![]() |
|
Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa) +--- Thread: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test (/Thread-Sample-gratuit-250g-de-cafea-verde-Honduras-pentru-test) Pages:
1
2
|
RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - radudani - 18-07-2013 cu toata intelegerea pentru festele ce le joaca fotografia unor subiecte...lucioase, prajirea ilustrata este tare inegala, si - poate artefact-uri - se vad tipping-uri (varfuri de boabe arse) si quakers (boabe necoapte); aici, ref la defecte de prajire; se vorbeste mult despre grade de prajire diferita, dar interpretarile sunt si ele diferite: "o prajire City dusa pana la primul sunet de SC " nu mai e, sorry, o prajire City, ci una Full City plus! scala de prajire Sweet Maria's mi se pare bine explicata si ilustrata; urmatorul tabel e extras de acolo (in grd C): [Image: eivb.jpg] tabelul ilustrat din Sweet Maria's arata gradele de prajire dupa aspectul boabelor, iar temperaturile sunt evident orientative, pentru ca ele variaza in primul rand dupa sortiment/blend si apoi dupa metoda de prajire; mai mult, temperaturile respective, corespund unui anume 'ritm' al incalzirii; pentru incalzire mai lenta (tambur), temperaturile sunt mai joase, atat pentru primul, cat si pentru al doilea crack; dar temperaturile acelea orientative ar trebui luate in serios, pentru ca referinte stiintifice chiar, confirma valori apropiate pentru fazele principale; google ne ofera o multime, de-ar fi sa ne convinga si numai coffeecuppers.com sau wiki; RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - RaduCarutasu - 18-07-2013 (18-07-2013, 02:31)radudani Wrote: "o prajire City dusa pana la primul sunet de SC " nu mai e, sorry, o prajire City, ci una Full City plus! Multumiri pentru link-uri . Sunt foarte interesante , le-am studiat si ma ghidez dupa ele . Este nevoie de multa experienta si de o ureche foarte fina , exersata , pentru a auzi , distinge si interpreta sunetele din cuptor . Deasemenea nu toate boabele de cafea ajung sa aiba aceeasi temperatura in acelasi moment si sa produca acelasi tip de sunete simultan . Astfel vorbim de inceput de FC si sfarsit de FC , cu un timp de derulare a procesului . Unele boabe pocnesc mai devreme , altele mai tarziu iar procesul se incheie treptat , la fel cum a inceput . Si tabelul scrie despre inceput de ... , sfirsit de ... Ar fi ideal sa inceapa FC in acelasi moment si sa se incheie in toate boabele odata , sa putem masura cu precizie secundele in care se deruleaza etapele prajirii , iar boabele sa fie perfecte ( De aici si discutia legata de prajirea unui blend , impreuna sau separat si apoi amestecate boabele ! Eu as praji separat acum ! ) La SC lucrurile stau la fel , astfel incat auzul , ochiul si mirosul adica experienta , sunt la fel de importante ( sau poate chiar mai importante ) decat utilajele . Precizia determinarii momentului de inceput de FC , sfarsit de FC ,inceput de SC si sfarsit de SC , avand in vedere cele de mai sus depinde de toti acesti factori . Timpul scurs intre ultimele sunete de FC si primele sunete de SC devine destul de scurt , dificil de apreciat . Pe masura ce prajiesc mai mult inep sa disting cu mai multa usurinta aceste aspecte dar , repet , experienta se capata prin exercitiu . Eu am sansa sa pot auzi ce se intampla in cuptor , insa sunt echipamente care nu permit acest lucru datorita dimensiunilor sau ale particularitatilor constructive . Revin la prajirea boabelor Honduras , mostra . A doua prajire nu mi-a placut . Am scris ca am mers in SC pana in momentul in care am apreciat eu ca fenomenul a cuprins boabele . Asa este radudani , am depasit se pare profilul Full city si am intrat in Viena ( frumos oras ) . Mirosul si gustul sub City , City+ . Oricum , postul tau radudani m-a facut sa citesc si sa urmaresc , din nou , continuturile link-urilor si abia astept sa prajesc din nou si sa dau mai multa atentie acestor dtalii . Voi da mai multa ascultare instinctului dezvoltat in scurta mea experienta ca prajitor ! RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Cosminp - 18-07-2013 In primul rand, tin sa-i multumesc lui scientist pentru impartisirea experientei. Dupa cum spunea Tom de la SweetMaria: nu evaluez o cafea dupa cum arata ci dupa gust. Din cate am inteles, gustul este ok. E drept insa ca aspectul fizic al cafelei poate genera indicii legate de ce vom simti in ceasca. Boabele aceslea neprajite (quakeri), de gasit in mai toate cafelele, vor afecta gustul cafelei. Sunt de indepartat. Tipping, charring (defecte de prajire) afecteaza si ele gustul cafelei. Legat de modul de prajire recunosc ca si mie mi se pare foarte putin 220C (atentie, pe Gene vorbim de temperatura aerului la iesirea din tambur, nu de cea a boabelor). Citisem undeva (nu mai gasesc sursa), ca nu e bine ca prajirea sa dureze prea mult. Acum, va recunosc, ca dpdv chimic nu cunosc exact motivele. Am sesizat doar diferentele in ceasca: o prajire prea lunga va aplatiza gustul si aromele. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - hadriano - 18-07-2013 tabelul cu degree of roast vs BT( atentie, temp in boabe) e f draguz, doar ca acele date eu personal nu le-am avut niciodata.Si asta e valabil la oricine, depinde totul de pozitia sondei, de tipul sondei, etc.Eu personal, cu o sonda buna, nu stiu daca ultrarapida dar rapida sigur, imersata in boabe, nu am atins in veci 230C la full city.Parerea mea ca sunt niste date care trebuiesc tratate ca atare. Intradevar,f mari variatii la boabe:plus lumina diversa face sa ai diverse nuante si grade de prajire.Ar fi fain sa avem o standardizare a parametrilor la fotografiere, desi e putintel peste mana.Ori o lumina naturala ori un blitz si o aceiasi distanta focala.Mm, plus aceiasi distanta fata de boabe. Apropo Radu, ca zici ca ai ajuns la Viena, ma rog in cazul nostru vienna, eu ca sa fu sigur ca ma opresc inainte sa stric sarja, mai ales ca am temperaturi si inertie termica mare la cuptoras, cum aud primele semne de SC nu ma mai gandesc mult si dau eject.Mai dureaza 10 sec max pina incep racirea in forta, timp in care le mai aud ca zumzaie, pt mine city sau chiar city+ sunt prea acidutze, miros frumos, vesel, dar oleaca pisca la limba.Plus ca nu am ajuns la nivelul sa le prajesc light dar totusi complet. In alta ordine de idei, am deschis borcanul de guatemala...imi este tot mai clar ca trebuie minim 4 zile de repauz, indicat si mai mult.Si cred ca e valabil pt orice cafea. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Mihai L - 18-07-2013 (18-07-2013, 12:50)hadriano Wrote: ...Ar fi fain sa avemDaca te uiti atent la pozele de pe SweetMaria, ei dau si un ton de gri pentru reglaj. Se poate folosi aceeasi metoda si aici, folosind un martor (carton/card) pus in poza in apropierea boabelor. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Lyvyoo - 21-07-2013 Pentru ca se aglomerase topicul cu discutii tehnice de mai multe tipuri, si pentru ca era pacat sa le lasam asa sa se piarda pe aici, am mutat dezbaterea despre temperaturi pe Hotop pe topicul acestui prajitor, initiat de RaduCarutasu, iar comparatia drum/pat de aer a ajuns sa aiba locul ei separat pe un nou topic. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - RaduCarutasu - 21-07-2013 (21-07-2013, 15:51)Lyvyoo Wrote: Pentru ca se aglomerase topicul cu discutii tehnice de mai multe tipuri, si pentru ca era pacat sa le lasam asa sa se piarda pe aici, am mutat dezbaterea Ne-a cam luat valul si intr-adevar am scris cam multe off topic . Eu iti multumesc ca ai facut ordine ! RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - RaduCarutasu - 23-07-2013 (15-07-2013, 19:57)RaduCarutasu Wrote:(11-07-2013, 14:20)hadriano Wrote: Salut Radu Salutare tuturor ! Am copiat acest post deoarece ma voi detalia putin . Hadriano , stiam ca mai am ceva Honduras din acest lot si am zis sa nu renunt la ea , avand in vedere ca era prajita tocmai pe 13 , a fost pastrata in punga cu supapa si pusa intr-un borcan inchis . Boabele devenisera super lucioase cu uleiul deasupra foarte prezent . 18g cantarite , 93 gc totul ok la extractie. Aspect cremos , culoarea bruna inchisa tigrata , ca la manual . Gustul , insa , a fost excelent !! Sincer nu ma asteptam ! L-am savurat , nu alta ! Bun , bun , ! Mai vreau ! Desi aciditatea a fost foarte redusa nu mi-a displacut shotul , dimpotriva . Un echilibru cum nu am mai avut pana acum , deoarece nu am prea prajit atat de profund si nici nu am am lasat atat de mult cafeaua . Despre aspectul uleios , din start catalogam boabele ca vechi , expirate , numai bune de aruncat . Am prajit azi si niste Costa Rica Blue Mountain cu care am mers 15-20 sec in SC . Am scos tot o culoare mai bronzata , cu linia din mijloc mai colorata dar vizibila . Realizez ca prajite City gustul boabele dau un gust mai vesel , mai sprințar , insa lasa loc de reperat imediat arome , gusturi . Prajirea mai profunda parca transforma cafeaua , aidoma unui vin invechit , sau un cognac de buna calitate . Mai incerc ! Firmei care a initiat acest experiment , Liviu . Pentru mostra de cafea Honduras primita , parerea mea este ca am avut de a face cu un lot bun ( cu toate micile neomogenitati ) . Personal mi-a placut cafeaua si o pot include pe lista mea de preferinte . A fost buna prajita de la City la Full City . A avut caracteristici diferite dar , repet , parerea mea este una buna . Trebuie bine degazata , mai ales varianta mai prajita ( minim 5-6 zile ) si se obtin shoturi foarte bune . RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - hadriano - 23-07-2013 esattamente SI. :) pasul urmator e sa prajesti ( sa incerci cel putin, bunavointa conteaza) s tot asa ca adancime dar fara asa mult ulei.Si am zis, la frigider cu ele, intr-un colt cumva sa nu fie ff la rece.Si uleiul nu mai migreaza asa tare, dar mai ales nu se rancezesc.(nu am inteles din ce ai scris daca le ti la rece).Chestia e sa le scoti din punga mai inainte cu cateva ore, sa isi ia temp camerei.Si ca sa mai zic ceva, oricum, nu intra mai mult in prajire, adica nici prea deschis dar nici prea inchis.Toata treaba e cum sa modifici ca sa nu le uleiezi la final.Asta chair nu am idee, probabil ca mergi lent lent,fara sa stagnezi.apropo, ai ceva cratere, quarker, scobiturile alea pe boabe? Mai adauga ca faceai si o miscela buna si realizezi cam ce aveai in ceasca. Quote:Prajirea mai profunda parca transforma cafeaua , aidoma unui vin invechit , sau un cognac de buna calitatenici eu nu puteam sa spun mai bine, imi statea pe limba :) RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - G. Serban - 25-07-2013 Am primit si eu sample-ul, atasez doua poze cu ea. As vrea sa inteleg ceva din boabele astea verzi, dar din pacate nu pot trage nici o concluzie. Ca marime/forma/culoare par identice cu ce am mai avut pana acum. Poate la cursul lui PJ sa aflu mai multe :) (sper sa-l programeze in ceva weekend) Acum pozele: Prajirea o sa o fac probabil in aceasta seara, iar degustarea pe luni cand ma intorc din week-end. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - G. Serban - 25-07-2013 Am prajit Honduras-ul, mai jos am atasat fotografiile (calde). Profil prajire pe Gene: 1. batch 250g 2. preincalzit cuptorul la 200 gr. C 3. 1-4 min. - temp. constanta la 155gr. C 4. 4-11:45 min. - palier de crestere pana la 242gr. C 5. 11:45 - FC la 242 gr. C (FC s-a auzit aprox. 45 sec. - 1 min.) 6. 11:45 -14:15 temp constanta la 242 gr. C 7. 14:15 Racire interna in aparat Dupa mine prajirea pare foarte frumoasa, boabe grase, fara mari variatii de marime , culoare uniforma, fara defecte majore, vizibile. Spuneti si voi ce vedeti: defecte, greseli de prajire, boabe deformate etc. ? Orice vi se pare relevant. Cum ziceam luni o sa o gust, impresia mea este ca o sa extrag un espresso cel putin interesant. :) PS. rigla doar in partea din stanga are gradatii in cm :) RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Papa Jacques - 27-07-2013 Patru mici rugaminti: - atunci cand fotografiati boabe de cafea (verde sau prajite), evitati sa fotografiati boabele pozitionand obiectivul in unghiuri ascutite/obtuze fata de suprafata pe care sunt asezate boabele. Cel mai bine este sa fotografiati cu obiectivul asezat perpendicular (unghi drept = 90 grade) fata de suprafata pe care sunt asezate boabele. - rasfirati pe cat posibil boabele astfel incat sa se poata observa un numar cat mai mare. - fotografiati boabele asezandu-le pe o foaie alba de hartie sau pe o suprafata de culoare alba. Contrastul este mai bun, culoarea se observa mai bine iar defectele (daca sunt) ies mai bine in evidenta. - rigla este utila pentru a putea estima dimensiunea medie relativa a boabelor. Spre exemplu "screen 18" inseamna 1/64 inch * 18 = 0,28125 inch = 0,714 centimetri. In alta ordine de idei, cafeaua verde prezentata are destul de multe defecte care sunt prezente in mostre mici (<300 grame). Eu as alege-o inainte sa o prajesc. E o munca relativ migaloasa dar rezultatele vor fi mult mai bune la prajit. Defectele sunt incercuite cu rosu. Similar puteti gasi tipul acesta de defecte in celelalte fotografii postate pe topicul acesta. Din punctul meu de vedere, cafeaua aceasta este una nici prea - prea dar nici foarte - foarte. Ca sa ma pot decide daca voi cumpara sau nu aceasta cafea am nevoie de: 1. pret/kg loco Bucuresti si 2. analiza de umiditate. La mine ar intra in categoria de cafele de origine insa cu o mentiune si anume aceea ca trebuie indepartate mai intai defectele. LE: Cafeaua prajita din fotografiile lui G.Serban arata intr-adevar foarte bine. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - hadriano - 27-07-2013 Quote:Cafeaua prajita din fotografiile lui G.Serban arata intr-adevar foarte bine.Dar si aparatul si mana fotografului au facut minuni :) Apropo Serban, ce camera folosesti, si ce obiectiv? RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - G. Serban - 29-07-2013 PJ: Multumesc pentru feedback! Problema e ca lumina ar trebui sa vina din lateral. Adica sursa de lumina sa nu fie paralela cu axul aparatului. Cum fotografiez seara singura sursa de lumina e becul din tavan. Daca fotografiez de deasupra fac umbra, boabele nu au volum, umbre, totul e plat, lumina se reflecta neuniform din boabe. Dar o sa tin cont, incerc sa-mi fac un mic sistem de lumini special pentru a fotografia cafeaua. Contrar celor semnalate de PJ in boabele verzi (nu am selectat din ele) prajirea a iesit superb - uniforma, boabe mari cu un miros superb. Am baut in aceasta dimineata (un doppio si un cappuccino doppio) dupa ce a stat de joi seara la degazat. Ca prima impresie pot spune ca e o cafea foarte echilibrata, fina, extrem de complexa in arome. Aciditate medie spre scazuta. Nu prea sunt in stare sa identific exact aromele dar pot spune ca e una dintre cafelele foarte bune pe care le-am baut in ultimul timp. Senzatia mea este ca o sa ofere si mai mult dupa inca doua-trei zile de degazare. Singura problema pe care o vad in momentul asta este ca e prea putina. :) O sa fac deseara si cateva fotografii cu espresso. Hadriano: Momentan folosesc doua aparate foto, ambele depasite rau de tot. - Un aparat mirrorless Olympus EP2, cu un obiectiv Panasonic de 14mm/f2.5 - Un Canon 20D - foarte vechi, cu un obiectiv de 28mm/f1.8 (cu acest aparat am facut fotografiile din acest thread) Cum ziceam, momentan sursa de lumina e becul din tavan. RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - hadriano - 29-07-2013 Ei, marile fotografii au fost facute cu aparate vechi, ce astazi sunt piese de muzeu.Cu cat tehnica e mai avansata, cu atat se fac miliarde de fotografi pe an, aproape toate maculatura:). Am o intrebare pt toti cei ce prajesc acasa: ati observat vreo schimbare sa zicem consistenta la rasnita pe cafeua prajita de voi , relativ cu ce consumati inainte?Intreb pt ca, la rasnita mea, un super jolly, am dat vreo 4 gradatii spre mai fin, ceea ce pe aceasta rasnita este destul de mult.Poate se datoreaza si temperaturilor f ridicate de aici de ceva vreme, dar sunt curios daca a mai observat cibeva treaba asta RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - RaduCarutasu - 29-07-2013 (29-07-2013, 12:02)hadriano Wrote: Am o intrebare pt toti cei ce prajesc acasa: ati observat vreo schimbare sa zicem consistenta la rasnita pe cafeua prajita de voi , relativ cu ce consumati inainte?Intreb pt ca, la rasnita mea, un super jolly, am dat vreo 4 gradatii spre mai fin, ceea ce pe aceasta rasnita este destul de mult.Poate se datoreaza si temperaturilor f ridicate de aici de ceva vreme, dar sunt curios daca a mai observat cibeva treaba asta Am si eu ceva diferente . Detaliez putin . Cand lasam la degazat 2-3 zile si apoi bagam cafeaua la folosit , aproape zilnic faceam reglaje . De cand las la degazat macar 5 zile nu mai am aceste diferente . Intre srje mai fac ceva reglaje de finete la 1-2 shoturi dupa care , iar , ramane aproape constant . La fel , de cand am inceput sa merg in full city cu prajirea ( chiar full city + , 10 sec in SC ) gradul de rasnire s-a dus de la 3 , 3,5 la 2 ( cu +/_) . Si la mine este mult ! Am in atmosfera un grad de umiditate peste medie , la mijlocul intervalului " comfort-wet ". Iarna cu umidificator abia ajung la comfort , in zonele unde stau mai mult . Cred ca o consecinta omreprezinta aparitia cocoloaselor la rasnire . Iarna nu am acest fenomen ! Ieri am rasnit o Tanzania de la Origo . BINGO !! Prima oara am distins etapele de care vorbeam ca nu vor sa se lase identificate inceput de FC , derulare , sfarsit , pauza ( ei da a fost ! ) inceput de SC si am putut opri la 10 sec precis . Am luat-o mai usor , am crescut doar 5 gc dupa FC si am lasat palier pana la SC . Procesul fiind exoterm am avut crestere de temperatura doar pe inertia cuptorului si pe proces . Pauze clare , prajire frumoasa si poze urâte ( pe care le atasez totusi :D ) . Desi am facut pozele la lumina naturala , afara , camera tabletei este limitata tehnic ( ca si mine :@) RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - hadriano - 30-07-2013 uliu, le-ai prajit bine de tot :) Deci, pt mine , ca nu cunosc rasnita ta(apropo, care o folosesti din cele din semnatura) acele valori ce inseamna in cuvinte putine? :) A trebuit sa rasnesti mai fin sau mai mare?La mine rasnirea s-a dus spre mai fin.E normal cu variatiile in perioada de degazare, bauiesc ca acel dioxid face curgerea neuniforma si abundenta. MAi am niste noutati, am gasit un articolas scris de un alt nene expert, de care am mai vorbit noi in trecut mai ales pe tema espresso.Omul pe numele lui David Schomer,are si prajitorie.Dar cred ca discutia e bine sa o facem pe un thread separat.Idee este, si chiar adresez o intrebare si prajitorilor nostri consacrati si profesionisti, ei cum prajesc cafeaua? :) Asa la general sau tin cont ca e pt espresso, ca e pt ibric, ca e pt filtru, etc? Pt ca diferentele sunt mari.Punct. Apropo Radu, iti place cum a iesit dupa ce ai intrat in SC mai mult?Eu oscilez intre a zice ca imi place asa sau ca imi placea mai mult inainte.Nu mai am aciditate, nu mai am asprime, totul e perfect acum, dar cafeua nu are personalitate si acea aroma deosebita.E espresso clasic, aproape italian, destul de banal si neinteresant.Dar voi deschide un alt thread unde sa ne rupem in comparatii si discutii RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - RaduCarutasu - 31-07-2013 Acele valori reprezinta destul de mult , ca si la tine . Rasnirea s-a modificat spre mai fin . Rectific am prajit Tanzania ( nu rasnit ) . Am bagat nasul in boabe acum de dimineata si miros intr-un mare fel ! Ma mut pe alt topic sa vorbim despre ce imi place mai mult . RE: Sample gratuit 250g de cafea prajita Papua Noua Guinee pentru test - RaduCarutasu - 24-08-2013 Am primit pentru degustare o mostra de cafea prajita ( de aceasta data ) , din soiul Papua Noua Guinee, din partea aceleeasi persoane care ne-a dat si mostra de Honduras . Desi prajita pe data de 07.08 caracteristicile extractiei au fost Ok . Gustul foarte bun , fara excese , de ciocolata cu lapte si cu o aciditate fructata medie , in echilibru placut . Inca odata se confirma ca o degazare suficienta , in concordanta cu gradul de prajire , contribuie la armonizarea aromelor . Ca orice cafea degazata bine si prajita peste City a cerut o macinare mai fina ( in favoarea gustului ) . Curgerea este cremoasa , cu corp mediu si desi gulerul format nu dureaza si se subtiaza ramane , in final , destul de frumos deasupra cafelei . Prajirea a fost una full city , boabele avand un aspect foarte frumos , cu o culoare brun roscata uniforma , fara luciu sau urme de ulei . Foarte buna si ca espresso dar si cu crema de lapte . In ambele variante mi-a placut mult si mie si sotiei ( care a remarcat imediat ca i-am servit alta cafea ) Pacat ca domnul ( scuze , nu i-am retinut numele ) nu posteaza pe forum , deoarece are cafele bune care , cu siguranta , ar interesa si pe alti colegi . Eu chiar intentionez sa iau cateva Kg de boabe verzi din soiurile Papua , Ethiopia ( are si Yrga si Harar) , Honduras si ceva din India . Poate citeste ce am scris si ne spune ce cafele mai are ! Am vazut ca aduce si cafea verde dar si prajita . Oricum ii multumesc , pe aceasta cale , deoarece chiar am avut experiente senzoriale placute cu cafelele de la el . RE: Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test - Lyvyoo - 25-08-2013 Mai usor astinga....te aude Papajacques :) care era asaltat de telefoane si cereri pe tema asta a slabitului, tunand, fulgerand si omorand din fasa toate sperantele doamnelor dolofane :) Asta e o legenda printre comunitatile de femei. Dar in termeni de business, sa achizitionezi o robusta verde de 1E/kg si sa o dai cu 9E, e ok si se cheama comert. |