Eu momentan in drumul meu spre un espresso mai bun, am ajuns sa inteleg ca gradul de prajire conteaza enorm la cafea. Adica, de ex, acum lucrez cu o guatemala, o cafea simpla la prima vedere/citire. Nu prezinta gusturi complexe, o cafea simpla, corecta, usor de prajit daca o primesti cu umiditatea potrivita.
Am prajit pana acum in vreo 5 feluri, din care doar unul a adus un gust absolut demential de dulceata, ciocolata, mere, aciditate medie (oricum cafeaua asta nu e acida). Deci din 5 tipuri de prajire, doar cu una am reusit sa pun in valoare maxima gustul obstinut. Din cele 5 tipuri de prajire, am savurat/gustat cel putin 10-15 duble ca sa jonglez cu temperatura/finetea/extractia.
Sunt de parere ca atunci cand incercati varii tipuri de extractii (temp, debit, ratie) si nu gasiti un gust sa va satisfaca, e de vina gradul de prajire, sau cel putin imi place sa cred asta. Unele cafele nu pot fi puse in evidenta daca nu le prajesti/cumperi full city +, oricat ai incerca.
Espressoman infocat
Posts: 151
Joined: Jan 2016
Bucharest
@
dobro_c: vaporul steamhammer ?
ECM Synchronika | Ceado E37s | Niche Zero | Comandante | Kalita
Espressoman infocat
Posts: 170
Joined: Nov 2014
Baia Mare
(24-10-2017, 20:33)cosmin_mac Wrote: @dobro_c: vaporul steamhammer ?
da, de 3 luni am acest espressor (XLVI Steamhammer)... si pot sa spun ca e grozav si calitativ peste LaSpaziale S9 (care l-am avut inaintea lui)
SanRemo OPERA, Mahlkonig K30 Vario...
Espressoman infocat
Posts: 516
Joined: Oct 2016
Cluj
O Etiopia Guji Highlands naturala 2017 foarte interesanta! Cotata cu o aciditate slabă și dulceață f ridicata, in ceașcă am avut mereu o nota citrica pronunțată, chiar și la peste 95 de grade. Sweetspot la 33-35 de secunde, spre 40 deja da un bitter nemaiîntâlnit la o etiopiana.
Frapant este mirosul incredibil de puternic și aromat, atât la boabe cât și la măcinare/extracție. Foarte rar am avut cafele atat intens parfumate, te amețește efectiv.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
Espressoman infocat
Posts: 602
Joined: Oct 2012
Bucuresti
@
razvanMB Punga mea de Sweetshop a fost prajita pe 9.10 si a intrat in rasnita pe 22.10, ar trebui sa fie suficient timp pentru degazat
Oricum, eu incerc sa folosesc o cafea undeva la 10 zile de la prajire pe cat posibil. Maine o sa incerc sa cobor putin temperatura, just for fun
In continuarea celor spuse de @Denis, as adauga si eu, poate unele cafele nu pot fi puse in evidenta daca nu le "supraextragi".
Cutuma este sa extragi undeva pana in 30 de secunde, insa (aici nu sunt sigur daca am dreptate) o cafea cu densitate mai mare (crescuta la altitudine mare si prajita light) este mai dificil de extras intr-un timp atat de "scurt" si poate cu un brew ratio de doar 1:2 (Burtukaana de la Yume este un exemplu bun? 2000 m, light roast). Mai mult, daca nici nu cantaresti shotul, deja esti pierdut in subextractie
De ce trebuie sa ne fie teama sa extragem la 35 de secunde, sau la 40, si/sau cu un brew ratio mai mare de 1:2, daca gustul obtinut e ceea ce trebuie (subiectiv vorbind
)?
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
Pt cafele light, rasneste mai fin, scazi doza, si extragi 20-25 sec max, cand vezi ca se blonzeste usor, intrerupi, altfel o sa ai niste gusturi nedorite acolo, o sa-ti manance limba, nu in sensul bun (bitter, nuci si tutun, astringenta, amar).
Momentan lucrez cu o cafea prajita light (3rd wave, tocmai ce a intrat in FC am mai lasat-o maxim 40-50 sec si am scos-o, e putin greu de spart cu dintii). Sunt la a a8a incercare si inca nu am reusit sa o aduc in sweetspot, probabil nici nu o sa reusesc, pt ca e prajita prost.
amator
Posts: 100
Joined: Jan 2016
Bucuresti
Si eu pot spune ca extrag constant intre 40-50 sec pe gaggia classic pt ca in zona aia de timp, asociat cu gradul de risnire simt ca obtin gustul care-l caut...
Rocket R60-V; Macap M7D; Kinu M47
Dropshot x Tastecrafters
Posts: 1.113
Joined: Jan 2017
Bucuresti
(24-10-2017, 21:57)mmariusc Wrote: In continuarea celor spuse de @Denis, as adauga si eu, poate unele cafele nu pot fi puse in evidenta daca nu le "supraextragi".
Cutuma este sa extragi undeva pana in 30 de secunde, insa (aici nu sunt sigur daca am dreptate) o cafea cu densitate mai mare (crescuta la altitudine mare si prajita light) este mai dificil de extras intr-un timp atat de "scurt" si poate cu un brew ratio de doar 1:2 (Burtukaana de la Yume este un exemplu bun? 2000 m, light roast). Mai mult, daca nici nu cantaresti shotul, deja esti pierdut in subextractie
De ce trebuie sa ne fie teama sa extragem la 35 de secunde, sau la 40, si/sau cu un brew ratio mai mare de 1:2, daca gustul obtinut e ceea ce trebuie (subiectiv vorbind )?
Noua teama nu trebuie sa ne fie de nimic
Doar ca eu chiar am avut o conversatie pe tema Sweet Shop cu cei de la Square Mile, am ajuns pana la a specifica duritatea generala cat si nivelul bicarbonatilor si tot nu am reusit sa rezolv multumitor. Probabil ca o sa pot sa compensez din profilare dar ar trebui sa mai comand inca 2 pungute ca sa fiu sigur. 25 30 de secunde e ceea ce ei urmaresc cand calculeaza solubilitatea cafelei in Anglia insa apa e atat de diferita incat uite, la noi trebuie sa ajungem in mod constant peste 35-40 de sec. Macar sa fie asta solutia insa sincer pe acest blend eu am reusit prelungind extractia sa ameliorez aciditatea neplacuta insa am trecut direct inspre bitter, fara sa ajung sa ma bucur de acel sweet spot pe care stiu ca il are, pe care l am descoperit atat de usor altadata.
Oricum, ca si apa incep sa fiu din ce in ce mai fan Bucovina sau RO in detrimentul celei de robinet filtrate cu BWT, schimbul de ioni chiar nu functioneaza pentru calitatea extractiei, cel putin nu la mine.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
Espressoman infocat
Posts: 325
Joined: Oct 2013
Bucuresti
si asta ar fi primul microfoam obtinut pe noul aparat... trebuie sa invat sa ma misc rapid.. cum se misca si el
)
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
Espressoman Administrator
Posts: 12.638
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Discutiile despre extarctiile lungi pe SBDU le-am
mutat aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 516
Joined: Oct 2016
Cluj
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
Espressoman infocat
Posts: 98
Joined: Feb 2016
Pitesti
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Kinu M47 Phoenix
espresso aficionado
Posts: 1.541
Joined: Sep 2016
de peste Prut
27-10-2017, 12:49
(This post was last modified: 27-10-2017, 12:50 by maki.)
de un timp m început a folosi sita single La Marzocco, din nou.
9,25g in - 14,5g out.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Posts: 1.070
Joined: Aug 2015
Slatina
27-10-2017, 13:24
(This post was last modified: 27-10-2017, 13:24 by vdub.)
Cam asa arata si Columbia mea prajita pe 21 septembrie :Kappa:
Espressoman infocat
Posts: 243
Joined: Sep 2015
Bucuresti
Kenya Nyeri in a 10-a zi de la prajire
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
27-10-2017, 20:55
(This post was last modified: 27-10-2017, 20:55 by rdumitrescu.)
(27-10-2017, 20:52)Răducanu Wrote: Kenya Nyeri in a 10-a zi de la prajire
Pare că s-a blonzit în formă de inimă
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 751
Joined: Dec 2016
Odorheiu Secuiesc
Rog mutarea pozelor lui Raducanu in topicul “Latte art amatori”
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
espresso aficionado
Posts: 1.541
Joined: Sep 2016
de peste Prut
(27-10-2017, 13:24)vdub Wrote: Cam asa arata si Columbia mea prajita pe 21 septembrie :Kappa:
e de bine sau de rau?))
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Posts: 1.070
Joined: Aug 2015
Slatina
Gustul e cam tot pe-acolo dar curge fara viata, crema putina si lipseste culoarea tigrata la iesirea din sita. Ce mai, m-am invatat minte, nu mai comand mai mult decat pot duce
Espressoman infocat
Posts: 234
Joined: Apr 2012
Galati
E clar, trebuie sa te apuci de prajit.
Espressoman traditionalist
Posts: 3.834
Joined: Oct 2016
ro
...O jucausa de vara...usoara , citrica , lejera...
...Ngugu / Kenia by YUME...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman
Posts: 297
Joined: Oct 2013
Deva
(28-10-2017, 08:45)Denis Wrote: Culoarea tigrata la iesirea din sita= de rau
Aspect cu pete pe suprafata cafelei= de rau.
Distributia cafelei este una precara, apa isi face loc prin puc prin niste microcanale si apare channeling.
Uitati-va la niste extractii botomless de pe espressoare care fac preinfuzie (atentie, preinfuzie, nu preumezire) sa vedeti ca in curgere au o culoare aproximativ uniforma, nu zebra, aia e o curgere normala.
Pt rezolvarea acestei probleme puteti incerca un distribuitor OCD.
Asa arata extractia pe o cafea dusa in second crack (prajire tip starbucks) boabele sunt inchise la culoare, cu pete de ulei pe ele si totusi cafeaua scoasa nu are pete, si nu este inchisa la culoare.
De acord
HX,F6.
Posts: 1.070
Joined: Aug 2015
Slatina
(28-10-2017, 08:45)Denis Wrote: Culoarea tigrata la iesirea din sita= de rau
Aspect cu pete pe suprafata cafelei= de rau.
De acord insa eu m-am referit strict la culoarea cafelei din timpul extractiei, la baza filtrului. O cafea veche cum este a mea are o culoare neagra in primele 4-6 secunde, care mai apoi se deschide timp de 5-6 secunde dupa care se blonzeste.
Asta imi spune ca solubilele din macinatura nu mai pot fi extrase sau nu mai exista.
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Nicaragua de la Blubean.
Incearca sa scazi doza de cafea si sa rasnesti mai fin. De asemenea, e de preferat o presiune de 8.5-9 bar, e o schimbare mult in bine, fata de una de 12-13 bari cum au aparatele din fabrica.
Incadrarea din poza de mai sus este foarte buna, contrastul din farfurie si ceasca e ingenios.
Posts: 1.070
Joined: Aug 2015
Slatina
(28-10-2017, 15:15)Denis Wrote: Incearca sa scazi doza de cafea si sa rasnesti mai fin. De asemenea, e de preferat o presiune de 8.5-9 bar, e o schimbare mult in bine, fata de una de 12-13 bari cum au aparatele din fabrica.
De obicei umblu la rasnita doar cand schimb sortimentul de cafea si ajung la gustul respectiv curgerea dorite.
Pana ajunge manometru, presiunea ramane o necunoscuta in setupul meu. Am un robinet pentru abur si un al 2-lea portafiltru cu care am calibrat debitul la aprox 1ml/s deci ma gandesc ca sunt pe-acolo
, intre 8 si 11.
Espressoman traditionalist
Posts: 3.834
Joined: Oct 2016
ro
...si ultimele boabe de Burtukaana / Ethiopia by YUME...s-au dus...( si nevasta-mea pana acum m-a bombanit ca este convinsa ca i-am turnat rom in cafea !...
...la care eu zic...
- Bai , ...noi nu mai avem rom nici sa punem in ceai , dar sa-ti mai torn eu in cafea...
...draq.
( ...semn ca Burtukaana a devenit si mai buna , cu cat a trecut un pic mai mult timp de la prajire...
...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...