Welcome Back Log In Create Account

probleme extractie

Merci de input tuturor! Am mai incercat azi cateva extractii dupa ce am scazut presiunea in extractie de la 9.5 la 8 bari. Am crescut si temperatura la 95 pe pid. Doza si de 20 gr, si de 15 gr. N-a fost mai bine nici ca gust nici ca aspect in curgere, a scazut doar putin acreala cu doza si temperatura mai mari.

Daca-mi gasesc maine trepiedul o sa incerc sa fac o filmare. Chestia e ca nu am probleme cu alte cafele, foarte rar am channeling. Cand am, se vede pucul unde e perforat, sau desprins de pe suprafata sitei pe alocuri - acum lipsesc 'simptomele' astea. E posibil sa fie channeling chiar si asa?

Voi incerca sa o prepar si pe aeropress, pe espressor nu mai am alte idei...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(11-02-2018, 20:56)flipu2k Wrote: Chestia e ca nu am probleme cu alte cafele, foarte rar am channeling. Cand am, se vede pucul unde e perforat, sau desprins de pe suprafata sitei pe alocuri - acum lipsesc 'simptomele' astea. E posibil sa fie channeling chiar si asa?

Channeling-ul este prezent in toate extractiile espresso pentru ca este imposibil sa prepari pucul perfect.
De fiecare data cand apa gaseste calea usoara prin puc se produce channeling,nu este obligatoriu sa ai pucul strapuns dupa ce s-a terminat extractia ca sa constati ca s-a intamplat fenomenul.Important este sa nu produci  atat de sever cum ne-ai exemplificat pe filmul de mai sus Smile .

Ca sa nu ai parte de extreme este important sa ai un puc omogen distribuit si saturat peste care sa aplici energia hidraulica adecvata astfel incat apa sa nu gaseasca drumul usor prin cafeaua ta.

Reply
Asa cum și tu ai zis, este de la tipul asta de cafea. Dacă nu ai luat deja câteva kg, poti sa treci liniștit la alta cafea și sa te bucuri de un espresso bun.

Reply
Pentru cazuri de genul asta s-ar preta o sita EB-Lab SuperFine. Dar chiar si asa e posibil ca rezultatul sa fie dezamagitor chiar daca extractia a fost ok. Din anumite cafele nu ai ce scoate.

Reply
(10-02-2018, 18:56)flipu2k Wrote:  Sita e de 16-20G.... 

Sita IMS pe care o folosesti nu te ajuta sa lucrezi cu  cea mai fina varianta de macinatura si asta deoarece are suprafata gaurita mica, in comparatie cu sita similara de la VST.
VST-urile sunt indicate in asemenea situatii deoarece numarul mai mare de gauri impune o macinatura mai fina pentru aceeasi cantitate si ajuta semnificativ la o solubilitate mai buna.
Asa cum a scris si AlinT si eu cred ca profilul de macinatura al unor cutite plane ar fi inca un plus.

Uite cele doua site, IMS stanga si VST dreapta, ambele pentru 20 grame de macinatura. 
Se vad diferentele intre suprafetele perforate.

[Image: fpstUnp.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Multumesc, o sa iau si o sita VST sa am in arsenal.

Deocamdata ma declar multumit ca am incercat tot ce s-a putut pe espressor si trec pe aeropress cu Rwanda, poate se lasa mai usor  :D
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Good stuff, merci de input! Sitele mele sunt B702TC. Aș fi foarte curios să experimentez cu o râșniță cu cuțite plate mari cu cafeaua asta pe echipamentul meu, dar nu am de unde :)

Mai devreme povesteam cu cineva care a participat la campionatul național de barista unde s-a bătut de problema asta, a rezolvat schimbat k30 cu ek43 :D

Reply
@flipu2k - KrissKross ti-a raspuns detaliat dar am zis ca e mai bine sa mutam discutia pe topicul sitelor de precizie, pentru ca venea cu niste constatari foarte interesante legate de IMS/VST.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)