![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
RE: Extractia... pentru incepatori - Zaheyu - 29-02-2016 Sita recomandata de Liviu e cea mai buna pentru 7g. Iti trebuie insa tamper de 41mm sau partea mica de la tentativa de plastic (~40mm). Eu scot cele mai bune shoturi cu ea, doar ca nu-mi ajung nici pe o masea. Daca stii sigur ca mergi pe single/7g ia-ti VST-ul similar, e mult mai bine lucrat si finisat. RE: Extractia... pentru incepatori - coffeesnob - 29-02-2016 (29-02-2016, 20:12)user 1 Wrote: Daca ma bag la una scumpa sunt beneficii majore sau...? Sitele mai scumpe sunt facute la tolerante mai mici, respectiv gaurile sitei sunt de marime uniforma. In teorie ar trebui sa conduca la o curgere mai buna. Parerile sunt insa impartite, sunt unii care prefera sita normala La Marzocco celei de la VST, spun ca cea normala e mai toleranta. Cel putin la inceput de drum nu cred ca vei observa mari diferente de gust. Ulterior insa, daca o sa ai rabdare sa treci peste primele hopuri, vei vrea probabil sa faci upgrade la o sita mai de calitate, si numai pentru faptul ca arata mai bine :). Nu te descuraja dupa primele rezultate. Au fost multi colegi de forum care au inceput ca si tine si au ajuns sa faca cafea de care sunt foarte multumiti. Nu ai cum sa fii tu singurul caruia sa nu ii iasa :) . Extractia unui shot din 7-8 grame de cafea e mai greu de facut bine decat extractia din 14-18 cum facem majoritatea. Fara sita single nu ai nici o sansa sa obtii ceva baubil, irosesti doar cafeaua. RE: Extractia... pentru incepatori - user 1 - 29-02-2016 (29-02-2016, 21:29)coffeesnob Wrote:(29-02-2016, 20:12)user 1 Wrote: Daca ma bag la una scumpa sunt beneficii majore sau...? Multumesc Ai dreptate deci pot ramane cu Skertonul pt moment Sunt single la care sa se potriveasca tamperul meu de 58? RE: Extractia... pentru incepatori - coffeesnob - 29-02-2016 Sita single se ingusteaza la baza. In mod normal cafeaua trebuie ingramadita toata in zona ingusta iar pentru asta iti trebuie un tamper de 41 sau pe-acolo. Poti folosi un capac de la o sticla de medicamente daca nu ai tamper. Alternativ poti pune mai multa cafea si sa tampezi in zona mai larga a sitei, inainte de a se ingusta. Pentru asta poti folosi tamper de 58. Nu e ideal intrucat distributia cafelei e schimbata dar poti incarca. Va trebui sa pui mai mult de 8 grame de cafea insa. RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 01-03-2016 O întrebare care necesita un răspuns: La Classic 2015 dupa extractie comut pe butonul abur. Din acest moment trebuia asteptat o perioadă (cât ?) sau aburul se poate folosi imediat. Intreb pentru ca eu astept o perioadă mai lunga (ca sa am abur pentru o perioada mai lunga) si pana termin frotarea espressourile sunt aproape reci si se pierde spuma. Ce ziceti, fac bine ? O alta întrebare: Rasnire mai fina si tampare usoara sau rasnire mai grosiera si tampare mai "grea" ? RE: Extractia... pentru incepatori - Zaheyu - 01-03-2016 1. Pt abur ai termostat si bec indicator. Adica apesi butonul si cand se stinge/aprinde becul, fct de aparat, ai abur. 2. Spunea un barista celebru "tamping is overated". Eu cred ca nu poti salva situatia din tampare. Daca ai macinat pre fin tot greu curge indiferent cat de usor tampezi, si invers, daca ai macinat prea grosier poti sa apesi cat vrei ca tot o sa curga prea repede. Compensari se fac din doza. RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 02-03-2016 Poate cineva sa-si dea cu pararea despre extractia mea cu Ethiopia Sidamo, adica cum e curgerea, consistenta, etc. Vreau o părere sa vad daca e bine. Video RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 02-03-2016 E foarte ok. Pune un cantar sub o ceașcă si oprește extractul când ai 16-18g de lichid, presupunând că ai băgat 16g de cafea în rasnita. RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 02-03-2016 Multumesc. Contează mult pentru mine. RE: Extractia... pentru incepatori - baloozzy - 02-03-2016 Lyvyoo nu cumva ai vrut sa spui 32-36 g lichid in ceasca? :P RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 02-03-2016 Pai face în două, iar cântărind doar una nu e cum zic eu? RE: Extractia... pentru incepatori - baloozzy - 02-03-2016 Corect, nu vazusem clipul.
RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 02-03-2016 Pai stati putin, 16 grame = 60 ml, impartit la 2 cesti rezultă cca 30 ml, respectiv 30-32 grame per ceașca. Ceva nu e bine ? RE: Extractia... pentru incepatori - UserBanned - 02-03-2016 Da ce fel de espresso e asta 16g/ 32 ml ???? Reteta nu e 7 g cafea / 25 ml / 25 sec ( cel putin pt italian espresso ) ????? Ma refer la Lyvyoo si Baloozzy RE: Extractia... pentru incepatori - rauliulian - 02-03-2016 http://home.lamarzoccousa.com/brew-ratios-around-world/ Aici gasiti niste info, referitor la gramajul care intra si cel care iese (totul masurat in grame). E mult usor sa gasesti o reteta si sa o reproduci in timp. Eu folosesc 15grame din care rezulta 45grame in ceasca in 27secunde. RE: Extractia... pentru incepatori - RaduCarutasu - 02-03-2016 (02-03-2016, 21:49)Tito Wrote: Da ce fel de espresso e asta 16g/ 32 ml ???? Reteta nu e 7 g cafea / 25 ml / 25 sec ( cel putin pt italian espresso ) ????? Ma refer la Lyvyoo si Baloozzy Lyvyoo s-a grabit ( dar cu siguranta stie despre ce era vorba) insa Baloozzy le-a zis bine ! Exista espressomani pentru care nu este important volumul de lichid care umple ceasca ci conteaza cantitatea de solide solubile care este transferata din boabe , pe durata unei extractii . Acestia cantaresc shotul si urmaresc ca din X g de cafea macinata sa obtina in ceasca , de ex , 2xX g de lichid . Se urmateste rata de extractie ( brew ratio ) care presupune ca din 7 g sa se extragă 1,5x7g de lichid , 7x2g de lichid , 7x2,5 g de lichid , 7x3 g samd . Gustul este evaluat dupa acest criteriu , al cantitatii de solide transferate iar optiunile se vor exprima in consecinta . Exista reguli si recomandari si in aceasta zona . In loc de 7 g putem avea orice alta cantitate de macinatura iar cantitatea de lichid extrasa , in 25 de sec la presiunea de 9 bar , va fi cantarita ca mai sus. Intr-o sita de single se pot pune 7-11 g iar in una de dublu 14-22 g in functie de capacitatea acestora. La fel putem preinfuza sau profila presiunea iar timpii de extractie se vor modifica dupa dorinta utilizatorului . Se pare ca vremea regulilor si a dogmelor in domeniul espresso cam apune ! :s Daca este bine sau rau nu cred ca poate hotărâ cineva . Fiecare este liber sa aleagă ce doreste . Gustul si preferintele personale dicteaza ! Extractii reusite tuturor ! PS Foarte frumos exemplificat mai sus . Colegul a postat mai rapid , iar eu le-am zis in romaneste . RE: Extractia... pentru incepatori - bogy - 02-03-2016 Atentie @Gozmin si @Tito, 1g de espresso nu este egal cu 1ml de espresso pt ca avem si crema (unii dintre noi :) ). Eu prefer 18g de cafea din care rezulta aproximativ 35g espresso in 27 sec + 5 sec preinfuzie. RE: Extractia... pentru incepatori - UserBanned - 02-03-2016 @rauliulian, @RaduCarutasu, @bogy multumesc mult pt informatii. Raul...exemplu tau grafic e...mortal !!!! :). M-am lamurit : de gustibus non disputandum est sau .....fiecare cum il taie capu' !!!! Eu raman cu italienii. Nu pot sa uit ca americanii mananca pizza cu ananas ...asa ca n-am incredere nici in gusturile lor la espresso :) RE: Extractia... pentru incepatori - Bcc - 02-03-2016 Nu ca sunt 2 cesti , deci maxim 16gr *1,5 per ceasca la 16 gr de boabe sa fie ratie de maxim 1/3 pentru o cafea lunga , BANUI ! Imi place cum curge ! RE: Extractia... pentru incepatori - rauliulian - 02-03-2016 Pai cu italieni nu prea discuti, tehnica lor e 1:3 din totdeauna. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 02-03-2016 (02-03-2016, 20:17)Lyvyoo Wrote: E foarte ok. Pune un cantar sub o ceașcă si oprește extractul când ai 16-18g de lichid, presupunând că ai băgat 16g de cafea în rasnita. Cu specificatia ca ar fi trebuit oprita mai devreme extractia. Sigur ai prea mult lichid (ca si gramaj) in ceasca. Eu de obicei beau duble, din 19g de boabe, din care obtin o ceasca ce contine 38-40g de lichid. Cateodata fac din ochi, dar tot mai bine iese cu un cantar. Ce am vrut eu sa spun, este ca in cazul in care Gozmin, daca a pus 16g sa zicem si merge pe aceeasi ratie ca si mine de 1:2, atunci ar trebui sa urmareasca sa obtina cam 32g de lichid. Dar cand tragi la doua cesti, pui doar una pe cantar, deci in ea vei avea 16g de lichid cum am zis initial. Daca gresesc cu ceva, spuneti-mi. Ca de obicei, buna explicatia lui RaduCarutasu, o s-o pun in rama! RE: Extractia... pentru incepatori - UserBanned - 02-03-2016 (02-03-2016, 23:13)rauliulian Wrote: Pai cu italieni nu prea discuti, tehnica lor e 1:3 din totdeauna. chiar 1:4. O zice si Lelit :D . Asta pt ca vad in semnatura ta :)https://www.youtube.com/watch?v=THarjjY375A RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 03-03-2016 (02-03-2016, 22:43)bogy Wrote: Atentie @Gozmin si @Tito, 1g de espresso nu este egal cu 1ml de espresso pt ca avem si crema (unii dintre noi :) ). Cunosc acest aspect, dar eu faceam oarecum o corespondenta intre cei 60 ml obtinuti in 25 de secunde si gramajul celor 60 de ml care poate fi de minim 60 de grame functie de densitate. In acest sens am spus ca intr-o ceasca vor fi cel putin 30-32 grame respectand principiul celor 60 ml. Acum daca vine vorba de "nu este important volumul de lichid care umple ceasca ci conteaza cantitatea de solide solubile care este transferata din boabe" atunci am inteles rationamentul. Eu deocamdata folosesc cei 60 ml ca referinta pentru ca inca sunt la inceput si incerc sa obtin un espresso decent, mai ales ca am probat doar 0,1 % din cafelele existente pe piata, iar pentru un cappuccino cu 30 ml de espresso in ceasca e bine, cu mai putin se pierde gustul si simti numai laptele predominat, cel putin asa cred eu. Dar e bine de stiut ca se poate si altfel si fiti sigur ca o sa incerc si asa. :) RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 06-03-2016 Azi am avut niste prieteni ca invitati. Vreau sa spun ca am baut niste shoturi din Brazilia Santos prăjită bine spre negru si au iesit ca niciodata: Extrem de cremoase si foarte gustoase. Am rămas si eu impresionat de ce am scos. Nu am fost inspirat sa fac poze pentru ca nu am crezut ca vor fi asa bune. Din 15,5 grame, . maxim 20 ml in fiecare ceasca. Am facut si cappu pentru fete si mi-a reusit si acesta. La arta mai trebuie sa invat, dar asta dupa ce rezolvam mai întâi cu gustul. [Image: 540bb1a54739a4b9953d7dc34a6d1c2e.jpg] In schimb am încercat ieri de la Sarkis cafeaua tocmai primita urmare unei comenzi de grup si sunt foarte dezamăgit de rezultate. Sper sa fiu eu cel vinovat. Ce am constat e ca mi se pare prăjită light (Columbia Supremo) si shoturile îmi ies foarte acre indiferent cum o rasnesc. O mai las sa se aseze, poate e proaspat prăjită, desi NU scrie data prajirii pe ambalaj, si o sa încerc dupa câteva zile, dupa care voi reveni cu impresii. RE: Extractia... pentru incepatori - calvillebdh - 07-03-2016 Din cate am avut de a face cu Sarkis, sunt printre cele mai paroliste business-uri de pe la noi. Nu vand decat cafea proaspat prajita (cel putin din ce am primit eu- pe probate) Interesant ca la vechiul meu aparat(Poemia depresurizat) Columbia mi sa parut cea mai acra intradevar, dar putin acra a fost si cea mai buna cafea pe care am extras-o pe acel aparat (Jawa Blawan tot Sarkis) Pe aparatul actual gustul este incredibil!(vorbesc de Jawa) nici urma de aciditate, plus s-a intensificat o aroma puternica de amaretto si vanilie care de abia erau prezente la vechiul aparat. Si oricum pt prajirile "light" rasnitele micute, cum sunt ale noastre nu mai tin pasul Motiv pt care sunt in cautarea unei noi rasnite acum :) RE: Extractia... pentru incepatori - Gozmin - 07-03-2016 Eu spuneam ca nu are data ca sa pot si eu sa-mi dau seama daca a trecut o perioada pana se degazeaza sau e prăjită de o zi doua si de aceea rezultatul. RE: Extractia... pentru incepatori - calvillebdh - 07-03-2016 (07-03-2016, 02:29)Gozmin Wrote: Eu spuneam ca nu are data ca sa pot si eu sa-mi dau seama daca a trecut o perioada pana se degazeaza sau e prăjită de o zi doua si de aceea rezultatul.Da, intradevar la o comanda de grup data o poate afla direct doar cel care da comanda. Eu am comandat direct si am primit doar prajiri de o zi, maxim doua de la plasarea comenzii (confirmat telefonic). Oricum, Mihai de la Sarkis posteaza aici tot timpul prajirile... RE: Extractia... pentru incepatori - CosminC - 07-03-2016 Cred ca a fost prajita luni sau marti, saptamana trecuta, marti a fost pusa la curier, joi a ajuns in Timisoara. RE: Extractia... pentru incepatori - NkGeorge - 04-04-2016 Salut, am si eu o problema cu crema necesara unui latte.... crema iese de o culoare mai inchisa fata de ce eram eu obisnuit sa vad, iar in momentul cand incep sa torn laptele, crema incepe sa se desprinda de pe margini si se strange ca un "cerc" in mijlocul canii, astfel nu pot sa fac latte art ( atat cat ma pricep si eu) am incercat mai multe sortimente de cafea(toate cumparate in acelasi batch).. iar rezultatul este cam acelasi. Cand extrag... primele 3 secunde curge o cheste negricioasa si cremoasa .. apoi incepe sa se transforme in culoarea blonda care trebuie... per total shotul arata OK.. dar cand torn lapte se strica tot. Care o fi motivul?... mentionez ca ma joc cu jucarii noi ...inainte aveam un Gaggia color cu care nu dadeam asa rateuri. Am mai citit si am dat peste " Am mai observat ca si crema si cosistenta extractiei sunt diferite in functie de temperatura . Crema mi se pare mai deschisa la culoare si mai stabila la temperaturi mai mici ( min 88 gc ) si mai inchisa la culoare si mai voluminoasa la temperaturi mai mari ( max 94 gc ) . " o sa incerc sa extrag la o temp mai mica sa vad daca iese altceva RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 04-04-2016 Ce gramaj ai folosit ca si doza de cafea? Nu ne pui si un clip cu telefonul ca sa intelegem mai bine? |