Hello There, Guest! Login Register


de la filtru la espresso

#1
Eu beam acum vreun an linistit cafea deja rasnita si impachetata, la o "cafetiera" cu filtru metalic/sarma, cand am inceput sa caut pe net o cafetiera mai buna. Am dat peste un articol despre brewing si asa a inceput totul. In vreo saptamana, imi cautam kit de v60, Aeropress si cafea proaspat prajita. De la Guido si de la o prajitorie care era aproape de locul unde stateam atunci. Am inceput sa fac research mult despre parametrii de brew, am comandat cartea lui Scott Rao Everything But Espresso si am inceput sa am rezultate destul de bune cu V60, dupa vreo doua saptamani in care, daca treceam de 3 minute, aruncam cafeaua, rasneam din nou si faceam din nou o alta cafea (pe atunci rasneam cu Hario Mini Mill). Nu mai dau detalii despre V60, ca nu e locul, dar m-a tinut ocupat niste luni bune pana am reusit sa obtin rezultate consistente.

Pe masura ce mi-am antrenat papilele gustative, nu stiu exact de ce, dar am simtit nevoia sa incerc retete si metode tot mai "concentrate", initial o reteta de 1:4 cu Aeropress (a japonezului Tetsu Kasuya), dupa care am incercat Moka si Brikka, incantat de descoperiri si de experimentari.

Si atunci am citit pentru prima data pe espressoman review-ul lui Liviu despre ROK, desi initial intrasem pe espressoman pentru ca vazusem un articol despre campionatul de Aeropress.

Pentru ca, atunci, nu aveam loc in bucatarie pentru un espressor semiautomat, ROK a fost o alegere ideala pentru ca puteam sa il pun pe blat cand aveam nevoie, dupa care sa il pun intr-un dulap. Si a inceput un chin de vreo doua saptamani, mai ales ca Hario Mini si espresso nu prea sunt potrivite unul pentru celalalt.

Salvarea a venit de la Kinu M47 si de la un tamper Concept Art, cu care am reusit sa am extractii reusite (zic eu) cu ROK, cu tot ce presupune acest lucru, portafiltrul incalzit in apa fierbinte, incalzirea ROK-ului inainte de extractie, diverse metode de a introduce apa in piston (cu bratele espressor-ului sus sau jos), etc.

Dar efortul a meritat de fiecare data pentru ca orice obtineam de la ROK era in mod clar superior fata de Moka, Brikka sau Aeropress. Nu as compara cu V60 pentru ca eu consider V60-ul alta specie.

Si am inceput sa citesc pe forum cateva luni despre distributie, presiune, temperatura, stabilitate termica etc. dar si sa caut un espressor cu care sa obtin espresso veritabil. Nu stiu daca ce obtineam cu ROK se putea numi espresso, probabil ca era destul de aproape, eu as avea tendinta sa spun ca ROK face o specie aparte de cafea, insa foarte aproape de espresso. Clar peste Moka si Brikka (am citit un review care spunea ca ce rezulta dintr-un ROK e similar cu Moka - nicio vorba, rezultatul e foarte diferit, mult mai mult body si aroma decat la Moka sau Brikka), insa e adevarat ca presupune ceva mai multa munca.

Si asa, cautand sa ajung la un espresso veritabil, am ajuns la un Lelit PL81T, pe care invat sa il folosesc zilele acestea.

Probabil ca parcursul meu e similar cu al multora, de la "cafea la filtru" la espresso, insa succesul meu cu ROK si evolutia ca espressoman in mod clar nu ar fi fost posibile fara comunitatea espressoman, asa ca inchei cu multumiri celor care se implica aici!
 
Reply
#2
Buna venit pe forum!

Chiar daca renatoa (fanul Aeropress nr. 1) se va sesiza imediat la comparatia ta ROK / Aeropress  Smile  importanta este pasiunea pentru acest domeniu si aprofundarea. Daca deja ai trecut la pasul cautatului de carti de specialitate, la trecutu-ţi mare, mare viitor, iti prevad  Smile 

Daca nu ai probleme cu manualitatea rasnitei, vezi cum faci o schimbare in teren si infiltrezi un Kinu in loc de Hario. Ar trebui sa fii aranjat pt o perioada de ani de zile, daca nu te apuca piticii upgrade-ului  Smile
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47, Cafflano Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30,
 
Reply
#3
Chiar de loc... inca nu m-am trezit din surpriza... Smile

Daca e sa fac ceva comparatii... fac de la plastic la plastic... ROK e dinozaur... metal/sticla, anacronic Tongue
 
Reply
#4
Multumesc pentru primire! renatoa, ar fi fost frumos daca ROK-ul ar fi avut sticla, dar tot de plastic e cilindrul in care se toarna apa/preseaza cafeaua, unii chiar se feresc de ROK pt ca acest plastic contine BPA, macar pe Aeropress scrie clar ca e BPA-free Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)