Hello There, Guest! Login Register


ecm manuale 64 sau macap m42D

#1
ce ati alege intre cele 2? initial pendulam intre bezeera za005 si un mignon
acum nici nu mai stiu...
 
Reply
#2
Ceado E5P sau noua chinezeasca inclinata, vezi topicul G-iota. La ambele ai optiuni de cutite diferite de la SSP, ceea ce iti ofera versatilitate.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#3
am cautat ceado asta de care vorbesti tu...dar nu o gasesc de vanzare pe vreun site romanesc
zici ca ecm-ul nu ar fi ok?
 
Reply
#4
E la sectiunea de reduceri a forum-ului, pe la 2600: https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/

Credeam ca e ceva mai ieftina, dar probabil e mai scumpa pt ca e varianta 2020. 

E ok si ecm, dc o gasesti la un pret f bun, e micuta, e adecvata pt acasa, dar, ca si Ceado E5P, pt rezultate optime, trebuie folosita cu boabe in hopper.

G-iota teoretic se foloseste single dose, eu am ceva retineri, dar probabil exagerez eu.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#5
nu prea inteleg limbajul sunt nou pe aici
ecm-ul l-am vazut pe net folosit cu doza de 22 g boabe cantarite si rasnit pana la 0 fara probleme

pai voi pune in hopper doar doza cantarita in prealabil...
 
Reply
#6
Uite, aici a strans Liviu niste informatii despre ce zic. Citeste thread-ul asta inainte sa dai banii pe ceva: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ingle+dose
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#7
mamaaaa...ce complicat e Smile)
 
Reply
#8
In plus fata de ce scrie acolo, ziceam de cutitele SSP - astea sunt niste upgrade-uri scumpe (aprox 1000 de RON), dar care, la un moment dat, dc iti dai seama ca vrei mai multe de la rasnita, te pot ajuta sa ai un nou tip de macinatura, fara saschimbi rasnita (doar cutitele). De aia, e bine ca principiu sa ai rasnita compatibila cu cutite SSP. Intamplator, SSP fac cutite si pt ecm (cel high uniformity, pt espresso), dar pt Mazzer si pt Ceado fac un cutit in plus, cel cu geometrie de brew, care uneori poate fi interesant si pt espresso.

(02-02-2021, 23:08)distrugatorul Wrote: mamaaaa...ce complicat e Smile)

Merge si varianta "cu capul inainte", dar am zis sa ai si informatiile.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#9
multumesc de informatii..acum incep sa deslusesc si eu cate ceva
daca tot esti aici...sper ca nu se supara colegii de un mic offtopic..
crede-ma ca am cautat de m-am plictisit 10000 de modele de espresoare si am tot urmărit pe youtube review-uri si tot nu stiu ce sa aleg...pornisem initial de a un HX (profitec pro500)...ulterior am aflat ca pt un incepator e mai greu de pastrat temperatura constanta pt un espreso cu un HX si ca sa nu urc ca parca nu se justifica pt mine am coborat la un bezeera unica pid...dar acum am citit alta...chipurile la astea single boiler trebuie sa fii priceput la steaming ca altfel mai scapi si apa fiebinte în lapte nu doar abur....nici nu mai stiu ce sa cred Smile))))) m-am uitat si la ecm classica PID dar unii se vaita ca PID e offset... altii spun ca trece greu de la brew la steam...mai greu decat Bezeera Unica PID spre ex
tu ce ai alege in locul meu? pt unu /doua expresso/cappuncino pe zi
 
Reply
#10
@distrugatorul : pot spune ca si eu sunt in cautarea unui espresor si am o problema asemantaroare (decizia finala)
Stirct intre cele 2 modele as merge pe Bezzera deoarece nu vad justificabila diferenta de 2000 de lei pentru ECM.(are cateva plusuri dar nu indeajuns sa justifice diferenta mare de bani).

Pe de alta parte de ce nu iei in considerare si un dual boiler PL92T Elizabeth  ? poti extrage cafeaua si prepara espresso-ul in acelasi timp.
 
Reply
#11
am zis sa merg pe brandurile consacrate si nu am vrut sa renunt la grupul E61 termosifonic..desi se incalzeste greu (vreo 40 min) majoritatea spun ca e de neinlocuit...oare lelit-ul are asa ceva?
si eu am zis la fel intre bezeera si ecm
dar rasnita ce ai luat?? eu initial as fi mers pe bezeera 005...de
unii zic ca e modesta nush ce sa mai cred...de asta am inceput sa ma uit la mai scumpe

tu intre ce ai de ales?

poate imi dai vreo idee
 
Reply
#12
incep sa cred ca ai aceeasi problema ca mine, mai multi bani decat puterea de a te decide Big Grin

iti zic concluziile la care am ajuns eu, poate te ajuta pe tine:

1. la rasnita nu e motiv asa mare de stress. Incepand cu o Eurka Specialita, trecand prin Mcap M42M, CeadoE5P, Sette, Vario, Eureka ATOM, as lua in considerare si chinezaraia nou aparuta, inclusiv celebra Kinu, nu prea o sa dai gres. Toata sunt mai mult decat satisfacatoare. Evident au plusuri, minusuri... dar sunt mai mult decat suficiente pentru a porni la drum. Ai avantajul ca pe parcurs daca incepe sa te prinda aceasta pasiune poti sa vinzi si sa iei ceva mai bun.
Eu la rasnita cred ca merg ke un Kinu (nu strica sa ai o manuala in casa) si suplimentar cea chinezeasca (imi asum riscul cu ea deoarece prefer single dosing).

2. pt esspresor, daca vrei neaparat grup E61 imi mentin parerea de mai sus cu diferenta de pret nejustificabila pt ECM.
 
Reply
#13
Offset-ul la tipul asta de espressoare e ceva normal, nu e o anomalie. Ai boilerul separat de grup, iar stabilitatea termica e data de masa grupului, care e incalzit prin termosifon, deci e normal sa ai offset. 

Si eu tot Classika am. Pt tipul de utilizare de care vorbesti, mi se pare bine ca nu iei HX, oricat de mult mi-ar placea mie HX-urile. La cateva shot-uri pe zi, chiar daca faci si bauturi cu lapte, merge si un SBDU (single boiler dual use).

Bezzera Unica mi se pare la un pret foarte bun si cred ca varianta la care ai ajuns, un SBDU cu grup E61, e foarte ok. Nu cred ca merita ceva mai jos, nu din snobism, ci pt ca sufera calitatea shot-ului. Desi calitatea shot-ului e data in primul rand de cafea si de rasnita, mie mi se pare important si espressor-ul, iar, pt mine, E61 e foarte ok. Cu aburul pe SBDU cred ca inveti, in timp.

Per total, cred ca ai facut o alegere buna, indiferent dc e Unica sau Classika (avantajul la Classika ar fi boilerul de inox, pt cei cu obsesii posibil nefondate despre scurgerea metalelor din boilerele de cupru in apa de brew).

La rasnita, daca esti ok cu single dose, merge oricare din cele enumerate de tine.

Dar, in opinia mea, astea (ECM, de ex) nu sunt facute sa rasneasca single dose, iar, la 2 shot-uri pe zi, sa o folosesti cu boabe in hopper inseamna ceva risipa de cafea.

Sa te uiti si la Sette, chiar Kinu (pt inceput, e o optiune foarte buna), Honne si, dc ai curaj, noua G-iota. Acestea ar fi rasnite capabile single dose. Probabil ca Niche nu mai e o optiune de cand cu plata TVA-ului si, mai ales, de cand a aparut G-iota.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#14
Tormentor m-ai ghicit Smile))))))))) doar ca sincer ma simt snob rau sa iau din prima vreun dual boiler la ce am eu nevoie..deci nu


Cradun...multumim pt explicatii...da o sa merg pe bezeera unica PID mi se pare ok
iar ca rasnita o sa merg fie pe bezeera BZ005  care e un entry level cu cutite conice din ce am auzit (bunicel)
Sa stii ca am cautat si Niche dar nu am mai gasit...nu stiu unde le gasiti voi...si ma gandesc serios si la G-iota...dar tot asa nu stiu de unde sa il iau

si eu m-am gandit la boilerul de inox cand ma hotarasem pe ecm clasika pid dar am auzit ca din mod brew in mod steam ajunge f greu comparativ cu bezeera (o fi si boilerul de inox de vina)...tu esti multumit de clasica?

la rasnita decat un mignon specialita cum mi s-a recomandat la aprox 1900 lei mai bine un ceado e5p la 2600..mult mai bun zic eu...dar daca zici ca nu se preteaza single dose...o sa merg fie pe bezeera fie pe chinezarie
 
Reply
#15
Lelit are seria Mara la HX-uri, vârful fiind MaraX, un hx mai smart cu prioritizarea încălzirii circuitului de brew - tehnica e aceeași ca ca la cele clasice dar are pid pe circuitul de termosifon și încearcă sa echilibreze temperatura din boilerul de abur in funcție de temperatura din circuitul de brew. Nu ma pot pronunța dacă este egal cu oricare SBDU-uri cu PID. Offset toate au, este imposibil fără pentru ca nu ai grup saturat (boilerul fix deasupra grupului) iar țevile au pierderi de căldură asa ca toate, inclusiv DB cu e61 au între 6-10°C offset între boiler si apa din grup.
Bianca este vârful de gama de la Lelit pentru "acasă" - dual boiler, padela, pid, boilere inox, pompa rotativă, etc. Ceea ce primești pentru +4000ron se cam justifica în preț. În ceașcă? Nu știu sa îți spun, eu am sesizat diferențe între Mara (modelul S cu termometru Eric în grup pentru o acuratețe mai mare în stabilirea temperaturii țintă, absolut necesar oricărui HX) și Bianca.
Nu știu cum este pl92 dar, cel puțin pe hârtie, ai boiler de bronz de 300ml (practic un boiler saturat as înclina sa spun unde și aici ai ceva offset, în funcție de unde e termometrul) + boiler dedicat de abur, preinfuzie programabila, mai silențios la v3 și lista poate sa continue.
E61 are eleganta lui, eu personal as înclina către un e61 deși mulți spun ca e outdated (deh, făcut în 61 cum sugerează și numele).
Spor la căutări.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#16
Cand am luat eu Classika, nu aveau la barshaker Unica, cu reducere, asa ca diferenta nu era asa mare atunci. Da, eu sunt multumit de Classika, dar e drept ca nu stiu sa zic dc merita diferenta. Adica clar se simte mai mult dc bagi diferenta intr-o rasnita mai buna.

G-iota tot de pe reducerile forum-ului, vezi pe thread. Acum, diferenta de gust intre single dose si cu boabe in hopper - unii nu o sesizeaza. Eu da, dar sunt si alte pareri, asa cum o sa vezi si in thread-ul pe care ti l-am dat mai sus.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#17
vlaicu....nu prea as merge pe lelit
nush din postura mea de rookie mi se pare ca nu e ce trebuie..nu-mi inspira incredere...as alege oricand oricare dintre ecm, bezeera, profitec, rocket, etc
pe espresor sa zic ca m-am hotarat pe bezeera unica si nu ma simt nici snob  Big Grin Big Grin
acum ramane rasnita...si aci sunt si mai incurcat....
 
Reply
#18
Distrugătorul, eu îți pot oferi un sfat, poate ușor diferit, nu cumpăra mai "ieftin" doar pentru că ești la "început". Dacă ești pasionat, vei intra ulterior într-un circuit de upgrade-uri  care te vor conduce către o rentabilitate per aparat destul de redusă, (într-un ritm de Home Barista). Un device capabil, fie el râșniță, espressor, cântar, tamper etc. îți va permite să îți dezvolți pasiune mult mai lesne iar cel mai probabil nu va necesita înlocuire. Evident e foarte important să îți încadrezi investiția într-un buget personal fezabil, sintagma "dacă mai pun Y lei îmi cumpăr X, care e mai bun" va rămâne omniprezentă, trebuie însă să o ignori.

Bezzera BB005 este o râșniță ok, dar la discuri conice de 48 pe mine personal nu mă încântă, iar varianta fără temporizator, mie unul mi-ar afecta ergonomia. 

Spor la decizii.
[b]Shop[/b]: Slayer Espresso / Mahlkonig E65S gbW / Mahlkönig Guatemala / Varia Aku / Felicita Square / Moccamaster KBG 741 Select
[b]Home:[/b] Wilfa Uniform / Moccamaster Cup-One / ChemeX / Fellow Stagg / AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper
 
Reply
#19
Bogdan....ma gandeam la bezeera pt ca as vrea sa cantaresc boabele...deci dose to dose
as lua in calcul si kinu 47 simplicity...daca e sa merg pe ceva mai mare...cred ca ceado e5p ar fi solutia  sau ecm manuale64...dar imi e aiurea sa umplu hopperul cand eu fac 2 expresso maxim pe ziSmile))
 
Reply
#20
Bogdan te sfătuiește bine, mergi cât poți cât mai spre limita de sus a bugetului. Pe lângă ca pe termen lung o sa salvezi bani, eu cred ca un espressor bun e mai iertător când ești la început.
In alta orice de idei nu pune râșnița pe planul 2. O râșnița premium cu un espressor ieftin scoate o cafea mai buna decat reversul.
Cât despre snobism, dupa ce îți iei carnetul, îți cumperi Logan doar fiindca ești începător, tu având buget de Mercedes? Big Grin
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#21
@distrugatorul, din punctul meu de vedere tu tot nu ai reușit să ne spui mai exact ce vrei să faci.

Ce fel de cafea îți place? Mai prăjită sau mai aromată (dar și ușor acidă)?

Bei espresso sau cappuccino/flat/latte?

Ai spațiu în bucătărie, sau renunți la jumate de blat pentru un espressor + râșniță?

O să te prindă, crezi, cafeaua sau ești genul care se plictisește repede?

Dacă n-ai spațiu pe blat, vrei doar o cafea BUNĂ și nu ești genul ultrapasionat, clasicele PL41TEM, PL81T și Gaggia Classic Pro sunt arhisuficiente, mai ales că vorbești de 1-2 cafele pe zi. Toate trei îți oferă cafea bună, spumează lapte decent și nu îți blochează mii de euro aiurea. Sunt și rezistente în timp și se repară aproape moka.
Dacă ai spațiu și crezi c-o să te prindă hobby-ul, merită să iei Bezzera sau ceva mai profi din start. Dacă ai să ai des musafiri și va trebui să faci cafele pe bandă, merită chiar și un DB.

Despre râșniță, la fel: n-ai spațiu mult, bei cafea mai solubilă, faci 1-2 cafele pe zi: direct Kinu Phoenix. Bonus: o poți lua cu tine când pleci pe ici, pe colo.
Ai spațiu/bani: direct cuțite plate și motor mare, ca să poți scoate maximum din cafelele mai verzi.

Mi se pare cumva aiurea că excluzi din start Lelit și Gaggia pt. că "nu-ți inspiră încredere". Sunt niște brand-uri super răspândite și nu se prea plânge lumea de ele.

Vezi că Bezzera Unica are grup E61, care necesită ceva mentenanță. Va trebui să ai grijă când faci backflush cu detergent și va trebui să ungi anumite piese (cu vaselină specială) din când în când. Nu încerc să te sperii, dar din nou, dacă vrei ceva maintenance free poate te orientezi spre ceva cu grup saturat, nu E61.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#22
(03-02-2021, 11:33)TVTVTV Wrote: Vezi că Bezzera Unica are grup E61, care necesită ceva mentenanță. Va trebui să ai grijă când faci backflush cu detergent și va trebui să ungi anumite piese (cu vaselină specială) din când în când. Nu încerc să te sperii, dar din nou, dacă vrei ceva maintenance free poate te orientezi spre ceva cu grup saturat, nu E61.

In 2 ani de Bezzera Magica cu folosire zilnica, nu am avut nici o problema cu grupul, nu am uns nimic, am facut doar backflush cu apa la sfarsitul fiecarei sesiuni. E61 e intr-adevar complicat, cu multe parti in miscare si da, daca apare vreo problema, nu cred ca m-as baga la DIY, il duc la dealer.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#23
salut TVTVTV
imi place cafeaua mai prajita (mai groasa, consistenta, cu body) si beau cam 1-2 espresso/cappucino pe zi.
Eu beau cafeaua pt gust, pt aroma și nu ca sa ma tina treaz...stau treaz fara probleme si fara cafea  Big Grin
Înainte de a ajunge la concluzia cu Bezeera am încercat si jucarelele astea comode...Nesspreso si Lavazza Dolce gusto...asa cum le-am comandat... asa le-am dat inapoi (faceau un soi de zeama chioară cu multa spumă ce e drept dar tot zeama chioara Big Grin Big Grin nu ma ajuta cu nimic spuma)
Dupa aia m-am gandit la un superautomatic si apoi am aflat de semiautomatic
Nu pot sa spun ca am supermult spațiu în bucatarie dar ii gasesc loc. 
Am luat în considerare si Gaggia cand am inceput sa caut...dar as vrea sa iau ceva mai bun de la început..m-a influientat putin si un amic care a trecut de la Gaggia clasic la un ecm clasika si a zis ca nici nu se compara.
Mi s-a spus ca o sa trebuiasca sa folosesc doar apa Bucovina sau izvorul minunilor...mai putin spre deloc apa de la robinet (desi unii spun ca merge si apa de la robinet in bucuresti cu o cana Britta).
Singura dilema pe care o mai am e rasnita care dupa cum spuneti toti e mai importanta decat espresorul.
Daca merg pe kinu as lua m47simplicita...e mai solid 
Varianta mai buna (cutite mari si plate) ar fi ceado e5p dar cradun spunea mai sus ca nu prea sew preteaza dose to dose...eu asa l-as folosi cu un nivelator motta in loc de hopper Big Grin
Nu inteleg...unii spun ca ar fi mai ok cutitele conice...altii dimpotriva...cutitele plate

ahhhh...si nu se pune problema la mine de musafiri...la mine musafirii se invita in oras nu acasa (ce e drept in pandemie cam greu)...de asta am zis sa nu stric orzul pe gaste cu un dual boiler
 
Reply
#24
Da, daca apreciezi corpul la un espresso, eu m-as feri sa folosesc rasnite destinate sa fie folosite cu boabe in hopper in mod single dose. Rasnirea single dose (mai putin la Honne si la Sette si, sper eu, la Niche) genereaza intotdeauna mai putin corp decat rasnirea cu boabe in hopper.

Un alt aspect e ca, dc alegi manuala, nu cred ca trebuie sa mergi pe Simplicity, cred ca Phoenix e suficient, pt ca oricum nu vei ramane la o rasnita manuala. Eu personal nu as mai folosi o rasnita manuala pentru espresso, rezultatele imi par mie superioare pe una electrica.

O electrica cu cutite conice va oferi oricand un gust mai bun decat o manuala cu cutite conice, diferenta de viteza de rasnire si de constanta a vitezei ofera diferente in calitatea macinaturii.

Stiu ca B005 avea o parte de plastic care se deteriora, nu am folosit niciodata, doar am citit pe forum despre asta.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
(03-02-2021, 11:53)distrugatorul Wrote: salut TVTVTV [...]

Bun. Înțeleg că bugetul nu este o problemă, cu spațiul stai OK și că ai de gând să rămâi în sfera asta a cafelei bune. Atunci clar este cazul să sari peste TEM/81T/Classic și să urci la ceva mai solid/calitativ.

Despre râșniță, achiesez la ceea ce a spus cradun, deși nu am experiența lui pe electrice. Îți recomand însă un M47 Classic dacă tot ai bani. Nu macină diferit față de Phoenix, dar feeling-ul este total altul. Asta, însă, doar dacă alegi să rămâi pe manuală. Dacă ai de gând să treci pe electrică, ia-ți Phoenix.

A propos de conice vs. plate, consesul în lumea cafelei este că platele sunt mai bune pt. espresso. Deși, cumva, pt. ciocolatele prăjite conicele ar scoate ceva mai mult corp (produc mai multe fines-uri).

Spor!
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#26
pai nu e vorba de buget...
dar ma simt cam tampit sa cumpar chestii f scumpe pe care nu o sa le duc niciodata la potentialul lor Big Grin Big Grin
pana la urma o sa aleg intre varianta ieftina Bezeera BB005 si variantele scumpe...ceado 5ep si ecm manuale 64...eventual o sa las in hopper cu ultimele 2 6-8 doze de boabe (doze de 22g ca o sa iau si filtrul de 22 de la VST)
cantarirea o sa o fac cu un cantar de cafea
 
Reply
#27
Exista un prag de pret al echipamentelor peste care, intr-adevar, diferentele sunt greu sesizabile. Parerea mea e ca acel prag e reprezentat de un E61, in cazul espressoarelor si de o rasnita cu cutite plate de 64mm, folosita cu boabe in hopper, in cazul rasnitelor. E o concluzie personala, subiectiva, nu o consider "adevar absolut".

Espresso nu e rocket science, asa ca nu cred ca atingerea potentialului e asa dificil de realizat.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#28
Asta e și părerea mea. Espresoarele nu sunt chiar nave spatiale asa ca faptul ca alegi un brand sau altul e doar o preferință de gust.
Pentru mine diferenta din ceașcă dintre brewtus, acs minima, Bianca (fără profilare), Vibiemme, și multe altele folosind același e61, toate cu pid (mai deștept sau mai puțin deștept) este mica. Nu le-am testat side by side pe toate, unele sunt bine construite în interior dar, sincer, pentru acasă pentru ce ai nevoie, cred ca e mai mult decât suficient.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#29
multumesc pt opinii...chiar eram incurcat Big Grin
 
Reply
#30
Sa ne spui ce ai ales Wink
[b]Shop[/b]: Slayer Espresso / Mahlkonig E65S gbW / Mahlkönig Guatemala / Varia Aku / Felicita Square / Moccamaster KBG 741 Select
[b]Home:[/b] Wilfa Uniform / Moccamaster Cup-One / ChemeX / Fellow Stagg / AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)