(17-12-2016, 01:52)cradun Wrote: Inteleg eu corect ca stabilitatea termica ar fi avantajul (principal al) unui HX/DB/SBDU cu grup E61 fata de un SBDU fara grup E61, vorbind strict de espresso...?
Dar, in acest caz, pe thread-ul ... un experiment in care variatia de temperatura la grup a fost de 2 grade...
Asta nu inseamna ca, dpdv al espresso-ului, diferenta de potential intre HX si SBDU (cu PID) nu e atat de mare, daca vorbim de calitatea extractiei?
Sau sunt si alti factori care conteaza in calitatea extractiei si sunt inaccesibili unui SBDU fara E61, in afara de stabilitatea termica, de care nu imi dau eu seama? (Din nou, nu e vorba de lapte, aici sunt clare lucrurile. Nu vorbesc nici de profilarea de presiune care poate fi facuta cu un levier, dar nici HX-urile nu au toate levier).
strict opinia mea: imi pare ca operezi cu niste expresii stereotipe, consacrate pe forum si care, scarmanate putin lasa doar golul dintre litere:
'stabilitatea termica' masurata cu o proba, undeva pe traseul apei prin puc; daca variatia de temp masurata e suficient de mica, ajungem la concluzia ca masina e stabila termic si deci
trebuie sa faca o extractie de calitate... ceea ce, ca legatura cauzala nu e adevarat!
masinile de casa au inceput o cariera de piata tarziu in istoria espresso si au fost de la inceput si pana acum,
un compromis pret/performanta;
da, masinile comerciale au stabilitate termica, adica
un comportament termic consistent de-a lungul extractiilor; dar asta se obtine in mod clasic, cu o masa de metal de 40-100Kg, cu boilere de 5-20l, cu circuite termice scurte etc.
da, temperatura masurata intr-un punct in puc se prea poate sa fie adevarata, dar procesele termice, ca sa nu vorbim de cele hidrodinamice etc. sunt mult mai complexe; nu e aici locul sa le detaliem, dar amintesc macar de faptul ca acel
'extractia are loc la temperatura' (alt fixism) este doar o conventie; extractia maxima are loc intr-un strat orizontal in puc, care coboara spre baza pucului (!) in timpul curgerii, iar temperatura variaza dramatic in puc si pe verticala si pe orizontala; la fel se intampla cu presiunea si cu debitul!
apoi, inca o expresie uzuala, folosita de mai toti dintre noi:
'calitatea extractiei' (!)
cum o definesti obiectiv?! cum o masori obiectiv (adica: poti, tu, sa o masori obiectiv?), sau te bazezi pe 'marturiile' unor colegi cu experienta, care iti declara ca e, sau nu e, mare diferenta/calitate in ceasca? ca rasnita cutare, sau masina cutare, da o extractie de calitate...
sigur, e un forum, sunt pareri, putem desfiinta totul in favoarea unor lucruri mai simple si ieftine, dar asta doar ne delimiteaza de, ne interzice accesul la,
informatia reala, de valoare, pe care trebuie sa o discernem;
inca o idee: extractia espresso nu e numai temperatura, sau presiune, sau debit - constante sau variabile, in sus sau in jos...
totul este despre solubilitate! si nu spun eu asta, si n-am citit-o in blogul lui Perger,
l-am vazut pe Kaminsky spunand asta si sunt intru totul de acord!
un debit mai mare sau mai mic, peste particule mai mari sau mai mici, la o temperatura mai mare sau mai mica, etc. - toate astea determina trecerea a mai multe sau mai putine
solide solubile din macinatura, in lichidul din ceasca;
mai mult, durata este si ea, pentru diverse valori ale celorlalti parametrii, determinanta pentru procedeul de dizolvare solide din macinatura, dar asta, ordonat pe categorii de substante, incepand cu cele acre, apoi carameluri, zaharuri, substante amare, distilate uscate si alte rautati...
totul este corelat intr-o, practic, infinitate de variante; de ex., la 9 bar si dupa vreo 30s de debit mare 1,2-1,8 g/sec, la un 93C, incep sa se dizolve solidele ce dau gust rau extrasului (!), dar, toate ramanand la fel, daca acum presiunea descreste in panta, se ajunge dupa vreo 30-40s la 4-5bar (masini cu levier si arc), componentele rele se dizova mult mai putin, nu exista nici pericolul unei supraextractii...
apropo, zici mai sus ca nici HX-urile nu au toate levier, ori ideea, nu numai in cele scrise de mine, e de a declara, mai mult decat a arata, superioritatea masinilor cu grup E61, fata de acele SBDU-uri care nu il au...
insfarsit, nu conteaza, dar ce-ar mai fi de zis: am dat un search aici, in forum, cu keyword "E61", numai in titlu, si mi-au venit 18 referinte de thread-uri; nu cred ca le-ai citit pe toate; ei, poate nici nu e nevoie...
[Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)