Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Noob 2 questions - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Noob 2 questions (/Thread-Noob-2-questions)

Pages: 1 2

Noob 2 questions - mrq - 31-07-2018

Salut, o nedumerire, dupa cum urmeaza:

-sunt nehotarat intre aceste modele, stiu ca nu sunt similare, insa as vrea ceva simplu, nu am de gand sa imi cumpar si rasnita, as vrea sa se incalzeasca repede dimineata;

Gaggia Classic
PL41TEM
PL41E

Voi ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat pentru rabdare !

RE: Noob 2 questions - tudorbog - 31-07-2018

(31-07-2018, 14:25)mrq Wrote: nu am de gand sa imi cumpar si rasnita

Pentru ca ai deja? In caz ca nu, inevitabil, cel mai important si general acceptat sfat pe care il vei primi va fi sa iei o rasnita capabila espresso.
Daca nu vrei rasnita, alege-l pe cel care iti place cel mai mult, toate 3 se incalzesc cam la fel de repede (asta e singurul tau criteriu mentionat).

RE: Noob 2 questions - mrq - 31-07-2018

Asa mare diferenta este intre, gata rasnita si rasnita acasa?

(fara ciocane in cap va rog :) )

RE: Noob 2 questions - lorisl - 31-07-2018

(31-07-2018, 15:37)mrq Wrote: Asa mare diferenta este intre, gata rasnita si rasnita acasa?

(fara ciocane in cap va rog Smile )

Decat espresso cu cafea rasnita acu x zile mai bine filtru, ibric, aeropress, v60 cu cafea proaspat rasnita. Iesi la aceeasi bani daca banii sunt problema.

RE: Noob 2 questions - mrq - 31-07-2018

Cu timpul am o problema as vrea sa imi fac viata mai usoara, ibric nu suport, filtru imi face rau la stomac, bun deci imi trebuie si rasnita neaparat.

Banuiesc ca voi aveti un loc de unde cumparati cafeaua boabe proaspat prajita nu?

Ramane probabil acesta, fiind incepator, ma gandesc ca este suficient:

- Pachetul Barista Home Classic  - espressor Gaggia Classic complet + rasnita Lelit PL43MMI + sita dubla nepresurizata + picurator metalic de portafiltru  - 1850 lei  (redus de la 2200 lei)

Am citit ca se pot si modifica :)) insa probabil asta va fi un thread separat dupa ce expira garantia

Pareri ?

RE: Noob 2 questions - cradun - 31-07-2018

Majoritatea dintre noi recomandam Kinu M47, pe care il vei putea folosi cu rezultate si cu utilizabilitate ceva mai bune decat o electrica entry-level. Cu oricare dintre cele 3 espressoare mentionate de tine.

RE: Noob 2 questions - tecsi78 - 31-07-2018

Am avut Lelit PL41TEM si Kinu M47, le recomand fara ezitare.

RE: Noob 2 questions - Lyvyoo - 31-07-2018

Rasnita este absolut vitala, altfel vei reveni sa ne injuri si daca iti cumperi La Marzocco de 7000E si daca iti cumperi Gaggia CLassic :)  Viata fara rasnita e pustiu :)

RE: Noob 2 questions - lracu - 31-07-2018

Pentru mai multe detalii privind importanta rasnitei in circuitul cafelei in natura citeste aici:
https://www.espressoman.ro/rasnita-de-cafea-piesa-centrala-pentru-un-espresso-perfect/
Si din experienta proprie:
1. am inceput fara rasnita proprie, am cumparat gata rasnita, a fost ok 1-2 zile (brew nu espresso)
2. am cumparat boabe, am rasnit cu o rasnita cu lame, bleah, am revenit la gata rasnita (vezi 1.)
3. am prins ocazia, pe forum, si am cumparat Kinu M38, eh... a inceput sa fie altceva, zile bune, zile foarte bune, zile mai putin bune si zile naspa (dupa cum experimentam retete proprii, macinatura diferita, temperatura diferita, timpi diferiti de extractie, etc.)
4. concluzia: foarte importanta rasnita, pe onoarea mea!

RE: Noob 2 questions - RaduCarutasu - 31-07-2018

(31-07-2018, 15:37)mrq Wrote: Asa mare diferenta este intre, gata rasnita si rasnita acasa?
..

Foarte mare!
Am niste prieteni care si-au deschis un fast food si care au cumparat un expresor profesiunal cu doua grupuri.
Nu au mai avut bani si de o rasnita capabila si au crezut ca vor putea folosi cafea proaspat prajita, gata macinata.
S-au convins, pe baza propriei lor experienta, ca nu se poate prepara un espresso, nici macar unul decent, folosind asemenea cafea. Cele mai multe extractii dureaza maxim 7 sec. Cu cafea mai fina nu curgea nimic si, dupa cateva zile nu reuseau sa linisteasca jetul.
S-au convins de obligativitatea rasnitei si au si inteles de ce aceasta trebuie ajustata de mai multe ori intr-o zi de lucru.
Mai mult, nici combinatiile cu lapte nu le reusesc, deoarece crema nu are suportul/baza necesare pentru a se combina si pentru a genera un aspect placut. Despre gust nu mai zic nimic.

RE: Noob 2 questions - renatoa - 31-07-2018

(31-07-2018, 16:15)mrq Wrote: Cu timpul am o problema as vrea sa imi fac viata mai usoara...
Deci rasnita manuala ti se va parea pierdere de timp... :D

(31-07-2018, 16:15)mrq Wrote: ...filtru imi face rau la stomac
Preparat incorect si din cafea proasta, da, poate sa dea tot felul de chestii...
Cand ai baut ultima oara un aeropress/V60 facut ca la carte si te-a durut stomacul ?

RE: Noob 2 questions - MyR - 31-07-2018

scoate-ti din budget 100 lei, si fa-ti o tura in coffeeshopurile din bucuresti ( evident doar la cele ok ) si gusta tot, apoi poti decide in ce directie sa o iei.

RE: Noob 2 questions - mrq - 01-08-2018

Buuun, deci nu scap de rasnita.

Intre Lelit cu PID, respectiv PL41TEM si GgClsc, este vre-o diferenta de build quality? Care ar fi ideal atat pentru inceput cat si pentru long run si nu foarte zgomotos :)

Referitor la Kinu, cate "ture" necestia pentru grind-ul unei portii de espresso

Inca o data, imi scuzati intrebarile si va multumesc pentru toate raspunsurile de pana acum, insa este clar o investitie si nu mai pot bea cafea de kkt (scuzati expresia). Chiar ma bucur ca mi-am facut curaj sa deschid un thread !

Noob 2 questions - dev - 01-08-2018

Pentru toate echipamentele menționate in postul tau exista cel puțin un topic unde se discuta numai despre ele.

Nu neglija nici piata sh.

RE: Noob 2 questions - ionut28 - 01-08-2018

In situatia ta am fost si eu in urma cu o luna si am mers pe Lelit pl41tem dupa toate sfaturile primite pe acest forum. Clar rasnita nu trebuie sa lipseasca, eu am mers pe Macap.
Insa aceasta este cea mai usoara etapa, cumparatul.
Abia dupa o luna am reusit sa gasesc setarea potrivita la rasnita, gramajul la cafea si tot asa, plus crema de lapte care si ea a durat o luna sa o invat cat de cat. Succes, rabdare si vei avea rezultate care sigur vor merita.

RE: Noob 2 questions - Lyvyoo - 01-08-2018

(01-08-2018, 09:17)mrq Wrote: Buuun, deci nu scap de rasnita.

Intre Lelit cu PID, respectiv PL41TEM si GgClsc, este vre-o diferenta de build quality? Care ar fi ideal atat pentru inceput cat si pentru long run si nu foarte zgomotos Smile

Referitor la Kinu, cate "ture" necestia pentru grind-ul unei portii de espresso

Inca o data, imi scuzati intrebarile si va multumesc pentru toate raspunsurile de pana acum, insa este clar o investitie si nu mai pot bea cafea de kkt (scuzati expresia). Chiar ma bucur ca mi-am facut curaj sa deschid un thread !

Ca si diferente intre cele doua espressoare, citeste aici mai intai diferentele intre Lelit PL41E si Gaggia Classic. 
Fata de acele caracteristici de baza, PL41TEM are adaugat:
- un PID pt controlul temperaturii de plecare, adica o modalitate la indemana si foarte utila de a schimba gustul cafelei, prin coborarea temperaturii cand ai prea mult amar si ridicarea ei cand gustul acid / acrisor este deranjant.
- o teava profesionala de aburi - e putin mai lunga decat cea clasica si are o forma specifica tevilor profesionale, ajutand mai mult la "spumarea" laptelui.
- un manometru - ca sa ai la ce sa te uiti cand nu e televizorul deschis in bucatarie :)) E un fel de martor de bord, care iti arata cand se ajunge la presiunea maxima sau cand ai probleme de preparare si acul nu atinge maximul setata de tine ci sta pe la mijloc. Dar asta oricum iti vei da seama in timpul extractiei, caci am observat ca cei la inceputd e drum tind sa neglijeze gramajele si dozele de cafea, stand cu ochii pe manometru mai bun. De aceea nu -l consider util, decat asa sa fie acolo... Ochii tai vor sta pe cantar si pe cronometru in timpul extarctiei, nu pe manometru. Vei vedea asta in tutorialul de preparare.

Rasnita Kinu are o roata si niste reglaje, dar nu pentru a stabili o doza de cafea ci pentru a face reglaje. Cum s-a mai discutat, nu exista un standard al reglajului / turelor, ci ca la orice rasnita, pui cafea in ea, faci un espresso si vezi ce iese. Apoi  ajustezi reglajul corespunzator si mai faci un espresso. Doar orientativ, pe Kinu poti pleca de la o rotatie completa si inca jumatate, fata de punctul maxim de fin.

RE: Noob 2 questions - Ernest Valentin - 01-08-2018

Quote:Referitor la Kinu, cate "ture" necestia pentru grind-ul unei portii de
espresso
Quote:Rasnita Kinu are niste o roata, are niste reglaje, dar nu pentru a stabili o doza de cafea ci pentru a face reglaje. Cum s-a mai discutat, nu exista un standard al reglajului / turelor, ci ca la orice rasnita, pui cafea in ea, faci un espresso si vezi ce iese.

Cred ca se referea la cate ture de invartit :)
Vreo 45-60 de secunde probabil ca vei 'da la manivela', depinde de forta, constanta, grad de macinare, grad de prajire, cantitate de cafea.

RE: Noob 2 questions - slavic1983 - 02-08-2018

@mrq 

Ia linistit Kinu, daca in 2-3 luni nu mai poti sa manivelezi, faci upgrade (taman de black friday iei ceva nou sau din marketplace de la colegi).
De calitatea macinaturii nu vei fi dezamagit, altfel trebuie sa ridicam muuult stafeta.
Kinu il poti folosi si in deplasare.

Daca bei cu lapte, mai mult de 1 ceasca - ia Lelit.

Te invit la un test in Popesti Leordeni, chiar si miane caci sunt WFH.

Tine cont de ce s-a zis mai sus, toti am trecut prin asta, cumparatul este the easy part, invatatul e mai greu.

RE: Noob 2 questions - slavic1983 - 02-08-2018

(02-08-2018, 10:36)slavic1983 Wrote: @mrq 

Ia linistit Kinu, daca in 2-3 luni nu mai poti sa manivelezi, faci upgrade (taman de black friday iei ceva nou sau din marketplace de la colegi).
De calitatea macinaturii nu vei fi dezamagit, altfel trebuie sa ridicam muuult stafeta.
Kinu il poti folosi si in deplasare.

Daca bei cu lapte, mai mult de 1 ceasca - ia Lelit.

Te invit la un test in Popesti Leordeni, chiar si miane caci sunt WFH.

Tine cont de ce s-a zis mai sus, toti am trecut prin asta, cumparatul este the easy part, invatatul e mai greu.

Gand la gand cu tine, sau alti noobs-i :)

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Vand-rasnita-Kinu-M47

RE: Noob 2 questions - kum - 03-08-2018

Imi permit sa ma citez pe mine insumi Angel
Quote:Espresso este o bautura obtinuta prin trecerea apei fierbinti printr-un "puc" de cafea. Calitatea acestei bauturi este data de mai multe conditii care trebuiesc indeplinite simultan:
- apa sa fie la o anumita temperatura; de aceea ti-as recomanda un espresso dotat cu PID (PID-ul este acel dispozitiv care iti asigura o anume temperatura a apei, temperatura pe care tu o poti seta cum vrei). Cel mai ieftin si bun aparat dotat cu PID este Lelit PL41TEM.
- calitatea macinaturii cafelei este foarte foarte importanta. Sub 1000 de ron nu prea gasesti multe rasnite "capabile espresso". Sintagma "capabile espresso" e una complicat de explicat (nu intru in teoria macinarii pentru ca nu ma pricep asa de bine ca altii si pentru ca ar fi foarte foarte mult de scris), asa ca te rog sa ma crezi pe cuvant in aceasta chestiune. Cea mai buna rasnita pe care o poti lua in banii astia ar fi chiar cea din topicul in care ai pus intrebarea ta, si anume Kinu M47. Asta ti-o spune unul care a avut in total 5 rasnite (din care mai am acum doar 2). Nu da banii pe prostii; fara suparare, dar ce ai cumparat tui nu este capabila sa-ti ofere calitatea macinaturii pentru un espresso de calitate, cel putin nu in mod constant. La fel am facut si eu: am luat initial o rasnita electrica Gaggia, apoi am luat una manuala Porlex, apoi una electrica Lelit (care a cedat dupa 2 ani si 3 zile de folosire moderata si atenta) si in final mi-am luat un tanc de rasnita profesionala la mana a 2-a si de curand un Kinu M47. Asa ca socot ca as fi in masura sa dau sfaturi despre rasnite. Si nu degeaba se spune ca Espressorul este un accesoriu al rasnitei sau ca prima data iti iei rasnita si, din ce bani ti-au mai ramas, iti iei espressorul.
- Puc-ul de cafea trebuie sa aiba o anumita densitate, adica sa fie presat cu o anumita presiune. Pentru asta exista tamper-ul. Fie iti iei unul simplu (si iti obisnuiesti muschii sa aplici o presiune constanta de fiecare data), fie iti iei direct unul manometric la care setezi tu forta de apasare si va fi aceeasi de fiecare data. Idem, am trecut prin ambele faze asa ca stiu ce zic.
- nu in ultimul rand CAFEAUA: nu vei putea obtine niciodata un espresso decent (nu de calitate, decent) din cafeaua de supermarket. Daca vrei o bautura buna, foloseste cafea proaspat prajita. Prin proaspat intelegand prajita de 3-4-5 zile (in primele zile cafeaua prajita sufera procesul de eliminare a gazelor, asa numita degazare).

In final, ca sa sintetizez tot ce am scris, espresso este despre cei 4M:

- Miscella  - asta ar fi cafeaua
- Macianzione - asta ar fi rasnita
- Macchina - asta ar fi aparatul, espressorul
- Mano - asta ar fi manopera

Bafta!

RE: Noob 2 questions - mrq - 12-08-2018

Fugisem intr-un mic concediu, va multumesc tuturor pentru sfaturile rabdatoare si pline de "facts".

Multumesc slavic1983 si kum , am inteles multe, deja am la plic 1500RON, este clar ca investitia va fi aproape dubla.

Concluzionand, acum stau asa:

-PL41TEM, imi place PiD-ul si build quality-ul, i-am luat deja o priza cu timer 1500w+, sa il pot avea cald pana ma trezesc

-Kinu M47, o aplauda multa lume, din pacate pentru mine, manivela m-ar scoate din minti in 2 saptamani, aici trebuie sa mai citesc si sa identific ceva electric "entry level", poate chiar SH

-nu stiam ca exista TAMPER cu nanometru, MULTUMESC si pentru asta

Bun, ma bag la pus la plic si cautat viitoarea rasnita !

RE: Noob 2 questions - baloozzy - 12-08-2018

Dacă accepți sh e perfect, sunt destule. Aia cu nanometru nu am prins-o. Pls dezvoltă!

RE: Noob 2 questions - Laddu - 12-08-2018

Creca mai degrabă manometru?

RE: Noob 2 questions - kum - 12-08-2018

Cred ca se refera la tamper dinamometric.

@mrq: la 6-7-800 de lei (cum iti e norocul) poti gasi rasnite electrice foarte bune (la care mai trebuie eventual sa mai schimbi cutitele - circa 20 de euro m-au costat pe mine). La o prima cautare:
Exemplu 1
Exemplu 2
Exemplu 3
Sau de pe forum de la noi
Exemplu 4

RE: Noob 2 questions - dev - 12-08-2018

O rasnita comerciala veche poate insemna multa bataie de cap in uz casnic. Mai ales cele cu dozator.

RE: Noob 2 questions - baloozzy - 13-08-2018

De ce? Am un Anfim care a prăfuit zacăr la o cofetărie și acum persiflează multe ciumece. E nasol cu bucătăria mică.

RE: Noob 2 questions - dev - 13-08-2018

Daca ignori uzura, alinierea, retentia, multe modele nu sunt stepless si faptul ca trebuie boabe in hopper ca sa mearga ok, nu e nicio problema.

RE: Noob 2 questions - kum - 13-08-2018

Ce inseamna alinierea? Cu retentia o rezolvi prin indepartarea dozatorului. Nu stiu de modele care sa nu fie stepless (nu contest ca nu ar exista) dar cred ca ai de unde alege si modele stepless. Un Mazer se poate cumpara in banii aia si e un tanc rusesc, crede-ma. Nu trebuie boabe in hopper, e suficient sa elimini hopper-ul si sa pui boabele direct in rasnita si deasupra sa pui un tamper (asa cum fac multi colegi de aici).
Va rog nu mai descurajati pe cei care nu se pricep asa de bine cu "observatii" din astea strict subiective. O rasnita care sa indeplineasca toate criteriile trece lejer de 2500-3000 de ron. Iar multi nu pot aloca acest buget intregului setup (rasnita, espressor si tamper). Daca nu ai ghinion mare de tot, o rasnita electrica de acest gen chiar este foarte buna. Tot ce trebuie sa mai faci dupa ce o cumperi este sa:
- schimbi cutitele
- elimini dozatorul (si eventual mesteresti o palnie de inox in locul lui) - asa scapi de retentie
- scoti hopper-ul

Nu arata ea chiar fengshui, dar isi face treaba cu brio:

[Image: IMG_0265.jpg]

Indicat ar fi cand dam sfaturi, sa incercam sa fim cat mai obiectivi. Ce te deranjeaza pe tine, poate pe altul nu deranjeaza. Retineti: nu vorbim de chestii ieftine pe care si le poate permite oricine cu usurinta. Si cand banii sunt cel mai important criteriu (de cele mai multe ori), atunci trebuie sa accepti si anumite compromisuri (ca e SH, ca are semne de uzura, ca e mare, ca trebuie sa mai bricolezi la ea). Daca nu, recomandarile pot incepe de la sume de 2500-3000 de lei rasnita si 1500 de euro espressorul sa vedem atunci cati isi mai permit sa inceapa sa bea espresso. Nu uitati ca multi am inceput cu rasnite gen Porlex si "espressoare" gen Krupps si ne-am lamurit pe banii nostri ca nu sunt chiar OK.

RE: Noob 2 questions - dev - 13-08-2018

Nu orice om are "aplecari" diy si nu am zis nimic de buget. Alinierea are legatura cu paralelismul cutitelor care poate suferi in timp la o rasnita cu cutite montate pe arcuri.

In afara de Super Jolly-ul de pe forum, tu ai recomandat niste rasnite destul de dubioase. Nu vad ce treaba are obiectivitatea.

RE: Noob 2 questions - kum - 13-08-2018

Eu am recomandat cam ce gen de rasnita poti lua cu acei bani, nu exact acele rasnite. Iar partea cu " nu am zis nimic de buget" in conditiile in care in cele mai multe cazuri tocmai asta este criteriul cel mai importnant avut in vedere de cei care pasesc prima data pe aceasta cale (a prepararii espresso-ului acasa) face ca recomandarile sa fie lipsite de valoare practica.
Sau, ca sa o luam altfel: recomandarile tale ar avea valoare daca ar veni cineva si ar intreba: ce echipament sa-mi iau cu circa 2000 de euro? Dar cand vine cineva si spune ca are un buget total de circa 2000 de ron (pentru multi si asta e destul de mare pentru acest capriciu) nu poti sa spui "nu am zis nimic de buget" cand dai sfaturi.

Nu de alta, dar asa iau nastere opiniile alea de genul: am fost la aia pe forum sa intreb ce pot sa-mi iau, dar au inceput cu niste avioane de parca ar trai in alta lume.