Multumesc frumos pentru aprecieri Radu,Fane,Tezcat(frumos ctitul tau-cine l-a facut,ce otel?). Povestea a inceput cand prietena mea a cumparat un petty de 170mm facut de Shigeki Tanaka(VG10 62HRC) care era la ani lumina de gyutoh-ul meu Myiabi600D de pe atunci(cutit Henkels facut in Japonia,60HRC profil german,griding plat-am invatat cu el sa fac rock-chopping) asa ca m-am oirntat catre cutite manufacturate de fierari japonezi.Asa ca a urmat un gyutoh de 240mm Yu Kuroaki Laser otel aogami super(AS)63HRC constructie san-mai cladding din otel inoxidabil, cu maner WA octogonal(japonez ca al lui teczat) profil francez grind 50/50 convex-puteam toca cu el in toate stilurile:rock,tap,push-pull dar cu toate astea nu avea usurinta in a intra in alimente ca Tanaka si l-am facut cadou unui prieten.Asa ca a urmat un gyutoh Shigeki Tanaka 240mm nucleu dur VG10 HRC62 cladding damasc,maner YO(european),grind convex asimetric -mult peste performantele de taiat ale Laser-ului dar nu am fost incantat de otelul VG10(are tendinta de a face roll si nu poate sta screammig sharp
).A urmat o ocazie unica si am reusit sa cumpar unul din ultimile cutite facute de Kazuyuki Tanaka asa ca am devenit norocosul posesor al unui gyutoh de 240mm Tanaka R2 cu maner YO ironwood nucleu dur R2 metalurgie pudra HRC 63 clad din damasc patinat cu clorura feerica,grind convex asimetric-un cutit care facea de rusine intreaga mea colectie-inainteaza prin alimente fara efort indiferent ca sunt rosii,ardei sau dovleci ori morcovi.Intre timp prietena mea a reusit sa invete sa toace si cutitel ei Shigeki Tanaka petty de 170mm,gyutoh de 190mm au devenit prea scurte
.Dupa cercetari am ales sa isi cumpere un gyutoh de 240mm cu nucleu din shirogami no1 asa ca pe rastel a aparut un Teruyasu Fujiwara Nashiji contructie san-mai clad inoxidabil stil nashiji(coaja de para) maner YO convex asimetric si ce era uluitor 65HRC pentru otelul alb asta ii permite ca la 2 luni de folosinta zilnica inca poate fi capabil sa rada parul cu usurinta;ca si performante de taiere nimic inferior cu Tanaka R2 dar cu retentie a taisului de aproximativ 4 ori mai lunga.Eram gelos pe buna dreptate,mai ales ca a costat la jumatate din R2...Au inceput sa apara intrebarile:daca entry-level de la Teruyasu e asa de bun oare cum se comporta modelul lui de top?
Si uite asa am fost nevoit
sa comand Teruyasu Fujiwara Denka 240mm gyutoh maner YO,constructie san-mai clad inoxidabil cu godeuri ,convex asimeric ,nucleu dur AS 66-67HRC si asta e capatul de drum.
Binenteles ca trebuie sa ai in bucatarie si cutite utilitare:de decojit si lucruri de detalu(folosesc petty),de carne(sujihiki Zakuri de 270mm-nucleu dur din aogami no160HRC, constructie Warikomi clad oxidabil,maner WA D-shaped ;Yanagiba mic de 170mm otel shirogami no2,maner WA oval,Deba de la Kai din VG10 58HRC)