Salutare. Am inceput sa ma initiez si eu in acest drum de gasire a espresso - ului perfect.
Am o intrebare legat de folosirea unui portafiltru si mai exact de sita pe care o folosesc.
Folosesc in jur de 18 grame de cafea la un shoot si dupa ce tapez nu neaprat sa apas foarte tare imi ramane o distanta de aproape jumatate de cm pana sus.
E normal sa ramana acest spatiu liber sau eu ar trebui sa folosesc o sita mai mica potrivita pentru acest gramaj?
17-11-2021, 19:36 (This post was last modified: 17-11-2021, 19:39 by dan184.)
Poza respectiva e facuta inainte sau dupa extractie? Nu se vede grozav, insa ceva nu pare ok la pucul ala. Cafeaua pare macinata prea grosier pentru espresso sau nu ai tampat corect. Folosesti cantar si timer?
(17-11-2021, 19:36)dan184 Wrote: Poza respectiva e facuta inainte sau dupa extractie? Nu se vede grozav, insa ceva nu pare ok la pucul ala. Cafeaua pare macinata prea grosier pentru espresso sau nu ai tampat corect. Folosesti cantar si timer?
Poza e facuta dupa cu niste zat de la un esspresor automat al sotiei. Ai ochiul foarte bun. Ca sa numai stric cafea am folosit puc ul de la automat. Dar distanta tot aia e cand pun ce trebuie. Marfa e cantarita si folosesc si timer. Ma joc undeva la 28 - 30 secunde , espressoul as vrea sa il scot ceva mai lung. Nu stiu ce varianta sa mai incerc , pare acid si amarui. Am ninerit candva gustul care mi-l doresc dar numai dau de acea alternativa )
Decât espresso lung mai bine unul dublu la care adaugi apa (sau adaugi espresso peste apa); cel puțin asta funcționează la mine; de regula 18g in, 40g out in 25-30 sec, la care adaug 40-50 ml apa.
(17-11-2021, 19:50)brotundu Wrote: Decât espresso lung mai bine unul dublu la care adaugi apa (sau adaugi espresso peste apa); cel puțin asta funcționează la mine; de regula 18g in, 40g out in 25-30 sec, la care adaug 40-50 ml apa.
40g out e suficient pt mine si da e buna ideea cu lungitul cu apa.
Are nevoie de spațiu ca să se umfle. Erau pe yt niște clipuri cu un pf transparent ca să vezi ce se întâmplă. Oricum după ce termini probabil ai observat ca puc-ul e mai aproape de buza de sus decât înainte. Dacă are urme de sita... Nu știu ce sa zic. În cel mai rău caz faci testul cu moneda. Pui cafea, tampezi, pui o moneda (nu alege chiar pe cea mai groasa - 10bani,gen), strângi portafiltrul ca pentru extracție după care îl scoți sa vezi dacă moneda a lăsat vreun semn (adică distanta dintre dus și cafea este mai mica decât lățimea monedei).
Ceva spațiu trebuie sa fie.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
(17-11-2021, 20:32)vlaicu Wrote: Are nevoie de spațiu ca să se umfle. Erau pe yt niște clipuri cu un pf transparent ca să vezi ce se întâmplă. Oricum după ce termini probabil ai observat ca puc-ul e mai aproape de buza de sus decât înainte. Dacă are urme de sita... Nu știu ce sa zic. În cel mai rău caz faci testul cu moneda. Pui cafea, tampezi, pui o moneda (nu alege chiar pe cea mai groasa - 10bani,gen), strângi portafiltrul ca pentru extracție după care îl scoți sa vezi dacă moneda a lăsat vreun semn (adică distanta dintre dus și cafea este mai mica decât lățimea monedei).
Ceva spațiu trebuie sa fie.
Hmmm , eventual am sa mai adaug 2 gr de cafea.
Si in acest caz pentru cine foloseste un PLA570S cate grame de cafea puneti?
Ce cos folosești? Poți sa pui în același portafiltru cos pentru 7g de cafea pana la 20g (nu știu sigur dacă exista pe 57 dar în fine). Întrebarea era ce model de sita folosești, dacă știi codul ne dam seama de plaja acceptata.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
Da, varianta B, nu e cea mai strălucită sita. De obicei lumea cumpără ascaso. In cafeaua proaspăt prăjită, eventual light, nu prea poți folosi sita simplă. Oricum extragi 1:2 raport iar dacă vrei sa o lungesti fie pui apa înainte în ceașcă, fie după.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
da aceeaa este de 2 doze (14-18 gr) teoretic... practic depinde de cafea, de ex cu cafea dropshot puteam sa pun 18g lejer, in schimb cu cafea sarkis era cam la limita si imi ramaneau semne pe puckul de cafea...
Multumesc .ult de la lamuriri.
Am sa incerc sa vad cum iese si cu o sita de 1 doza. La partea de cafea sunt novice rau , mai am de documentat. Deocamdata am sa ma joc cu cantitati si timpi de extragere , spre disperarea sotiei care vede cafea risipita )
Imi puteti da un sfat de unde as putea achizitiona rapid o sita de 1 doza?
Eu personal nu am folosit niciodată o sita single pe niciunul din aparatele pe care le-am avut. Nici măcar de test. Worst case poți pune doua ceșcuțe și împărți shot-ul în 2 când faci pentru amândoi.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
@prise, cred ca cel mai corect este sa ne spui ce espressor si ce rasnita folosesti. De fapt intrebarea ta ( si implicit deschiderea acestui thread) a fost pusa ca urmare a faptului ca espressoul rezultat nu este pe gustul tau si nu stii exact care este cauza. Gresesc? Din ce inteleg ai si un espressor automat si probabil rezultatul extractie la el este mai pe placul tau!? Ce cafea folosesti?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
Salature . Deci ca si set up folosesc un LELIT PL 41 TEM cu o rasnita PL 43 MMI. Ce spuneam de cel automat , este a 2 a optiune care o avem in casa.
Cafea am luat de la tastecrafters si acum am dat comanda de la MABO.
Da rezultatul nu e ce imi doresc. Ce am scos azi dimineata cu 1 gram mai putin (17 gr) si timp de extractie 30 de sec a fost foarte acru.
18-11-2021, 14:36 (This post was last modified: 18-11-2021, 14:37 by Dan_R.)
@prise, cand rezultatul din ceasca este acru, trebuie sa cresti temperatura 97-98 grC poate si mai mult si micsoreaza gradul de rasnire (adica du-te spre mai fin). Daca totusi nu este pe gustul tau, schimba cafeaua si furnizorul. De curiozitate, aceeasi cafea pe automat si rasnita pe PL43MMI cum iese fata de Lelit (mai baubila?!)? Ce automat ai?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
(18-11-2021, 14:36)Dan_R Wrote: @prise, cand rezultatul din ceasca este acru, trebuie sa cresti temperatura 97-98 grC poate si mai mult si micsoreaza gradul de rasnire (adica du-te spre mai fin). Daca totusi nu este pe gustul tau, schimba cafeaua si furnizorul. De curiozitate, aceeasi cafea pe automat si rasnita pe PL43MMI cum iese fata de Lelit (mai baubila?!)? Ce automat ai?
@Dan_R mersi de sfat , o sa maresc temperatura . De rasnit nu as rasni mai tare pentru ca deja imi trece apa destul de greu si imi creste prea mult timpul de extractie. Legat de ce ma intrebi de cel automatic , iti zic cand ajung acasa exact ce model e , a fost dublu la pret cat pachetul de Lelit si este o panarama . Cum iti iese ceva aroma mai buna , dar cafeaua e foarte slaba. Da mi-ai mai dat o idee sa o rasnec la PL43MMI . In decembrie astept o rasnita Niche si atunci sper sa mai cresc un nivel