• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitor de cafea Hottop 8828P

#1
Multumesc pentru urari !

Da mi-am luat si Hottop . Este modelul 8828P cu programe si programare bazate pe temperaturi.

Ce pot sa zic in afara de faptul ca o voi porni de la 0 .
Am citit mult despre prajire , profile , aparate samd .
Mi-a placut mult prajitorul , l-am studiat si pare ca stie el mai multe decat utilizatorul .
Imi doresc sa reusesc prajiri de calitate si ma voi stradui in acest sens .
Este si motivul pentru care am ales acest aparat , considerat pe forumuri unul destul de performant , la categoria sa . I-am studiat si plusurile si minusurile , l-am comparat , am facu o analiza SWOT riguroasa si am decis in consecinta .
A contat mult faptul ca este o miniatura a unui cuptor profesional care , desi automatizat , lasa loc si de interventii personale asupra procesului .
Este foarte silentios si permite " ascultarea " prajiririi .
Cele 2 crak-uri se pot auzi cu usuinta , utilizatorului avand la dispozitie si acest instrument , important , de control .

L-am comandat direct la fabrica in Taiwan . Livrarea se face din UK iar pretul total a fost de 1130 Eur . Livrarea fiind din Anglia este tranzactie intracomunitara ( DDP ) cu toate taxele incluse .
In pret au inclus si 3 seturi de filtre , suplimentar fata de cele care insotesc aparatul .
Am citit ca acestea trebuie schimbate anual , le-am zis ca va fi greu sa le iau din Romania si mi le-au oferit .
Asa cum v-ati dat seama aparatul este pe drum , inca . Ieri a plecat si il astept .
Ca procedura le-am scris , mi-au raspuns imediat , in decurs de cateva ore am schimbat cateva email-uri .

Stiam ce vreau m-am decis repede , au acionat repede .
Asta e ! Incep o noua etapa !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#2
Felicitari pentru curaj si perseverenta. Curaj in abordarea unei activitati noi si perseverenta in cautarea....
Daca te hotarasti sa imparti din rezultatele noii pasiuni, ma inscriu pe lista. Smile
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#3
Bravo! Un pas mic pentru RaduCarutasu, un salt urias pentru comunitate Smile

Asteptam primele poze si impresii!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Multumesc pentru aprecieri !
Nu pre ma regasesc in ipostaza de " invatator "
Am postat doar pareri , experiente si acumulari personale , bazate pe documentare si experimentare .
Multe dintre acestea se potrivesc in cazul meu si le-am povestit pe forum in ideea de a observa reactii care sa ma conduca spre rezultate mai bune , dar si in pentru a-i sprijini pe cei care nu au posibilitatea sa experimenteze dar isi doresc un espresso bun .

Am plecat de la 0 cu prepararea unui espresso , plec din aceeasi zona si cu prajitul .
Am ajuns intr-un punct acceptabil cu prima activitate , i-am deslusit cateva fineturi , iar acum imi doresc sa introduc in ecuatia unei extractii si diferite prajeli .

De aceea m-am orientat spre un cuptor mai versatil , care sa permita nenumarate abordari pentru prajire .

Va tin la curent !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
FELICITARI RADU!

Cred ca ai cel mai bun prajitor de cafea pentru acasa. Ai ocazia si cu siguranta si pasiunea de a obtine profiluri de prajire si blenduri deosebite, sunt tare nerabdator sa vad cum evolueaza asta si asteptarile sunt mari Smile

Am incercat, prin octombrie anul trecut, sa-mi iau unul factory refurbished sau demo-unit, dar mi-au spus ca nu au asa ceva si mi-au oferit unul nou, din pacate nu am un asemenea buget.

Cred ca "GENE" scrie pe mine Smile

Sunt convins ca-n proportie de 90%, vom avea prajitoare acasa, ma refer la comunitatea noastra, iar ceea ce a facut dl. Honciuc este normal, laudabil si arata ca are un foarte puternic spirit intreprinzator ... FELICITARI!

Cred cu tarie ca asta-i directia pe care se va dezvolta comunitatea noastra, fiindca avem gusturi diferite, dar, in acelasi timp suntem manati de dorinta constanta pentru ceva nou si de calitate iar prajitoriile nu pot, de fapt nu-si permit sa experimenteze in ritmul in care ne-ar interesa pe noi, au un business si nu toti clientii lor sunt CAUTATORI in ale cafelei, ca noi.
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#6
Quote:Da mi-am luat si Hottop
Sad si eu care vroiam sa iti vand un prajitor bun de tot pe gaz ...
Ei, asta este, ma reorientez spre alti clienti Smile
Abia astept sa ne convorbim pe tema prajitului.O sa pun si eu ceva poze zilele astea cu al meu, a mai evoluat.Ca sa vezi ce ai pierdut Smile
Spor la treaba si un sfat, cumpara cafea buna, e diferenta intre una de 5 euro la kil si una de 15 euro.Recomand kenia AA de la firma din Germania...te lingi pe bot
 
Reply
#7
A sosit aparatul Radu?Ai bagat ceva pe teava si ai afumat putin peretii?
Baga o robusta eftina vreo trei ture ca sa il afumi pe dinauntru si sa prinda miros de cafea tablele.
Abia astept sa scri impresii si sa faci un filmulete.
 
Reply
#8
" A sosit aparatul Radu ? "

Da , in sfarsit !

A plecat din GB cu o firma de curierat , pana in Ungaria , iar de acolo cu o alta spre Romania .
A stat vreo 4 zile prin depozite si vineri l-am primit .

Arata foarte bine , constructia pare solida , mult inox , display mare .
Are si un program presetat in memorie , dupa care se poate invata si care poate fi folosit de model . Acesta poate fi modificat dupa dorinta iar variantele potrivite pot fi , la randul lor , memorate .
L-am studiat , am mai citit , Mihai ( Sarkis ) , foarte amabil , mi-a dat cateva sfaturi .
Saptamana aceasta voi fi foarte ocupat , insa imi voi face timp pentru macar o proba , doua .
Am luat si cafea verde asa ca am de toate .

Poate voi invata sa postez si poze pe forum si va voi arata ce iese .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Felicitari.
Ei, are un design super fain.Plus inoxul, sa tina o viata.
Stiu ca poti memora un profil pe care il faci tu.O chestie super faina, plus toata programarea, displayul color, etc.
Din cate stiu cred ca e singurul hottop de pe forum.Avem Gene, hottop, cele artizanale electrice, gaz, plus fluid bed.
suntem in rand cu lumea buna Smile
 
Reply
#10
Prima experienta !
Tot uitandu-ma la display si notand minutele , temperaturile , cand intra ventilatorul , in ce treapta functioneaza acesta samd . am prajit cam prea tare .
Boabele lucioase si prea inchise la culoare . Foita din mijloc prajita .

Ce m-a derutat a fost faptul ca , procesul fiind foarte silentios , se auzeau boabele pocnind ca la popcorn .
Dupa sunet mi se parea ca primul crack era in plina desfesurare .
Da de unde !
Si asa , asteptand sa se faca liniste am lasat procesul sa mearga , iar rezultatul a fost unul gen Starbucks .
Voi mai face azi o proba sa vad ce si cum . O sa tin cont si de culoare , de data asta , nu numai de sunete .

Aparatul merge foarte frumos , am folosit un program presetat la care pot ajusta timpul , in plus sau in minus , iar evacuarea pot sa o comand dupa caz .

Am constatat ca timpul in care boabele isi schimba culoarea in ultima etapa , aceea de cca 220 gc , este foarte scurt si trebuie actionat rapid .

Nu am prins , inca , modul in care evolueaza faza de first crack . Mie mi s-a parut destul de lunga , incepand timid cu sunet slab care s-a acentuat ca zgomot si numar de pocnituri .

Am vrut , la un moment dat , sa dau eject boabe , culoarea era ok , dar acestea inca pocneau !
Sa mi se fi parut doar ? Parca nu cred !
Ma gandesc sa nu fi intrat in crack 2 ! Dupa culoare asa arata si atunci am ratat momentul de sfarsit la 1 crack.
Pocniturile , parca se auzeau prea tare !

Am de lucru , dar imi place !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#11
salut RAdu
Ma bag sa raspund desi nu sunt un profesionist.
CAm in cat timp ai ajuns la FC?Aici e o chestie de precizat, ce intelegem prin FC...nu cand auzi prima pocnitura, sa zicem cam de cand incepi sa auzi pocnind oarecum continuu.La mine as putea sa zic ca , cam la 20 de sec de cand auzi primele pocnituri, consider ca a inceput FC.Adica daca am auzit cateva pcnituri la min 9 si 35 desec, zic ca FC a inceput la min 10.Din ce zice lumea, cam 9 minute ar fi ok, plus alte 4 minute dupa, asta in functie de cum ai urcat in temperatura.Normal ca daca se ard si trebuie sa le scoti la 1 min dupa FC nu e ok.E greu sa apreciat la inceput cum si cat le-ai prajit, dar daca ai tinut un minim 3 minute dupa FC e ok, sigur poti sa bei din cafeaua aia, nu o arunci la cos.Depinde mult si de cafea, la unele nu se aude Fc ca lumea, dar daca cafeaua e ok, clasica, brazilia, columbia, etc, ai un FC frumos.Normal ar cam trebui sa se termine, sa nu mai auzi pocnituri, sau sa auzi f putine, ma refer inainte sa le scoti.Second crack o sa inveti sa il distingi, nu sunt pocnituri, folosesc si eu o expresie ce am auzit-o, e ca si cand dai drumul la boabe de orez intr-o tava, o sa auzi si o sa vezi ca e cam asa.Plus ai fum abundent.Nu te speria( la sensul figurat vorbind), daca urci lent e ok, am tot zis ca si mie imi e frica sa nu le ard si le scot oarecum prea repede.Pe de alta parte, la momentul asta le poti arde f usor, au un fel de caldura exotermica si chiar daca tai alimentarea ele urca in temperatura.Nu mai stiu, parca modelul tau , ultimul, are sonda k, nu?Oricum, daca faci
cat de cat standard, cu grija, nu arunci nici o sarja.DAr, aici e un mare dar, fara sa te dezamagesc, pina a obtine ceva la fel cu ce cumperi de la prajitorii nostri(eu nu am gustat inca dar am inteles ca e f ok) mai e cale lunga.Nu pune boabe multe, pune mai putin decat e indicat, si mereu la fel, la gram.Chiar, ce cafea ai bagat?E imp sa cunosti un minim despre ea, daca e spalata sau uscata la soare, ca sa sti daca o iei mai tare din prima sau piano piano.
Aa,s a mai adaug ceva.Daca iti apr totusi prea prajie, inseamna ca o sa apara ceva ulei, si le poti mentine la frigider, unde procesul de migrare a uleiului spre exterior e oprit.Tu faci sarje f mici, si nu e cazul, dar eu fac cate 500 grame una, de obicei fac douas arje si dureaza pina le consum, asa ca daca e cazul le tin la frigider de unde scot cam cat pt 2 zile.Un sfat asemanator dadea si Mihai Hinciu parca.Acum ai de asteptat minim 2 zile Smile
 
Reply
#12
Salut hadriano ,

Multumesc pentru sfaturi ! Foarte utile deoarece m-au ajutat sa inteleg unde am gresit .
Am asimilat zgomotul de orez aruncat in tava cu first crach .
De aici si rezultatul , o prajire french , spre italian ( surpriza a inceput sa miroase chiar frumos si o voi folosi ) .

Am prajit din nou !
Rezultatul complet diferit , desi nu cel mai bun !
1crack inceput în intervalul de timp 9-9:30 si 147-153 gc .
La minutul 13 a inceput " orezul sa cada in tava " ( 2 crack ) si am dat eject boabe la min 13:20 , de teama sa nu le mai scap .
A rezultat o prajire gen Hasbean , cinnamon spre light , putin mai deschisa decat am urmarit . ( voi incerca niste combinatii cu cele 2 prajiri , dupa ce voi vede ce poate fiecare separat )
Am crezut ca prajirea va continua si dupa evacuare insa nu a fost asa .
In 4 minute boabele erau reci . Sistemul de racire este foarte eficient .

Inca 10-15 sec si ar fi fost perfect ! Data viitoare !
Incurajator este faptul ca programul presetat a generat o curba aproape identica in cele 2 prajiri ( +,- 1 gc si asta deoarece am introdus boabele la 80 gc , prima data si la 76 gc a doua oara . )
Deci repetabilitatea rezultatelor este destul de usor de realizat
Problema ( daca este ) e ca procesul s-a incheiat la 183 gc , fata de prima prajire terminata la 220 gc.

E super sa vezi cum prajeste , cum porneste ventilatorul si uniformizeaza temperatura in interior cum se descarca boabele si cum porneste racirea .

Display-ul arata permanent ce se intampla inauntru , temperaturi , timpi , trepte de ventilatie.

Acum inteleg si de ce este nevoie sa realizezi profile proprii . Pe un program personalizat se poate termina prajirea la temperatura dorita si pot fi setate 8 segmente separate de temp , ventilatie si timp .

Din pacate voi pleca o sapt si nu voi mai exersa !

Nu stiu sa pun poze dar a iesit frumos !
Experienta de azi imi da garantia ca se poate si ca foarte curand voi avea rezultatele asteptate .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
ceva nu e in regula Smile
Nu aveai cum sa ai cinnamon , light , hasbean si sa fi ajuns la SECOND CRACK.La second sunt deja aproape negricioase dar nu lucioase sau cu ulei.Nici temperaturile nu prea bat cu ce stiu eu, dar depinde f mult de ce si unde masoara.Nici temperatura la care ai introdus nu este "standard", dar iar depinde de ce masoara.Oricum trebe sa il incalzesti cred minim minim 10 min.
Datele cu Fc la 9.30 , second la 13 si evacuare la 13.20 par ok, da rnu trebuia sa obti cinnamon.Cinnamon inseamna inainte de FC.Poate gresesti in aprecierea lor, si ele sunt prajite mai inchis.Daca ai auzit second, un parait usor (daca aparatul este cum spui f silentios probabil auzi f bine), sigur sunt prajite bine.Temperaturile par f mici, in boabe la second ai 200-205.Oricum datele astea sunt generale, poate diferi de la un gen de aparat la altul, dar in gen ca sa ai in boabe la fel la toata lumea trebuie sa masori cum trebuie.
Nu poti sa scoti sa te uiti la ele in timpul prajiri?Oricum, cred ca trebuie sa ai temperaturi putin mai mari, ami ales daca masoara ET( in aerul din interior).
Din pacate trebuie sa muncesti putin pina o sa obti ceva f acceptabil.Ce e fain e ca aparatul poate reproduce intocmai (more or less) curbele Smile.Asta daca il racesti putin si cat trebuie intre sarje.
Imi dau si eu cu parerea ca am citit putin despre el, ma batea gandul dar nu stiam exact cat costa si cum se poate procura.
Ca idee finala minim trei minute dupa inceperea viguroasa a FC si sa ai oleaca de fumaraie cand le scoti.Si sigur sunt bune de baut.Nu uita ca noi bem espresso, si trebuie duse dupa second binisor.ceea ce eu nu am reusit, dar sunt multumit cu usoara aciditate si aroma puternica de city +/full city.
scuze ca ams cris cam dezlanat, dar scriu de la munca mai pe furis
 
Reply
#14
Asa este , aprecierile mele nu sunt ok .

Tomai citeam pe Sweet Maria's despre grade de prajire , temperaturi si fenomenele care apar in boabe in timpul prajirii .
First crack zic acolo ca apare pe la 180 gc si pe la min 9 .
Deci , obligatoriu , trebuie sa introduc un program diferit de cel presetat si pe segmentele 2-3 sa bag o temperatura mai mare astfel incat sa am pe indicator 180gc pe la min 9 si pe si pe segmentul 4-5 sa o crec astfel incat finalul sa il am pe la 220gc .
La acest moment cuptorul meu , cu programul standard , nu ajunge la aceasta temperaura in jurul minutului 9 .

Legat de incalzire aparatul , acum , cere singur boabele si porneste prajirea .
La 80gc declanseaza automat prajirea , care continua dupa tiparul pus in creier de mama lui din Taiwan .
Este bun si acesta deoarece este mai lent si ajuta la invatare .
Daca nu bag boabele porneste in gol .

Trebuie sa-l invat sa prajeasca romaneste , dupa ce ma mai pun si eu la punct .
Maine mai trag o tura si voi folosi ce am mai invatat .

Va fi , oricum , interesant sa gust ce a rezultat .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#15
Tongue 
(11-06-2013, 18:49)hadriano Wrote: Nu uita ca noi bem espresso, si trebuie duse dupa second binisor.ceea ce eu nu am reusit, dar sunt multumit cu usoara aciditate si aroma puternica de city +/full city.
scuze ca ams cris cam dezlanat, dar scriu de la munca mai pe furis

Asta e discutabil, nu prea sunt de acord. Poate ma insel, dar ce am incercat eu de la PJ erau scoase inainte de SC si ce am incercat de la Sarkis erau scoase probabil chiar cu putin inainte sau chiar in timpul SC. Si "iese" espresso. Smile Ei ar putea sa confirme/infirme. La fel si Ecuator. La Semiramis e mai clar, poti alege tipul de prajire.

Poate ca in Italia e altfel. Adica astia de la tine de la munca Tongue prajesc mai intens pentru a avea constanta in gust de la recolta la recolta, de la prajire la prajire si in acelasi timp sa tina cafeaua in parametri pentru mai mult timp (prajirea mai light nu e o varianta daca nu consumi cafeaua in max 1-2 saptamani).
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#16
Quote:" Nu uita ca noi bem espresso, si trebuie duse dupa second binisor.ceea ce eu nu am reusit, dar sunt multumit cu usoara aciditate si aroma puternica de city +/full city "

Serban mi-a luat-o inainte .

In acest moment am aceeasi preferinta .
Imi place un espresso aomat , gustos .
Prajirea mai light evidentiaza gustul pe care il apreciez in aceasta etapa : aciditate usoara , gusturi de fructe , flori . Este mai complexa si mai usor de baut .
Prajirea mai profunda cu gusturi dulci , de nuci , alune parca nu prea mai merge la mine .
Cafeaua mai prajita mi se pare mai saraca in arome si nu-mi produce nici o impresie cand o beau .Este , cam ce ziceai tu pe softpedia , ca un pumn in gura .
Anul trecut am baut mai mult cafea din a doua categorie . Gustul s-a schimbat si inca nu m-am plictisit de primul tip de boabe , mai light !

Acum urmaresc o prajire pana la Full City .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
stiu ca e discutabil cu prajitul pt espresso...oricum in Italia, f putina cafea o gasesti acida, sau foarte putin acida.Iar aroma e buna.Oricum, asta e maiestria, sa echilibrezi acidiatea cu aromele si gustul.Dar...mereu acelasi dar, pt ca metoda espresso scoate f intens si mult din cafea, poti merge pe o prajire mai adanca.Full city e ok zic unii pt espresso, dar ca un minim.Adica de la full city in sus.Si cam pun pariu ca in afara de hasbean, cam toate si de la noi sunt duse aproape aproape de second crack.Zic asta fara sa le fi vazut , doar cele de la cafeteca.Prajitorii autohtoni maestrii pot sa ne spuna adevarul.Wink
Radu, iar imi dau cu parerea, dar repet, nu lua de buna neaparat.Pt moment sa zicem ca poti uita , sau trece pe planul doi ce arata la temperatura.Daca arata 140de grade si incepe Fc cu pacanituri clare si dese nu arata bine , sau sigur nu e temperatura in boabe.Nu e bine nici sa pacane prea agresiv, asa sa sara usa de la cuptor.Asa moderat, un pacanit clar si frumos, sa zicem potolit.
Nu ne'ai spus ce cafea ai bagat, si cate grame.Daca e una finutza si sensibila, se arde mai usor, daca e o africana, gen kenia, o poti lua mai agresiv.Un fum alb ai avut in final,cand ai deschis usa iesea ceva ?
 
Reply
#18
Azi am prajit si eu .
Primele 2 transe , de dinainte , au fost de exercitiu si de observare .
M-au motivat pozele puse de G.Serban si m-am pus pe studiu .
Am invatat sa folosesc cuptorul , cum e cu programarea timpului , a temperaturii , a ventilatorului si cum se pot face ajustari din mers , daca este nevoie .

Am prajit Ethiopia de la Sarkis .
Am urmarit un grad City al prajirii .
Am introdus programul si i-am dat drumul . Din acel moment a facut totul singur , respecta datele introduse . Este interesant sa stai si sa-l observi .
Ce mi se pare interesant este faptul ca poti observa cum se deruleaza procesul generat de program si functie de rezultat poti interveni pe parcurs si sa lungesti , scurtezi un interval , sa urci si sa cobori o temperatura sau poti opri in orice moment prajirea cu ejectarea boabelor in tava si racirea automata . toate aceste interventii se pot memora si rezulta un alt profil .
Concret , eu am scurtat programul pe care l-am introdus initial cu 1:30 min , deoarece nu am vut sa mai avansez cu prajirea.

Boabele sunt uniform prajite , cu dunga din mijloc frumos vizibila , fara vreo urma de ulei .
Am pus 250 g si au rezultat 212 g.
Gradul de prajire a reusit , poate putin spre city+ ( bine ca am scurtat ) , dar absolut in regula .
Am rontait cateva boabe si se simte aciditatea placuta cu aroma florala .
Dimineata voi face prima degustare si sunt foarte curios ce voi avea in cesaca .

Stiu ca trebuie sa las la degazare mai mult dar nu mai am alta cafea .

A fost o experienta frumoasa , mi-a placut , am prins curaj si abia astpt sa prajesc in nou .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#19
(20-06-2013, 22:42)RaduCarutasu Wrote: Azi am prajit si eu .

Dupa descriere imi ploua-n gura....
Dar ochiul nostru nu vede si el ceva poze cu boabele alea frumoase ??? Big Grin
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#20
" Dar ochiul nostru nu vede si el ceva poze cu boabele alea frumoase ??? "

Am facut cateva poze dar..... nu stiu sa le pun aici.

Oricum la modul la care ne-a obisnuit G.Serban sa vedem imagini cu ce facem acasa e mai bine sa ramana la mine in tableta .

Desi m-am dotat si cu un Nikon 5100 , febra fotografiei nu m-a prins la fel ca cea a cafelei .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#21
Pe forum trebuie facut resize la poze, sa nu depaseasca 300kb. Dar daca te descurci greu cu uploadul, poti sa-ti instalezi pe tableta Dropbox, ti le transferi acolo si ne dai link-ul. E simplu. Sau foarte bun este si ImageShack
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Salut Radu &all
Chiar asteptam ceva update-uri .
Apropo, ai baut din ce ai prajit inainte sau ai pus la cos?
Cat ai tinut dupa FC?Si cam la ca temperaturi ai ajuns?Sa zicem cea la care a pornit FC si cea la care ai descarcat...E fain cu acele programe, scapi de o bataie de cap.Cum stati cu temperatura ambianta, ca aici de o saptamina pe la 18 seara sunt 37 de grade.Celsius.Maine sau poimaine am si eu sesiune de prajit si clar ca cu , caldurile astea se schimba datele problemei.
Nu stiu daca ai citit acel post cu dataloggere, bateam un apropo la cei cu hottopuri, asa intr-un oarecare viitor.
Offtopic..am dat de astia http://www.andreaantonelli.it/. Un fel de alt copil de la alta scoala al VST.
Ma mai gandesc, ca din poza seamana f mult cu ce am.Arata bestial acele dusuri, zici ca sunt opere de arta.Laserul , ehe
 
Reply
#23
Salut Hadriano , salut tuturor ,

Am baut !

Prima prajeala , dark roast spre carbune , a generat un gust imposibil de acceptat dpmdv , de țiței brut , depozitat inainte de prima glaciatiune .

A doua prajeala , terminata inainte de FK , interesanta . Nu am zis buna !
Boabele au fost dominate de o aciditate combinata cu un gust , greu , de samburi de migdale.
Nu-mi place gustul de bauturi , prajituri sau inghetata cu aroma de migdale .
In consecinta nici aceasta prajeala nu a fost ok .
Deoarece nu am mai avut cafea , am combinat jumate / jumate cu Ethiopia pentru a stoarce ceva espresso . NU nu a fost bun deoarece gustul de migdala domina totul .

Cuprorul duce , urca rapid sau mai lent temperaturile in conformitate cu ce ii dai in program .
Primul sunet la FK a fost la 188 gc . Mai aglomerat sunetul a fost la 194 gc si a incetat la 201 gc.
Programul a fost unul de 12:30 min , pentru prajire CIty + .

Temperatura setata la sfarsi a fost de 205 gc pe un palier de 2 min cu ventilatorul pe poz 3 ( din 4 ) . La aceasta temperatura setata display-ul arata 211 gc in interiorul cuptorului .
Am oprit prajirea cu 1:30 min mai devreme deoarece am vrut ceva putin sub City + .

Eu prajesc in bucatarie , sub hota si este ok . Am foarte putin fum imprejur , mai mult miros placut . Temperatura nu reprezinta o problema deoarece iarna sau vara este destul de stabila 22-26 gc . ( dau drumul la AC daca este prea cald )

Azi am baut din ce am prajit . Sotia a fost foarte incantata ( nici nu ma asteptam sa nu fie ! )
Insa mai trebuie , clar , degazata vreo 2 zile . Boabele , rontaite , erau mai aromate si mai parfumate decat lichidul extras din ele .
Promit mai mult si le voi observa in continuare . Cu lapte , insa , a fost foarte bun .
Am facut un espresso machiatto ( 2 lingurite de crema de lapte ) si gustul a fost putin mai lejer , in sensul ca aromele , inecate inca in CO2 , s-au mai desfacut si au lasat un gust mult mai placut decat in espresso simplu .

Este clar , pentru mine ca este un profil de prajire reusit , datele programului au fost bune si au generat prajirea City+ .

Maine voi praji , din nou , si voi folosi un alt program pe care l-am si introdus cu datele usor modificate pe ultimele 4 min si a carui durata totala vafi de 11:30 min si cu o ventilare la nivel 4 in ultimile 2 .
Urmaresc o prajire light-mediu cu max 1 min dupa FK , de tip City .

Am vazut postul cu dataloggere este Ok .
Nu l-am studiat , dar o sa vreau sa inteleg ce face in plus .
Acum eu pot genera si memora cam ce program doresc . Introduc perechi de temperaturi , timpi si ventilari ( pentru uniformizarea temp in boabe ) iar pe display am evolutia temperaturii in cuptor . Pot modifica orice parametru in orice moment si la fel , pot memora rezultatul pentru a putea repeta identic profilul .

Deja am introdus 4 profile de baza .
Unul pentru o prajire light City , a doilea pentru mediu light City + , al treilea pentru full city roast , al patrulea pentru dark roast .

Am datele si pentru alte profile , unul de Ethiopia Yrgacheffe si altul de Brazilia .
Deja cu ce stiu am mult de lucru . Imi place

Ma tenteaza sa deschid o cafenea , cine stie !! Criza ne da timp sa ne gandim si la altele .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#24
(21-06-2013, 12:49)RaduCarutasu Wrote: Primul sunet la FK a fost la 188 gc . Mai aglomerat sunetul a fost la 194 gc si a incetat la 201 gc.

Din ce am citit eu se discuta in general de taierea temperaturii: inainte de FC / in timpul FC / dupa FC.

Poate gresesc si acum nu am apucat sa citesc, dar dupa cum spui tu la tine este crestere de temperatura (semnificativa) chiar in timpul FC.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#25
[Ei, e relativ cu taierea temperaturii.Depinde la ce temp te referi, in boabe, a cuptorului.
Cuptoarele mici, de 15 kile greutate de fier,nu au inertie termica mare, orice taiere duce la scadere prea mare a temp.DAca si variatiile tensiunii de retea conteaza Smile.
Pare mai ok acum (chiar foarte OK) cu ce date ai Radu, asta din cate am ''adumecat" si eu legat de prajirea cafelei.Repet, nu sunt profesionist si doar emit pareri, ca sa nu se inteleaga gresit.Poate e bine ce zic poate nu.Ce e interesant de vazut, e cum ai mirosul cam dupa 4 zile si cum se prezinta boabele.Si mie imi miroase cateodata, nu mereu, demential primele 3,4 zile, dar apoi mirosul vireaza un pic aiurea.Inca nu m-am prns de ce exact, am niste banuieli, legate de o NU foarte buna developare a boabelor dupa FC.Plus probabil greseala generala de a incetini prea mult de frica de a nu da chix Smile.Radu o sa vezi ca, culoarea dupa prajire nu e chair totul, pot arata super dar sa nu miroasa exceptional.Foarte important este sa cunosti exact ce cafea prajesti, si cum e procesata, umed sau uscat.
Azi am prajit si eu, de dimineata sa nu prind caldurile, am facut trei sarje maricele de 450 grame doua si una de 570 gr ca atat mai era in punga.(cea din poza e columbia supremo).Merge f fain, am mai prins putin curaj in a stapini flacara arzatoare a cuptorului.Caldura mare nene.Am obtinut sarje f faine din pct de vedere vizual, acel maroniu castana inchis, boabele oarecum lucioase si fara pic de cratere.Aa, alta chestie, teoretica macar, stiu ca arata f fain si miros aparent bine cele tinute pina in city, sau city +, dar cafeaua totusi ar trebui prajita o idee mai mult pt a avea un maxim.E si mai greu pe masura ce te apropi de Second crack, sau treci peste el, iese fum, daca mergi prea repede o sa ai ulei pe boabe dupa 3 zile,se pot rancezi, etc.MA rog , asta e parerea mea.
Pun si eu doua poze facute cu tel, un nokia cu camera buna,dar reduse la 300k nu stiu ce se mai poate vedea din ele.
Mai pun si un link, sectiunea articole, ff bune.Dar cum ziceam, sfaturile sunt exceptionale, dar solutiile nu se potrivesc pe orice cuptor.De ex omul spune ca se reduce puterea BTU a arzatorului de la 100% la 40% inainte de FC, dar acest 40% nu e valabil si la mine si la hottp si la gene.Cat trebuie redus, e in functie de cuptor, de ex la mine o reducere la 40% din flacara initiala duce la o scadere si stagnare prea mare a procesului. Ce e fain la un aparat f difuz in comunitatea prajitorilor amatori, cume hottop si gene este ca poti invata si din experienta altora Smile


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#26
Quote:" Din ce am citit eu se discuta in general de taierea temperaturii: inainte de FC / in timpul FC / dupa FC. "

Posibil .
Din tot ce am citit si am vazut ca diagrame dedicate diferitelor tipuri de profile de prajire cu Hottop la toate palierele mai lungi erau inaintea zonei de FK .
In zona de FK si SK sunt paliere de timpi de 1-3 minute , dar pe crestere .
In aceste intervale , insa , intra puternic ventilatorul care realizeaza uniformizarea temperaturii .
Ce am citit si retinut legat de procesul de prajire , pe toata durata lui , este ca nu trebuie sa avem scaderi de temperatura .

Repet , toate profilele de prajire pe care le-am vazut , inclusiv cele recomandate au crestere de temperatura in segmentele celor doua etape , de FK , SK .
Cresterile , insa , nu sunt constant crescatoare ci pe paliere cuprinse intre 1 si 3 min cu ventilari mai puternice pe masura ce creste temperatura .
Durata de la FK pana la finalul prajirii mai poate fi normal ( dupa diagramele studiate ) pana la max 9 min , daca FK incepe in zona 5 de timp ( se poate prelungi dupa dorinta , un proces de prajire putand dura max 8 x 3 = 24 min )

Pot detalia daca este nevoie cu profile dedicate .
La toate , insa , apare un element care influenteaza procesul si anume ventilatorul .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#27
Quote:" Ce e interesant de vazut, e cum ai mirosul cam dupa 4 zile si cum se prezinta boabele "

Nu am , nici pe departe , experienta ta sau a lui G.Serban .
Nici aprecieri nu pot face, deocamdata . Prajesc dupa profile experimentate de alti posesori de Hottop de afara pe care le compar cu profilele indicate de producator .

Sunt in faza in care stau relaxat langa cuptor observ ce se intampla si intervin cand acesta ma anunta ( are setate automat 3 nivele de siguranta care impiedica abaterea de la profil ) pentru a confirma sau nu continuarea procesului .
la primele 2 prajiri am fost mult mai agita deoarece nu cunoasteam deloc cuptorul . Abia acum ne imprietenim .

Legat de miros , este o discutie intreaga despre cum miroase imediat ce a fost scoasa cafeaua din cuptor , a doua zi dupa ce a inceput degazarea si dpa 3-4 zile .
Deasemenea cum miros boabele prajite in diferite moduri , la aceleasi intervale .
Deasemenea cum evolueaza miroasul fumului in timpul prajirii .

Azi dimineta cand am deschis borcanul ( nu este inchis ermetic ) mirosul era greu dominat de CO2 . Am vanturat putin boabele si s-a simtit placut mirosul .
Degazarea continua si este clar ca mirosul se va accentua .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#28
Apropo de borcane, ieri am luat unul si azi inca doua, ca alea de zacusca, nu radeti, nefolosite normal, nu ma satisfaceau.Nu inchideau ermetic.AM luat din alea cu capac cu garnitira de cauciuc si un jug de fier, le stiti, ca sa aud fass cand ledeschid dupa cateva zile.Cica ar fi important sa stea in atmosfera fara oxigen.
Ei, legat de miros clar sunt multe de dezbatut.Chestia e sa ajungi ca mirosind boabele sau cafeaua rasnita sa spui:rampa prea lunga spre Fc, sau prea scurta spre Yellow point, etc.Se poate dar gasesti greu informatii si mai trebuie si nas.Zic astea ca mi-a sarit in ochi cand ai scris de acel miros de titei si de migdale.Fiecare inseamna ceva, ca prin vis parca retin ca titei sau cauciuc inseamna cafea verde de slaba calitate.Cu migdalele nu stiu dar am si eu, un miros dulceag, ceva ce imi vine in minte ar fi fenol.Altadata aveam un miros aiurea cineva mi-a zis ca are un iz de putrefactie,(exagerat vorbind).Vorbesc de mirosul ce apare cand deschizi borcanul, cafeaua rasnita are totusi alt miros.
Oricum, cu hottop, gene, alte home DIY, se pare ca prajirea trebuie sa fie in ritm alert si saltaretz, nu lunga ca postul Pastelui, sa ajungi la 20 de min, si nici mai mica de 7 min.Ce am facut azi am incercat sa fiu pe la 12 minute, cu Fc in jur de 9 min si la 190-195C.Interesant nu, sunt aceleasi valori ca ale lui RAduSmile.
apropo Radu, ai cantarit inainte si dupa?Ce e putin off standard la mine, e ca am o pierdere de 20%, desi nu prajesc f dark, sa zici ca avea motive sa piarda atata umiditate.Normal cica ar fi un 16%.Hai, mai se pierd cateva grame, dar tot am prea mult.Ce e culmea, ca dupa cateva zile de repausare, cafeaua imi pare umeda, poate nu este, dar imi da senzatia .
Ne trebuie un nene profesionist sa ne dea peste nas si sa ne indrume.Aaa, am vorbit cu nenea Terzi despre asta dar m-a refuzat elegant , prajitorul lui, ( care auzisem ca nu stie nimeni cine este) cica ar fi prea batrin si obosit si dezinteresat sa dea lectii.Smile.Mi-a recomandat pe cineva dar mi-a parut prea oficiala treaba si am lasat-o fara raspuns.
Un pic off topic. RAdu, ai scris pe undeva ceva reviewuri despre rasnita noua?Sunt curios daca ai simtit diferente clare legate de gust si arome.Nu viteza, eleganta, lalala, arome in special si gust.Am cigtit doar unde ai scris ca s-a stricat precendenta, asta a fost motivul pt care nu am luat, desi vroiam cu dozator electronic.In schimb super jolly-ul il las mostenire la nepoti.
 
Reply
#29
Hadriano, daca le arati napoletanilor acea culoare la prajire cred ca te declara persona non grata Smile Mie imi place mult.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Quote:" apropo Radu, ai cantarit inainte si dupa "

Da , am inceput cu 250 si am terminat cu 212 grame .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)