemplu
aciditate placuta gasesti in bizuneh de la dropshot, colombia la estrella de la origo, kombucha de la sloane, din ce am mai baut si eu
(nu am preferinte la 2nd/3rd wave, acum beau niste lucaffe classic care imi place mai mult decat bale mountain de la dropshot insa mai putin decat bizuneh)
Lelit Bianca, Sculptor 078s
Aero...
Posts: 4.325
Joined: Jan 2013
Bucuresti
(17-11-2021, 15:25)distrugatorul Wrote: Eu vorbesc din experienta si nu ma refer la ce am scos eu acasa ca atunci ai fi spus ca eu sunt de vina ca gresesc sigur ceva. Vorbesc de guido spre exemplu. O brazilie și o columbie scoase pe echipamentul lor (la marzocco) acre amandoua sau ma rog acide cum le spuneti voi.
Omul m-a asigurat ca alea sunt cele mai bune pt cei care nu suporta aciditatea
Daca tu ai gustat cafea proaspat prajita cu 0 aciditate spune-mi si mie ce sortiment ai ales...chiar ma intereseaza. Dar nu imi spune ca vezi Doamne asta e aciditate placuta si din aia neplacuta :)) Din punctul meu de vedere aciditatea e doar neplacuta
Ia orice cafea (verde sau perpelita), pune-o in tigaie/ceaun si o faci scrum. Ai cafea proaspat prajita fara urma de aciditate.
Guido nu e chiar un exemplu de prajit mai intens.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 718
Joined: Jun 2021
Slobozia
(17-11-2021, 15:47)dijon Wrote: blendul sweet de la sarkis are 0 aciditate, de exemplu
aciditate placuta gasesti in bizuneh de la dropshot, colombia la estrella de la origo, kombucha de la sloane, din ce am mai baut si eu
bizuneh woman este preferata de pana acum
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.062
Joined: Jan 2021
Otopeni
17-11-2021, 15:55
(This post was last modified: 17-11-2021, 16:10 by Dan_R.)
(17-11-2021, 15:25)distrugatorul Wrote: Eu vorbesc din experienta
Omul m-a asigurat ca alea sunt cele mai bune pt cei care nu suporta aciditatea
Din punctul meu de vedere aciditatea e doar neplacuta
Asa am crezut si eu la inceput. Initial pentru mine acid insemna acru. Nu era vina mea (cum nu este nici vina ta), ci a modului de prajire a cafelei, care spus pe sleau nu era pe gustul meu. Asta a fost motivul pentru care m-am indreptat spre cafeaua prajita in stil italian. Acum, cand imi prajesc singur cafeaua pot sa-ti spun ca acid este diferit de acru si asta nu inseamna ca imi place in mod deosebit, dar alternez in extractii, cafele acide cu cele ciocolatii. Supriza cea mai mare mi-a oferit-o sotia care la inceput avea aceleasi gusturi ca si mine, iar acum inclina spre cafele etiopiene care sunt mai acide si florale (recunosc, sotia are papilele gustative mai sensibile decat mine). Concluzia mea este una singura : daca nu va place o cafea la gust, dupa ce a-ti facut incercarile si reglajele necesare, nu mai insistati si treceti la alta cafea fiindca pe echipamentul din dotare nu o sa scoateti nici odata mai bine pentru gustul vostru din cafeaua respectiva.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
17-11-2021, 15:58
(This post was last modified: 17-11-2021, 16:00 by distrugatorul.)
Am incercat si de la Sarkis atat columbia cat si next. Nu sunt lipsite de aciditate
Nu mai recomandati Sarkis pt aciditate 0 ca nu e asa
Espressoman infocat
Posts: 275
Joined: Jul 2020
Bucuresti
17-11-2021, 16:11
(This post was last modified: 17-11-2021, 16:13 by dijon.)
am specificat blendul sweet, adica asta
https://www.sarkiscafe.ro/sarkis-sweet
Lelit Bianca, Sculptor 078s
Espressoman infocat
Posts: 2.484
Joined: Nov 2018
Iasi
17-11-2021, 16:15
(This post was last modified: 17-11-2021, 16:15 by d2florin.)
Change the coffe. Mergi spre 1st wave și apoi revino.
Acidity is not a crime - - asta da deviza de marketing...
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
(17-11-2021, 16:11)dijon Wrote: am specificat blendul sweet, adica asta https://www.sarkiscafe.ro/sarkis-sweet
daca zici tu...o sa incerc si sweet :))) desi ma cam indoiesc
Espressoman infocat
Posts: 4.332
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
(17-11-2021, 15:06)Mihai L Wrote: (17-11-2021, 15:02)distrugatorul Wrote: Daca cafeaua e proasăt prajita vei avea acru oricum indiferent ce vei face. Cunoscatorii aici pe forum o numesc aciditate. cafea prospat prajita cu 0 aciditate nu cred ca exista.
Zau...?
Adica italienii scot direct din cuptor cafeaua prajita veche...???
Depinde cat se prajeste cafeaua, depinde cum se prajeste. Daca ajunge la ulei pe boabe, nu cred ca mai are ceva aciditate, oricat de proaspat prajita ai lua-o.
E unii care știe dinainte de a pune gura pe primul espresso, din cafea de specialitate, ce gust are...
Espressoman Administrator
Posts: 12.720
Joined: Mar 2012
Bucuresti
@
Sebastianul - De la ce prajitorie este cafeaua si care este data prajirii?
Din pacate pentru situatia ta Delonghi au espressoare cu thermoblock care pierd multe grade pe parcursul extractiei si nefiind vreun thermoblock megastudiat si proiectat cu cap (gen Decent) sunt mari sanse ca temperatura sa fie intr-un haos extrem.
Pe de alta parte nici portafiltrul acela slab construit nu permite 18-19g de cafea si nici site nu stiu daca vei gasi de la profesionale care sa fie compatibile. Deci trebuie sa incerci sa improvizezi.
Oricum prima recomandare este sa schimbi cafeaua si sa mergi catre o prajitorie ce are profile mai medium - dark, Maison du Cafe, Sarkis etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
17-11-2021, 17:01
(This post was last modified: 17-11-2021, 17:07 by distrugatorul.)
@
dev ai niste glume proaste rau...dar tu in mintea ta probabil ai impresia ca esti amuzant
Daca tot intervii in discutie, in loc sa incerci sa pari ineresant ai putea spre exemplu sa sugerezi sortimente de cafea fara aciditate pe care în mod sigur le cunosti la experienta pe care o ai.
Espressoman infocat
Posts: 4.332
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Sa vad daca am inteles bine: tu vrei, ca altcineva, sa-ti gaseasca cafeaua cea mai scumpa cu gust de cafea ieftina?
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
Eu nu vreau nimic.
Dar daca tot te bagi asa in discutii neintrebat ai putea aduce ceva constructiv.
Nu a spus nimeni ca trebuie sa fie ieftina. Daca tu stii doar din alea scumpe fara aciditate te rog sa le mentionezi. O sa le incerc.
Espressoman infocat
Posts: 2.484
Joined: Nov 2018
Iasi
Dacă am înțeles eu bine, sloganul Acidity is not a crime e or cafea scumpa? Adică cafeaua scumpa e e acida
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 597
Joined: Feb 2021
Bucuresti
Acum am citit mai atent..Deci in opinia ta doar cafeaua ieftina nu e acida . Asa o fi daca spui tu...
Norocul meu...imi place cafeaua ieftina
Espressoman infocat
Posts: 1.815
Joined: Oct 2021
Bergen (Norway)
17-11-2021, 18:08
(This post was last modified: 17-11-2021, 18:10 by Darsidius.)
Acidity is not a crime e indremnul lansat de Gardelli (ca italian) catre oameni sa incerce si cafele acide, nu doar cafele 1st wave.
Problema cu Gardelli si cu boabe 3rd wave este faptul ca este foarte putin probabil sa primesti o bautura preparata corect (inclusiv in cafenele) in adevaratul sens. Majoritatea ori sunt subextrase masiv si primesti o saramura acra, fara gust, ori sunt preparate impropriu si primesti o gura de otet cu amareala.
Am fost in Austria, in Italia la cateva cafenele 3rd wave cu aparatura scumpa de pute cu boabe light. Mai bine nu ma duceam, ca am primit niste mizerii. Deci e oarecum normal sa fiti reticienti impotriva curentului cand nu iti usurezi munca tragand boabe de genul, ba din potriva te lovesti de lipsa de experienta si aparatura care nu poate. Am baut cafea mai buna in Italia preparata din 1st wave corect, pe aratura curata decat am baut 3rd wave in cafenele de "Specialitate".
Sfatul meu, daca vreti, cereti o recomandare de unde se poate bea ceva decent din boabe 3rd wave, beti acolo, sau vorbiti cu cineva care prepara cafea buna acasa si probati, si de abia apoi va faceti o parere daca e de voi sau nu.
Daca luati voi boabe de la Gardelli, sau Tim Wendelboe, sau chiar local Meron, Mabo se prea poate sa nu va descrucati cu dial in, si sa va iasa o acritura sau o muratura, si atunci intreaga voastra experience cu cafea prajita light sa fie un fail si sa ramana asa o buna perioada de timp.
Spre exemplu, eu nu recomand Gardelli unui incepator, sau pe aratura mai entry level. e pierde de timp si bani, e o cafea greu de tras sa aiba gustul care trebuie, e usor sa o dai in bara. Si mai si costa 14-25 euro 250g.
Espressoman infocat
Posts: 4.332
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Daca nu iti place gustul vinului de calitate sau al berii artizanale, nu esti obligat sa le cumperi doar pentru ca ceilalti spun ca sunt mai bune decat ceea ce iti place tie.
Dar sa arunci un blanket statement de genul "toata cafeaua de specialitate e acra" denota, cel putin, o lipsa de experienta care ar trebui sa-ti spuna ca nu stii atat de multe despre cafeaua de specialitate relativ la cat crezi ca stii.
Daca vrei un exemplu, e o diferenta destul de mare intre un soi de mar acru si unul aromat si dulce. Sunt grade de acreala cum sunt si grade de amareala. Cine are sensibilitate la una sau alta e destul de greu sa distinga nuantele daca prima data gura e "amortita" de senzatia dominanta.
Espressoman infocat
Posts: 2.484
Joined: Nov 2018
Iasi
Pana la urma alegem ce ne place, iar dacă cafea 3rs wave o poți extrage corect doar de la o anumita suma... Și îți trebuie și cursuri de barista..
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 108
Joined: Sep 2021
Bucuresti
(17-11-2021, 17:00)Lyvyoo Wrote: Pe de alta parte nici portafiltrul acela slab construit nu permite 18-19g de cafea si nici site nu stiu daca vei gasi de la profesionale care sa fie compatibile. Deci trebuie sa incerci sa improvizezi.
Parintii mei au un delonghi, nu stiu exact ce model, dar le-am cumparat o sita IMS de 51mm care s-a potrivit. A schimbat considerabil gustul. Poti sa incerci sa schimbi sita presurizata cu una ca asta, cel mai probabil se va potrivi si la delonghi dedica
https://barshaker.ro/IMS-LaPavoni-Catler...eyword=IMS
Aero...
Posts: 4.325
Joined: Jan 2013
Bucuresti
(17-11-2021, 18:10)dev Wrote: Daca nu iti place gustul vinului de calitate sau al berii artizanale, nu esti obligat sa le cumperi doar pentru ca ceilalti spun ca sunt mai bune decat ceea ce iti place tie.
Nope. Aici la bere si vin e vorba de aceeasi bautura - cum e perceputa de fiecare.
La cafea mare parte e si din preparare si scule... Abia apoi vine si perceptia fiecaruia.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 2.484
Joined: Nov 2018
Iasi
Da poate 3rd wave nu e espresso.. Ci pt brew...
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 28
Joined: Jan 2021
Galați
18-11-2021, 02:27
(This post was last modified: 18-11-2021, 02:36 by Sebastianul.)
(17-11-2021, 15:02)distrugatorul Wrote: Daca cafeaua e proasăt prajita vei avea acru oricum indiferent ce vei face. Cunoscatorii aici pe forum o numesc aciditate. cafea prospat prajita cu 0 aciditate nu cred ca exista.
Daca vrei aciditate spre minim orienteaza-te la o cafea italiana first wave care nu este proaspăt prajita și poate si prajita putin mai sus.
E adevarat că in situatia ta nici espresorul nu prea te ajuta deloc...nu ai PID deci nu poti controla temperatura.
Probabil ai si sita presurizata...deci toate bune :))))
Nu am sita presurizata
(17-11-2021, 17:00)Lyvyoo Wrote: @Sebastianul - De la ce prajitorie este cafeaua si care este data prajirii?
Din pacate pentru situatia ta Delonghi au espressoare cu thermoblock care pierd multe grade pe parcursul extractiei si nefiind vreun thermoblock megastudiat si proiectat cu cap (gen Decent) sunt mari sanse ca temperatura sa fie intr-un haos extrem.
Pe de alta parte nici portafiltrul acela slab construit nu permite 18-19g de cafea si nici site nu stiu daca vei gasi de la profesionale care sa fie compatibile. Deci trebuie sa incerci sa improvizezi.
Oricum prima recomandare este sa schimbi cafeaua si sa mergi catre o prajitorie ce are profile mai medium - dark, Maison du Cafe, Sarkis etc.
Am sita de 18 grame. E singura prajitorie din Galați. Cityroast, data prajirii este de obicei nu mai veche de 15 20 de zile, deseori prăjită de 3 4 zile.
Medium dark nu are gust mai lemnos? Mie îmi place tare cum iese când pun lapte, se simt arome mișto ca dispare aciditatea. Mai greu cu espresso
Espressoman infocat
Posts: 234
Joined: Dec 2020
Bukarest
@
Sebastianul - Salut, înțeleg că aparatul este un DeLonghi Dedica, adică acel slim form factor cu thermoblock și sită de 51mm.
La acest diametru, 18g de cafea formează un puc foarte înalt care s-ar putea să atingă dușul după expandarea din preinfuzie. Dacă măcinătura este cea corectă (adică fină) și este compactată cu tamper, apa trece foarte greu prin așa ceva. Am impresia că se întrunesc condițiile ideale pentru channelling, când apa își găsește o galerie prin puc și trece toată pe acolo, cu acreala drept consecință. E o părere.
Aș încerca o reducere a gramajului până la max 10g. Eu folosesc uneori un Krups Calvi (foarte asemănător cu Dedica) și obțin cafea remarcabilă din 7-8g, pe care o afânez cu o scobitoare pe post de wdt și o tampez nu prea puternic. Sită nepresurizată în portfiltru fără fund, zero channelling.
Mazzer SJ | Zwänger Favorite Typ0 | Isomac Giada | Promac Lollo | Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose