Hello There, Guest! Login Register


Cum arata cafeaua ta de azi?

Smile Smile

Sa va fie de bine!
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
(26-12-2017, 15:00)maki Wrote:
(25-12-2017, 17:30)maki Wrote: [Image: 37msUoI.jpg]





APROPO, am fost intrebat care ar fi cauza bulelor de pe crema de cafea? cine stie?


Din ce am văzut, este de la distanța dintre portafiltru și ceașcă. Dacă pui ceașca mai sus, nu mai apar.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
... Buna dimineata ... si sa ne intram in normal ... Cool ... ( care normal bai ! ... Big Grin ...)


[Image: 6zQtTPB.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
E vreun sortiment de cafea italiana pe care sa nu l-ai incercat Levo?

In alta ordine de idei, am ajuns la concluzia ca prefer Cointreau-ul in varianta fizz si nu in cafea. Smile
 
Reply
(27-12-2017, 11:07)dev Wrote: E vreun sortiment de cafea italiana pe care sa nu l-ai incercat Levo?

... Da si nu e secret , ... mai trebuie neaparat sa verific Mokaflor , Musetti , Vergano si Chiaroscuro miscela alb ( tot o divizie a Mokaflor ) ... si apoi mai vad eu ... Big Grin  ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
illy si lapte.
mai am de lucrat la frotare si art Big Grin

[Image: poKHnAth.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
Ar trebui sa faci un topic separat unde sa faci si cate o recenzie scurta la fiecare sortiement pentru a veni in ajutorul celor mai putin initiati in cafeaua italiana.
 
Reply
(27-12-2017, 11:15)dev Wrote: ....cafeaua italiana.
Ma indoiesc ca exista cafea italiana. Ca si romaneasca, de altfel...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Dev, de ce bei cafea de brand si nu una proaspat prajita, in stilul in care iti place?
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
Un raspuns scurt ar fi fiindca cafeaua proaspat prajita de la noi e loterie. In afara de 2-3 prajitorii care folosesc cafea verde de calitate in rest e aceeasi treaba ambalata diferit.

Cafeaua comerciala de calitate pare sa aiba oarece consistenta de la un lot la altul.
 
Reply
Reteta noua, senzatii noi! Pentru mine, o calatorie in lumea caiselor!
Ultra-ripe, sweet apricots right in your face! Un nas dulce de inceput care ma duce instant cu gandul la caise super-coapte, si care se transpune in aftertaste intr-un dulce specific caiselor confiate.
Bestial blend, voi continua sa il comand la fiecare iteratie!

[Image: U52IsmN.jpg]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
(27-12-2017, 12:00)dev Wrote: Un raspuns scurt ar fi fiindca cafeaua proaspat prajita de la noi e loterie. In afara de 2-3 prajitorii care folosesc cafea verde de calitate in rest e aceeasi treaba ambalata diferit.

Cafeaua comerciala de calitate pare sa aiba oarece consistenta de la un lot la altul.

Merci, eram curios. Eu as fi de parere ca si daca ar fi cafeaua verde recolta mai veche, faptul ca e proaspat prajita si intr-o maniera corecta, ar trebui sa fie superioara cafelei de brand.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
Sunt colegi mult mai experimentati in cafele comerciale care ar putea sa ofere o opinie mult mai avizata.
 
Reply
(27-12-2017, 12:00)dev Wrote: Un raspuns scurt ar fi fiindca cafeaua proaspat prajita de la noi e loterie. In afara de 2-3 prajitorii care folosesc cafea verde de calitate in rest e aceeasi treaba ambalata diferit.

Cafeaua comerciala de calitate pare sa aiba oarece consistenta de la un lot la altul.

Si inainte de toate - putine prajitorii de la noi stiu sa pregateasca prin prajire o cafea ca sa fie destinata consumarii espresso. Mai ales cand e vorba de un SO pe care se tot insista in ultimii ani. Oricum, dincolo de placerea gusturilor si notelor specifice unei SO, un espresso perfect echilibrat e aproape imposibil de scos din altceva decat un blend facut cu maiestrie si stiinta absoluta.

Personal cunosc 2 sau 3 locuri in Romania unde prajitorul/comerciantul de cafea proaspat prajita se apropie binisor in arta blendarii de cei din Italia ( si aici fac referire la cei strict avizati in ramura asta, nu neaparat branduri comerciale de hypermarket, ambalata frumos,etc.). In rest, mi se zambeste ironic, de ani de zile, cand intreb cate un prajitor care se descurca chiar bine cu prajirea, de ce nu incepe sa lucreze la (macar) un blend al casei, propriu. Raspunsul e ca "pacat de un SO, ii stricam caracterul". Caracterul unei SO il putem descoperii si redescoperii prin atatea si atatea metode alternative de brew, arta espresso s-a nascut la origini din alceva, pt a fi ALTCEVA. 

La noi, in afara de hype-ul cafelei proaspat prajite, in aproape orice cafenea, se degusta si consuma diverse SO, rasnite pt espresso, si preparate pe aparate ultra Hi-Tech espresso....doar ca in ceasca nu pot intruni toate caracteristicile acelei bauturi care la Brescia e definita drept Espresso Italiano.

Evident...depinde ce cautam fiecare din noi  Smile
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
... Idea este in felul urmator , ... cafeaua proaspat prajita de regula ( cu exceptia blendurilor ) , ofera un singur soi / varietal dintr-o cafea , prajita pe stil nou - omniroast -  si in consecinta trebuie consumata mai repejor ( ca sa nu dispara fructele si aciditatea ... Big Grin ... ) , cele comerciale , iarasi cu exceptia celor vandute in estul Europei sau de slaba calitate ( de trei ori prajite , cu alintaroma sau mai stiu eu ce prostii - sunt niste mizerii ) , iar cele italiene - si acelea trebuie cunoscute si atent departajate  -  de regula sunt alcatuite dupa o reteta , care cuprinde mai multe cafele de origine , chiar si robusta in unele cazuri si in anumite proportii ... si chiar Jamaica - Blue Mountain pe  post de condiment ... Cool  ... ce s-ar numi o miscela .
         Aceasta este prajita dupa o tehnologie proprie ficarui brand ( lemn de maslin , lemn normal sau alte chestii gen cu raciri repetate ... etc , in acord cu provenienta , de ex. ... daca acesta vin din sudul Italiei sunt mai pronuntat prajite ( dar nu este neaparat o regula ) ,...  iar daca provin din nord , sunt relativ normal prajite ( tot cu niste exceptii si pe aici ) ... insa sunt si blenduri de provenienta germana sau scandinava , bune si ele ... insa prajite mai light . Problema apare aici la termenul de valabilitate real ... ( pana sa inceapa sa-si piarda din arome ) , cand in RO de regula se importa ori la limita , ori cand aprope ... expira cafeaua , dar nici aici nu este o regula , ... intrucat exista locuri in comertul socialist de stat , de unde se mai pot achizitiona si cafele proaspate ... ( ca pe vremuri ... Big Grin  ... dar nu de contrabanda , ci legal ... ) si chiar daca aceasta ( cafeaua ) este comerciala ... din nefericire locurile acestea , inca sunt extrem de putine.
           Probabil ca odata cu avansarea RO pe linia democratiei salbatice si a capitalismului feroce , vom importa si noi la fel , aceeasi marfa care se gaseste  si pe rafturile tarilor cu care suntem colegi ,  in CE / UE ... dar numai cu numele ... Big Grin ... si cu contributia forfetara ... Big Grin ... cine poate sti , ce oare ne mai paste ... Cool .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
(27-12-2017, 11:13)Levo Wrote:
(27-12-2017, 11:07)dev Wrote: E vreun sortiment de cafea italiana pe care sa nu l-ai incercat Levo?

... Da si nu e secret , ... mai trebuie neaparat sa verific Mokaflor , Musetti , Vergano si Chiaroscuro miscela alb ( tot o divizie a Mokaflor ) ... si apoi mai vad eu ... Big Grin  ... 

Levo as fi curios sa ti dau sa testezi o punga din Caffe Italia ( https://caffeitalia.coffee/ ), sunt o microprajitorie de la care eu aprovizionez in mod constant. Personal e printre putinele marci italiene pe care le apreciez, care prajesc pe stilul italian insa au totusi o abordare diferita fata de marcile consacrate italiene, isi bat capul cu competitii etc. Sunt chiar curios care e parerea ta despre gustul lor, mai ales ca esti amator. Altfel, am mare respect pentru Illy si evident imi place Gardelli iar ceva similar am descoperit anul asta la Host, https://www.facebook.com/lasostaspecialtycoffee/ . Tot light roast, din Florenta. Am auzit de bine si despre Hausbrandt intre marcile comerciale dar n am avut ocazia si nici motivatia sa testez.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
(27-12-2017, 14:46)razvanMB Wrote: Levo as fi curios sa ti dau sa testezi o punga din Caffe Italia

... Multumesc de pont , ... am sa o testez cu proxima ocazie , la urmatorul pachet de la nepoti ...

              La mine s-a intamplat cam asa , eu tot incercam diferite cafele proaspat prajite ... pana cand ramaneam in pana , se terminau cand imi era lumea mai draga ... Cool  ... -  fie nu mai aveam de loc , fie aveam prajita de mine , dar nedegazata suficient ... deci nu mai aveam pentru consum imediat . 
             Atunci , am decis sa iau ceva cafea , conservata / ambalata rezonabil ( cu azot ) , un fel de ... ( comerciala de rezerva ) , doar cat sa ma scoata din impas si in felul acesta am tot alternat cafele proaspat prajite  , fie cu cele de brand / sau miscele italiene , pentru ca ramaneam destul de des in pana ... iar din aceasta alternanta a cafelelor , am observat ca de fapt ... eu o prefer pe cea prajita mai pronuntzat , dar si in diferite amestecuri ( miscele napoletane ) , in defavoarea celei single origin , prajita omni ... ( de fapt mie nu -mi place aciditatea deloc ... imi produce foame ... Big Grin ... ) , dar nu doream sa recunosc ... Cool  , pana intr-o zi ... cand am inversat raportul / proportia si ... acum e simplu , single origin este ocazionala si miscela e de uz curent ... Big Grin  ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Dacă n-am nimic italian, merge și cu spanioloaica Lenuța de la Right Side?

[Image: b4de7b71e2461b5894e055b3064a8bc4.jpg]
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
Etiopia Guji (Prajitoria Buimac, @bubucalu)[Image: 0e5cb19d76467d2a7b6cef5b8f890730.jpg]
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
Etiopia Guji @bubucalu [Image: gODWTNi.jpg]
 
Reply
Guatemala Coban, prajita pe 18 decembrie. M-a chinuit putin pana i-am gasit sweetspot-ul pe rasnita, insa si dupa ce l-am gasit, am ramas surprins.

caise, vin rosu baricat, note dark, dupa care o expozie de zahar ars, subordonat cacao. Asa arata extractia fara sa amestec in cafea, fara pete, fara bule, fara diferente notabile de culoare.

18 gr/42 gr/30 sec @ 94 grade.



[Image: 8NJMaEh.jpg]

[Image: 8VfYZ6X.jpg]
 
Reply
... si ultimele boabe de Sant' Eustachio ... o cafea ce-mi aminteste de bomboanele fondante de pe vremuri ...


[Image: 4pNMkkW.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
(27-12-2017, 17:57)Levo Wrote:
(27-12-2017, 14:46)razvanMB Wrote:  

.  ... eu o prefer pe cea prajita mai pronuntzat , dar si in diferite amestecuri ( miscele napoletane ) , in defavoarea celei single origin , prajita omni ... ( de fapt mie nu -mi place aciditatea deloc ... imi produce foame ... Big Grin ... ) , dar nu doream sa recunosc ... Cool  , pana intr-o zi ... cand am inversat raportul / proportia si ... acum e simplu , single origin este ocazionala si miscela e de uz curent ... Big Grin  ...    

Usor, usor, multi ajung sa se sature de aciditatea excesiva, de shoturile de tip limonad, astringente, fara corp si cu crema galbuie si inconsistenta.
Si eu sunt adeptul echilibrului in gustul  cafelei.
Dar, ceea ce am observat, in timp, este faptul ca nu neaparat orientarea dupa culoare da verdictul de cafea prajita light si, implicit, gust acid/acru cu blansul dus excesiv in zona fructata, florala sau combinata sau prajire dark cu gust puternic, amar si disparitia aciditatii.
Etapa de dinaintea FC este foaaarte importanta si, daca este abordata corect/personalizat, pentru fiecare soi de cafea in parte genera caracteristici de gust foarte diferite la un acelasi soi. Zona de dezvoltare, cea de dupa FC aduce echilibru si imbogateste paleta gustului prin caramelizare zaharului. 
Plecand de la ce se asteapta ca si rezultate in ceasca, conducand cele doua etape constient de aceste dorinte, se pot realiza prajeli destul de deschise la culoare dar cu un echilibru remarcabil al gustului, fara o saracire in arome. Zona de reactii Maillard, de pana la producerea FC, nu coloreaza prea mult, in schimb influenteaza determinant nu numai gustul final ci si culoarea de sfarsit de prajire a boabelor.

De asta spuneam intr-o alta postare ca ar fi un pas inainte sa se deosebeasca prajirile dupa modul de dezvoltare al boabelor.
Se poate praji dark (culoare inchisa) dar gstul sa fie acru. In acest caz cafeaua este insuficient prajita in zona Maillard si prea tare dupa FC. Mijlocul boabelor ramane dur, deschis la culoare iar exteriorul casant si puternic colorat. Este o cafea prajita dark, subdezvoltata.
La fel se poate realiza o prajire uniforma, cu o evolutie personalizata in Maillard si o dezvoltare pana la city sau city+ si, pe fondul unei prajiri light sa avem un gust echilibrat, fara excese. Acesta ar fi o prajire light, dezvoltata.

Eu prefer prajelile light si dezvoltate.

Acum am trei soiuri, toate prajite acasa. 
Ethiopia Burtucana, Panama Geisha si Salvador.
Pe toate le-am prajit light, max city+ (deci max pana la finalizarea FC). Fiecare soi si-a pastrat caracteristicile specifice gustului dar toate sunt intr-o zona placuta de echilibru, fara excese -in conditiile in care si Panama si Ethiopia pot fi foarte acide, florale, fructate si dezechilibrate-.
Le combin in diferite proportii pentru espresso si am posibilitatea sa ma joc cum vreau eu cu gustul.
Combinatiile preferate  2/3 Salvador+1/3Ethiopia+1/3Panama ; 2/3Panama+1/3Salvador+1/3Ethiopia ; 2/3Ethiopia+1/3Panama+1/3Salvador. Oricum le-as roti, in aceste combinatii, am gusturi foarte aromate, echilibrate, foarte bune cu evidentierea caracteristicilor soiurilor dominante. 
Pastrez aceeasi reteta, 18grame cafea, 42 grame lichid,  92 grade, 4sec preinfuzie, 26-29 sec curgere, aceeasi setare rasnire.
Dar si separat, fiecare in parte da extractii cu un gust echilibrat, foarte aromat si bun.

[Image: xAbHbz3.jpg][Image: qZMUwtW.jpg][Image: QoK5j9s.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
ce  e la fel de important, zic eu, ca faci un blend din acele SO pe care le ai, creand astfel acel "echilibru" de gust in ceasca.

ceea ce fac si eu, in ultimele zile, din SO pe care le am acasa. m-am cam saturat de SO, prefer un blend bine echilibrat si cu gust complex.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
Radu, multumesc pentru informatii. Poti posta niste linkuri de unde te-ai informat pentru prajirea acasa? Sunt interesat de acest subiet.
 
Reply
(28-12-2017, 15:51)Denis Wrote: Radu, multumesc pentru informatii. Poti posta niste linkuri de unde te-ai informat pentru prajirea acasa? Sunt interesat de acest subiet.

In primul rand mi-am cumparat un cuptor(aș) pentru uz casnic care sa permita controlul parametrilor prajirii cat mai bine.
Acum aprox cinci ani am citit cam tot ce am gasit pe net despre prajirea acasa si despre echipamentele cele mai bune aparate care se preteaza pentru asta. 
Este un forum al detinatorilor de Hottop, pe care l-am citit pe toate partile. 
Am mai invatat ca teoria este una iar practica este cu totul altceva. Din combinarea efectiva a celor doua, rezulta propria experienta si o alta teorie. 
Fiecare cuptor are propria dinamica, propriul comportament si, de aici, apar particularitatile in abordarea prajirii.
Ex. VladP are un cuptor Hottop asemanator cu al meu. Modul in care se deruleaza procesele de prajire difera, prin prisma reperelor pe care ni le ofera aparatele.
Am audiat si am vizionat cam toate clipurile de tipul "School roasting"de pe youtube. 
Cand am intalnit/intalnesc, un termenn, notiune, idee, principiu nou/noua pe forum sau in lecturile mele caut, citesc si doresc sa inteleg cat mai multe cu referire la acestea.
Abia dupa vreo doi ani de prajire acasa am inceput sa conztientizez ce se petrece in timpul procesului, cum se deruleaza si care sunt pargiile de control pe care mi le ofera aparatul meu.

Am citit cam tot ce m-a interesat, am experimentat pe cuptorul meu cam tot ce am putut, am cautat sa-mi explic rateurile in prajire, sa gasesc cauzele si m-am documentat in legatura cu modul in care pot sa remediez ceva. 
Am discutat mult aproape cu toti prajitorii din tara si cu cativa de afara. 
Multi vor fi surprinsi dar, am mai spus, avem prajitori foarte priceputi si care discuta concret si detaliat despre ceea ce fac si impartasesc din cunostintele lor. Totul este sa ii abordezi civilizat si sa vada ca esti pasionat de asa ceva si ca chiar iti doresti sa afli ceva. 

Ca sa simplific, mi-e greu sa iti dau linl-uri deoarece ar fi foaarte multe.
Din experienta spun ca acestea nu ajuta daca acasa nu exista un aparat capabil de un control corect al catorva parametri ai prajirii.
Totul se invata facand, prajind si invatand pe masura ce apar erori, greseli.
Aproape zilnic citesc cate ceva din zona de preparare a cafelei (includ aici si prajirea) si vrific, experimentez pe aparatele mele. Retin ce mi se potriveste.
Gasesti pe forum, la sectiunile pentru prajire acasa, o multime de link-uri postate de mai multe persoane interesate de subiect.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
@ RaduCarutasu

 ...   Big Grin Big Grin Big Grin  ...

[Image: QoK5j9s.jpg]

[Image: wypALSz.jpg]

... E o treaba si cu globurile astea ...  Cool  ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
azi asa

[Image: oTlc1Is.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
dl Radu, sper sa nu va suparati,  este ceva in neregula dpv matematic la proportiile dvs " Combinatiile preferate  2/3 Salvador+1/3Ethiopia+1/3Panama"
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
Una mică ...așa pt o seară liniștită în familie 
[Image: i2byre6.jpg]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 8 Guest(s)